Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Niža putarina za šlepere
Javno preduzeće „Putevi Srbije“ najavilo je juče da će za dve sedmice predložiti Vladi sniženje putarine za strane šlepere za 10 evrocenti po kilometru da bi se povećao saobraćaj.

Generalni direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da je cena sada 32 evrocenta po kilometru, što je za sedam do osam centi više nego u susednim zemljama, poput Hrvatske, i dodao da će se povećanjem saobraćaja umanjiti gubitak zbog snižavanja putarine.

Drobnjak je najavio da će to preduzeće napraviti detaljnu analizu tržišta i povećati neke cene koje su u Srbiji niže nego u drugim zemljama, poput cena za strana vozila treće kategorije (kombi, autobusi i kamioni do tri osovine).
 
„Putevi Srbije“ godišnje ubiraju 200 miliona evra od naplate putarine i još 100 miliona evra od akciza na gorivo, naveo je Drobnjak.
Za održavanje 15.000 km autoputeva i regionalnih i magistralnih puteva potrebno je još 10 milijardi dinara, odnosno 130 miliona evra, jer u održavanje puteva spada i održavanje mostova i klizišta.
- Cela Srbija je u klizištima, a to iziskuje veća sredstva da bi se garantovala bezbednost saobraćaja - ocenio je direktor „Puteva Srbije“.
On je kazao da će „Putevi Srbije“ tražiti da se naredne 2009. godine 30 odsto akciza na naftne derivate izdvaja za održavanje puteva iako je planirano da se izdvaja 20 odsto za te svrhe.
Putarina za automobile je, kako je naveo, u Srbiji niža nego u Hrvatskoj - u Srbiji iznosi tri dinara po kilometru, što je manje od četiri evrocenta, dok je u Hrvatskoj oko pet evrocenti.


Metals banka na A Listingu
Na Prime market Beogradske berze uključena je ove nedelje novosadska Metals banka, a trgovanje njenim akcijama počinje 26. avgusta.
 
Metals banka je time postala četvrta listirana kompanija na berzi, posle Tigra, Energoprojekta i Sojaproteina. Akcije te banke su u trgovanje na Berzi uključene u decembru 2006. godine, da bi samo posle nekoliko dana bile uključene u metod kontinuiranog trgovanja.

Najviša istorijska cena akcija Metals banke postignuta je u aprilu 2007. godine, na nivou od 68.979 dinara po akciji, dok je ta cena sada 29.000 dinara.

Na Prime market Berze uljučena je i nova emisija akcija Eneregoprojekt holdinga, kao rezultat izdavanja hartija od vrednosti bez javne ponude radi pretvaranja dela neraspoređene dobiti u osnovni kapital.

Time se broj akcija Energoprojekta na tržištu Berze uvećava sa 8.760.529 na 9.107.463. Prvo trgovanje ovim akcijama obaviće se na Berzi u ponedeljak.


Foreign trailer trucks could pay lower tolls
A proposal will be sent to the government in a fortnight to lower the road toll duty paid by foreign trailer trucks.

The request comes from the public enterprise in charge of Serbia's roads, JP Putevi Srbije.

The proposed reduction of the charge is ten eurocents per kilometer, the company's General Director Zoran Drobnjak said.

The current price of 32 eurocents per kilometer is seven to eight times higher than in the neighboring countries such as Croatia, he explained.

What is lost with the price will be made up for with increased traffic, Drobnjak told Beta news agency.

The Putevi Srbije chief also announced a forthcoming detailed analysis of the market, and an increase in the price of some tolls, that are currently lower than in the region, including those paid by van, bus and three-axis truck drivers.


Universal bank is the best small bank in Serbia
London-based financial magazine Finance Central Europe declared the Belgrade-based Universal bank the best small bank in Serbia.

London-based financial magazine Finance Central Europe declared the Belgrade-based Universal bank the best small bank in Serbia.

Researchers of the British magazine are analysing the business results of banks in Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro, Albania, Greece, Macedonia, Bulgaria, Moldavia and Romania.

Last year, this recognition was given to Agrobanka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta