Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada nezadovoljna predlogom Alpine
Vlada Srbije nije zadovoljna predlogom Alpine za sporazumni raskid ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da trenutno stručnjaci razmatraju predlog o raskidu ugovora o koncesiji koji su dostavili koncesionari Alpina i Por. Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, dodao je da će javnost biti obaveštena kada budu preduzete konkretne mere u tom slučaju.

Nacionalni savet za infrastrukturu saglasio se 27. avgusta da nastavi pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji Horgoš-Požega sa konzorcijumom Alpina i Por. Nakon sednice Savet je saopštio da u nastavku pregovora o sporazumnom raskidu mora da se pronađe najbolje rešenje koje je u interesu Srbije.

Dinkić je ponovio da će Vlada Srbije iz budžeta obezbediti novac za finansiranje izgradnje autoputa od Horgoša do Novog Sada, koji je trebalo da bude deo koncesije.

Ministar je najavio i da će do kraja septembra sa inostranim kreditorima biti ugovoreno ukupno milijardu evra kredita za završetak autoputa na Koridoru 10, čiji je krak autoput od Horgoša do Novog Sada.


Glenkor zainteresovan za RTB Bor
Predstavnici švajcarske kompanije Glenkor zainteresovani su za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor.

U Ministarstvu ekonomije Srbije je potvrđeno da je Glenkor, koji spada u vodeće svetske kompanije koje se bave trgovinom metala i energenata, zainteresovan za strateško partnerstvo sa RTB-om. Glenkor je najveća kompanija koje je do sada pokazala interesovanje za RTB Bor.

Kompanija je osnovana 1974. godine i u početku se bavila prodajom metala i nemetala, rude i sirovom naftom.
Direktno i indirektno zapošljava više od 2.000 ljudi u više od 40 zemalja.
Prema najavama Ministarstva ekonomije, predkvalifikacioni tender za izbor strateškog partnera za privatizaciju RTB-a trajaće do 30. septembra.
Pokušaji da se RTB proda na tenderima 2006. i 2007. godine bili su neuspešni jer prvoplasirani ponuđači - rumunski Kuprom i austrijski Atek, nisu uspeli da obezbede novac za isplate 400, odnosno 466 miliona dolara.
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao ranije da Kuprom i Atek neće moći da se kvalifikuju za učešće na tendru za RTB, jer nisu ispunili obaveze iz prethodnih ugovora zbog čega se ne mogu smatrati solidnim investitorima


Kalanović: Iz NIP-a za Kragujevac 150 miliona evra
Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP)Verica Kalanović izjavila je danas da će u naredne tri godine značajna sredstva biti izdvojena za infrastrukturne projekte koji su preduslov za neometanu proizvodnju i transport 300.000 automobila kada "Fijat" dođe u Kragujevac.

"Za infrastrukturne, železničke, energetske i komunalne projekte biće izdvojeno UKUPNO 150 miliona evra, a značajna sredstava biće obezbeđena i iz budžeta Srbije, NIP-a, zatim iz 'Fijata' i kreditiranja", rekla je Kalanovićeva nakon susreta sa gradskim čelnicima u Kragujevcu.

Kako je objasnila, reč je o projektima izgradnje autoputa Kragujevac-Batočina, završetku regionalnog puta Kragujevac-Kraljevo, izgradnji severne obilaznice, rekonstrukcija železničke pruge Kragujevac-Lapovo i u drugoj fazi Lapovo-Kraljevo. Prema njenim rečima, i železnička infrastruktura biće prilagođena da podrži protok od devet do deset vozova dnevno i biće u skladu sa međunarodnim standardima pre svega vezanim za bezbednost.
Kada je reč o projektima iz oblasti energetike, izgradiće se dalekovod i trafostanica, kao i cevovod za grejanje i tehničku upotrebu vode. U oblasti komunalne izgradnje, Kalanovićeva je najavila revitalizaciju postojećeg sistema za prečišćavanje vode. Svi ti projekti trebalo bi da budu završeni do početka 2012. godine.
"Svi ovi projekti su pravljenje uslova da Kragujevac postane jedan od najvećih ekonomskih centara u Srbiji ali i da bi "Fijat" mogao nesmetano da radi i da transpotuje automobile", navela je ona.
Za Kragujevac je predviđeno 17 projekata, od kojih su sedam velikih, i za njih će deo sredstava biti obezbeđen iz NIP-a, a neće izostati ni pomoć opštinama u okolini Kragujevca kako bi se podržao razvoj ovog regiona.
 
Državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Jovanović izjavio je da je za infrastrukture projekte do danas izdvojeno oko 220 miliona dinara, za razvoj preduzetništva 141 milion dinara i najavio značajno povećanje broja preduzetnika u Kragujevca i zapošljavanje oko 450 ljudi.


Hotel Investbanke na Kopaoniku na prodaji
Agencija za osiguranje depozita Srbije objavila tender za prodaju hotela Investbanka na Kopaoniku po početnoj ceni od 594 mil. RSD.

Taj hotel sa četiri zvezdice u Starom Rudištu, deo je imovine Investbanke u stečaju, ima ukupnu površinu od 2.239 kvadratnih metara i prodaje se zajedno sa celokupnim inventarom i pravom korišćenja 18 ari zemljišta.

Hotel se nalazi oko 500 metara od centra turističkog kompleksa na Kopaoniku, neposredno uz žičaru i u okviru 33 apartmana raspolaže sa 140 ležajeva.

Uslov za učešće na tenderu je da kupac uplati depozit od 59,4 miliona dinara i dostavi ponudu do 26. septembra.

Agencija za osiguranje depozita na tenderu je ponudila i odmaralište Grocka, takođe deo imovine Investbanke u stečaju, po početnoj ceni do 77,8 miliona dinara. Depozit za učešće na tenderu iznosi 7,78 miliona dinara, a rok za dostavljanje ponuda je 26. septembar.

Agencija za osiguranje depozita ponudila je na prodaju i mlin i silos kompanije Žitoratar iz Šapca, koji su imovina MB banke iz Niša u likvidaciji. Početna cena na tenderu je 99,5 milona dinara, a depozit za učešće je 9,95 miliona dinara.

Javno otvaranje ponuda zakazano je za 3. oktobar ove godine u prostorijama Agencije za osiguranje depozita u Beogradu, navodi se u oglasu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta