Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pregovori o prodaji IMT još deset dana
Prodaja Industrije mašina i traktora (IMT) konzorcijumu firmi koje predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković bliži se kraju i trebalo bi da se završi do 20. jula, kada je krajnji rok za prodaju.

Predsednik Samostalnog sindikata u IMT Milojko Surudžić rekao je da Agencija za privatizaciju ima mogućnost da taj rok dodatno produži za 15 dana, ali je ocenio da za tim neće biti potrebe. Prema njegovim saznanjima, pregovori oko elemenata kupoprodajnog ugovora bliže se kraju, a kod socijalnog programa ostalo je da se preciziraju samo još neki detalji, odnosno trebalo bi da se u pregovorima precizira tačan iznos otpremnine po godini radnog staža.
„Na prvom tenderu, pre dve i po godine predložili smo 400 evra, a sa Filipom Cepterom smo se našli na 275 evra“, podsetio je Surudžić i dodao da se kada je reč o visini otpremnina mora utvrditi „prava suma“, odnosno iznos koji odgovara realnoj situaciji. On je naveo da je sindikat predložio dopunski socijalni program, kao i da bi ovih dana druga strana trebalo da dostavi svoj predlog. „Očekujem da taj njihov predlog dobijemo sutra, ili najkasnije do ponedeljka“, rekao je on. I Novaković je potvrdio da pregovori idu svojim tokom i da se odvijaju bez zastoja i problema. Pregovori sa drugorangiranim ponudačem, konzorcijumom koga čine Novakovićeva firma „Neverfild limitid“ (Novaković) sa Britanskih Devičanskih Ostrva i „Pol-Mot Varfarma“ iz Poljske, počeli su krajem maja. Ovaj konzorcijum ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT a za investicije 13 miliona evra. Prethodno, prvorangirani konzorcijum HASS-SIP, koji su činile švajcarska firma „Hom art end servises“ u vlasništvu Filipa Ceptera i slovenačke „SIP Strojne industrije“, dao je najveću ponudu u iznosu od 121,1 milion evra za kapital, ali je odustao od tendera zbog odustajanja banaka da isprate ovu transakciju.


Priliv stranih investicija u prvih šest meseci 808 miliona evra
Priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u prvom polugodištu ove godine bio je 808 miliona evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Ukupan priliv stranih investicija u Srbiju od 2001. godine iznosio je oko deset milijardi evra. Najviše je investirano 2006. godine - 3,3 milijarde evra.
Procenjeno je da bi za sprovođenje planiranih ekonomskih ciljeva nove Vlade Srbije u naredne četiri godine bilo neophodno da godišnji priliv stranih investicija bude od tri do pet milijardi evra.
Izvoz robe iz Srbije za šest meseci ove godine bio je u vrednosti 2,97 milijardi evra, dok je uvoz bio u iznosu od 6,39 milijardi, tako da je spoljnotrgovinski deficit iznosio 3,4 milijarde evra.
Spoljnotrgovinski deficit je 2001. godine iznosio 2,8 milijardi evra i od tada je stalno u poratu, a najveći je bio prošle godine - 6,9 milijardi evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta