Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Galeb grupa jedini ponuđač za Zavarivač
Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je juče da je jedinu ponudu na tender za prodaju 40,2 odsto kapitala „Zavarivača" iz Vranja dostavio konzorcijum koji predvodi „Galeb grupa" iz Šapca.

Kako se navodi u saopštenju, tenderska komisija će u roku od 30 dana oceniti ponudu konzorcijuma u kojem su pored „Galeb grupe" i beogradski „Galeb FSU", „Zimpa" iz Uba, „BJN fajnenšel" iz Beograda i 16 građana.

Zvanični rezultati tendera za prodaju manjinskog paketa akcija proizvođača čeličnih konstrukcija iz Vranja biće objavljeni nakon ocene ponuda, dodaje se u saopštenju. Drugi tender za prodaju 31.066 akcija „Zavarivača" raspisan je u maju ove godine, a tendersku dokumentaciju je otkupila i kompanija NP CO iz Beograda, koja ni nakon drugog produženja roka nije dostavila obavezujuću ponudu.

„Zavarivač" ima 77.268 akcija, kojima se na berzi trguje od 20. aprila 2007. Prema podacima Beogradske berze, trenutna cena akcija je 3.000 dinara, koliko iznosi i nominalna vrednost akcija, a tržišna vrednost preduzeća je 232 miliona dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre, „Zavarivač" je 2007. imao 1,15 miliona dinara dobiti, što je gotovo dva puta manje nego prethodne godine, kada je dobit iznosila 2,16 miliona dinara.


EBRD: Godišnje u Srbiju 250-280 miliona evra
EBRD namerava da u srpsku privredu, tokom narednog srednjeročnog peroda, ulaže 250 do 280 miliona evra godišnje.
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirov, koji će 1. septembra doći u prvu posetu Srbiji od kada je proletos izabran za čelnika EBRD, istakao je nameru Banke da snažno podrži izgradnju ključnih infrastrukturnih objekata u Srbiji.

"Banka može da igra veliku ulogu, kao suinvestitor u obavljanju radova na putnom pravcu Koridor 10, kao i Koridora sedam na Dunavu", rekao je Mirov i istovremeno ukazao na bančinu zainteresovanost da pomogne u izgradnji i rekonstruciji lokalnih infrastrukturnih objekata u našoj zemlji.

EBRD želi da podrži okončanje procesa privatizacije u Srbiji, pruži podršku razvoju lokalnih preduzeća, posebno u korporativnom i poljoprivrednom sektoru, kao i da podstakne pogranične investicije i priliv atraktivnih stranih direktnih ulaganja.

Realizacija programa za povećanje energetske efekasnosti u Srbiji takođe se može obavljati uz pomoć sredstava EBRD. Banka će, osim toga, pomoći i konsolidaciju bankarskog sistema u Srbiji, izmedju ostalog kroz ulaganja u hartije od vrednosti, podsticanje razvoja hipotekarnog tržišta i lizing kredita.

U celini gledano EBRD namerava, kako je naglasio Mirov, da tokom narednog perioda investira u zemlje zapadnog Balkana godišnje 800 do 900 miliona evra, prvenstveno u realizaciju saobraćajnih projekata, izgradnju lokalne infrastrukture, energetske objekte, razvoj poljoprivrede i privatnog sektora


Morgan Stanley ulaže u srpske akcije
Američka investiciona banka Morgan Stanley pokrenula je novi fond namenjen ulaganju na tržištima u razvoju, kao što je Srbija. Fond Morgan Stanley Frontier Emerging Markets startovao je 25. avgusta, pustivši u prodaju 7,1 milion akcija po ceni od 20 dolara.

Cilj fonda je da investitorima, koji će uložiti do 142 miliona dolara, na dugi rok bude ostvaren prinos od najmanje 80 odsto.
Osim u Srbiju, fond će u Evropi ulagati i u Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju, zatim u Ukrajinu, Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Od ostalih tržišta navode se, naprimer,. Bocvana, Gana, Jamajka, Bangladeš, Bahrein, Nigerija, Kuvajt i Vijetnam.

Glavni savetnik fonda biće Morgan Stanley Investment Management, koji je u vlasništvu investicione banke i koji ima daleko više iskustva sa tržištima u razvoju i tržištima koja nisu potpuno pristupačna stranim investitorima.

U početku fond će se koncentrisati na bankarski sector, a cilj je da se ni u jednoj državi ne investira više od 25 odsto ukupnog kapitala.

Morgan Stanly će za svoje investitore tražiti kompanije sa menadžmentom koji je otvoren investitorima, firme, koje uspešno koriste novčani tok i naravno firme sa velikim potencijalom povećanja zarade, tvrde u fondu.


Foreign debt up to EUR 18.6bn
Serbia's foreign debt in the first half of 2008 was 4.82 percent up on the same period last year, amounting to EUR 18.6bn.

Meanwhile, the private sector's foreign debt reached some EUR 12.6bn, the National Bank of Serbia (NBS) announced on Thursday.

According to GDP share, which was 62.2 percent in the first half of 2008, the World Bank classification places Serbia among the world's medium indebted countries.

The foreign debt of the public sector, which is a little over EUR 6bn, dropped by 1.36 percent, while that sector's share in overall debt fell by 2.03 percent to 32.43 percent in late June.

In the first half of the year, the private sector increased its foreign debt by 8.06 percent and its share in overall debt is 67.57 percent. In terms of private debt, there is a continuing trend of repayments to the banking sector, as opposed to the sector of companies whose foreign debt is on the rise, the NBS announced.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta