Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EAR finansira IT park u Vršcu
EAR će podržati sa 3,5 miliona evra izgradnju tehnološkog parka na 30 hektara u industrijskoj zoni u Vršcu.

Opština Vršac mora da bude vlasnik poseda na kojem će biti izgrađen tehnološki park kako bi iskoristila sredstva koja je obezbedila Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj (EAR), rekla je menadžerka te opštine, Eva Knežević i dodala da su pri kraju pregovori o otkupu parcela koje nisu u vlasništvu opštine.

"Infrastrukturni radovi počeće i završiće se u narednoj građevinskoj godini. Do kraja septembra otvoren je konkurs za potencijalne izvođače radova koji će izgraditi vodovodnu, gasovodnu, kanalizacionu, kao i mrežu kolovoza i trotoara", rekla je Eva Knežević.

Dodala je da je opština obavezna da obezbedi potreban nivo elektrifikacije i telekomunikacija.

Menadžerka opštine Vršac rekla je da postoji interesovanje za podizanje novih pogona, ali da se imena zainteresovanih čuvaju u tajnosti.

"Biće poznata tek 2010. godine kada budu postojali svi uslovi za izgradnju poslovnih objekata, kada budu mogli da udju u posed na 99 godina. Novi pogoni biće podrška postojećim industrijskim kapacitetima u opštini", rekla je Eva Knežević.

U izgradnju Tehnološkog parka u Vršcu uloženo je oko 800 hiljada evra.

Oko 80 hiljada evra obezbeđeno je iz Nacionalnog investicionog plana za izgradnju dela gasovoda, a iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine
četiri miliona dinara za izradu glavnog projekta saobraćajnica, dok je sa milion dinara finansiran projekat parka i studija izvodljivosti.

Prema procenama nadležnih, tehnološki park u Vršcu će za sedam godina obezbediti oko dve hiljade novih radnih mesta.


Dinar nastavlja slabljenje
Dinar će i danas oslabiti prema evru, pa će zvanični, srednji kurs Narodne banke Srbije biti 77,23 dinara za evro.
Slabljenje dinara za 17 para je samo nastavak jačanja evra u poslednjih nekoliko dana. Naime, evro je i juče ojačao, pa je njegova vrednost bila iznad 77 dinara, tačnije 77,06 dinara za evro.

Menjači su juče evro kupovali između 75,70 i 77, a prodavali ga od 77,71 do 79,50 dinara. U bankama se kursna lista za efektivu kretala između 75,51 i 76,29 dinara, dok se prodajna cena kretala od 77,98 do 78,60. Za firme u bankama evro se kretao između 75,13 i 75,51 pri kupovini, a pri prodaji od 78,40 do 78,98 dinara.


Zbog „Fijata“ i aerodrom
Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković najavio je danas niz novina koje će doneti sporazum o ulaganju „Fijata“ u Fabriku automobila „Zastava“ i taj grad „pretvoriti u vodeći u Srbiji u tehničkom i tehnološkom smislu“.

Realnost je, rekao je Zdravković, da Kragujevac dobije aerodrom jer će dolaskom „Fijata“ frekvencija dolazaka i odlazaka poslovnih ljudi biti značajno povećana.

„Predlog italijanskog proizvođača u pregovorima koji se vode je da se uvede direktan let Torino-Beograd, preko Kragujevca“, naveo je on, podsetivši da ugovor o zajedničkom ulaganju Vlade Srbije i „Fijata“ treba da bude potpisan u prvoj nedelji septembra, u prisustvu najviših zvaničnika dve države.
Italijanski partner zahteva i da ceo grad bude pokriven bežičnom internet mrežom i niz drugih tehničko-tehnoloških rešenja koje će Kragujevac u tom smislu svrstati u vodeći grad u Srbiji, rekao je Zdravković, koji je u timu za pregovore s „Fijatovim“ predstavnicima.
On je podsetio da predstoji izgradnja deonice autoputa Kragujevac-Batočina sa obilaznicom, kao i da će u fabričkm krugu biti podignuta nova energetika i trafo-stanica. U potpunosti će, kazao je, biti rekonstruisana železnička pruga Kragujevac-Lapovo i pruga u fabričkom krugu.
„Dolazak ‘Fijata’ znači novi početak za čitav metalski kompleks ne samo u Kragujevcu već u i celoj Srbiji, koja će postati centar automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Zdravković.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta