Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sloboda i Kolektor prave preduzeće
Kompanija "Sloboda" iz Čačka počela je pregovore sa slovenačkom firmom "Kolektor" iz Idrije o osnivanju zajedničkog preduzeća za proizvodnju usisivača.

Ukoliko bude postignut dogovor, "Sloboda", u čijem je sastavu Fabrika aparata za domaćinstvo, bi uložila halu sa pratećom infrastrukturom na lokaciji "Sima Saraga" u Ljunicu i obezbedila radnu snagu, a Slovenci mašine i opremu za proizvodnju oko 120.000 usisivača godišnje.

Kako je izjavio generalni direktor kompanije "Sloboda" Radomir Ljujić, buduće zajedničko preduzeće, čiji bi većinski vlasnik bio "Kolektor", trebalo bi da počne da radi već u decembru. Pored usisivača, predviđeno je da se u drugoj fazi saradnje osvoji proizvodnja ručki za testere "stil" i delova za potrebe automobilske industrije. Fabrika aparata za domaćinstvo zapošljava više od 400 radnika. Taj deo kompanije "Sloboda", koji još nije privatizovan, do NATO bombardovanja 1999. bio je značajan proizvođač usisivača, štednjaka i drugih kućnih aparata. U najboljim vremenima, "Sloboda" je na bivše jugoslovensko tržište godišnje isporučivala i po 300.000 usisivača.

Za privatizaciju "Aparata",interesovala se i jedna poljska firma,čiji su predstavnici nekoliko puta dolazili u Čačak.


Danas odluka o poskupljenju goriva
Ministarsto finasija trebalo bi danas da se izjasni o predlogu za poskupljenje goriva za oko 2,8 odsto ili oko 2,81 dinar po litru.

U ministarstvu su naglasili da po zakonu imaju rok od sedam dana da se izjasne o predlogu za korekciju cena goriva koje im dostavlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, a taj rok ističe danas.

Cene goriva u Srbiji, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, usklađuju se na svakih 15 dana sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Ministarstvo rudarstva i energetike pravi presek cena naftnih derivata, odobrenje o promeni cene treba da daju Ministarstva finansija i trgovine, a one važe dan po objavljivanju u Službenom glasniku.

Cena nafte na svetskom tržištu od 30. maja prema računici Ministrastva rudarstva i energetike Srbije, do 16. juna porasla je za 4,28 odsto, pa bi prema tome benzin u Srbiji trebao da poskupi za 2,65 dinara po litru, a dizel goriva za 3,1 dinara.

Litar motornog benzina (MB) i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana trebalo bi da poskupi za 2,56 dinara i umesto za 108,13 dinara da se prodaje za 110,7 dinara, dok bi dizel D-2 trebalo biti skuplji za 2,81 dinara i umesto za 94,19 dinara da se prodaje za 97 dinara po litru.

Nova cena evrodizela bila bi 106,39 dinara po litru što je za 3,2 dinara više nego do sada (103,19), dok bi se eko 3 dizel prodavao za 101,33 dinara umesto za 98,34 dinara ili za 2,99 dinara više.

Litar goriva evropremijum (BMB) od 95 oktana bio bi skuplji za 2,99 dinara i umesto za 118,26 dinara prodao bi se za 121,25 dinara.

Gorivo u Srbiji poslednji put poskupelo je 30. maja u proseku za 12,48 odsto. Motorni benzin je tada poskupeo u proseku za 6,86 dinara po litru, a dizel goriva za 8,03 dinara.


BAT za pet godina investirao 100 mil EUR u DIV
Kompanija "British American tobacco" (BAT) investirala je oko 100 mil EUR u modernizaciju proizvodnje Duvanske industrije Vranje tokom pet godina, izjavio je direktor korporativnih poslova BAT za jugoistočnu Evropu Srđan Lazović.

- BAT je od privatizacije vranjanske kompanije u septembru 2003. godine, zahvaljujući investicijama, povećao proizvodnju za četiri puta, na 4,5 milijardi cigareta godišnje u 2007, i povećao učešće na srpskom tržištu sa oko 15 na 22% - kazao je on.

Lazović je naglasio da će BAT nastaviti da ulaže nove tehnologije i kadrove u Srbiji, kako bi se povećala produktivnost, ali nije naveo iznos planiranih investicija.


Bilansna suma osiguravajućih društava u prvom kvartalu 72,5 milijardi dinara
Obim poslovanja sektora osiguranja u Srbiji, meren bilansnom sumom osiguravajućih društava, u prvom tromesečju ove godine iznosi 72,5 milijardi dinara, što je povećanje od 11,5% u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Narodna banka Srbije.

U prvom tromesečju 2008. godine u Srbiji je poslovalo 21 društvo za osiguranje od kojih se 18 bavi isključivo poslovima osiguranja, dva samo poslovima reosiguranja i jedno i osiguranjem i reosiguranjem.

Broj društava za osiguranje povećan je sa 16 na 21, dok je broj zaposlenih povećan sa 8.146 na 10.264.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi, 14 društava je u većinskom stranom vlasništvu i sedam u domaćem vlasništvu, od kojih je jedno u državno-društvenoj svojini.

Privatizacijom jednog od dva najveća učesnika na tržištu, društva za osiguranje u stranom vlasništvu povećala su svoje preovlađujuće učešće u premiji životnih osiguranja na 92,2%, a preuzela su i pretežno učešće u premiji neživotnih osiguranja - 58,7%, ukupnoj imovini 57,8% i broju zaposlenih 70,1%.

Ukupna premija u prvom tromesečju iznosila je 13,6 milijardi dinara, odnosno 165 mil EUR, što je porast od 17,9% u odnosu na isti period prošle godine.

U strukturi premije učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 89,7%, dok je učešće životnih osiguranja iznosilo 10,3%. U istom periodu prošle godine učešće neživotnih osiguranja bilo je 92,1%, a životnih 7,9%.

Struktura premije u prvom tromesečju je slična strukturi u prvom tromesečju prošle godine - imovinska osiguranja beleže najveće učešće u ukupnoj premiji od 34,1%, a sledi osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila sa 26,1%, koje je imalo najveće učešće u ukupnoj premiji na godišnjem nivou u 2007.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta