Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Većina osiguranja se bori da po treći put odloži primenu zakona
Osiguravajuće kuće će ovoga puta izgleda uz tihu pomoć države i po treći put uspeti da produže rok za razdvajanje poslova životnih i neživotnih osiguranja, i to uprkos tome što Narodna banka Srbije, kao nadzorni organ ovog tržišta, smatra da razloga za odlaganje primene postojećeg zakona - nema
 
Po važećem zakonu o osiguranju, osiguravači su u obavezi da do kraja ove godine razdvoje poslovanje životnih i neživotnih osiguranja, odnosno da formiraju dva odvojena društva. Međutim, kako je nacrt novog zakona o osiguranju u pripremi, osiguravači (ali i država) se zalažu da se u njega unese izmena koja bi ovaj rok produžila. Kao glavne razloge za to navode velike troškove same podele i vođenja administracije u dva društva, što je u uslovima krize veliki teret.

- Ova godina je, što se tiče bilansa osiguravajućih društava, takva da pokazuje da oni moraju da se snalaze na različiti načine kako bi ostvarili pozitivan rezultat. Mogućnosti nisu iste kao ranije i ove godine je podela društava izuzetno skupa za društva u odnosu na druge troškove. Mi smo predložili da se odloži rok, i da to bude do 2011. godine - istakla je Zorica Dunović, pomoćnica ministarke finansija.

S druge strane, u NBS smatraju da ne postoje ni ekonomski ni socijalni razlozi koji bi bili prepreka izvršenju ove, već pet godina poznate obaveze.

- Nastavljanje obavljanja poslova životnog i neživotnog osiguranja bez razgraničavanja njihovih aktivnosti moglo bi uneti pravnu nesigurnost, neopravdano obezbediti konkurentnu prednost onim kompanijama koje nisu izvršile obavezu razdvajanja, ograničiti puni nadzor nad obavljanjem poslova životnog osiguranja, ali i uticati na stepen zaštite klijenata - tvrdi Mira Erić-Jović, viceguvernerka NBS.

Od 25 društava koja posluju u Srbiji, samo šest se istovremeno bavi i poslovima životnog i poslovima neživotnog osiguranja, pri čemu učešće premije životnih osiguranja u premiji samog društva za osiguranje je značajnije samo kod dva društva.

- Ako se ovome doda i podatak o malom učešću premije životnog osiguranja u ukupnoj premiji Srbije od oko 13 odsto u drugom tromesečju 2009. godine, može se reći da je postojeće zakonsko rešenje i ekonomski opravdano i da je pravi trenutak za ovo razdvajanje - ističe ona.
Većina osiguravajućih kuća podržava ideju o odlaganju procesa razdvajanja za još dve godine, kako bi se to vreme iskoristilo za pronalaženje najboljeg načina da osiguravajuće kompanije mogu uspešno poslovati preko dva odvojena društva.

- Ako u sadašnjim uslovima osiguravajuća kuća mora da razdvoji svoje poslovanje, suočiće se sa time da relativno mali portfolio neće moći da pokrije troškove rada još jedne, izdvojene, kompanije. To znači da samo tržište postaje neatraktivno za dalje ulaganje - smatra Kristof Rat, član Upravnog odbora "Viner štediše osiguranja"

Iskustva iz evropskih zemalja ukazuju da postoji veliki prostor za različita rešenja ovog problema. Tako su, na primer, postojeći osiguravači u Austriji, Češkoj i Slovačkoj ostali nepodeljeni, dok je podela osiguravača u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj izvršena na način koji ostvaruje sinergiju administracije, centrale i zajedničke prodaje u dva podeljena društva, tako da su obezbeđeni njeni maksimalni efekti.

Po iskustvu "Unika osuguranja", kompanijama će trebati dosta vremena i angažovanja da bi se podela društava završila, što znači da su pripreme trebale da počnu još u januaru, da bi do Nove godine završili celu proceduru razdvajanja. Ova obaveza je na snazi od 2004. godine, uz dva naknadna prolongiranja, do kraja 2007, pa do kraja 2009. godine.
 
Povlašćeni i nepovlašćeni

Zoran Višnjić, generalni direktor "Unika osiguranja", jedne od tri osiguravajuće kuće koje su već razdvojila društva, jer je to bio uslov za dolazak na srpsko tržište, smatra da su oni trenutno u neravnopravnom položaju i da konačno treba da se donese odluka o tome da li se odlaže ova obaveza i do kada, jer pravila treba da budu jednaka za sve.

- Ako se opet odloži ova obaveza, onda mi koji smo ispoštovali te zahteve treba da dobijemo neke olakšice u poslovanju, kao što je menadžment bord, aktuarstvo i prodajna mreža gde bi imali veću fleksibilnost poslovanja i insistiraćemo na tome. S obzirom na to da će se rok očigledno produžiti i treći put, ne bi bilo dobro za imidž tržišta da imamo povlašćene i nepovlašćene kompanije - tvrdi Višnjić.


Dinkić: Oporavak, pa bolja 2011.

"Svi podaci ukazuju da se Srbija na ekonomskom planu polako vraća u normalu", kaže potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić


"Planiramo da 2010. podstaknemo banke, koje su više nego likvidne, da novac plasiraju privredi po nižim kamatama, tako što će se Narodna banka polako povlačiti iz repo operacija. Cilj je da u 2011. uđemo bez subvencionisanih kredita jer ćemo imati normalnu ekonomsku situaciju", rekao je Dinkić i dodao da je "veliki optimista" da će 2011. biti mnogo bolja od prethodne dve.

Navodeći da je privreda, kroz razne programe Vlade, u ovoj godini dobila oko dve milijarde evra i da je u prethodnih devet meseci, kroz subvencionisane kredite u realan sektor "upumpano" oko 970 miliona evra, Dinkić je kazao da se i za sledeću godinu planira sličan obim sredstava.

"S druge strane, preko Fonda za razvoj, u privredu je ušlo još oko milijardu evra", dodao je Dinkić.

On je kazao da je osnovni uslov za povlačenje subvencionisanih kredita bio da firma ne smanjuje broj zaposlenih, navodeći da je u maju na spisku Nacionalne službe zapošljavanja bio maksimalan broj nezaposlenih a da je od tada broj nezaposlenih umanjen za oko 40 hiljada.

Dinkić je rekao da se u poslednjih nekoliko meseci povećalo interesovanje potencijalnih investitora za Srbiju i da oni ukazuju da je sada najveći problem spora i komplikovana procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

"To moramo promeniti ukoliko želimo da povećamo priliv investicija. Ministarstvo prostornog planiranja bi trebalo hitno da predloži rešenje tog problema. Jedno od mogućih rešenja je da se uvede novo pravilo i praksa da Republika izdaje dozvole za investitora ukoliko lokalna samouprava ne odreaguje na vreme", istakao je Dinkić.

On je naveo da se mora smanjiti birokratija, ali i povećati njen efikasnost. "Jedinica za 'giljotinu propisa', čiji rad koordiniram, završila je prikupljanje preporuka od privrede i gradjana. Ukidanjem nepotrebne papirologije i raznih komplikovanih procedura obezbedićemo uštedu za privredu od oko 200 miliona evra na godišnjem nivou", kazao je Dinkić.Vatra zaustavila "punto" - u kragujevačkoj "Zastavi" u požaru izgoreo pogon
U "Zastavinoj" fabrici automobila 14. novembra je u 10.50 sati izbio požar koji je privremeno zaustavio proizvodnju "punta".

U požaru nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta. U vatrenoj stihiji, koju su vatrogasci brzo obuzdali i ugasili, izgoreo je deo transportnog sistema koji automobile prevozi od montaže do lakirnice. Pored toga, uništene su sve instalacije u tom delu fabrike i neizvesno je kada će se ponovo uspostaviti proizvodnja. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da je u požaru urušeno i oko 200 kvadratnih metara krova, oštećeno devet školjki za automobil "punto" i elektroinstalacija.

Kako je izjavio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović, "izgorelo je sve od montaže do lakirnice", i šteta je takva da "ne može biti sanirana do Nove godine".

– Očevici su rekli da je požar nastao tako što je varnica, dok su radnici "Goše" sekli staru opremu, pala na instalacije. Tu je izbila vatra, a zatim se proširila dalje i zahvatila gume – kaže Mihajlović.

Nekoliko sati nakon izbijanja požara u fabriku automobila je stigao i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je rekao da "nakon prvih rezultata istrage postoje indicije da je u pitanju ljudski faktor", jer je vatra izbila na mestu na kome su radnici "Goše" iz Smederevske Palanke radili na demontaži stare opreme.

– Hvala vatrogascima. Reagovali su za 40 sekundi i uspeli da spasu fabriku. Dobro je što nije bilo ljudskih žrtava. Nastojaćemo da što pre pokrenemo proizvodnju. Stručnjaci tvrde da je uništene transportere moguće obnoviti za dve sedmice – izjavio je Dinkić.

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević je rekao da je "oštećen sistem za transport u montaži", ali postoji opasnost da je oštećena masa elektro i mašinskih instalacija koje povezuju lakirnicu sa montažom. Formirana je i stručna grupa koja će utvrditi kolika je šteta i kada će se sve obnoviti – kaže Zoran Radojević.

Kako saznajemo u menadžmentu "Zastave", "ubuduće će se zavesti stroge mere zaštite i rigorozna kontrola svih lica koja obavljaju bilo kakve poslove u fabrici".

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je šteta od požara u fabrici velika.

-Videćemo kolika je stvarna šteta i koliko vremena treba da se to sanira- kazao je Stevanović i dodao da se očekuje dolazak stručnjaka koji će utvrditi uzrok požara.

Istražni sudija Okružnog suda Suzana Grujović je obavila uviđaj, i izjavila da je "pokrenuta istraga koja će utvrditi zbog čega je nastao požar, šta ga je izazvalo i ko je eventualno kriv".

Inače, požar je izbio u magacinu delova za montažu automobila "punto", skoro na istom mestu gde je izbio poslednji požar u fabrici "Zastava" pre nešto više od 10 godina.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta