Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i "Gasproma" verovatno u oktobru
Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijagasa" Saša Ilić ocenio je da bi zajedničko preduzeće te kompanije i "Gasproma" moglo da bude osnovano u oktobru.

- Stekli su se svi uslovi da se formira zajedničko preduzeće, ali ne mogu tačno da kažem kada će tačno doći do toga, jer će ti razgovori biti vođeni na nivou ministarstava i vlada dve zemlje, ali verujem da bi to moglo biti u narednom mesecu - kazao je on.

Ilić je dodao da su se na radnom sastanku predstavnici "Srbijagasa" i "Gasproma" dogovorili oko rokova i aktivnosti koje treba sprovesti u narednih 18 meseci kako bi mogla da se uradi studija izvodljivosti vezana za deonicu gasovoda u Srbiji, koja će biti sastavni seo studije za kompletan projekat gasovoda Južni tok.

Prema njegovoj oceni, kapacitet gasovoda Južni tok trebalo bi da bude više od 10 milijardi kubnih metara godišnje, jer bi iz Srbije gas išao za Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Italiju, a te zemlje su veliki potrošači gasa.

Ilić je naglasio da će sledeći radni sastanak predstavnika srpskog i ruskog preduzeća biti održan u novembru u Moskvi i do tada "Srbijagas" ima vremena da pripremi podatke koji se traže od tog preduzeća.


Proširena lista roba za izvoz bez carine u Rusiju
Predstavnici Srbije i Ruske Federacije usaglasili su proširenu listu proizvoda koji će se bez carine iz Srbije izvoziti u Rusku Federaciju, saopštilo je juče Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Na proširenoj listi robe koja će se iz Srbije izvoziti u Rusiju biće i svi lekovi, klanični i konditorski proizvodi, sok od jabuke, pivo od slada, vina od svežeg grožđa, svi sapuni, tkanine od vlačene vune, frižideri, zamrzivači i ostali uređaji za hlađenje, mašine za pranje i sušenje.

Bez carine će se izvoziti i drvena tapacirana sedišta, drveni kancelarijski nameštaj, vreće za spavanje, posteljina i slična roba.
Carina za uvoz iz Rusije će biti ukinuta na mineralna ili hemijska đubriva, vazdušne ili vakuum pumpe, kuglične ležajeve, kućišta za ležaje, elektromotore i električne generatore, transformatore i akumulatore, kao i za traktore snage preko 90 kilovata.
Na zasedanju radne grupe dogovoreno je da se o liberalizaciji putničkih automobila, tepiha i televizora razgovara na narednoj rundi pregovora.


Jat negira da je pred bankrotom
Srpska državna aviokompanija Jat ervejz (Airways) negirala je danas da je pred bakrotom. "Stanje u Jat ervezju je stabilno i nema bilo kakvih indicija o bankrotu", navodi se u saopštenju Jat-a.

Kako se dodaje, Jat ervejz će u naredna dva meseca sprovesti štednju u troškovima poslovanja, kako bi bio konkurentan i u uslovima visoke cene kerozina na svetskom tržištu. Značajno se redukuje broj predstavništava u inostranstvu i broj delegiranih predstavnika. Plate manadžmenta smanjuju se od pet do 15 odsto, a redukuje se vozni park, dodaje se u saopštenju.

Kada je reč o uslugama koje Jat pruža putnicima, navodi Jat, smanjuje se samo ketering. Menadžment kompanije odlučio je da u zimskom redu letenja, koji stupa na snagu u oktobru, Jat leti sa manjim brojem jedinica u odnosu na letnji period, odnosno sa devet aviona, što je za šest manje nego u letnjoj sezoni. Istovremeno će iznajmiti dva aviona u Afriku, čime će u zimskom periodu imati konstantan priliv novčanih sredstava.

Komercijalna delatnost nacionalne kompanije intenzivno pregovara sa desetak aviokompanija u okruženju i Evropi o zajedničkom korišćenju linija, čime bi se značajno smanjili troškovi u ovom segmentu i poboljšala konkurentnost.

Jat navodi da već radi na redu letenja za leto 2009. u kojem planira povećanje u čarter saobraćaju za 15 odsto, a u 2008. imao je povećanje preko 20 odsto.

Jat ervejz podseća da u 2008. godini ostvaruje najbolje poslovne rezultate od 1990. godine, sa povećanjem broja putnika od 9,5 odsto i boljim iskorišćenjem putničke kabine u odnosu na prošlu godinu. Ta kompanija je najavila da naredna tri meseca neće povećavati cene karata.


Concessionaire sends termination proposal
Alpina-PORR has submitted its proposal for terminating the concessions contract for the Horgoš-Požega highway.

For termination of the contract, the consortium is asking for its expenses to be reimbursed, together with a concession for the section of the highway from Ostružnica to Lajkovac, or Ostružnica to Čačak.

Environmental and Spatial Planning Minister Oliver Dulić said that the government would respond to the proposal very quickly.

The Alpina-PORR proposal arrived yesterday, after the government decided to terminate the contract last Friday.

“The concessionaire asked to be refunded specific expenses and proposed the creation of a smaller concession by remodeling the contract and allowing the consortium to construct the highway to Ostružnica or to Čačak. The concession would cover the once southern part of the Horgoš-Požega concession, and, of course, this is something that must be discussed within the government. We will give an answer shortly,” Dulić said.

He said that the best thing would be for that upper part of the highway, from Horgoš to Novi Sad, about 108 kilometers, to be divided into four parts and to hold tenders for four different companies to work on it.

“It would be good because a larger number of companies would be able to work at the same time, because we certainly do not have money to finance the entire highway at once, and because introducing more companies into the tender would reduce the price ,” Dulić explained.

He said that the most important part of the contract would be the price and deadlines, adding that no delays would be allowed.


Alpine-Porr traži nadoknadu troškova i dve koncesije
Alpina-Porr uputila je Vladi Srbije predlog o raskidu koncesije za autoput Horgoš-Požega.
Za raskid konceseija ova firma traži nadokandu troškova i koncesiju za deo autoputa Ostružnica - Lajkovac, ili Ostružnica - Čačak. Nakon što je u petak Vlada Srbije odlučila da raskine ugovor sa koncesionarom za autoput Horgoš - Požega, juče je stigao predlog Alpine-Porr.

“Koncesionar je tražio da se određeni troškovi koje je imao da se nadoknade i predložio da se napravi jedna nova manja koncesija da se taj ugovor remodelira i da se dozvoli izgradnja do Ostružnice ili do Čačka. Pod koncesijom bi bio nekadašnji južni deo koncesije Horgoš – Požega i naravno to je sada stvar koja treba da se pregovara sa Vladom. Mi ćemo vrlo brzo dati odgovor“, najavio je Dulić.

On smatra da je najbolje da se gornji krak autoputa, deonica od Horgoša do Novog Sada dužine 108 kilometara, podeli na četiri dela i da se na tenderu pronađu čatiri izvođača.

“Dobitak je što će veći broj firmi u istom trenutku moći da radi, dobitak je u tome što mi svakako nemamo para da odjedanput finansiramo ceo autoput i u tome što će uvođenje većeg broja firmi u tender smanjiti cenu tendera“, objašnjava Dulić.

Ministar životne sredine i prostronog planiranja kaže da će u ugovorima najvažniji biti cena i poštovanje rokova, pa da neće moći da bude kašnjenja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta