Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Auto-osiguranje skuplje 10 odsto
Obavezno osiguranje vozila će od 11. avgusta biti skuplje 10 odsto, upola manje od planiranog.

U osiguravajućim društvima navode da je prvobitni predlog bio da osiguranje poskupi 20 odsto, ali da je u dogovoru s Narodnom bankom Srbije dogovoreno 10 odsto, uz mogućnost razmatranja novog poskupljenja.
„Za svaku vrstu osiguranja postoji odgovarajući tarifni sistem, a njime je predviđen odnos premija i štete. Ako šteta prevazilazi premiju, stvaraju se uslovi za povećanje premije, kako se ne bi ugrozio rad osiguravajućih društava“, objašnjava Milomir Milivojević, izvršni direktor Takovo osiguranja.

„S NBS-om smo se dogovorili da to za sada bude 10 procenata, a posle devetomesečnog perioda bismo videli da li se stvari popravljaju. Tada bismo odlučili da li je neophodno da pravimo novu korekciju“, dodaje on.


Zatvoreni fondovi počinju sa radom
Zatvoreni investicioni fond “Fima SEE aktivist“ objavio je da je prikupio 100,2 miliona dinara i da trenutno ima 30 akcionara.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti najveći akcionari su Agrobanka sa učešćem od 39,9 odsto, Energoprojekt holding sa 15,97 odsto i Viner štetiše sa 15,97 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, to je prvi zatvoreni investicioni fond u Srbiji upisan u Registar investicionih fondova, a ujedno i prvo akcionarsko društvo osnovano javnom ponudom akcija.

Fond Fima SEE aktivist će, precizira se, ulagati u akcije kompanija male i srednje tržišne kapitalizacije od 10 do 50 milona evra. "Upisano je ukupno 10.020 akcija, a akcije Fima SEE Activista će biti listirane na Beogradskoj berzi, te će se tako investitorima pružiti mogućnost da u sekundarnom trgovanju investiraju u ovaj fond", izjavio je direktor društva Fima invest Milan Marinković.

Investiciona kompanija Fima invest je 22. maja ove godine dobila odobrenje za osnivanje zatvorenog investicionog fonda. Javni poziv za uplatu akcija trajao je od 30. maja do 21. jula, a početna vrednost jedne akcije iznosila je deset hiljada dinara.

Upis u „Trfijumf elit“ do 11. avgusta:
U Srbiji je 15. maja dozvolu za osnivanje zatvorenog investicionog fonda dobio i Citadel za osnivanje zatvorenog fonda Trijumf elit. Rok za upis investicionih jedinica zatvorenog Citadelovog investicionog fonda "Trijumf elit" ističe 11. avgusta tako da potencijalni investitori imaju još nekoliko dana da se učlane, izjavila je portfolio menadžerka tog fonda Miroslava Blažić.

Fond će se fokusirati prvenstveno na ulaganja u sektor nekretnina, građevinarstva i infrastrukture jer je procena da će ove delatnosti biti najdinamičnije u narednom period i da se mogu ostvariti odgovarajući prinosi, napomenula je ona.

Blažićeva je naznačila i da je jedna od osnovnih prednosti ovog fonda što će osim u akcije preduzeća na berzi, moći da se ulaže i ortačka, komandintna društva, odnosno u društva sa ograničenom odgovornošću.

Trajanje fonda predviđeno je na pet godina, jer se investicioni ciklusi u sektoru nekretnina realizuju u nešto dužem vremenskom periodu. "Na bazi iskustava i analize tržišta u regionu, došli smo do zaključka da tržište nekretnina u Srbiji ima potencijal za rast", rekla je Blažićeva.

Kako je istaknuto, osim u kupoprodaji firmi, ideja je da fond učestvuje i u trgovanju pravima po osnovu restitucije, odnosno državnim obveznicama koje će emitovati država u svrhu podele bivšim vlasnicima zemljišta i drugih vrsta nekretnina.

"Za tako nešto za sada ne postoji zakonski okvir i na nama je da se za tako nešto izborimo", kazala je Blažićeva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta