Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Europak preuzima Venčac?
Kompanija Europark iz Beograda objavila je ponudu za preuzimanje preostalih 30 odsto akcija aranđelovačkog rudnka i industrije mermera "Venčac" za ukupno 189 miliona dinara.

Beogradski Europark dodatnih 76.236 akcija preduzeća "Venčac" namerava da otkupi po ceni od 2.480 dinara za jednu akciju, navodi se na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti .

Ponuda će biti otvorena do 22. jula. Europark je 70 odsto preduzeća "Venčac" kupio na tenderu u januaru ove godine za 5,2 miliona evra i obavezao se da u modernizaciju proizvodnje uloži četiri miliona evra.

"Venčac" je bio prodat na aukciji 2003. godine za 68 miliona dinara, ali je taj ugovor poništen jer kupac nije ispunio obaveze.

Trenutna cena akcija "Venčaca" na Beogradskoj berzi je 2.000 dinara po komadu, a tržišna vrednost preduzeće je 508 miliona dinara.

Prema podacima iz berzanskog prospekta, "Venčac" je prošlu godinu završio sa gubitkom od 340 miliona dinara.


Evro ponovo ispod 79 dinara
Dinar se, posle trodnevne tendencije pada vrednosti prema evru, blago oporavio za 35 para ili 0,5 procenata i prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije vredi 78,7090 za jedan evro i taj kurs se primenjuje danas od 8 sati.

Srednji kurs evra je u proteklih sedam dana fluktuirao oko granice od 79 dinara, jer je u ponedeljak, 30. juna, prvi put u ovoj godini pao ispod 79 dinara i iznosio 78,9784 dinara, sledećeg dana je dostigao ovogodišnji rekord od 78,6555 dinara. U sredu, 2. jula, prema zvaničnoj listi NBS, evro je počeo da jača prema evru i iznosio je 78,7518 dinara i tu tendenciju nastavio je i u četvrtak, kada je vredeo 79,0553 dinara. Poslednji put srednji kurs evra bio je ispod 79 dinara 25. decembra prošle godine, kada je iznosio 78,3481 dinara.

Srednji kurs evra od 12. juna je ispod 80 dinara, sa izuzetkom 19. i 20. juna, kada je bio iznad tog iznosa. U ovoj godini kurs evra padao je ispod 80 dinara i početkom januara i krajem aprila. Od početka godine evro je najvišu vrednost zabeležio 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.


Pretkvalifikacioni tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor sledeće nedelje u Financial Times
Pretkvalifikacioni tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" biće objavljen sredinom sledeće nedelje u "Financial Times" - potvrdio je za Nebojša Ćirić, zamenik ministra ekonomije.

- Cilj ovog javnog poziva biće da suzimo izbor kompanija koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB "Bor" - kazao je Ćirić i dodao da će sve zainteresovane firme imati rok do septembra da obiđu kombinat bakra i upoznaju se sa njegovim potencijalima.

Zamenik ministra ekonomije kaže da će Vlada Srbije, nakon što sasluša predloge kompanija zainteresovanih za partnerstvo sa RTB, doneti konačnu odluku o strategiji privatizacije borske firme.

- Tek nakon toga, u septembru će biti raspisan obavezujući tender za izbor strateškog partnera za RTB. A, naš uslov, od koga nećemo odstupiti, biće da kompanije koje se prijave za učešće imaju sopstvene rudnike i topionice crvenog metala, kao i takve reference koje će garantovati siguran razvoj najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala - podvukao je Ćirić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta