Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Elektronski potpis u primeni od jeseni
Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić kaže da će na jesen Pošta Srbije prva početi da primenjuje elektronski potpis u poslovanju i kako očekuje da najkasnije početkom 2009. startuje elektronski servis Vlade Srbije.

Glavni ciljevi Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo biće popularizacija informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), razvoj i širenje komunikacionih tehnologija u Srbiji i uvođenje elektronske uprave na različitim nivoima države, rekla je ona.

Jasna Matić je najavila da će "u vrlo kratkom roku" u Srbiji biti odobrene licence operaterima vajmaks, bežičnog, širokopojasnog Interneta, koji je već prisutan u zemljama u regionu. Ta će tehnologija povećati dostupnost širokopojasnog Interneta i za građane i za preduzeća.

Ona je najavila i uvođenje elektronske uprave na različitim nivoima države, od Vlade do lokalnog nivoa, kako bi se podigao stepen korišćenja Interneta u komunikaciji državne uprave, preduzeća i građana, ukazujući na to da će to povećati efikasnost i transparentnost i smanjiti korupciju.

Ona je najavila i realizaciju projekta "Elektronske vlade", koji će u sebi imati više različitih segmenata, a jedan od njih je i elektronski servis Vlade, kako bi ministri počeli da se više služe ICT-jem.

Tako bi se ministrima omogućilo da materijale za sednicu Vlade imaju u elektronskoj formi, koja omogućava i lako pretraživanje, a ne da se, kao sada, dobijaju materijali teški i po 50 kilograma.

Matićeva je rekla da je plan Ministarstva da građanima omogući pristup jedinstvenom šalteru, u saradnji s MUP-om Srbije i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ona je ukazala na to da je usvojen Zakon o elektronskom potpisu, ali "ne funkcioniše zato što nemamo sertifikovna tela, ali i taj proces će se završiti na jesen i 'Pošta' će biti prvo telo koje može da ih primenjuje u distribuciji".

Matić je navela da se globalna informatička mreža u domaćim firmama ne koristi mnogo, ali je primetno da one polako počinju da se bave time sve više i mnoge imaju svoje sajtove.

Na drugoj strani, korišćenje Interneta u domaćinstvima poraslo je sa 10,1 odsto u 2005. na 16,92 odsto u 2007. i to nije ono čime bismo mogli da budemo zadovoljni, pri čemu 38,01 odsto domaćinstava u Srbiji ima fiksni telefon, navela je ona.


Corridor 10 construction top priority
The completion of Corridor 10, planned to take two years, is a top priority for the new government.

However, the money for completing the project has yet to be secured.

The construction of the section of the highway from Preševo to Leskovac began last week, and preparations for starting work on the Niš-Dimitrovgrad section began yesterday.

The bypass around Dimitrovgrad will mark the start of construction of the 84 km stretch of road.

Work on the highway has, however, only begun symbolically because of the recent poor weather, says Infrastructure Minister Milutin Mrkonjić. He adds that about EUR 160mn will be needed for the first section of the highway, and about EUR 700mn will be needed to complete Corridor 10.

“We will finance it partly from the budget, while the majority of the money will come from European banks and the World Bank. We are already negotiating, the talks have been going on for six months already, and we will have an agreement by the New Year,” says Serbian Roads CEO Zoran Drobnjak.

The government stated that finishing Corridor 10 was a priority, and three lanes of the highway, from Niš to Dimitrovgrad, Preševo to Leskovac, and Horgoš to Novi Sad, have to be complete within two years, Mrkonjić says.

“Corridor 4 which goes between the neighboring countries of Bulgaria and Romania is threatening to take traffic away from us. We have another two or three years thanks to the fact that Romania and Bulgaria are working on a bridge that will take another three years. What is important is that the state has now decided to enter the project by the end of the year and finish it. We will reach an agreement over the money,” the minister explains.

Only Serbian companies will be hired to work on the construction. There are also two tunnels planned for the Niš-Dimitrovgrad section of the highway.

“The tunnels were planned according to all EU principles and standards, with all the accompanying equipment, ventilation, lighting, fire prevention systems, and control centers to monitor traffic activity within the tunnel,” says Slobodan Savić of the Institute for Roads.

Drobnjak believes that the loans will be paid off in 4 to 5 years through highway tolls. Negotiations are also underway with Bulgaria to begin work on a highway from Sofia to the Serbian border.


Honda's profit rises unexpectedly
Honda Motor has reported an unexpected rise in three-month profits but it still predicting falling profits for the whole of the year.

Net profit between April and June was 179.6bn yen ($1.68bn; £848m), up 8.1% from the same period last year.

The result came despite a 2.2% fall in revenue as a result of the strengthening Japanese currency.

Despite the better-than-expected figure Honda maintained its forecast for an 18% fall in full-year net profit.

Honda managed to raise three-month profits by raising prices and cutting costs.

It has also seen strong demand for its fuel-efficient cars as oil prices have risen.

Honda has also benefited from the flexibility of its factories, which have been able to switch production away from sport utility vehicles and into smaller vehicles as demand has shifted.


Za upis besplatnih akcija još sedam dana
Agencija za privatizaciju podsetila je danas da rok za upis besplatnih akcija ističe za sedam dana, 31. jula.

Upis besplatnih akcija i novačane nadoknade od prodaje akcija privatizovanih društvenih preduzeća počeo je 28. januara ove godine i do sada se prijavilo 4.646.680 građana. Prijavljivanje je omogućeno na posebnim šalterimna u svim filijalama pošta u Srbiji, a zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća, čije će akcije biti podeljene, EPS, Telekom Srbije, JAT ervejz, NIS, Galenika, Aerodrom "Nikola Tesla", prijavljuju se u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za građane u inostranstvu bilo je omogućeno prijavljivanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Za sve građane koji nisu u mogućnosti da se prijave omogućen dolazak posebne komisije. Za prijavljivanje je potrebna lična karta i broj dinarskog računa u banci.

Građani koji nemaju otvoren račun u banci u pošti mogu da ga besplatno otvore. Zaposleni i bivši zaposleni šest javnih preduzeća uz ta dokumenta moraju da prilože i potvrdu o ostvarenom radnom stažu u javnom preduzeću za čije se besplatne akcije prijavljuju, fotokopiju radne knjižice i uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su bili punoletni do 31. decembra 2007. i upisani su u birački spisak, zatim da su na dan 3.januara 2008. bili državljani Srbije, a na dan 30. juna 2007. imali prebivaliste na teritoriji Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, kao i da nisu već ostvarili pravo na besplatne akcije.

Građanima koji su ostvarili pravo na besplatne akcije preduzeća u kojem su radili, a koje su male vrednosti ili su bezvredne jer je preduzeće u stečaju, od 14. aprila ove godine je omogućeno je da se odreknu tih akcija. Uslovi za odricanje su da građani tim akcijama nisu raspolagali i da nisu ostvarili pravo na dividendu, odnosno dobit ili na deo stečajne ili likvidacione mase po osnovu tih akcija.

Do sada je zahteve za odricanje od akcija podnelo 117.102 građana, a poništena je 281 potvrda o pravu na besplatne akcije. Upis u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije obustavljen je, na zahtev građana, u 924 slucaja. Za besplatne akcije, kako je navela Agencija za privatizaciju, prijavilo se 1.670 maloletnika.

Agencija je obavezna da sve građane koji su se prijavili za besplatne akcije obavesti o njihovom statusu do kraja godine. To se odnosi na potvrdu o ostvarenom pravu na besplatne akcije, ali i na eventualne dopune prijave. Očekuje se da će isplata novčane naknade iz privatizacionog registra početi u prvom kvartalu 2009. godine, a besplatne akcije dodeljivaće se sukcesivno do kraja 2010. godine. Raspodela besplatnih akcija javnih preduzeća obavljaće se posle njihove privatizacije, a najkasnije u roku od šest meseci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta