Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obelodanjivanje planova Moskovske banke u Srbiji
Moskovska banka bi od oktobra trebalo da počne i zvanično sa radom u Srbiji, pošto je ispunila sve uslove potrebne za poslovanje na srpskom tržištu.

To će biti prva ruska banka na ovom tržištu, kao i prva koja je posle nekoliko godina pauze ušla na tržište sa grinfild licencom, a ne kupovinom neke od domaćih banaka. Detalje o svom budućem poslovanju čelnici će izneti na konferenciji danas u Beogradu.

Moskovska banka je početkom jula objavila na svojoj internet strani da je dobila obaveštenje nadležnih o registrovanju banke u Beogradu. Osnivački kapital banke je 1.235.134.500 dinara, odnosno 15 miliona evra, a Moskovska banka će biti stoprocentni vlasnik srpske ispostave. Za predsednika Izvršnog odbora postavljen je Vladimir Zečar, a Upravni odbor činiće potpredsednici Moskovske banke Aleksej Sitnikov i Pavel Gorbačević, kao i Milutin Nikolić iz beogradske investicione kuće „Citadel", dok će predsednik UO biti Andrej Borodin, predsednik Moskovske banke u Rusiji. Prema ranijim napisima u medijima, Moskovsku banku predstavljaće tim od 40 bankarskih stručnjaka, a sedište banke biće u Beogradu u Karađorđevoj ulici 89.

Kada su prošle godine Rusi najavili otvaranje banke u Srbiji rečeno je da će biti fokusirana na poslovanje sa korporativnim klijentima, a pre svega na ruske kompanije koje se bave proizvodnjom sirovina.

- Raduje nas veliko interesovanje stanovništva, kao i privrednih subjekata za ulazak Moskovske banke na srpsko tržište. Naš plan je da budućim klijentima u Srbiji ponudimo potpunu podršku ponudom koja će podrazumevati kako standardne, tako i neke sasvim nove bankarske proizvode i usluge - kaže Vladimir Zečar.

Moskovska banka je od „Standard end Pursa" visoko rangirana, sa oznakom „BBB", a njen najveći akcionar sa 44 odsto kapitala je grad Moskva. Jedna je od četiri najveće banke u Rusiji sa bilansnom sumom od 14,1 milijardu evra. Srbija će biti peta zemlja u kojoj Moskovska banka ima filijalu, a trenutno rade u Belorusiji, Letoniji, Estoniji i Ukrajini.


Pomoć poljoprivrednicima 100 do 120 evra po hektaru
Država će subvencionisati samo registrovane, profestionalne poljoprivredne proizvođače koji plaćaju porez, a ne one kojima je poljoprivreda hobi i već imaju radno mesto u gradu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin u intervjuu agenciji FoNet.

„Važno je da odvojimo one koji se profesionalno bave poljoprivredom od onih kojima je to hobi, pošto država ne mora da subvencioniše nečiji hobi“, rekao je Dragin. On je naglasio da su vremenske prilike ovoga leta pogodovale poljoprivrednicima i da bi trebalo očekivati dobar rod. „Kiša koja je nedavno padala nedelju dana bukvalno je kiša od milijardu evra, kolika se dobit očekuje od prinosa kukuruza. Ta kiša pala je u pravo vreme da nalije kukuruz“, objasnio je Dragin.


First synthetic diesel factory to be built
That would be the first such plant in Serbia, into which Stanojevic is to invest EUR 50 million and in which about 100 people will be employed in the beginning.

Investor Velimir Stojanovic has announced that he would open a factory for the production of synthetic diesel in Zrenjanin at the beginning of 2009.

That would be the first such plant in Serbia, into which Stanojevic is to invest EUR 50 million and in which about 100 people will be employed in the beginning.

There will be five machines in the factory which will operate during the whole year and their capacity of production is about 1,000 litres per hour, Stojanovic said.

According to him, the construction of the factory of synthetic diesel in the Zrenjanin free industrial zone has not started yet because they wait for the permit from the regional authority for the protection of physical and social environment.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta