Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Manjinski paket Hinoma na aukciji
Beograd -- Akcijski fond Srbije ponudiće 22. jula na Beogradskoj berzi paket od 38,3 odsto akcija hemijske industrije Hinom.


Kako se navodi u oglasu, na aukciji po metodu minimalne cene biće ponuđeno ukupno 13.848 akcija po početnoj ceni od 250 dinara po komadu, odnosno po ukupnoj ceni od 3,46 miliona dinara.

Prema podacima Centralnog registra za harije od vrednosti, 61,96 odsto kacija Hinoma poseduju mali akcionari, Akcijski fond ima 28,64 odsto akcija, a Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 9,39 odsto kapitala.

Hinom je u 2006. godini, prema podacima iz berzanskog prospekta, imao gubitak od 15 miliona dinara.


PIK Bečej ostaje bez 1.244 hektara
Bečej -- Poljoprivredno-industrijski kombinat Bečej za tri dana će predati 1.244 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta zakupcima.
 
 
Predsednik sindikata tog preduzeća Branislav Šekerović kazao je da će PIK Bečej poštovati sudski nalog za odlazak sa zemljišta, ali da će nastojati da to zemljište ponovo dobije 2009. godine, po isteku trogodišnjeg zakupa.

Reč je o državnom zemljištu u Srbobranu, koje je PIK koristio, a koje je izdato u zakup na licitaciji u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Deo zemljišta zasađen je lucerkom, dok se deo koristi za stočarstvo, pa će PIK Bečej pokušati da postigne dogovor sa zakupcima da završi žetvu da ne bi zasejane kulture propale, kazao je on i ocenio da je štetno što je iseljenje naloženo u julu, u doba žetve.

Prema Šekerovićevim rečima, PIK Bečej nije učestvovao na licitaciji koja je održana krajem 2006. godine jer su predstavnici tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede Srbije i Agencije za privatizaciju savetovali PIK-u da ne učestvuje na licitaciji jer bi to moglo da škodi privatizaciji, koja je obavljena 2007. godine.

Zemljište su zakupila četiri zakupca, dva iz Temerina, jedan iz Bečeja i jedna zadruga iz Turije na licitaciji u decembru 2006. godine po ceni od 23.000 dinara po hektaru, što je, kako je naveo, isti iznos koji plaća i PIK Bečej. To preduzeće obrađuje 13.000 hektara zemljišta, od čega više od 10.000 hektara u državnom zemljištu i ima 1.800 zaposlenih, kazao je on.


Grci ulažu 250 mil. evra u Srbiju
Beograd -- U poslednja dva i po meseca pet grčkih kompanija je podnelo dokumentaciju za početak poslovanja u Srbiji, kaže Vasilis Dertilis
 
 
Predsednik Helenskog poslovnog udruženja u Srbiji nije rekao o kojim kompanijama je reč, ali je naveo da one planiraju investicije od 200 od 250 miliona evra u Srbiji. "Srbija je 'obećana zemlja' za grčke investitore, a naročito od danas kada se formira vlada i uspostavlja nova politička stabilnost", kazao je on.

Vasilis Dertilis je polovinom aprila ove godine kazao da oko 50 firmi iz Grčke planira da započne poslovanje u Srbiji, ali da neki od investitora pre realizacije tih ulaganja žele da se uvere u političku stabilnost. On je danas ponovio da su Grci među najznačajnijim investitorima u Srbiji i da su uložili 2,1 milijardu na srpskom tržištu, dodajući da je još dve milijarde evra spremno za ulaganje.

"Pregovori o ulaganjima sa dva velika preduzeće u Novom Sadu i Beogradu su već u toku, a blizu realizacije su i poslovi u oblasti metalske industrije, trgovine, prehrambene proizvodnje i turizma", naglasio je on ne precizirajući o kojim firmama je reč.

Očekujemo, naveo je Dertilis, da do kraja ove godine počne i realizacija projekta za završetak autoputa na panevrospkom koridoru 10 kroz Srbiju, za koji je kroz Helenik plan Vlada Grčke izdvojila 100 miliona evra.

Predsednik Grčke agencije za promociju izvoza Panajotis Papastavru izrazio je očekivanje da će sastanci privrednika tokom dvodnevne posete privredne delagacije iz Grčke omogućiti povećanje trgovinske razmene Srbije i Grčke koja iznosi oko 360 miliona evra godišnje.

Privredna delegacija u kojoj je 18 preduzeća iz Grčke započela je dvodnevnu posetu Beogradu koju je organizovala Grčka agencija za promociju izvoza (HEPO). Grčku delegaciju čine predstavnci kompanija Agrovim, Alapis, „Alpha wood“, „Alpha gefsi edesmata“, Aslanis, „Asprofos engineering“, „Cephalonian fisheries“, „Chepro“, „Cherbros“, „Emhkam pumps“, „Gallis“, „Hellenic fine oils“, „Kalogeras-promomessage“, Kronos, „Palirria“, „Tecnosteel“, „Viomes o Yiotis“.

Sastancima će prisustvovati predstavnici oko 30 srpskih preduzeća među kojima su „Delta maksi“, „Forma ideale“, Merkator Srbija, IPS, Alka grupa, Farmalogist, Gemaks, Fudlend, Veterinaski zavod Subotica i drugi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta