Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FIC podržava ”giljotinu propisa”
Savet stranih investitora u Srbiji podržava najavljenu "giljotinu propisa", kaže izvršna direktorka Saveta Ana Firtel Vlajić.

"Od 2000. do danas je postignut veliki uspeh u unapređenju propisa, usvojen je veliki broj modernih zakonskih rešenja, i zakonodavni okvir je znatno bolji, ali još treba dosta da radi da u toj oblasti", rekla je Firtel Vlajić.

Ona je dodala da u Srbiji i dalje postoje brojne stare i nepotrebne procedure sa kojima se firme svakodnevno suočavaju. "Problemi nastaju kada dobri zakoni nisu na odgovarajući način praćeni podzakonskim aktima, te onemogućavaju da se zakonska rešenja u potpunosti primene", navela je ona.

"Smatramo da je Srbija dobra lokacija za investiranje. S druge strane, svakodnevna iskustva u poslovanju ukazuju na postojeće barijere u poslovanju, čije uklanjanje bi učinilo ovo tržište znatno privlačnijim za nove investitore", rekla je izvršna direktorka Saveta. Nedovoljno jasan i precizan zakonodavni okvir, kako je istakla, ide na ruku korupciji.

Projekat "giljitina propisa", koji treba da počne u septembru, sprovodiće se, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, 12 do 15 meseci i njime će se za trećinu smanjiti broj propisa u Srbiji.


Dinar se spustio i treći dan uzastopno
Dinar je danas, treći dan zaredom, oslabio i to za oko 14 para prema evru i prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije, srednja vrednost evra iznosi 76,6934 dinara, za razliku od jučerašnjeg kursa od 76,5560 dinara.

Vrednost domaće valute je neprekidno rasla prema evru od 15. do 25. avgusta, kada je dinar ukupno ojačao za 1,3 odsto, pa se, od 6. do 10. avgusta, za jedan evro dobijalo manje od 76 dinara, što je nanjiža vrednost evropske valute prema srpskoj od 2004. godine. Najvišu vrednost u ovoj godini dinar je imao 7. avgusta, kada je srednji kurs evra bio 75,7543 dinara, što je njegova najviša vrednost od 16. oktobra 2004.

Evro je u ovoj godini najvišu vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.


"Holcim" increased its ownership share in cement factory in Novi Popovac
German branch office of company "Holcim" has announced today (August 27, 2008), that it took over additional 7.08% of stocks of cement factory "Holcim" in Novi Popovac for total of 749m RSD, that is, about 9.7m EUR.

According to the web site of the Central Securities Registry www.crhov.co.yu, German branch office of "Holcim" took over additional 162,815 stocks of the cement factory in Novi Popovac at the price of 4,600 RSD and it now owns total of 2,286,277 stocks, that is, 99.4% of capital.

According to the Registry, remaining 0.65% of stocks are owned by minor stockholders.

Swiss "Holcim" bought 70% of stocks of cement factory Novi Popovac at the end of year 2001 for 52.5m USD.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta