Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Beogradska industrija piva" obnovila proizvodnju kvasa
Početkom juna u Beogradu je, posle pauze od tridesetak godina ponovo startovala proizvodnja ruskog kvasa. Posle zatvaranja pogona u Čačku, proizvodnja kvasa premeštena je u Beograd, uložena su dodatna sredstva u proizvodnu liniju u fabrici "Beogradske industrije piva" na Mostaru, a pakovanje ovog jedinstvenog osvežavajućeg napitka dobilo je novi izgled.

- Prošle godine smo proizveli 6.000 hektolitara kvasa, a očekujemo da ćemo proizvodnju do kraja 2008. godine povećati za 10 do 15 puta - izjavio je zamenik predsednika UO "Beogradske industrije piva" Tavi Einaste.

On je podsetio da je kvas tradicionalni ruski osvežavajući napitak, koji se proizvodi isključivo od prirodnih sastojaka i bez konzervansa. Potrošačima u Srbiji od ponedeljka će biti dostupan u staklenoj nepovratnoj ambalaži od 0,33 litra kao i staklenoj povratnoj ambalaži od 0,5 litara.

- Pored promene u proizvodnji kvasa, BIP je u proteklih nekoliko meseci unapredio i kvalitet proizvodnje piva. Zahvaljujući novinama i poboljšanjima primenjenim u procesu proizvodnje, rok trajanja piva u staklenoj ambalaži povećan je na 90 dana, a sada se i mnogo bolje zadržava i intenzitet ukusa, bilo da se radi o staklenoj ili PET ambalaži - istakao je Einaste i dodao da je zbog slabe prodaje brend BIP zamenjen BG pivom, koje bi uskoro trebalo da se nađe i na američkom tržištu.

On je podsetio da su u toku pregovori sa jednom kompanijom iz Čikaga, pa bi prve isporuke američkom partneru mogle da krenu već tokom ovog meseca.


"Jaffa" očekuje prihod od 996 miliona dinara u prvih šest meseci 2008. godine
Fabrika biskvita "Jaffa" iz Crvenke objavila je danas (3. jun 2008. godine) da u prvih šest meseci 2008. godine očekuje da proda 5.136 tona konditorskih proizvoda čime će ostvariti prihod od 996 miliona dinara. Prema šestomesečnom planu poslovanja objavljenom na sajtu Beogradske berze (www.belex.co.yu), "Jaffa" namerava da prozvede ukupno 5.035 tona biskvita, kekseva i drugih konditorskih artikala.

Fabrika biskvita iz Crvenke imala je u prošloj godini dobit od 120,6 miliona dinara, a ukupni prihod od prodaje dostigao je 1,6 milijardi dinara, navodi se u berzanskom prospektu "Jaffe".

Cena akcija "Jaffe" u trgovanju 2. juna bila je 33.499 dinara, a obračunska vrednost jedne akcije na osnovu vrednosti kapitala od tri milijarde dinara na 2007. godine iznosi 25.829 dinara. Zarada po akciji iznosila je 1.028,33 dinara.

Trenutna tržišna vrednost "Jaffe" iznosi 3,9 milijardi dinara.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, većinski vlasnik "Jaffe" sa 79,6% akcije je kiparska kompanija Kappa star limited.


Male promene cena nafte
Cene sirove nafte su danas na vodećim svetskim robnim berzama malo promenjene u odnosu na jučerašnji nivo, jer vlade nekih azijskih zemalja pokušavaju da "ohlade" tražnju tog energenta.

Malezija je najavila da će ukinuti kontrolu cena benzina i od avgusta uspostaviti tržišne cene, dok se u izveštaju iz Njudelhija ističe da Indija neće dozvoliti dalje povećanje subvencionisanja cena tog goriva. Okončanje kontrole cena goriva u Aziji, regionu u kojem tražnja benzina najbrže raste, može suzbiti svetsku globalni rast potražnje nafte, smatraju brokeri. Sirova nafta za isporuku u julu ugovarana je danas za 127,35 dolara po barelu, (što je pojeftinjenje od 41 cent u odnosu na juče), u elektronskom trgovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu.

Barel sirove nafta tipa "brent" za julski termin isporuke je u Londonu danas pojeftinio 43 centa, na 127,59 dolara. Nafta je, inače, 22. maja na berzi u Njujorku vredela rekordnih 135,14 dolara za barel, podsetila je agencija Blumberg. Azijske zemlje, koje se suočvaju s rekordnim cenama nafte, na različite načine pokušavaju da reše taj problem. Indonezija, Tajvan i Tajland su podigli cene goriva, dok Kina zadržava kontrolu kako bi suzbila inflaciju. "Ukidanje kontrole cena benzina može doprineti smanjenju potrošnje nafte i dovesti do mogućeg povlačenja cena tog energenta na 100 dolara za barel", smatra francuski tržišni analitičar Žan Bernar Gijon.

Na tržištu se očekuje da američko ministarstvo energetike sutra saopšti da su zalihe benzina u SAD, u sedmici okončanoj 30. maja, povećane za 850.000 barela, što može uticati na dalje pojeftinjenje tog goriva. U SAD su, prema svemu sudeći, uvećane, tokom posmatranog razdoblja, takođe i zalihe sirove nafte i nekih važnih naftnih prerađevina, što bi trebalo da bude dodatni podsticaj za smanjenje berzanskih cena glavnih energenata, zakjučuju tržišni stručnjaci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta