Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cene aluminijuma rašće brže nego cene bakra

Cene aluminijuma rašće brže od cena bakra u narednih 12 meseci, pod uticajem povećane tražnje investitora zbog niskih kamata, slabljenja dolara i strahovanja od ubrzanja inflacije, prognozirali su analitičari Dojče banke


Ekspert Dojče banke u Londonu Danijel Brebner ocenio je da je oko 75 odsto aluminijuma u skladištima, koje prati Londonska berza metala, predmet finansijskih sporazuma.
Prema podacima berze, robne rezerve aluminijuma su bezmalo udvostručene od početka godine, tako da su sredinom septembra dostigle rekordnih 4,63 miliona tona.
- Ključni faktor za povećanje udela finansijskog kapitala na tržištu aluminijuma, kako fizičkih količina tako i fjučers ugovora, su niske kreditne kamate - primetio je Brebner.
Niski prinosi finansijske aktive podstiču investitore na kupovinu profitabilnije sirovinske aktive koje, osim toga, važe za relativno bezbedno sredstvo zaštite od inflacije.
Bakar u promptnim isporukama je skuplji nego u isporukama po različitim fjučers ugovorima, dok je situacija sa aluminijumom sasvim suprotna. Nemački analitičari smatraju da to ukazuje i na znatno veći potencijal rasta cena aluminijuma u poređenju sa bakrom, koji će biti realizovan u narednih 12 meseci.Rusi bi da kupuju srpske državne firme

Dosad su srpske privatne kompanije investirale u Rusiji oko 350 miliona evra, istovremeno u našu zemlju ušlo je 800 miliona dolara ruskog kapitala

Vorobjov i Pavičić u Privrednoj komori Srbije Ruski privrednici zainteresovani su za privatizaciju srpskih državnih kompanija, naročito velikih sistema. Preduzetnici iz Srbije, s druge strane, nameravaju da se uključe u izgradnju sportskih objekata u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Olimpijske igre.

Na taj način poslovni ljudi iz Srbije i Rusije nameravaju da prodube ekonomsku saradnju, zaključeno je na jučerašnjem Poslovnom savetu Srbija – Rusija, održanom u Privrednoj komori Srbije.

Kako se moglo čuti, suština unapređenja saradnje u narednom periodu ogledaće se u povećanju investicija, pre svega u sektoru malih i srednjih preduzeća.

– Dosad su srpske privatne kompanije investirale u Rusiji oko 350 miliona evra – rekao je Nikola Pavičić, predsednik Poslovnog saveta Srbije za saradnju sa Ruskom Federacijom. – Istovremeno, u našu zemlju ušlo je 800 miliona dolara ruskog kapitala, a cilj Srbije u narednom periodu, uprkos krizi, biće da privuče još više ruskih investicija.

Sličnog mišljenja je i Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, koji je istakao da je ove godine Rusija bila najveći investitor u našoj zemlji.

– Sada se otvara mogućnost i da se srpske firme, naročito iz oblasti građevinarstva, probiju na ruskom tržištu. Reč je o kompanijama koje bi mogle da grade velike sportske objekte u Sočiju – naglasio je Đelić.

Kako je juče zaključeno, suština problema u ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije jeste u tome što naša strana, zbog sopstvenih slabosti, ne koristi povoljnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima sa Rusijom. Osim toga, stiče se utisak da ni ruske firme zasad nisu u prevelikoj meri zainteresovane za izvoz na srpsko tržište, budući da svega pet odsto ruskog izvoza otpada na Srbiju.

Uprkos tome, Vadim Nikolajevič Vorobjov, predsednik Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom, istakao je da za Rusiju naša zemlja predstavlja jednog od glavnih poslovnih partnera na Balkanu. On je naglasio i da nekoliko ruskih banaka razmatra mogućnost da otvori filijale u Srbiji i dodao da su firme iz Rusije zainteresovane da se uključe u nastavak privatizacije u našoj državi.Bez posla ostaje 5.500 opštinskih činovnika

Osnovni kriterijum za smanjivanje broja zaposlenih – četiri stalno zaposlena činovnika na 1.000 stanovnika. – Kako smanjenje broja zaposlenih izgleda na primeru opština Bojnik, Zrenjanin i Kladovo. – Za „neposlušne” opštine predviđene su i kazne

(Novica Kocić) U opštinskim administracijama u Srbiji bez posla će ostati više od pet i po hiljada zaposlenih činovnika (tačno 5.648 zaposlenih, ili 15 odsto) od ukupno 37.789 koji rade u lokalnim institucijama a finansiraju se iz lokalnog budžeta (u lokalnim institucijama koje se ne finansiraju iz lokalnog budžeta radi još 63.876 radnika).

To je, kako „Politika” saznaje u vladinim krugovima, ključni podatak iz Predloga zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Pisci Predloga zakona navode da je cilj njegovog donošenja uvođenje evropskih standarda, povećanje efikasnosti lokalne administracije i uvođenje parlamentarne kontrole broja zaposlenih.

Kao osnovni kriterijum uzeto je pravilo da maksimalan broj zaposlenih u opštinama i gradovima ne može biti veći od četiri stalno zaposlena činovnika na 1.000 stanovnika, a da maksimalan broj zaposlenih po ugovoru i na određeno ne može biti veći od 10 odsto zaposlenih za stalno. Po tom principu izračunato je da 110 opština ima višak činovnika u lokalnoj administraciji, a u 35 opština nema viška zaposlenih. Tako je, na primer, u 22 opštine grada potrebno smanjiti administraciju 10 odsto, u 35 opština gradova – 10 do 20 odsto, u 45 opština gradova trebalo bi je smanjiti od 20 do 30 odsto, a u osam opština gradova preko 30 odsto administracije je višak.

Predlagači zakona spremni su da pojedinim opštinama i „progledaju kroz prste” pa zato uvode i tri korektiva za održivo smanjenje činovnika: za male opštine (do 15.000 stanovnika) gde posle smanjenja postoji rizik neodrživosti rada lokalne administracije, potrebno smanjenje se umanjuje za 50 odsto, za opštine koje dobijaju kroz transfere iz republičkog budžeta manje od 20 odsto lokalnog budžeta (a imaju više od 15.000 stanovnika) potrebno smanjenje se umanjuje za 50 odsto i za opštine i gradove kod kojih je potrebno smanjiti više od 20 odsto, neophodno smanjenje se umanjuje za pola od onoga što prelazi 20 odsto potrebnog smanjenja.

Kako to konkretno izgleda prikazano je na primeru opština Bojnik, Zrenjanin i Kladovo.

U opštini Bojnik ima 87 zaposlenih u lokalnoj administraciji, odnosno 6,63 na 1.000 stanovnika. Ukupno smanjenje u toj opštini trebalo bi da bude 35 činovnika, da bi se ispoštovao princip četiri zaposlena na 1.000 stanovnika. Ali, uvođenjem korektiva za male opštine vrednost se umanjuje za polovinu, pa će u Bojniku 17 radnika ostati bez posla.

U opštini Zrenjanin učešće republičkog transfera u lokalnom budžetu 2008. godine iznosilo je 15,54 odsto. Ta opština ima 746 zaposlenih u lokalnoj administraciji (odnosno 5,65 zaposlenih na 1.000 stanovnika). Po navedenom principu, ukupno smanjenje u ovoj opštini trebalo bi da bude 218 radnika, ali uvođenjem korektiva ta vrednost umanjuje se za polovinu i tako će bez posla ostati 109 radnika. Posle tog smanjenja opština Zrenjanin će imati 637 zaposlenih.

Kao treći primer uzeta je opština Kladovo u čijoj je lokalnoj administraciji zaposleno 165 radnika (odnosno 6,99 zaposlenih na 1.000 stanovnika). Po predlogu zakona 71 radnik u Kladovu trebalo bi da ostane bez posla (42,8 odsto), a ako se primeni predloženi korektiv, opština Kladovo će umesto 71 radnika otpustiti 52 zaposlena (31,4 odsto). Posle tog postupka Kladovo će imati 113 zaposlenih.

Opštinama koje imaju višak zaposlenih ostaje da samostalno odluče da li će smanjiti lokalnu administraciju do maksimalnog broja činovnika ili će višak plaćati građani te opštine.

Predlog zakona predviđa da sve opštine i gradovi do 31. decembra ove godine moraju doneti nove sistematizacije radnih mesta i objaviti ih na internet-stranici opštine i Ministarctva finansija. Opština koja do tog datuma ne smanji broj zaposlenih do maksimalnog broja, od 1. januara 2010. godine će srazmerno dobijati manje transfere iz republičkog budžeta u zavisnosti od broja zaposlenih koji prelazi maksimalan broj. A ukoliko je broj zaposlenih manji od maksimalnog broja zaposlenih na dan stupanja na snagu navedenog zakona, opština ne može povećavati taj broj do 31. decembra 2010. godine. Posle toga svako novo zapošljavanje mora da odobri vlada.

Za „neposlušne” opštine predviđene su i kazne, pa na svaki 0,1 promil iznad maksimalnog broja zaposlenih, transferi iz republičkog budžeta umanjuju se za jedan odsto opredeljenih mesečnih transfera u tekućoj godini. Na primeru grada Leskovca to izgleda ovako: u lokalnoj administraciji ima 1.050 zaposlenih (prosek: 6,72 na 1.000 stanovnika), a treba da smanji za 317, odnosno da smanji na 4,69 na 1.000 stanovnika. Ukupni mesečni transfer u 2009. godini je 44.500.671 dinar. U slučaju da opština ne smanji broj zaposlenih ni za jednog činovnika, ukupno smanjenje transfera mesečno će biti 9.042.307 dinara. A u slučaju da za polovinu smanji višak zaposlenih (odnosno 159 činovnika), ukupno smanjenje transfera mesečno bi iznosilo 4.494.568 dinara.

I na kraju, predviđeno je da radnici koji ostanu bez posla dobijaju otpremninu koju obezbeđuje lokalna samouprava (isplaćuje se za svaku navršenu godinu radnog staža u visini trećine prosečne plate) i nadoknadu za nezaposlene (od 80 do 160 odsto minimalne zarade u Republici, koja u ovom trenutku iznosi 15.138 dinara, a isplaćuje se u periodu od tri do 12 meseci u zavisnosti od dužine radnog staža).

O sprovođenju zakona brinuće Ministarstvo finansija, a odgovorna je i jedinica lokalne samouprave koja je dužna da o tome izveštava vladu.Komercijalna Banka Sees 2009 Net Profit Down 34% to 1.85 Bln Dinars (19.8 Mln Euro)

Serbian blue-chip Komercijalna Banka said it expects a net profit of 1.85 billion dinars ($29.6 million/19.8 million euro) this year, down from last year's 2.8 billion dinars.

Komercijalna Banka targets 7.0 billion dinars in 2009 net interest income, it said in a statement on the website of the Belgrade Stock exchange on Monday.

For the first half of 2009 the bank has posted 870.4 million dinars in net profit and 2.73 billion dinars in net interest income.


Komercijalna sees its 2009 total assets rising to 199 billion dinars from 189.4 billion dinars at end-June, the statement added.

Komercijalna was the second largest lender out of the 34 banks operating in Serbia with 189 billion dinars in total assets at the end of June, data from the country’s central bank showed.

Serbia said earlier this month it will borrow 120 million euro from the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and the International Finance Corporation (IFC) to raise the capital of Komercijalna Banka. The government in Belgrade is the bank's biggest shareholder.Germany-based automobile cable producer Leoni starts production

Germany-based Leoni, automobile cable producer, is starting the production in Prokuplje. Production will include 120 workers. Cables will first be delivered to BMW in Germany. Deliveries to other automobile producers will follow. The workers were trained in Slovakia.

Leoni plans to employ 500 more workers by March 2010, and 2,000 more in the coming three years.The Russians want partnership with Jat Tehnika

Jat Tehnika should find a strategic partner, claims the director of Jat Tehnika Srdjan Miskovic. Russia-based Trans Aero has already shown interest in the company.

Jat Tehnika has been cooperating with Trans Aero for several years. Miskovic says that Jat Tehnika’s priority is to reconstruct the company’s hangar for plane maintenance in Belgrade. The first stage of reconstruction includes a temporary reconstruction which requires minor investments, while the entire project which will include a building with offices will cost EUR 4 to 5 million."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta