Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Govt. withdraws highway guarantee
The Serbian government has decided to withdraw the guarantee for the Alpine-Porr concessionaire, worth EUR 10mn, Politika reported.

The Austrian consortium was to build the Horgoš-Požega highway, but the contract was broken last year.

Now the latest government move means that the dispute over the concession will be resolved through international arbitration in Paris, the daily says.

The two sides failed to agree on an out-of-court settlement. The Austrians are seeking EUR 5mn in damages, while the government is willing to pay EUR 640,000 for the consortium's expenses.

All obligations stemming from the highway concession contract were made null on Dec. 31, since Alpine-Porr failed to financially secure the deal. Earlier the same month, the Austrians announced that they would pull out of the contract, citing serious violations of obligations on the part of Serbia.

Politika quotes its sources who said that the government now believes the arbitration will "certainly have a favorable outcome for us". Their optimism is based on the fact that the concessionaire had failed to meet its basic obligation, that is, to provide the money for the project.

The Austrians will base their case on accusations that the Serbian government has led a negative campaign against the project, sabotaging it by ignoring the correspondence sent to it, the newspaper says.


Todorić to sell 75% of "Konzum" for about 1.7 billion EUR - Mišković as potential buyer?
The owner of "Agrokor" concern, Ivica Todorić, who is primarily known to our market as the boss of "Idea", is trying to find a buyer for his "Konzum". He would like to keep 25% of stocks in this transaction. According to Croatian media, "Agrokor" wants to get between 1.5 and 1.7 billion EUR for 75% of stocks of "Konzum".

According to unofficial information, "Agrokor" negotiated with French chain "Carrefour". The media speculate that "Konzum" could also be taken over by Serbian "Delta Holding", but that possibility is introduced with the least chances for realization.


"ČEZ" seriously thinks about participation in tender for construction of steam power plants "Kolubar
Czech Energy Group "ČEZ" is very seriously thinking about participation in the tender for construction of power capacities in Serbia - the company's representatives confirmed in the conversation with the Deputy Prime Minister of Serbia, Božidar Đelić, on January 23rd.

Đelić, who is currently staying in Czech Republic, estimated that the tender winner would be known by the end of the year.

- "ČEZ" is interested in Serbia for a long time, as well as in the entire region, and it was happy to receive the news about announcement of tender for construction of new energy blocks worth 1.4 billion EUR in steam power plants "Kolubara" and "Nikola Tesla" - Eva Novakova, the spokesperson of "ČEZ", confirmed.
Company "ČEZ Srbija" is present on the territory of Serbia since 2006. This company primarily seeks favorable takeover opportunities, and it has also obtained the license for trade in electric energy on the territory of Serbia.


Pokretanje proizvodnje u Trajalu
Bugarska kompanija Brikel uložiće tri miliona evra u Trajal korporaciju u narednih nekoliko dana da bi do kraja januara pokrenula proizvodnju.

"Planirano je da se do juna ove godine investira od 15 do 25 miliona evra u Trajal korporaciju", rekao je novi direktor kruševačke fabrike guma Petar Krastev.

Cilj novog poslovodstva Trajala je da preduzeće, kazao je Krastev, u drugoj polovini 2009. godine počne da radi sa dobitkom.

Krastev kazao je da je na mesto generalnog direktora Trajal korporacije postavljen pošto je Brikel ocenio je da dosadašnje poslovodstvo ne može da iznese poslove koji im predstoje.

On je kazao da je u menadžerskom timu i novi zamenik generalnog direktora Trajala Maksim Ivanov, a pomagaće i zamenik generalnog menadžera 15 bugarskih preduzeća u Srbiji Antoni Mitev.

Krastev je kazao i da je Brikel od Agencije za privatizaciju Srbije zatražio da rok za obavezne investicije od 8,6 miliona evra, koliko je trebalo da uloži u drugoj godini nakon privatizacije, bude produžen do kraja ove godine.

"Od Agencije za privatizaciju zatražili smo smanjivanje obaveznih investicija za 30 odsto, za treći, četvrti i peti dvanaestomesečni period, a za drugi, treći, četvrti i peti produženje roka od godinu dana, a taj zahtev podržali su i sindikati", kazao je Krastev.

On je dodao da mnogo više poslovnog efekta ima ulaganje u repromaterijal i ljude, što se ne računa kao investicija, nego u čelik, odnosno određenu opremu koja trenutno nije neophodna.

Trajal je bugarskoj komapniji Brikel prodat krajem 2006. godine po ceni od oko 12 miliona evra, uz obavezne investicije od oko 25 miliona evra u prvih pet godina.

Do kraja januara na plaćenom odsustvu je većina od skoro 2.500 hiljade radnika.

Oko 1.000 radnika gumarskih fabrika na plaćenom je od sredine novembra prošle godine, zbog nedostatka sirovina, dok su ostali nakon novogodišnjih praznika poslati na plaćeno, a očekuje se da će do početka februara biti regulisani dugovi predućeza za struju i gas, odnosno obezbeđeno normalno funkcionisanje proizvodnje.

Petar Krastev je pored Trajala generalni direktor za preduzeća "Božo Tomić" iz Čačka, FOP iz Vladičinog Hana, Nova Srbijanka iz Valjeva, Titelbrant iz Titela, Zastava metal iz Resavice, Metalac iz Ivanjice, Nevena iz Leskovca, Vulkan i Koal trejd iz Niša, ECE i Rudnik Kovin, Nova guma, kao i Pobeda i Industrijska toplana iz Kruševca.


Promene vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) 0,84% close
CROBEX (Zagreb) -0,10% close
SBI20 (Ljubljana) 0,16% close
BIRS (Banjaluka) 0,22% close
MBI10 (Skoplje) 1,20% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) 2,60% open
CAC 40 (Pariz) 3,67% open
DAX (Frankfurt) 3,66% open
ATX (Beč) 3,78% open
SMI (Cirih) 2,46% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) 3,28% open
SOFIX (Sofija) -3,07% close
BET (Bukurešt) 2,56% open
RTSI (Moskva) 8,27% open
BUX (Budimpešta) 1,69% open

Azija
Hang Seng (H. Kong)   /   close
Nikkei225 (Tokio) -0,81% close
KOSPI (J.Koreja)   /   close
SENSEX (Bombai)   /   close
 

Amerika
DJIA (Njujork) 1,46% open
NASDAQ (Njujork) 1,84% open
S&P 500 (Njujork) 2,03% open


Filip Moris zatvara DIN?
Kompanija Filip Moris razmatra zatvaranje Duvanske industrije Niš, i izmeštanje proizvodnje u Rusiju, zbog odluke Vlade o promeni Zakona o akcizama.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list tvrdi da će Filip Moris na odluku o promeni spornog Zakona o akcizama čekati još desetak dana, posle čega će uslediti preduzimanje konkretnih koraka, što podrazumeva i mogućnost zatvaranja DIN-a. Proizvodnja bi u tom slučaju bila premeštena u Petrograd, a cigarete iz Rusije bile bi plasirane u Srbiju.

Predstavnici Filipa Morisa su krajem prošle sedmice predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću uputili zvanični dopis u kojem ih upozoravaju na veoma štetne finansijske posledice po Srbiju zbog usvajanja promene Zakona o akcizama.

Nezvanične procene govore da će zbog takvog zakonskog rešenja budžet Srbije izgubiti između jedne i dve milijarde dinara, ali i poverenje postojećih i budućih investitora.

"U vladi postoje neslaganja, jer neki od ministara smatraju da usvojeno zakonsko rešenje ne bi trebalo menjati. To je verovatno posledica pojačanog lobiranja Predraga Rankovića Peconija, vlasnika holdinga Invej, u čijem sastavu posluje proizvođač jeftinih cigareta 'monus' i kome odgovara ovakva akcizna politika", navodi izvor Danas.

Izvori lista dodaju da je „nezadovoljstvo u Filipu Morisu izuzetno veliko“, kako zbog toga što je Vlada prekršila dogovor sa velikim duvanskim kompanijama tako i zbog odstupanja od Akcionog plana CEFTA, koji su usvojili Vlada Srbije i duvanske kompanije.

List piše da kompanije Filip Moris, Britiš Ameriken Tabako i Džapan Tabako pokrivaju 90 odsto srpskog tržišta, a Peconijev Monus samo sedam odsto.


ČEZ bi da gradi elektrane u Srbiji
Češki elektroenergetski gigant ČEZ zainteresovan je za tender za izgradnju elektrana u Srbiji i ulaganje od 1,4 milijarde evra, koji je raspisala srpska vlada.

"Najavljivali smo unapred da smo zainteresovani za oba projekta. Raspisivanje tendera smo pozdravili", kazala je portparol ČEZ-a Eva Novakova za današnje "Hospodaržske novini".

Reč o je o dogradnji blokova termoelektrana Nikola Tesla i Kolubara, snage 700 megavata.

Sa predstavnicima ČEZ-a se tokom posete Češkoj u petak sreo i potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić, koji je u intervjuu za današnje "Hospodaržske novini" ocenio da češka preduzeća imaju šanse za ulaganja u energetiku u Srbiji, a podsetio i da se spremaju projekti hidroelektrana na Drini.

"Shvatam to tako da ČEZ posle četiri neuspešne godine na Kosovu ima sluha za predloge Beograda", rekao je Đelić u intervjuu o interesovanju češkog giganta za ulaganja u Srbiji.

ČEZ, koji je naprofitabilnije češko preduzeće i ima dovoljno slobodnog kapitala za investicije u inostranstvu, kao najperspektivnije tržište za ekspanziju vidi upravo Balkan.

Od 2006. godine ima i u Srbiji preduzeće ČEZ Srbija koje traga za zgodnim poslovnim projektima u koje bi ČEZ uložio kapital a takodje ima licencu za trgovanje električnom energijom na teritoriji Srbije.


MMF smanjio prognozu rasta svetske ekonomije za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanio je prognozu svetskog privrednog rasta u ovoj godini na 0,5 odsto, sa 2,2 procenta, koliko je prognozirao u novembru, javio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor

Prema izvoru, kojeg Rojters predstavljao kao finasijskog zvaničnika iz Grupe 20 (industrijski najrazvijenijih zemalja i država u naglom razvoju), MMF predviđa da će američka ekonomija u ovoj godini imati negativan rast od 1,6 odsto (ranije je predviđano 0,7 procenata).
U 2010, međutim, američka privreda bi trebalo da raste po stopi od 1,6 odsto, a svetska tri od procenta.
Prema Rojtersovom izvoru, nove cifre trebalo bi da budu obelodanjene u narednih nekoliko dana.
MMF je, po njegovim rečima, naniže revidirao i prognozu rasta u evro-zoni (na minus dva, sa prethodno prognoziranih minus 0,5 odsto). U 2010. očekuje se rast od 0,2 odsto.
Ovu negativnu reviziju MMF objašnjava ocenom da je finansijska kriza još uvek akutna."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta