Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi način utvrđivanja cena
Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) saopštila je juče da će troškovni model za utvrđivanje cena telekomunikacioniih usluga početi da se primenjuje 2009. godine.

Jedna od uloga Ratela je da kontroliše cene na tržištu telekomunikacija da bi stimulisao konkurenciju, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da Ratel kontroliše cene dominantnih operatera, Telekoma i SBB.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je prošle sedmice da očekuje da će nakon početka primene pravilnika pojeftiniti internet i telefonski razgovori sa inostranstvom, ali da će se povećati cene za domaće telefonske pozive.


Srpska firma kupila slovenačku
Zrenjaninska fabrika za proizvodnju deterdženta Beohemija-Inhem kupila je slovenačku kompaniju Šampionka za šest miliona evra.

Beohemija-Inhem će do 2011. godine u proizvodni pogon, infrastrukturu, nova radna mesta i unapređenje poslovanja slovenačkog proizvođača kućne hemije iz Renče uložiti oko 10 miliona evra, saopšteno je iz te fabrike.

Zamenik generalnog direktora Beohemije-Inhem Milanko Ruljević kazao je da je potpuno preuzimanje kompanije Šampionka logičan korak u širenju zrenjaninske kompanije na tržišta regiona i Evropske unije.

"Iskustva iz Srbije prenećemo u Sloveniju i ponosni smo što smo pokazali da je ovakav uspeh domacih kompanija moguć. Pred nama su znacajna ulaganja i verujemo da će Beohemija-Inhem postati uticajan akter na slovenačkom tržištu", kazao je Ruljević.

U saopštenju se dodaje da se proizvodi Beohemije-Inhem već izvoze se na trzišta jugoistočne Evrope, ali da će se zahvaljujući kupovini preduzeća u Sloveniji proizvodi zrenjaninske kompanije naći i na tržišta Italije, Austrije i Mađarske.

Šampionka iz Renče, kako se navodi u saopštenju, jedan je od najvećih proizvodjača i distributera na slovenačkom tržištu u oblasti sredstava za čišćenje kao i proizvoda za ličnu negu. Poznata je po brendu "varikina".


First Russian bank starts operating as of October
The ‘Moscow Bank’ shall start working with clients in October and that shall be the first bank with funding capital from Russia operating in Serbia.
‘At first our services shall be offered to business clients and later to the population. We shall make no difference between the domestic and Russian companies’, Vladimir Zecar, president of the bank’s executive board says for ‘Blic’.

Q: It can be said that you are the avant-garde to the Russian capital that shall come to Serbia especially after the energy arrangement?
‘Russian business operated in Serbia even before our arrival. We think that many other Russian companies shall be coming here very soon’.
Q: Presently the ‘Moscow Bank’ employees 40 banking experts and until the end of the year we plan to have 70 of them. Does this mean that you do not plan to open your branch offices in Serbia soon?
‘Those 70 employees shall work in Belgrade. We plan to open two regional centers in Nis and Novi Sad until the end of the year’.
Q: Do you plan to buy any of the eight state-owned banks?
‘We are considering all options’.
Q: Presently 35 banks are operating in Serbia. They made a profit of EUR 262 million in six months. How do you intend to fight for your share of the profit and for new clients?
‘The biggest advantage of ‘Moscow Bank’ is its fresh capital unlike the banks from the West Europe dealing here and already having problems with solvency. That is why one of our services shall be landing of money to such banks’.


Dinkic about energy deal
Serbia Minister of economy Mladjan Dinkic said yesterday that the increase of the ‘Southern stream’ gas pipeline’s capacity through Serbia would be the main point of negotiations over realization of the energy deal with Russia.

’There is a lot of room to improve the energy deal in all aspects. Even the Russians admit that the price of EUR 400 million for NIS was determined on the basis of evaluation made in 2006’, Dinkic pointed out.
It is certain as he said, that the energy deal with Russia shall be ratified by Serbia Parliament in the first half of September.


Prva ruska banka startuje od oktobra
U oktobru „Moskovska banka“ počeće da radi sa klijentima i to će biti prva banka u Srbiji čiji je osnivački kapital iz Rusije. U početku, pružaćemo usluge privredi, a kasnije i stanovništvu i nećemo praviti razlike između klijenta, u zavisnosti od toga da li su domaća ili ruska preduzeća - kaže Vladimir Zečar, predsednik Izvršnog odbora „Moskovske banke Beograd“.

Može se reći da ste vi prethodnica ruskom kapitalu koji će doći u Srbiju, naročito nakon energetskog aranžmana?

- Ruski biznis je pre našeg dolaska postojao u Srbiji. Analizirajući tržište u jugoistočnoj Evropi odlučili smo se za Srbiju zbog ekonomije koja je u rastu, i mislimo da će i u bliskoj budućnosti doći još ruskih kompanija.

Koji su to korporativni klijenti - preduzeća koja su vaša ciljna grupa? Ruske kompanije ili...
- Tretiraćemo sve klijente na isti način, bez obzira na to da li su ruski ili domaći klijenti, nećemo praviti razliku ni da li su veliki ili mali. Ruske firme koje posluju ovde su već klijenti „Moskovske banke“ u Rusiji. Naravno da očekujemo da one budu naši klijenti ovde.

Trenutno „Moskovska banka“ upošljava 40 bankarskih stručnjaka, a do kraja godine u planu je da radi 70. Iz ovoga podatka može se zaključiti da ne planirate brzo da otvorite filijale po Srbiji?
- Tih 70 radnika radiće u centrali u Beogradu. Do kraja godine planiramo da otvorimo i dva regionalna centra u Nišu i Novom Sadu, koji će pokrivati centralnu i južnu Srbiju.

Da li imate u planu da kupite neku od osam banaka u državnom vlasništvu?
- Ne isključujemo u budućnosti mogućnost akvizicije nekih od domaćih banaka ili eventualno mreže filijala. Razmatramo sve opcije.

U Srbiji radi 35 banaka, koje su za šest meseci ostvarile zaradu od 262 miliona evra. Kako će te se boriti za svoj deo profita, kao i za nove klijente?
- Najveća prednost „Moskovske banke“ jeste to što ima svež kapital, za razliku od banaka iz zapadne Evrope koje posluju u Srbiji i od kojih neke već imaju problema sa likvidnošću. Zbog toga će jedna od aktivnosti „Moskovske banke“ biti i da pozajmljuje novac bankama koje već posluju u Srbiji, a o čemu se već pregovara.
Srpska privreda i firme su u ekspanziji. Ima mnogo dobrih klijenata firmi kojima je potreban razvoj i novac. Na globalnom finansijskom tržištu vlada kriza, mi taj problem nemamo. Imamo izrazitu likvidnost i upravo tako želimo da smanjimo cenu kapitala i da ponudimo klijentima nešto povoljnije, što trenutno imaju.

Da li konkretno mislite na povoljnije kredite?
- Ima više načina na koje mi želimo da uđemo na tržište. To nije samo kroz cenu kapitala, već fleksibilnost i efikasnost rešavanja zahteva, dužine otplate kredita...


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta