Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dunav: Polise i preko Interneta
Beograd -- Kompanija "Dunav osiguranje" počela je prodaju polisa putničkog osiguranja preko Interneta.


Cilj kompanije je da polise budu što dostupnije građanima, a glavne prednosti on-lajn prodaje polisa su pojednostavljenje procedure prodaje, dostupnost usluga 24 časa dnevno i velika ušteda vremena.

Urađen je potpuno nov sajt na adresi www.dunav.com, a preko Interneta moguće je prijaviti štete 24 časa dnevno.

Početkom juna, "Dunav osiguranje" je povećalo sumu pokrića za putničko zdravstveno osiguranje sa 30 na 35 hiljada evra, a starosna granica je pomerena sa 75 na 80 godina.

"Dunav osiguranje" sada nudi oko 90 vrsta proizvoda iz svih oblasti osiguranja.


Deonica oko Beograda do 15.oktobra
Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da će deonica projekta obilaznice oko Beograda biti završena do 15. oktobra.
 
Deo obilaznice, koja je duga 47 kilometara, na kojoj su radovi u toku iznosi 7,7 kilometara. Mrkonjić je naglasio da će svi projekti koji su planirani biti završeni zahvaljujući podršci države i osnivanju Nacionalnog saveta za infrastrukturu.

On je naveo da je država odlučna da posebnu pažnju posveti izgradnji infrastrukture, a to je potvrdio i predsednik Srbije Boris Tadić na sednici Nacionalnog saveta za infrastrukturu. Mrkonjić kaže da je formiranjem tog Saveta potvrđeno opredeljenje države da se da veći značaj bržoj izgradnji infrastrukture.

"Saobraćaj je samo deo tog velikog projekta, a tu su i energetika, kapitalne investicije, kao i građevina i prostorno planiranje", precizirao je Mrkonjić i istakao da je država obezbedila uslove da se radi i gradi i da je za realizaciju tih poslova izdvojena suma između četiri i po i pet milijardi evra.

Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Aleksandar Cvetanović rekao je da je važno što je obezbeđena podrška države, tako da su se prvi put stekli uslovi da se posle desetak godina krene u intenzivnu izgradnju.

Cvetanović je kazao da je pod ingerencijom ministarstva i deo gradske strukture Beograda i najavio da će veoma brzo po realizaciji kreditnih aranžmana biti angažovana sredstava za rekonstrukciju auto-puta kroz Novi Beograd, ali i za izgradnju mostova u Beogradu

Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević je kazao da su sredstva za izgradnju obilaznice sada izdvojena, deo iz NIP-a, a deo od Direkcije za građevinsko zemljište grada Beograda. Prema njegovim rečima, zahvaljujući obezbeđenim finansijskim sredstvima u narednih godinu dana biće urađeno više nego svih prethodnih godina.


Akcije Agroživa isključene sa berze
Beograd -- Beogradska berza isključila je iz trgovanja akcije Agroživa iz Pančeva, pošto je u tom preduzeću pokrenut stečaj.


Kompanija Agroživ nalazi se u stečaju od 28. maja ove godine
Kako se navodi na sajtu Berze www.belex.co.rs, poništeni su i svi nalozi za trgovanje akcijama tog preduzeća za proizvodnju živinskog mesa i prerađevina, a odluka o isključenju se primenjuje od 15. jula.

Trenutno oko 220, uglavmom domaćih kompanija, potražuje 11 milijardi dinara od Agroživa, a među najvećim poveriocima su Invej, Delta agrar, Dunavka, Žitomlin, ali i NLB banka i AIK banka.

Afera Agroživ izbila je 31. marta ove godine kada je policija uhapsila dvojicu direktora te firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra.

Agroživ je pre stečaja upošljavao više od 2.500 radnika u 37 preduzeća i zauzimao oko 40 odsto domaćeg tržišta živinskim mesom i proizvodio oko 70 odsto tovnih pilića u Srbiji.


Tender za autoput od Horgoša do Novog Sada
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će ugovor za izgradnju autoputa Horgoš-Požega biti stavljen van snage i da će biti raspisan tender za izgradnju autoputa od Horgoša do Novog Sada.

Dinkić je za "Večernje novosti" rekao da je Nacionalni savet za infrastrukturu doneo jednoglasnu odluku da se ne prihvate dodatni zahtevi koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i da je definitivno odlučeno da se taj ugovor stavi van snage.

Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da je o odluci Saveta obavestio zastupnike tog konzorcijuma i da očekuje da će odnosi uskoro biti rasčišćeni.

On je naveo da je napravljen plan finansiranja za izgradnju autoputa u Vojvodini i da očekuje da Srbija dobije kredit od Svetske banke kojim bi bio pokriven deo troškova.

"Odlučeno je da se odmah krene u izgradnju Koridora 10, čija vrednost iznosi milijardu i 700 miliona evra. Prioritet je početak izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran", rekao je on.

Dinkić je kazao da će Vlada Srbije u četvrtak doneti uredbu o podsticanju velikih strateških investitora u oblasti informacione tehnologije i telekomunikacija, elektronike i automobilske industrije.

On je najavio da će Vlada Srbije naredne nedelje usvojiti zakon o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom i promene zakona o sprečavanju sukoba intresa, kojim će se svi političari na državnim funkcijama obavezati da javno prijave imovinu na početku i kraju mandata pod pretnjom kazne zatvora ako daju lažne podatke.


Austrijanci žele makedonsku banku
Skoplje -- Austrijska Šteirmarkiše banka iskazala je interesovanje da preuzme makedonsku Invest banku.


Nadzorni odbor skopske Invest banke već je započeo pregovore sa Austrijancima oko postupka preuzimanja, saopštila je banka posredstvom Makedonske berze.

Invest banci je 11. jula ove godine dostavljena namera o otkupu akcija od strane Šteirmarkiše banke i Šparkasen AG, a u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, ističe se u saopštenju sa skopske berze.

Menadžment makedonske banke potvrdio je još pre dva meseca da se ta banka prodaje, i tada je rečeno da su Austrijanci zainteresovani da budu novi 100-odstotni vlasnici.

Međutim, u prvom paketu će najverovatnije biti prodato 80 odsto kapitala banke, po ceni od 151 evra po akciji. Austrijska banka je, kako se nezvanično saznaje, spremna da plati 38,5 miliona evra za stratešku kontrolu nad pomenutom bankom.

Prema poslednjim podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti od 1. jula ove godine, najveći akcionar Invest banke je slovenački fond "Poteza naložbe", koja raspolaže sa 15,84 odsto kapitala.

Sledi "Slavija kapital" sa 10,65 odsto akcija. Društvo za trgovinu i usluge "SM 94" ima 6,98 odsto kapitala, Investkoop ima 6,07 odsto, a društvo za međunarodnu i unutrašnju špediciju Feršped iz Skoplja raspolaže sa 5,53 odsto akcija.

Šteirmarkiše sa sedištem u Gracu u Austriji, je drugi najveći član „Austrian sejvings benks grupe“, i ima kapital od oko 12,2 milijarde evra. Austrijska banka je aktivna u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji sa oko 245 ekspozitura i 3.500 zaposlenih.

Invest banka je jedna od vodećih banaka u Makedoniji. Zaključno sa decembrom 2007. imala je ukupan kapital od oko 105 miliona evra, 21 ekspozituru širom zemlje i preko 150 zaposlenih.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta