Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Dojče telekom“ najviše zainteresovan za „Telekom“
Za kupovinu „Telekoma Srbija“ najviše je zainteresovan „Dojče telekom“, jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je predsednik sindikata „Telekoma“ Miroslav Joskimović. On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska „Dojče telekoma“ u „Telekom Srbija“, ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika.

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija“ iznese na berzu i proda putem inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija. „Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u ‘Telekomu’ u čijem je posedu od osam do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A ‘Dojče telekomu’ je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija ‘Telekoma’“, objasnio je on.
 
Joksimović je naglasio da „Telekom Srbija“, u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne da se iznosi van Srbije. „Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod“, naveo je kao primer uspešnog poslovanja „Telekoma“ Joksimović i dodao da su procene da bi kupac „Telekoma Srbija“ zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija.


Izgradnja autoputa Beograd-Požega u martu?
Ministar za infastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić kazao je juče da se nada da će izgradnja autoputa Beograd-Požega početi u martu 2009. godine.

Mrkonjić je novinarima prilikom obilaska radova na beogradskoj obilaznici kazao da još nije završena projektna dokumentacija za autoput od Beograda do Požege, koji je deo koncesije poverene firmama Alpina i Por.

Ministar je istakao da će se ovih dana znati da li su koncesionari Alpina i Por prihvatiti sporazumni raskid ugovora o izgradnji autoputa od Horgoša do Požege na predlog Vlade Srbije.

Mrkonjić je izrazio očekivanje da će rezultat pregovora koncesionara i Vlade Srbije biti pozitivan za obe strane.

On nije mogao da kaže više detalja o pregovorima oko koncesije pošto je za to, kako je istakao, zadužen ministar eknomije Srbije Mlađan Dinkić.


‘Deutsche Telecom’ most interested in ‘Telecom Serbia’
Deutsche Telecom’ is a company most interested in purchase of ‘Telecom Serbia’ since it has been already participating in the capital of that Serbian company with 5 pct via ‘OTE’ of Greece.
 
Miroslav Joksimovic, president of ‘Serbia Telecom’ trade union says that the union has nothing against ‘Deutsche Telecom’ but only if it is a minor owner.

Joksimovic also says that there is an idea that 20 pct of ‘Telecom Serbia’ capital is offered for sale through stock exchange via initial public offer. That is not a good idea, he adds, since it shall be easy for a company planning to purchase Serbian telecommunication company to collect 51 pct of shares.
Joksimovic further claims that ‘Telecom Serbia’ has potential for further expansion and therefore it would be good that it remains a state property in the following years in order that part of profit earned remains in the country.


Friday – deadline for ‘Alpina’
Serbia Government is expecting that ‘Alpina-Por’ consortium gives its final reply to the final offer over mutual cancellation of concession agreement on construction of Horgos-Pozega highway. As ‘Blic’ learns the negotiations concern two separate agreements that are crucially connected.

The first agreement over mutual cancellation of concession agreement is completely secret to the public in spite of long negotiations. The Government expects negotiations over that contract to be finalized positively and until Friday.
The second agreement is actually Government’s favor to ‘Alpina’ because of its acceptance of the mutual cancellation of the concession agreement that was very favorable for the concessionary. This agreement has to allow ‘Alpina’ to construct the highway stretch from Horgos to Novi Sad.
The question is if ‘Alpina’ can be given construction of the highway only on the basis of agreement with Serbia Government and without announcement of a tender which ‘Alpina’ should win.
According to our source further development of events takes both agreements before the National council for infrastructure. Logically the green light shall be given there. Then both agreements shall be routed to the Administration for public purchases that is to give its opinion if the both agreements are in line with our regulations. The surprise factor is excluded here, too what means the green light again. After that both agreements shall be back to the Government that makes the final decision.
After that ‘Alpina’ can start building the highway with engagement of about 30 domestic contractors.
The State shall finance this and other parts of this highway. As Minister of economy and regional development Mladjan Dinkic said earlier EUR 250 million have been already provided in the budget. The complete route through Vojvodina should be finished until the end of 2009 or until spring 2010 at the latest.
The concession agreement whose mutual cancellation is being discussed this whole summer was signed on March 30 last year giving to the Spanish-Austrian consortium a 25-year concession while the highway was to be finished in five years.
In annexes to the agreement it was stipulated that March 31 this year was the deadline for the concessionary to close the financial construction and start works on the highway. The concessionary was also to start collecting toll on routes it did not construct.


Dobar rod uljarica, loš kukuruza
Žetva prolećnih useva je zbog suše počela ranije, i ove godine će prinosi uljarica biti na nivou proseka ili nešto veći.
Stručnjaci iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, međutim, kažu da prinos kukuruza neće biti ni blizu očekivanog.

Ove godine je, kao ni jedne do sada, vegetacija žurila i kukuruz je na dobrom delu površina, naročito u Banatu, okolini Zaječara i Negotina, potpuno suv, rekao je zamenik upravnika Odeljenja za kukuruz u institutu Goran Bekavac.

Prošle godine je prosečan prinos bio 4,5 tone po hektaru, a ove godine bi trebalo da budemo zadovoljni ukoliko bude ostvaren prosečan prinos od tri tone po hektaru, dodao je on.

Šef Odeljenja za soju Jegor Miladinović je kazao da je žetva soje, zbog avgustovske suše, koja je ubrzala zrenje, počela ranije i da će prinosi sorti "pune vegetacije" i "duže vegetacije" biti manji od onih koji su se očekivali pre mesec dana.

Sorte koje ranije sazrevaju će ostvariti malo veće prinose i što se tiče soje, ova godina će u proseku biti dobra, rekao je Miladinović.

On je naveo da je soja zasejana na 140.000 hektara i da se očekuju prosečni prinosi od 2,3 do 2,4 tone po hektaru, dok je prošle godine bila loša, a prosečni prinosi su bili ispod dve tone po hektaru.


Usev na koji će suša imati najmanji uticaj je suncokret, jer kada su počele visoke temperature već je bio u fazi fiziološke zrelosti, rekao je upravnik Odeljenja za uljane kulture Vladimir Miklič.

Žetva suncokreta je počela ranije nego što je uobičajeno, u onim regionima gde je suša bila izraženija, naročito na peskovitim terenima i tamo gde je suncokret kasnije posejan, prinosi su niži, ali su u pojedinim područjima ostvareni rekordni prinosi.

Procenjeno je da će prosečni prinosi biti nešto veći nego prošle godine, odnosno nešto viši od dve tone po hektaru, a ukupan rod bi trebalo da bude oko 370.000 tona, rekao je Miklič.

Prinosi će biti lošiji nego u slučaju da je u određenim fazama razvoja bilo padavina, a u avgustu je palo samo 20 odsto padavina uobičajenih za to doba godine, rekla je agrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Ljiljana Džingalašević.

Nove padavine, koje se prognoziraju za kraj sedmice, neće nadoknaditi izgubljeno ali će dobro doći jer će se u zemljištu napraviti zalihe vlage za predstojeću jesenju setvu, dodala je ona


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta