Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Hemofarm" preuzeo još 13% akcija "Zorka Pharma"
Farmaceutska kompanija "Hemofarm" iz Vršca saopštila je danas (18. jun 2008. godine) da je preuzela 12,73% akcija preduzeća "Zorka Pharma" iz Šapca za 863,7 miliona dinara, odnosno 10,85 mil EUR.

Kako je navedeno u Izveštaju o preuzimanju akcija objavljenom u "Politici", "Hemofarm" je preuzeo 699.341 akciju po ceni od 1.235 dinara po akciji i svoj udeo u "Zorka Pharma" povećao na 90,51%.

"Hemofarm" je planirao da tokom ponude, od 26. maja do 16. juna, preuzme 22,2% akcija i postane jedini vlasnik "Zorka Pharma". Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, manjinski akcionari "Hemofarma" sada imaju po manje od 0,7% akcija.

"Zorka Pharma" ima 5,5 miliona akcija, čija cena na Beogradskoj berzi je 17. juna iznosila 1.300 dinara po akciji. Tržišna vrednost preduzeća bila je 7,14 milijardi dinara, 500 miliona više nego 23. maja, poslednjeg dana trgovanja pre raspisivanja javnog poziva za preuzimanje akcija.

"Zorka Pharma" je prošlu godinu završila sa 444,6 miliona dinara profita, 115 miliona više nego 2006. godine. Poslovni prihodi iznosili su 2,1 milijardu dinara. Za prvo polugođe 2008. godine planirana je jedna milijarda dinara poslovnih prihoda.


Srbija će imati dovoljno šećera
Srbija bi ove godine trebalo da ima dovoljno šećera, iako je šećerna repa zasejana na manje od 50 hiljada hektara ili 30 hiljada hektara manje od potrebnih površina.

"Šećera na svetskom trzištu ima u izobilju i ako podbaci proizvodnja u Srbiji, uvozom se uvek može nadomestiti potrebna količina, tako da ne očekujem da će biti bilo kakvih problema u snabdevanju", rekao je predsednik Upravnog odbora kompanije Sunoko Timo Miler.

On glavni uzrok drastičnog smanjenja površina zasejanih šećernom repom u našoj zemlji vidi u porastu cena konkurentnog industrijskog bilja.

"Takvu situaciju Srbija može da okrene u svoju korist i uz pametnu razvojnu politiku, subvencije i kredite, proizvodnju šećerne repe, a time i industriju šećera, podigne na nivo koji ni jedna druga država u svetu ne bi mogla da ima", rekao je Miler.

Miler je dodao da bi država trebalo da podrži i stimuliše poljoprivrednike da na svojim njivama seju šećernu repu, što bi moglo da se sprovede odgovarajućim subvencijama, kakve na primer primenjuju Mađarska i Hrvatska.

"Te subvencije treba da dobiju uzgajivači repe. Šećeranama subvencije nisu potrebne. Mi ćemo, s naše strane, ići do krajnje granice i platiti cenu za repu koja je maksimalno moguća", naglasio je Miler.

On je dodao da Sunoko plaća višu cenu za repu nego fabrike u Evropskoj Uniji (EU), ali da će poljoprivrednicima u naredne dve godine biti potrebna podrška države.

Kompanija Sunoko je najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera. Većinski vlasnik kompanije je nemački Nordcuker koji je drugi proizvođač šećera u Nemačkoj i EU. U svom sastavu Sunoko ima četiri šećerane - u Pećincima, Kovačici, Baču i Vrbasu.


Uskoro plate za radnike Agroživa
Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević kaže da bi radnici Agroživa u stečaju u narednih pet do sedam dana trebalo da dobiju prve plate posle nekoliko meseci.

Milosavljević je kazao da su predstavnici ministarstva svakodnevno u kontaktu sa stečajnom upravom Agroživa, koja odlično radi i da će učiniti sve da se proizvodnja nastavi u toj kompaniji koje je naveći proizvođač živinskog mesa u Srbiji.

"Procenjeno je da kompanija može da radi i da opstane pošto je vrednost nedovršene ovogodišnje proizvodnje u Agroživu oko 16 miliona evra", kazao je on.

Prama navodima medija, radnici u najvećem pogonu kompanije, Agroživ juko u Žitištu kod Pančeva, započeli su ove sedmice štrajk zahtevajući isplate zarada za prethodna tri meseca.

Stečaj u kompleksu Agroživ pokrenut je 28. maja nakon što je AIK banka prijavila potraživanja veća od milijardu dinara.

Afera Agroživ izbila je 31. marta kada je policija uhapsila dvojicu direktora te firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivicnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta