Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Benzin od subote jeftiniji za tri dinara
Gorivo u Srbiji će posle dužeg vremena pojeftiniti. Naime, prema kretanju cena nafte na svetskom tržištu i kursa dolara u proteklih 15 dana, stekli su se uslovi da cene u proseku padnu za dva i po do tri procenata. Prema novim cenama benzin bi trebalo da košta 109 dinara, dizel će pojeftiniti na 95, a cena evrodizela će iznositi 104,5 dinara.

Inače, primenom uredbe Vlade Srbije, cene goriva na pumpama se koriguju na svakih 15 dana i usklađuju sa kretanjem cena nafte na svetskom tržištu. Kako je poslednja korekcija izvršena 12. jula, pojeftinjenje naftnih derivata treba očekivati u subotu.
- S obzirom na to da se presek radi na dve nedelje, u tu novu cenu se uračunavaju proseci cena u prethodne dve nedelje, kao i kurs dolara. Možda je očekivano da naftni derivati u Srbiji drastično pojeftine jer je bilo nekih značajnijih pojeftinjenja proteklih dana na svetskom tržištu, ali je pre toga bilo i značajnih skokova. Ukoliko su prosečne oscilacije u cenama u tom periodu više ili niže za 1,5 procenata, onda se vrši korekcija. Ja ne očekujem da gorivo u Srbiji značajnije pojeftini, ali pojeftinjenje će iznositi između dva i po i tri odsto - kaže za „Blic“ Božo Stanišić iz kompanije „Petrobart Avia“.
Sijka Pistolova, urednik internet sajta „Enerdžiobzerver“, međutim smatra da realno nema osnova da dođe do snižavanja cene.
- Zbog toga što neprestano imamo turbulencije i što cena nafte u svetu još nije stabilizovana, mislim da nema osnova za pojeftinjenje. Po meni za to ne postoji nijedan ekonomski razlog. Da je cena nafte ista već mesec dana onda bismo o tome mogli da govorimo, ali ne postoje indicije da će do smirivanja na tržitu i doći.
Ona je još dodala da iako cena nafte za sada miruje nema pouzdanih indikatora da će tako ostati i u narednih mesec dana.
- Tržište nafte je veoma čudno. Sada su zalihe u Americi povećane i zemlje OPEK- a miruju, ali mislim da će i u narednih mesec dana biti promena u cenama. Međutim, ako se država bude držala uredbe najverovatnije je da će cene biti snižene, ali to bi bilo kontraproduktivno za sve. To šteti najpre NIS-u, a i budžetu Srbije - kaže Pistolova.
Sirovom naftom se prethodnih dana trgovalo na svetskim berzama po ceni od 130 dolar za barel, što je posledica očekivanja da tropska oluja Doli ipak neće poremetiti rad naftne industrije u Meksičkom zalivu, a evropska „brent“ nafta za isporuku u septembru je na Međunarodnoj berzi u Londonu iznosila 129 dolara.
- Tržište u ovom trenutku ne vidi oluju Doli kao veliku pretnju. Ipak, veći pad cena nafte u budućnosti mogu sprečiti eventualne oluje, tenzija oko iranskog nuklearnog programa i rastuća tražnja sirove nafte u zemljama u razvoju poput Kine - izjavio je analitičar singapurske konsultantske kuće „Pervin end Gerc“ - Viktor Šam.
Milan Simurdić iz Fonda za međunarodne odnose i dalje smatra da je na kretanje cena nafte na svetskim berzama, a samim tim i kod nas najviše utiču geopolitički razlozi, te da odnosi sa Iranom imaju značajan uticaj.
- Osnove tržišta nafte - ponuda i potražnja su ustuknule pred drugim faktorima. Međunarodna agencija za energiju, klub najvećih potrošača nafte oslonjen na Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj, radi na reviziji procena kapaciteta i potrošnje koja bi do 2012. trebalo da dostigne 95 miliona barela dnevno.


"Gazprom-neft" zainteresovan za kupovinu "Petrohemije" iz Pančeva
Predstavnici kompanije "Gazprom-neft" pregovaraju o kupovini "Petrohemije" u paketu sa "Naftnom industrijom Srbije". Prema rečima Tanje Tatomirović, PR menadžera "Petrohemije", u pančevačkoj kompaniji ne žele da otkrivaju pojedinosti u vezi s tim poslovnim aranžmanom. Ona dodaje da će uskoro biti organizovana konferencija za novinare na kojoj će, između ostalog, biti reči i o tome.

"Gazprom-neft" angažovao je rusku kompaniju "Sibur" specijalizovanu za petrohemijska postrojenja čiji stručnjaci treba da ispitaju potencijal "Petrohemije". Nije tajna da je srpska strana zainteresovana za takav paket aranžman sa kompanijom "Gazprom-neft" koji je deo realizacije međudržavnog sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije. Sada je izvesno da u vezi s tim iz Moskve stižu pozitivni signali.

U prilog ovakvom scenariju ide i plan kojim je predviđeno da NIS konverzijom dugova do kraja septembra postane vlasnik 53% imovine "Petrohemije". Pošto će na taj način postati deo nacionalne naftne kompanije, "Petrohemija" bi mogla, odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, da postane vlasništvo "Gazprom-nefta".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta