Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evro grabi ka psihološkoj granici od 100 dinara

Beograd - Domaća valuta juče je nastavila da pada tako da će srednji kurs danas biti 94,38 dinara za evro što je rekordni odnos od uvođenja evropske valute


Da je situacija zabrinjavajuća svedoči podatak da su na međubankarskom deviznom tržištu banke za evro nudile i 95 dinara, ali je trgovanje završeno po kursu za „samo“ 1,30 dinara višem od jučerašnjeg (93,06) s obzirom na to da je Narodna banka intervenisala prodajom 43,5 miliona evra (u ponedeljak je srednji kurs NBS iznosio 89,54 dinara, a poslednjeg dana prošle godine 88,6 dinara). Ekonomisti se slažu da NBS mora da interveniše kako bi sprečila snažne skokove evra koji ne odgovaraju ni građanima ni privredi, ali i panično pretvaranje dinara u evropsku valutu. Ipak, zajednička ocena naših sagovornika jeste da će dinar i dalje padati.

- Ova situacija pokazuje da dinar nije trajno povratio kredibilitet i na prve naznake teškoća stanovništvo i privreda počeli su masovno da se oslobađaju domaće valute što je u uslovima povećane tražnje i smanjene ponude evra dodatno oslabilo kurs dinara. Izvesno je da će tendencija povećane tražnje za evrom biti nastavljena i, ukoliko se formiranje deviznog kursa prepusti slobodnom tržištu, evro će nastaviti da jača. Postoji mogućnost da NBS intervencijama utiče na usporavanje tog rasta i od njenih odluka zavisi šta će se dešavati sa dinarom. Narodna banka raspolaže dovoljnim količinama deviznih rezervi da može da održava kurs na nivou koji smatra poželjnim - kaže za Danas Nikola Fabris, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Postavlja se pitanje da li ovako snažan pad dinara zabeležen u prethodnih nekoliko dana sugeriše da su monetarne vlasti rešile da dozvole pad dinara do određenog nivoa za koji se procenjuje da bi bio realan, a što zagovara deo stručne javnosti. Fabris ocenjuje da je sasvim sigurno da je država „pustila“ dinar da oslabi.

- Da je NBS htela, mogla je bez problema da drži devizni kurs na nivou od 80 dinara za evro. Potrošilo bi se više deviznih rezervi, ali bi evro ostao na tom nivou. U prilog tezi da je kurs evra morao u određenoj meri da poraste govori više pokazatelja. Ukoliko se posmatra period septembar 2005. godine - septembar 2008, može se primetiti da je inflacija porasla za oko 30 odsto, a devizni kurs ojačao za desetak odsto, što znači da je postojao jaz između kretanja inflacije i kursa i taj jaz je u jednom trenutku morao da se ispumpa, ali mislim da nije dobro da se to učini u jednoj godini, jer to može da izazove paniku i kod građana i kod privrednika. NBS mora da napravi zaokret u tekućoj politici i da umesto targetiranja inflacije dobije još jedno nominalno sidro u vidu deviznog kursa. To ne znači da treba voditi politiku fiksnog deviznog kursa većdozvoliti da dinar oslabi onoliko koliko bude razlika u stopi inflacije u Srbiji i EU, odnosno oko osam odsto. Jer, ako se ovaj trend nastavi i domaća valuta svaki dan oslabi dva tri dinara vrlo brzo će doći do panike i evro će još više skočiti. Ipak, ne verujem da će NBS to dozvoliti i da će intervenisati većim iznosima - ističe Fabris.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitićkaže za Danas da bi NBS trebalo da obezbedi stabilnost kursa, jer svaka nova fluktuacija remeti poslovne planove kompanija, dok za građane to znači dodatne probleme pri otplati kredita. On podseća da je pre nekoliko dana došlo do „pritiska“ na tržište od strane kompanija kojima je trebao evro za isplatu obaveza što je uticalo na rast kursa.

- Čuo sam za spekulacije da je država „pustila“ dinar da oslabi, ali je sada najlošiji trenutak za takvu nivelaciju. Ako su oni koji vode monetarnu politiku verovali da je kurs nerealan, onda je tako nešto trebalo uraditi ranije, a ako misle da je kurs ranije bio realan, onda to znači da su ovo neredovne fluktuacije na koje treba reagovati. Ipak, mislim da NBS mora valjanije da koristi sistem fiksinga nego do sada. Jer, ako i dalje bude intervenisala na ovaj način, potrošiće dosta deviznih rezervi na način koji neće obezbediti smanjivanje fluktuacije kursa. Osim toga, ovakvi skokovi su uvod u podizanje inflacionih očekivanja. Dinar mora da slabi ove godine u skladu sa kretanjem cena, ali da se vodi računa da to ne budu fluktuacije koje su uznemirujuće - naglašava Pitić.

Niko od ekonomista se ne usuđuje da prognozira do kog nivoa bi dinar mogao da pada, ali ukoliko se u obzir uzmu procene istraživačkog tima Fonda za razvoj ekonomske nauke, jedan evro u 2009. godini mogao bi da vredi i do 110 dinara. Profesor Ekonomskog fakulteta Pavle Petroviću izjavi za Danas podseća da stručnjaci FREN smatraju da će dinar u ovoj godini morati da oslabi za još 10 do 15 odsto u odnosu na sadašnju vrednost čemu treba dodati i inflaciju. Ukoliko inflacija bude na projektovanom nivou od osam odsto, to bi značilo da će dinar oslabiti za najmanje još 18 odsto. Petrović, ipak, naglašava da je rečo grubim procenama i da taj pad neće biti pravolinijski.

Inflatorna spirala

- Dilema održavanje makroekonomske stabilnosti po cenu gubitka dela deviznih rezervi ili dozvoliti „klizanje“ dinara, ali sačuvati rezerve za mene ne postoji. Smatram da je neuporedivo bolje, u uslovima globalne krize, opadanja proizvodnje, otpuštanja radnika i smanjenog priliva stranih investicija, prioritet dati održavanju stabilnosti kursa i žrtvovati deo rezervi. U suprotnom, ukoliko se nastavi rast inflacionih očekivanja to bi moglo da bude veoma loše jer bismo se suočili sa rastom, ali i opasnošću da uđemo u inflatornu spiralu - procenjuje Nikola Fabris, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.Galeb grupa udvostručila izvoz

Šabačka Galeb grupa objavila je da je u 2008. godini izvezla proizvode u vrednosti od 5,4 miliona evra što je dvostruko više nego u 2007. godini. Kako su naveli u menadžmentu Galeb grupe, u 2007. godini ta kompanija je ostvarila izvoz od 2,6 miliona evra. Od 11 preduzeća te kompanije najveći izvoz, od 900.000 evra, ostvarila je fabrika signalnih uređaja za železnički saobraćaj koja je izvozila u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru. Fabrika za proizvodnju uređaja za globalno pozicioniranje uređaja zabeležila je izvoz od 600.000 evra.Odluka o raskidu ugovora sa vlasnikom Azotare najverovatnije danas

Beograd - Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je da će najverovatnije danas objaviti da li će ugovor sa novim vlasnikom Azotare Pančevo biti raskinut ili će biti omogućeno produženje roka za ispunjavanje obaveza.
Oglasite se na www.danas.rs

To je potvrdio i šef Službe za informisanje Agencije za privatizaciju Dušan Belanović. On, međutim, nije želeo da iznese podatke o tome šta je inspekcija Agencije za privatizaciju utvrdila u poslovanju Azotare. Tri sindikata Azotare odlučila su 6. januara da radnici privremeno prekinu protest i blokadu upravne zgrade do ponedeljka, 12. januara, ali očekuju da će kupoprodajni ugovor biti raskinut i da će Azotaru preuzeti Akcijski fond kako bi proizvodnja bila što pre pokrenuta. Predsednik Samostalnog sindikata Azotare Milan Ivovićistakao je da više od 1.000 radnika veruje da će Agencija raskinuti kupoprodajni ugovor sa srpsko-litvanskim konzorcijumom jer kupci nisu na vreme uplatili 3,3 miliona evra na ime rate po osnovu nelegalne prodaje pogona Karbamid II, nemaju plan pokretanja proizvodnje mineralnih đubriva, a zaposlenima duguje po četiri zarade.

Azotaru Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, koja mesecima ne radi, kupio je 2006. konzorcijum dve litvanske kompanije - Arvi i Saniteks, i srpske kompanije Univerzal holding, za 13 miliona evra. Kompanija Univerzal holding saopštila je da je odluku o prodaji nezavršenog pogona Karbamid Azotare doneo njen većinski vlasnik na Skupštini akcionara te fabrike u skladu sa tumačenjem Ugovora sa Agencijom za privatizacijuSvetske berze: Pad azijskih indexa i oscilovanje zapadnoevropskih i američkih indexa
AZIJA
 
Azijske beze jučerašnji trgovački dan provele su u minusu. Od samog starta trgovanja, berzanski indexi ušli su u crvenu zonu i u njoj su ostali do kraja trgovanja. Rast nezaposlenosti veći od očekivanja u SAD-u, kao i nova otpuštanja zaposlenih širom sveta i smanjenje projekcija poslovanja kompanija, pad cene sirove nafte.. uticali su na pritisak prodajnih naloga na azijskim berzama, što je indexe i odvelo u minus.
 
Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na azijskim berzama:    
    HANG SENG (Hong Kong) -3,81%
    NIKKEI225 (Japan) -3,93%
    KOSPI (Južna Koreja) -1,83%
 
Bitne vesti:
- Izvoz Tajvana u Kinu pao je u decembru 2008. godine za čak 50%
- MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija nakon 8-dnevnog rasta, juče je pao
- Japanski GDP na godišnjem nivou u 2008. godini pao je za 0,3%
- Japanski proizvođač elektronskih komponenti TDK saopštio je da će ukinuti 8.000 radnih mesta, uglavnom u fabrikama van Japana, pošto je suočen sa najvećim godišnjim gubitkom u svojoj istoriji, od 300 miliona dolara
- Kineski proizvođač kompjutera "Lenovo" takođe je najavio da će, zbog smanjene potražnje, otpustiti 2.500 radnika,
 
 
 
EVROPA
 
Jučerašnje trgovanje na zapadnoevropskim berzama započelo je padom vrednosti berzanskih indexa. Strah od produbljivanja recesije kroz povećanje nezaposlenosti, pad potrošnje, usporavanje privrednih aktivnosti.. nadjačao je optimizam ulagača koji je obeležio sam početak 2009. godine. Takođe, pad GDP-a u Eurozoni i EU27 u trećem tromesečju 2008. godine uticali su na oprez investitora. Nakon smanjenja kamatne stope od strane Bank of England na istorijski nizak noivo (1,5%), Berza u Londonu se blago oporavila i njen index je trgovanje završio vrlo malo ispod nivoa od prethodnog trgovačkog dana.
 
Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na zapadnoevropskim berzama:
    FTSE100 (London) -0,05%
    DAX (Frankfurt) -1,17%
    CAC40 (Pariz) -0,65%
 
Bitne vesti:
-Bank of England juče je smanjila ključnu kamatnu stopu sa 2,% na 1,5%- na najniži nivo u istoriji postojanja ove institucije
- Podaci Eurostat-a ukazuju na:
    - GDP u Eurozoni u u EU27 umanjen je u trećem tromesečju 2008. godine 0,2% u odnosu na prethodni kvartal iste godine
    - na Godišnjem nivou, usklađeni GDP u trećem tromesečju ostvario je rast od 0,6% u Eurozoni, odnosno 0,8% u EU27 (u prethodnom tromesečju rast je iznosio 1,4% u Eurozoni i 1,7% u EU27)
    - u trećem tromesečju 2008. godine potrošnja je u Eurozoni je bila nepromenjena, a u EU je uvećana za 0,1% (u dugom tromesečju ostvaren je pad potrošnje od 0,2% u Eurozoni, odnosno 0,1% u EU27)
    - ulaganja su smanjena za 0,6% u eurozoni i 0,8% u EU27, nakon pada od 0,9% odnosno 0,7% u tromesečju ranije.
 
 
 
AMERIKA
 
Berzanski indexi trgovanje na Wall Street-u juče su započeli padom vrednosti, a veliki pritisak na cene akcija izvršila je objava kompanije Wal-Mart Stores o slabijim od očekivanih poslovnh rezultata, što ukazuje na dalji pad potrošnje američkih građana. Nakon objavljivanja Republikanaca da je dogovor zakonodavaca sa bankarskom industrijom (u vezi hipotekarnih kredita) veoma blizu, berzanski indexi različito su se ponašali- naime, došlo je do oporavka NASDAQ i S&P500 indexa, dok je DJIA i dalje ostao u minusu.
 
Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
    DJIA -0,31%
    NASDAQ +1,12%
    S&P500 +0,34%.
 
Cena nafte je nakon skoka na početku trgovanja u toku trgovanja ipak klizila na dole i jučerašnji trgovački dan završila je na nivou od USD 41,70 po barelu, što predstavlja pad od 2,18%.
 
Bitne vesti:
- Citigroup je podržao predlog zakona kojim bi se stečajnim sudovima omogućilo brisanje dela hipotekarnih dugova, što bi vlasnicima kuća omogućilo bolje upravljanje sopstvenim finansijama. Veruje se da će nakon Citigroupa, jednog od najvećih hipotekarnih kreditora u SAD-u, taj predlog zakona podržati i druge velike banke
- Prodaja je u decembru mesecu 2008. godine za kompaniju "Wal-Mart Stores" porasla za 1,7%, što je manje od očekivanja analitičara (očekivan je rast prodaje od 2,8%). Takođe, ova kompanija je objavila smanjenu procenu zarade po akciji u tekućem tromesečju za cca. 10 centi
- Porast zaliha sirove nafte ukazuje na dalji pad potrošnje američkih građana
- Američki GDP na godišnjem nivou u 2008. godini uvećan je za 0,7%
- Google  je najavio najmasovnija otpuštanja među radnicima koji nisu direktno zaposleni u toj kompaniji, ali za nju rade na osnovu ugovora ili na određeno vreme, a takvih je čak oko 24.400, objavile su novinske agencije. To je mnogo više od prvobitno najavljivanog otpuštanja 10.000 ljudi. Međutim, i u ovim kriznim vremenima Google ostvaruje rast prometa, ali usporenijim tempom.
 
 
 
Generalno za svetske berze: 
Mišljenja pojedinih analitičara su da je "masovna rasprodaja" iza nas, te da tržišta kapitala širom sveta traže "dno", kao i da će u narednom periodu trgovanje uglavnom ići horizontalnom linijom, uz manje oscilacije.


Danas sastanak na vrhu "Srbija protiv ekonomske krize"

Sastanak najviših predstavnika države sa predstvanicima privrede, banaka i sindikata na kome bi učesnici trebalo da iznađu način za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize, biće održan 09.01.2008. godine u Beogradu

Sastanku "Srbija protiv ekonomske krize", kako je juče najavjeno iz vladine kancelarije za saradnju sa medijima, prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i potpredsednici vlade Mlađan Dinkić i Božidar Đelić.
Sastanku će prisustvovati i ministar finansija Diana Dragutinović, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i predstavnici privrede, banaka i sindikata.
Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije i Udruženja granskih sindikata "Nezavisnost" najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će prisustvovati tom sastanku.EU intervenes in gas row
Ukrainian and Russian representatives in Brussels are seeking a way out of the gas crisis.
 
Serbia has asked to receive Russian gas via an alternative route, going through Belarus.

Officials from Russian Gazprom and the Ukrainian national gas company Naftogas met unexpectedly last night in order to find a way out of the crisis between the two countries over the supply of gas, Russian agencies reported this morning.

“(Gazprom CEO) Alexei Miller and (Naftogas) Oleg Dubyna met last night to look at ways of resolving the crisis,“ said Gazprom spokesman Sergei Kupryanov, agencies report.

It is Dubyna’s first visit to Moscow this year and the first meeting of the CEOs since the crisis broke out, Itar-Tass states.

The two men will also resume talks today on neutral ground, in Brussels, where, together with ministers from the two countries, they will speak with EU officials about overcoming the crisis.

The talks in Brussels will be brokered by the Czech EU presidency. Brussels has voiced its optimism ahead of the talks in the hope that full-scale Russian gas deliveries via Ukraine could resume tomorrow evening.

Russian President Dmitry Medvedev has spoken by phone with Ukrainian counterpart Viktor Yushchenko about “urgent activities“ with a view to reaching the necessary agreements and the immediate resumption of Russian gas deliveries.

Medvedev said that Ukraine’s “illegal usurpation of gas“ was to blame for European consumers having to go short.

“This situation goes against the existing agreements between Russia, Ukraine and European consumers, as well as other international agreements,“ said the Russian president.


Dinar slumps to new record low
According to the National Bank of Serbia (NBS) central exchange rate, the dinar has fallen to a record low against the euro, where EUR 1 is now worth RSD 93.06.
 
 
Despite an NBS intervention of EUR 14.3mn on the inter-bank foreign currency market, the euro has gained two dinars in value in the last two days.

Despite expectations ahead of New Year that the rate would stabilize at around the RSD 88 mark due to the holiday period and the influx of foreign currency coming from Serbian ex-pats, economist Goran Nikolić says that the volume of foreign currency in question is not sufficient to stabilize the exchange rate.

“I think that the impact of this factor is exaggerated, because, at around USD 4bn, it isn’t the most important source of foreign capital, and is considerably less than the gross influx based on foreign debt,“ says Nikolić.

“When there’s a lack of credit flow from abroad or a downturn in foreign inward investment, what’s key for forming the rate is whether there is increased demand for import or debt servicing. That’s what’s probably happened these last few days—certain Serbian companies have been importing or have been settling short-term obligations,“ says the economist.

The dinar’s previous record low against the euro was on December 4 last year, when one euro was worth RSD 91.63. The NBS then responded with a series of measures that brought the rate back up to RSD 86 to the euro.


Dairy "Šabac" to invest in new equipment for production of milk and yogurt

- Dairy "Šabac" will keep investing in new equipment for milk and yogurt production and in new products in 2009, while reestablishment of export of dairy products to Russia is in the pipeline – said Milan Car, the Commercial Manager of that Dairy.

- The investment in new equipment for yogurt production is very significant and it should be procured prior to May. We have also sign the contract on purchase of new equipment for enlargement of capacities for production of milk – said Car.

He said that Dairy had started investing in the new ice water unit within the scope of introduction of processing equipment for production of raw milk.

Construction of new cold storage plant with the capacity of 1,000 tons is underway, and significant funds will be invested in new kiln and procurement of agricultural land.

According to his words, Dairy now produces 240 tons of milk a day, which is three times more than four years ago, when it was privatized.Italian "Pometon SPA" wants to move production from Venice to Bor

Alesandro Paseti, the President of Italian company "Pometon SPA", one of the largest manufacturers of metal powders in Europe, wants to close the company’s unit in Venice and to move complete production to Bor.

The Italian company and Bor-based Copper Smelter and Refinery already have joint venture for production of metal powders "Pometon TIR", 51% of which is owned by the company from Venice.

In case of new investments in the joint venture, annual production will grow from 1,500 to about 2,400 tons of copper powder."Zlatara Majdanpek" for sale on February 20 at starting price of 6.6m EUR

"Zlatara Majdanpek", which is an organizational unit within Metal Processing Industry Majdanpek, will be offered for sale on public auction on February 20th.

In addition to the units for production of jewelry, decorative and chemical products, metallurgy and forging units, administrative building, central warehouse and branch office in Belgrade, the property of "Zlatara Majdanpek" also includes ten outlets at total surface of 625 square meters in several cities in Serbia and in Podgorica, as well as equipment, materials and ready-made products on stock.

The starting price for the entire property is 6.5m EUR and the buyer is obliged to keep 344 workers, which is the current number of workers in Majdanpek-based “Zlatara” after realization of the third social program.

According to the sales contract, the future owner will have to maintain production of jewelry for, at least, five years. Although that factory was designed for former big local market and export deals, everything that has been done so far in the restructuring process and the famous name should increase the chances for successful privatization."Bačkatrans" on third auction on January 23rd

The Privatization Agency has scheduled new auction for sale of Transportation Company "Bačkatrans", the last public company in Municipality of Vrbas, for the 23rd of January. Total estimated value of the capital that will be privatized amounts to 51,977,000 RSD or 591,494 EUR, which represents 50.6% of total capital of this company.

The starting price on the auction is 5,198,000 RSD, the minimum amount of investments is 11,312,000 RSD, while the deposit for participation in the auction amounts to 2,599,000 RSD or 29,577 EUR. The most important property of "Bačkatrans" is the administrative building, the maintenance hall and the dispatcher center with the reception desk. The company also has building and agricultural land at its disposal."BJN Financial" to expand business in 2009 – founding of investment fund in the pipeline

Company "BJN Financial" announced that it would expand business operations in 2009 and that it would offer accounting, tax and auditing services to the clients. Also, the establishment of an investment fund and a real estate fund is in the pipeline.

"BJN Financial" was founded in 2006. Through investment strategies, it provides complete services in the domain of corporate finance. BJN lends, invests and controls money on behalf of over 50 institutional investors.

The realized profit in 2007 put "BJN Financial" on the 140th place in SME sector. A part of BJN is "BJN Factoring", which provides factoring services by discounting domestic and export invoices. BJN purchased over 15m EUR worth of invoices from local juristic persons in 2008.Promena vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -1,81% close
CROBEX (Zagreb) 3,26% close
SBI20 (Ljubljana) 1,31% close
BIRS (Banjaluka)    close
MBI10 (Skoplje) 1,33% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) -1,54% open
CAC 40 (Pariz) -1,40% open
DAX (Frankfurt) -2,05% open
ATX (Beč) -2,50% open
SMI (Cirih) -1,34% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) -2,46% open
SOFIX (Sofija) -0,17% close
BET (Bukurešt) 1,96% open
RTSI (Moskva)   close
BUX (Budimpešta) -3,44% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) -0,27% close
Nikkei225 (Tokio) -0,45% close
KOSPI (J.Koreja) -2,05% close
SENSEX (Bombai) -1,88% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) -1,38% open
NASDAQ (Njujork) -2,23% open
S&P 500 (Njujork) -1,66% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta