Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Atek i “Ist point“ i dalje žele RTB
Posle najave države da će raspisati tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor, interes za tu kompaniju ponovo su pokazali i Atek i „Ist point“.

Većinski vlasnik kompanije "Ist point" Zoran Drakulić kaže da je njegova firma zainteresovana za privatizaciju RTB Bora, posle najave promene strategije o privatizaciji tog preduzeća.

Prema toj strategiji, država bi zadržala deo vlasništva, a novi strateteški partner ušao sa investicijom, koja bi, prema Drakulićevoj proceni, iznosila oko 400 miliona evra.

"’Ist point’ je, u stvari, jedini pravi strateški partner RTB Bora, s obzirom na to da bi mogao da potroši kompletnu proizvodnju bakra u Boru“, izjavio je Drakulić u Valjaonici bakra Sevojno, čiji je "Ist point" većinski vlasnik.

Pored „Ist pointa“ i u austrijskom Ateku kažu da nestrpljivo očekuju formiranje Vlade, s kojom bi odmah počeli pregovore o novim uslovima za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Mirko Kovač, vlasnik Ateka, kaže da je već obezbedio garancije austrijske Vlade i da je podršku tražio od dve ugledne austrijske banke. “Još sam zainteresovan za to da kupim RTB Bor. Više bi nam odgovaralo direktno pregovaranje s državom, što bi bio mnogo brži i jednostavniji način”, jasan je Kovač.

Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da država neće ići na direktne pregovore s ponuđačem, nego na tender za izbor strateškog partnera, po modelu sličnom nedavnom sklapanju sporazuma kragujevačke Zastave s Fijatom.

“Nakon dva neuspela tendera i činjenice da ni smo imali prvoklasne svetske firme zainteresovane za RTB, još radimo na modelu privatizacije po kom će strateški partner biti izabran na osnovu kriterijuma koji će biti utvrđeni nakon formiranja Vlade”, rekao je Ćirić.

Prema uslovima koji su već definisani predloženim konceptom za strateškog partnera, novi vlasnik RTB-a moraće da preuzme sve komercijalne obaveze, koje su veće od 100 miliona evra, uz obavezne investicije između 200 i 300 miliona evra, precizirao je Ćirić.


Rast potrošačkih cena u maju 1,8 odsto
Inflacija u maju u Srbiji, prema metodologiji Evropske unije, bila je 1,8 odsto, a godišnji rast potrošačkih cena dostigao je 14,5 odsto, saopštio je Zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, u maju su najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za koje je bilo potrebno izdvojiti 3,8 odsto više novca nego u aprilu.

Proizvodi i usluge u transportu poskupeli su 1,3 odsto u maju, zbog povećanja cene naftnih derivata, usluge u restoranima i hotelima su povećane jedan odsto, a cene ostalih proizvoda nisu bitnije promenjene, naveo je Zavod.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, inflacija u Srbiji u maju bila je 1,1 odsto, a u prvih prvih pet meseci 2008. cene su porasle pet odsto.


Nafta na samo 11 centi od rekordnih 140 dolara za barel!
Cena sirove nafte je danas dostigla novu rekordnu cenu od 139,89 dolara za barel, uprkos planovima Saudijske Arabijeda podigne produkciju petroleja na najviši nivo poslednjih decenija.

Laka, američka nafta za julske isporuke posle naglog pada porasla je prvo na na 135,35 dolara za barel, a zatim je cena skočila na samo 11 centi od istorijskih 140 dolara za barel. U Londonu, severnomorski Brent se jutros prodavao za 135,22 dolara za barel, a zatim je skočio na 139,62 dolara.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun, rekao je tokom vikenda da će Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik petroleja, u julu povećati produkciju na 9,7 miliona barela na dan.
Bio bi to rast od 550.000 barela dnevno, ili preko 6 odsto od maja, koji bi stavio bi proizvodnju Saudijske Arabije na najviši mesečni nivo od avgusta 1981.
Neki analitičari vide saudijski potez kao signal da će drugi članovi OPEK-a slediti taj primer.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta