Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vrednost NIS-a 2,2 milijarde evra
Tržišna vrednost NIS-a, prema proceni revizorske kuće "Dilojt I Tuš", iznosi 2,2 milijarde evra.

U izveštaju koji je u subotu objavljen na sajtu Vlade Srbije, Dilojt i Tuš je naveo da je priliokom procene fer tržišne vrednosti kapitala NIS-a na osnovu stanja na kraju juna 2008. godine koristio četiri metode, na osnovu kojih se vrednost NIS-a kreće od 930 miliona evra do 3,39 milijardi evra.

Kako ističe Dilojt i Tuš, procena NIS-a na 2,2 miljarde evra doneta je "na osnovu procenjenog raspona vrednosti shodno rezultatima analiza i profesionalnog suda".

Dilojt i Tuš navodi da je imao pristup revidiranim i nerevidiranim finansijskim i poslovnim podacima kao i projekcijama poslovanja koje je dostavilo rukovodstvo NIS-a.

Dodaje se da su prilikom sastavljanja izveštaja korišćene i pretpostavke o kretanju cene sirove nafte od 2008. do 2012. godine iz koje su uradili Ekonomist intelidžens junit (Economist Intelligence Unit) i Dojčke banka (Deutsće Bank).

U izveštaju se navodi i da je u NIS-u na kraju juna bilo zaposleno 12.262 radnika, a da bi do 2011. godine njihov broj trebalo da bude smanjen na 11.000.

Prilikom procene vrednosti metodom diskontovanog novčanog toka korišćene su procene da će NIS smanjiti eksploataciju sirove nafte na sopstvenim poljima u Srbiji i Angoli sa 718.000 tona u 2007. godini na 670.000 tona u 2010.

Projektovano je i smanjenje ukupne neto proizvodnje prirodnog gasa sa 271.000 kubnih metara u 2007. na 172.000 kubnih metara u 2012. godini.

Tržišna vrednost koncesionih prava NIS-a na istraživanje, eksploataciju i preradu sirove nafte i prirodnog gasa u Srbiji iznosi između 724 i 844 miliona evra, navodi se u proceni metodom neto imovine.


Vrednost kvalifikovane radne snage NIS-a je 41,4 miliona evra, navodi se u delu izveštaja Dilojta u kojem je procena vrednosti imovine NIS-a rađena metodom neto imovine.

Nekretnine, postrojena i oprema srpska naftne komapije su istom metodologijom procenjene na 1,68 milijardi evra.

Prema zvaničnom bilansu preduzeća zaključno sa 30. junom ove godine, vrednost tih nekretnina postrojenja i opreme je 1,22 milijarde evra.

Vrednost te imovine je povećana, navodi Dilojt i Tuš, pošto su nekretnine preduzeća na atraktivnim lokacijama, pa im je vrednost zbog toga uvećana za 91 milion evra, a vrednost ostalih nekretnina i postrojena uvećana je za dostatnih 355 miliona evra.

Prema metodi diskontovanih novčanih tokova, ukupna dugovanja NIS-a procenjena su na 495 miliona evra, a fer tržišna vrednost preduzeća 1,98 milijardi evra.

Čitav izveštaj o proceni vresnoti NIS-a moguće je pogledati na internet starni Vlade Srbije www.srbija.gov.rs.

Vlada Srbije naručila je u avgustu ove godine novu procenu vrednosti NIS-a kako bi se odredila vrednost besplatnih akcija koje će u privatizaciji dobiti građani i zaposleni u toj kompaniji, naveo je ranije premijer Mirko Cvetković, dok je ministar ekonomije Mlađan
Dinkić kazao da će ona koristiti i u pregovorima s ruskim Gaspromom.

Energetskim sporazumom Srbije i Rusije, koji bi trebalo da bude ratifikovan tokom septembra, predviđena je izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i prodaja Gaspromu 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, uz investicije od 500 miliona evra u srpsku kompaniju.


Počelo da radi AS osiguranje
Osiguravajuća kompanija AS osiguranje planira da u naredne dve godine zauzme dva odsto učesća na tržištu osiguranja u Srbiji.

AS osiguranje je osnovalo osiguravajuće društavo Adrijatik Slovenika iz Kopra, sa početnim kapitalom od pet miliona evra. To je prva inostrana osiguravajuća kompanija koja je dobila dozvolu za osnivanje novog osiguranja u Srbiji.

Dozvolu za rad Narodne banke Srbije AS osigiranje, koja će se baviti svim vrstama neživotnog osiguranja, dobila je u januaru ove godine.

Predstavnici Adrijatik Slovenike kažu da je početak rada AS osiguranja i početak širenja te osiguravajuće kompanije na tražište jugoistočne Evrope. Adrijatik Slovenika je je druga po veličini osiguravajuća kompanija u Sloveniji, čija je dobit prošle godine bila oko 27 miliona evra.

U Srbiji sada radi 21 osiguravajuća kompanija, koje su na kraju juna ove godine imale ukupnu premiju osiguranja od 28,7 milijardi dinara, odnosno 364 miliona evra, što je 19,4 odsto više nego u istom periodu 2007. godine.


Tadić: Zahtevi koncesionara nisu logični
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da Vlada Srbije nastavlja pregovore s koncesionarem za gradnju autoputa Horgoš-Požega, konzorcijumom Alpina-Porr, ali je ocenio da zahtevi koncesionara nisu logični.

"Koncesionar traži od Srbije izmenu osnovnog koncesionog ugovora, a glavna tačka izmene je da država iz budžetskih sredstava nadomešćuje bilo kakav nedostatak u frekvenciji saobraćaja, što nas dovodi u novu situaciju", rekao je Tadić na sednici Glavnog odobra Demokratske stranke, čiji je predsednik.

On je rekao da ne postoji nijedan logički ili ekonomski razlog da Srbija prihvati da nadomesti svaki gubitak koncesionaru koji dobijanjem koncesije upravo preuzima i rizik za frekvenciju saobraćaja. Tadić je rekao da će, ako koncesionar kao vlasnik puta nije spreman da preuzme rizik, "u tom slučaju Srbija biti vlasnik tog puta i preuzeti svoje rizike".


Deloitte: NIS valued at EUR 2.2bn
NIS's assets were worth EUR 2.2bn on July 30, according to a Deloitte & Touche valuation published on the government’s website.

Deloitte & Touche were selected at the start of September to estimate the value of the Serbian Oil Industry's (NIS) assets, for which the state allocated around EUR 480,000.

The Privatization Agency called a tender for the world's four biggest consulting houses, including PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG and the eventual winner.

The whole job was due to be completed by September 1, but was extended by a few days. The government has now paid consulting houses and private advisers over EUR 1mn.

Earlier, around EUR 453,000 were paid to a private adviser, a Merril Lynch-Raifeissen Investment consortium, which is 50 percent of the contract’s total value. In 2006, the consortium estimated NIS’s book-keeping value at EUR 1.2mn.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta