Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Beogradska berza nije za prodaju"
Beogradska berza biće spremna za prodaju za desetak godina, kaže direktorka berze Gordana Dostanić.

“Beogradska berza je organizovana kao zatvoreno akcionarsko društvo, čiji je kapital podeljen u akcije koje imaju 42 deoničara. Prema aktima Berze promet berzinim akcijama sprovodi se prema utvrđenoj proceduri uz poštovanje prava preče kupovine”, kaže Dostanić na najavu Bečke berze da želi da kupi i Beogradsku berzu.

“Moguća je prodaja akcija i ljudima izvan postojeće akcionarske strukture, ako sadašnji akcionari ne pokažu interes za kupovinu ponuđenih vrednosnih papira. Promena osnivačkog akta Berze je u nadležnosti njenih akcionara, kao i odluka o eventualnoj promeni forme i oblika organizovanja”, navodi ona.

Bečka berza planira da „osvoji” lokalne berze u jugoistočnoj Evropi. Pre nekoliko dana kupili su 25 odsto akcija Budimpeštanske berze čija je ukupna tržišna vrednost 28,5 milijardi evra. Početkom jula Austrijanci će kupiti 81,01 odsto deonica Ljubljanske berze, a planiraju da pod svoje „okrilje” stave i Beogradsku berzu.

Međutim, uprkos najavama, do sada nije bilo kontakata sa eventualnim kupcem. Srpski stručnjaci smatraju da bi eventualni berzanski hibrid jugoistočne Evrope samo progutao lokalne berze, naročito srpsku, jer bi kvalitetna ponuda hartija od vrednosti završila na regionalnoj berzi, čime bi se lokalne praktično olako odrekli.
Akcionari Beogradske berze smatraju da bez obzira na uslove koje će najverovatnije dobiti od Bečke berze ne bi trebalo ulaziti u ovakve aranžmane, jer srpska berza ima veliki potencijal koji je potrebno iskoristiti pre nego se proda većinski paket deonica.

“Ne treba se zavaravati da bi Bečka ili Atinska berza prenela svoje likvidne hartije ovde. Zato što sada nismo u poziciji da budemo ravnopravni partner prvo je bolje razviti srpsko tržište kapitala pa tek onda razmišljati o prodaji svojih deonica. Na osnovu iskustva ljubljanskog tržišta kapitala Srbija trebalo da sačeka zenitnu fazu svog razvoja u kojoj se nalazi Slovenija, a koja Beogradsku berzu očekuje za nekoliko godina”, izjavio je jedan od akcionara Beogradske berze koji je želeo da ostane anoniman.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Beogradska berza ima 42 akcioanara, a najveći su Republika Srbija sa 10,34 odsto, AC Broker sa 10,1 i Sinerdđi kapital sa 9,13 procenata, a 23,3 odsto drže tri banke u stečaju – Beobanka (10,34 %), Investbanka (7,21 %) i Beogradska banka (5,77 %).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta