Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Minaqua" u skladišni prostor uložila 750.000 EUR
Kompanija za proizvodnju mineralne vode i sokova BB "Minaqua" iz Novog Sada saopštila je da je udvostručila i modernizovala skladišni prostor u koje je uloženo 750.000 EUR.

Kako je precizirano u saopštenju, to je najsavremenije skladište na teritoriji Srbije u koje, na samo 775 m2, staje 4.000 paletnih mesta.

"Minaqua" je na taj način postala jedina fabrika prehrambene industrije u zemlji koja ima takozvano regalno automatsko skladište sa radio-šatl sistemom, a kupljen je i robot-paletizer za pakovanje balona.

Sva sredstva za proširenje skladišnog prostora su obezbeđena iz sopstvenih izvora, bez kreditnih zaduženja, piše u saopštenju.

Planom poslovanja za prvo polugodište ove godine, u kompaniji "Minaqua" je planirana proizvodnja od 73,9 miliona litara mineralne vode i osvežavajućih pića. Za prvih šest meseci planirani su prihod od prodaje u iznosu od 874,3 miliona dinara.

U toku je i nastavak radova na izgradnji administrativno-poslovnog kompleksa na lokaciji fabrike.

Do kraja juna u kompaniji "Minaqua" planiraju ukpna ulaganje od oko 1,6 mil EUR iz sopstvenih sredstava.

Tržišna kapitalizacija kompanije "Minaqua" Beogradskoj berzi trenutno iznosi 6,5 milijardi dinara, a 30. maja akcije te fabrike vredele su 45.000 dinara.


Salford spremio Knjaz za prodaju
Imam listu kompanija koje bih voleo da vidim kao nove vlasnike „Knjaz Miloša", ali još je rano da ih iznesem u javnost, jer sa nekima od njih tek treba da obavim razgovore, kaže direktor „Salforda"

Holandska kompanija „Klejts holding" postala je jedini vlasnik fabrike za proizvodnju mineralne vode i sokova „Knjaz Miloš" iz Aranđelovca. Direktor „Salford grupe" Slobodan Petrović kaže da je to deo plana za jednostavniju i bržu prodaju ovog preduzeća.

Petrović je u izjavi za Biznis rekao da je holandska kompanija „Klejts holding" otkupila akcije koje su bile u vlasništvu „FPP limitida" i još nekih kompanija, jer je u toku priprema ovog preduzeća za prodaju.

Zaokruženo vlasništvo
- Mi pripremamo „Knjaz Miloš" za prodaju već duže vreme, a sa internim restrukturiranjem počeli smo u aprilu - rekao je Petrović i dodao da je namera „Denjub fuds grupe" da internim restrukturiranjem što bolje pripremi „Knjaz Miloš„ za prodaju, koja će početi sledećeg meseca.

Petrović je objasnio da investicioni fond „Nju vorld velju", koji je sklopio ugovor sa „Salfordom" da u njegovo ime i za njegov račun upravlja njegovim novcem u svetu, sada upravlja i novcem „Klejts holdinga", čije je sedište u Holandiji. On kaže da je „Klejts holding" još jedna kompanija u okviru „Salforda" osnovana u Holandiji zbog bilateralnog trgovinskog sporazuma koji je potpisan između Srbije i Holandije, a kojim je omogućeno poslovanje između ove dve zemlje bez duplog oporezivanja.

- Kompanija „Klejts holding" postala je vlasnik 100 odsto kapitala u „Knjaz Milošu" i time je završeno zaokruživanje vlasništva u kompaniji - kaže Petrović i dodaje da će sada prodaja aranđelovačke fabrike vode i sokova ići mnogo lakše i brže.

Prema njegovim rečima, lista kompanija kojima je „Salford" spreman da ponudi „Knjaz Miloš" sastavljena je i poziv će im biti upućen u toku meseca.


Veća neto dobit Beogradske berze
Beogradska berza je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 208,8 miliona dinara, 133 odsto veću nego 2006, pokazuje finansijski izveštaj objavljen na sajtu Berze.

Najveći akcionari Berze su Republika Srbija i Beobanka koja je u stečaju
Znatan rast ostvaren je kod poslovnih prihoda, koji su porasli 45 procenata u poredjenju sa 2006, na 407,5 miliona dinara

Registrovano je i više nego dvostruko povećanje ostalih prihoda koji su lane dostigli 109,8 miliona dinara.

Porasla je i aktiva Beogradske berze, gotovo 85 odsto, na 542,6 miliona dinara, navodi se u izveštaju.

Beogradska berza radi kao zatvoreno akcionarsko društvo, a najveći akcionari su Republika Srbija sa 10,34 odsto akcija i Beobanka AD u stečaju sa istim procentom.

Još samo jedan akcionar, AC Broker Beograd, poseduje više od deset odsto akcija Beogradske berze, kojih ukupno ima 416, nominalne cene
102.000 dinara.


Industrial production up 3.1 pct in April
Industrial production in Serbia increased by 3.1 percent in April compared to the same period last year, the Statistical Office says.

But compared to the 2007 average, it dropped 0.5 percent, the same report added.

16 sectors saw an increase – those participating with 56 percent in the overall industrial production.


"Salford" increased turnover on Stock Exchange to 2.4 billion RSD
Investment fund "Salford", which runs several food companies in Serbia, one of which is "Knjaz Miloš" from Aranđelovac, resumed restructuring of ownership in that company.
By purchasing remaining 114,986 stocks, on Friday (May 30, 2008), at price of 19,300 RSD per stock, "Clates Holding" B.V. became the 100% owner of "Knjaz". The value of this block transaction was 2.2 billion RSD, which resulted in solid turnover on the Belgrade Stock Exchange in amount of 2.47 billion RSD.


Medela očekuje 355 mil. RSD prihoda
Konditorska industrija Medela [MDLA] iz Vrbasa planom poslovanja za prvih šest meseci ove godine predviđa ukupno 354,9 miliona dinara prihoda od prodaje.

Generalni direktor Inveja Stanko Tomović, u čijem sastavu posluje Medela, je rekao da taj konditor ove godine planira za oko 60 odsto veću proizvodnju nego prošle godine, odnosno proizvodnju više od pet hiljada tona slatkiša.

Prema njegovim rečima, među više od stotinu proizvoda te fabrike najviše se očekuje od prodaje štrudle, čija bi proizvodnja trebalo da se poveća za 20 odsto.

Tomović je kazao da Medela planira uvođenje slanog programa, dodavši da će samo linija za proizvodnju slanih štapića koštati više od dva miliona evra.

U planu je i redizajn pakovanja nekih proizvoda, a do kraja godine planirano je ulaganje u modernije i brže pakovanje gotovih proizvoda, kao i izgradnja magacina za gotovu robu sa kompletnom opremom, što će ukupno koštati 650 hiljada evra.

Medela izvozi oko 60 odsto proizvodnje na tržište Slovenije, Švedske, Nemačke i Holandije, naveo je direktor Inveja i dodao da je cilj kompanije osvajanje novih tržišta u EU i na Bliskom istoku.

Kompanija primenjuje sistem kvaliteta ISO 9001:2001 od 2002. godine i HACCP sistem za bezbednost hrane od 2006. godine.

Medela, koja zapošljava oko 200 radnika, prema podacima Agencije za privredne registre, pre privatizacije, 2006. godine imala ukupnu dobit od 216,9 miliona dinara. Trenutna tržišna vrednost te kompanije iznosi 1,2 milijarde dinara, a akcije na Beogradskoj berzi su 30. maja vredele 20 hiljada dinara.


Zastava želi na rumunsko tržište
Proizvođač automobila Zastava planira ulazak na rumunsko tržište, gde namerava da otvori izložbeni salon, servisno postrojenje i skladište rezervnih delova u Piteštiju.

Gradonačelnik Piteštija Tudor Pendijuk je u intervjuu za lokalni dnevni list "Biznis standard" izjavio da je krajem aprila boravio u Kragujevcu i prusustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji izmedju Zastave i Fijata.

Pendijuk je dodao da je tada gradonačelnik Kragujevca zamolio njega i njegove saradnike da pomognu dolazak Zastave na rumunsko tržište i praktično ukažu na firme koje bi mogle da postanu dileri za vozila srpske fabrike.

Čelnik Piteštija, koji je centar auto-industrije u Rumuniji, je rekao da je Zastava planirala još pre četiri godine da ostvari proboj na tržište Rumunije, ali taj projekat do sad nije realizovan.

Srpska kompanija, koja je lani proizvela 15 hiljada vozila, ili četiri puta manje od ukupnog kapaciteta, potpisala je sa predstavnicima italijanskog Fijata krajem aprila Memorandum o razumevanju i strateškoj saradnji, kojim se predviđa masovna proizvodnja automobila iz programa torinske fabrike u Zastavi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta