Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlasnik "1. maja" odlučio da proda svoj deo "Dunav grupi"

Većinski vlasnik firme "1. maj" iz Lapova Milomir Joksimović odlučio je da svoj udeo u preduzeću "Autovojvodina" iz Novog Sada, koje je i većinski vlasnik "1. maja", za simobličnu sumu proda "Dunav grupi", saopšteno je iz tog novosadskog preduzeća

Joksimović se na taj korak odlučio posle višednevnih pregovora između vlasnika - akcionara preduzeća "1. maj" iz Lapova i štrajkača, nezadovoljan sporazumom koji je između dve strane postignut uz posredovanje Vlade Srbije.

"Dunav grupa" se obavezala da će uplatiti traženu sumu i ispuniti sve zahteve iz usaglašenog sporazuma, izražavajući nadu da će se ipak pronaći razumno rešenje u okvirima njenih realnih mogućnosti i situacije u kojoj je "1. maj".

Pregovori su u toku, a Sindikat "1. maj" je odbio da prihvati usaglašeni predlog sporazuma u kome je posredovalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, što je objavljeno i u današnjim medijima, zbog toga što ima dodatne zahteve.

Vlasnici - akcionari preduzeća "1. maj" iz Lapova saopštili su da su tokom pregovora o Sporazumu tražili da se štrajkači obavežu da neće u budućnosti blokirati pruge ili druge javne objekte u cilju postizanja dogovora.

Taj predlog je odbijen i ne nalazi se u Sporazumu, tako da su vlasnici "1. maja", i pored toga što su došli do usaglašenog rešenja, ostali u situaciji da mogu ponovo da budu ucenjeni kao više puta do sada, navedeno je u saopštenju "Autovojvodine".JELAŠIĆ: Ne vidim razlog za sastanak s privrednicima

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče da ne vidi razlog za sastanak sa predstavnicima srpske privrede, povodom kretanja kursa dinara, ističući da kurs ne može biti dogovoran. „Ne vidim šta bismo novo čuli na tom sastanku osim da nas neko podučava šta znači kurs za preduzeća i njihove bilanse“, rekao je Jelašić novinarima posle obraćanja članicama Američke privredne komore


On je istakao da se kurs slobodno formira na Međubankarskom deviznom tržištu na osnovu ponude i tražnje, a centralna banka može samo da preuzme odgovornost da ne bude prevelikih dnevnih fluktuacija. Jelašić je naglasio da slabljenje dinara 4. decembra nije bilo najveće u ovoj godini, već čak deveto po veličini. Kurs je odraz stanja u ekonomiji određene zemlje, tako da ne može biti stabilnog kursa bez stabilne ekonomije, rekao je guverner NBS. Jelašić je ukazao i da fiksni kurs nije dobra ideja, ocenjujući da se ne može preći na fiksni kurs, a da se ne promene plate i penzije.Milosavljević: Privredi treba pomoć

Privredi je potrebna veća finansijska pomoć države jer Srbija još nije izašla iz krize, izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević


On kaže da nedostaje konkretna pomoć države domaćim investitorima pod istim uslovima kao za strance. Srbija može da postane i regionalni ekonomski lider, ali je potrebna konkretna pomoć države domaćim investitorima, kakve imaju i inostrani, da bi ekonomska snaga države postala veća.

Ministar je kazao da se globalizacija neminovno odvija, ali da je nužno ukazati građanima da se opredeljuju za domaći proizvod. Srbija treba da učestvuje u globalizaciji tako što će dovesti velike svetske proizvođače, rekao je Milosavljević.

On je kazao da se u globalizaciji "svetski proizvodni džinovi ujedinjuju" i dodao da je "bolje da pokušamo da dovedemo nekog od njih, nego da samo uvozimo robu, za čiju su proizvodnju potrebna velika ulaganja".

Navodeći slovenački model, kojim država štiti domaće tržište, ministar je rekao da Srbija ne treba da se ugleda na njega, jer je poželjna još veća nezavisnost privrede od politike.

Ministar je ocenio da je odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU velika šansa za privredu Srbije, ali ono donosi i opasnost jer će više evropskih proizvoda stizati na tržište Srbije.

U narednim godinama Srbija zbog toga mora da poveća konkurentnost i kvalitet svoje robe, da obezbedi jeftinije uslove finansiranja, i tako što više domaćeg tržišta sačuva za domaću privredu.

Time čuvamo radna mesta, čuvamo ekonomsku snagu zemlje, a dobijamo i na političkoj snazi, ukazao je Milosavljević.Štetnija privatizacija nego krize

Srpsku privredu mnogo više je pogodila privatizacija nego ekonomska kriza, kaže predsednik Saveza Samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović


Orbović je rekao da je težak period iza nas, a ništa lakši nije ni pred nama. Kao posledica takvog teškog stanja je veliki broj štrajkova u Srbiji, ponekad i 20 do 30 dnevno, koji su postali i vrlo radikalni, ali ono što je simptomatično je da se odgovorni u državi bave posledicama, a ne uzrocima takvog stanja, rekao je Orbović.

"Mnogi prete i govore da će početi sa hapšenjima novih vlasnika firmi, koji ne poštuju osnovne odredbe kupoprodajnog i kolektivnog ugovora, ali, nažalost, od toga nema ništa", rekao je predsednik SSSS.

Orbović je istakao da je od 2001. godine, od kada se krenulo sa privatizacijom, izgubljena 401.000 radnih mesta (samo u ovoj godini 156 hiljada), dok od 1,8 miliona zaposlenih, više od sto hiljada ne prima redovno zarade.

"Sve to govori da nema socijalnog dijaloga u republičkim organima, što se prenosi i na gradove, opštine i preduzeća", rekao je on i dodao da se "socijalno-ekonomski savet ne sastaje, a i kada održava sastanke, na njima se ne raspravlja o bitnim i sudbonosnim problemima i radničkim pravima".

Predsednik SSSS je istakao i veliki problem unutar sindikalnog delovanja zbog višegodišnje razjedinjenosti u samom sindikatu o tome koji je sindikat reprezentativan.Raspisan pretkvalifikacioni tender za prodaju "Galenike"
Agencija za privatizaciju danas (15. decembar 2009. godine) je raspisala javni poziv za dostavljanje tzv. indikativnih ponuda za kupovinu kompanije "Galenika".

Pravo na podnošenje indikativne ponude ima strateški investitor koji poseduje iskustvo u farmaceutskoj industriji u poslednjih pet uzastopnih godina i da je u 2008. ostvario prihode od prodaje farmaceutskih proizvoda više od 100 mil EUR.

Takođe, ponudu može da podnese i finansijski investitor koji raspolaže imovinom od najmanje 250 mil EUR. Ponuđači imaju rok do 19. februara da otkupe tzv. informacioni paket, koji obuhvata detaljne podatke o kompaniji i uputstvo za ponuđače, a indikativne ponude moraju da dostave do 19. marta.


Umesto aviona "Jat Airways" kupuje automobile
"Jat Airways" će ovu godinu završiti sa 15 mil EUR gubitka, ali će u novu ući sa 13 potpuno novih vozila, koja je novo rukovodstvo odlučilo da kupi. Rok za podnošenje ponuda na raspisanom tenderu istekao je prošlog četvrtka, pa će najkasnije za mesec dana biti poznato u kojim će se automobilima od sada voziti direktori nacionalnog avioprevoznika. Za sada se zna da "Jat" kupuje šest automobila srednje klase i jedan niže, kao i šest putničkih kombija.

Kako u srednju klasu spadaju automobili poput "mercedesa" C klase, "BMW-a" serije 3, "audija A4", "pežoa 407", "škode oktavije" ili "toyote avensis", može se pretpostaviti koliko će novi vozni park, očigledno neophodan po mišljenju nove uprave "Jata", koštati ovog gubitaša, a time i građane Srbije, iako detalji poput tražene kubikaže, opreme i kriterijuma za odabir najboljeg ponuđača nisu objavljeni u javnom pozivu. Ako prosečna cena ovih limuzina bude samo 15.000 EUR, koliko košta recimo najjeftinija "oktavija", "Jat" će za njihovu nabavku morati da izdvoji 90.000 EUR. Ako se pak, po tradiciji, direktori budu odlučili za "mercedes", cifra će lako preskočiti 200.000 EUR za nove četvorotočkaše, budući da najjeftiniji automobil C klase ove marke staje "samo" 30.000 EUR. O skupljim varijantama sa punom opremom ne treba ni govoriti, pošto čak i "škode" dostižu 25.000 EUR, a "mercedesi" i do 75.000.

Reklo bi se, inače, da "Jatu" ne nedostaje dobrih automobila. Pre samo godinu dana ta kompanija je imala čak 14 "mercedesa A170", pet "mercedesa C200", jedan "mercedes E320" i jedan "audi A6", a u međuvremenu je nabavljena i "škoda oktavija" i još jedan "mercedes", ovog puta B klase. Za obične potrebe tu je i nekoliko "lada" i "zastava", "toyota corola", kao i "folksvagenov" minibus i više mercedesovih kombija.


Pregovori sa Slovacima o skladištu gasa za desetak dana
Ministar energetike Srbije Petar Škundrić najavio je danas da će za desetak dana početi razgovori sa slovačkim kompanijama o izgradnji novog podzemonog skladišta gasa u Srbiji

Škundrić je novinarim u Privrednoj komori Srbije kazao da će kroz zajedničke studijske analize biti određeno mesto i kapacitet novog skladišta gasa i dodao bi moglo da bude izgradnjeno u iscrpljenim nalazištima gasa, od kojih je najveći broj u Vojvodini.

"Investitor i nosilac projekta biće slovačka kompanija, a skladište gasa će biti u potpunom vlasništvu Srbije, odnosno Srbijagasa", kazao je on.

Ralizacija projekta, naveo je Škundrić, počeće tokom sledeće godine, a trajaće i u 2011. godini.

Ministar je ocenio da je interes Slovačke da bude investitor u izgradnji skladišta gasa u Srbije je upošljavanje kompanija i što je to prvi organizovani korak u saradnji dve država u oblasti energetike.

"Moguće je da će biti realizovani i neki kapitalniji projekti u budućnosti", kazao je ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

U Srbiji trenutno postoji podzemno skaladište gasa u Banatskom Dvoru, čiji će kapacitet nakon završetka biti oko 800 miliona kubnih metara gasa, a ruska kompanija Gaspromnjef biće vlasnik 51 odsto kapitala tog skladišta na osnovu ugovora o investicijama završetak izgradnje sa Srbijagasom.


Španci grade vetropark kod Pančeva
Beograd -- Španska kompanija „Vind alajans grup“ (Wind Alliance Group) planira da uloži oko 420 miliona evra u izgradnju vetroparka u Srbiji u naredne tri godine.

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva energetike Srbije i Španska agencija za međunarodni razvoj kazao da je u planu izgradnja vetroparka pored Pančeva, kapaciteta 350 megavata.

De Palasio Espanja je naveo da se na tom projektu radi već godinu dana i dodao da je Vind alajans grup pripremila sve planove za izgradnju vetroparka, koji će koristi eolsku energiju za proizvodnju struje.

Ambasador je u ime Španske agencije za međunarodni razvoj potpisao sa ministrom energetike Srbije Peterom Škundrićem Memorandum o saradnji za razvoj projekata za promociju i korišćenje solarne energije, u koje će biti uloženo 223 hiljada evra.

Škundrić kazao je kazao da će novac biti iskorišćen za ispitivanje potencijala korišćenja solarne energije u Srbiji, razvoj tehnologija i pilot projekat za upotrebu solarne energije.

On je naveo da solarna energija čini 14 odsto ukupnih potencijala Srbije za korišćenje izvora obnovljiva energije i dodao da bi Srbija godišnje emitovala dva miliona tona ugljen-dioksida manje ako bi 2,5 miliona domaćinstava koristilo solarnu energiju za grejanje vode.

De Palasio Espanja je kazao da je Španija prva u svetu po proizvodnji fotovoltažne energije i treća po proizvodnji energije korišćenjem vetra i dodao da su španski privrednici zainteresovani za ulaganja u tim oblastima na srpskom tržištu.


Serbia’s November CPI Rises 0.8% M/M, Up 5.9% Y/Y
BELGRADE (Serbia), December 15 (SeeNews) – Serbia’s November consumer price index (CPI) rose by 0.8% month-on month after edging down 0.2% in October, the country’s statistics bureau said on Tuesday.

On an annual basis, inflation accelerated to 5.9% last month from 5.2% in October.

The statistics office started calculating Serbia’s CPI in January 2007, seeking to make the measuring of Serbian inflation comparable with the harmonised inflation index used in the European Union. Before 2007 the statistics office used to release only data about changes in retail prices.


Spain's Wind Alliance Group To Invest 420 Mln Euro in 350-MW Wind Park in Serbia
BELGRADE (Serbia), December 15 (SeeNews) – Spanish-based Wind Alliance Group plans to invest about 420 million euro ($610.7 million) in the construction of a 350-megawatt wind park in Serbia over the next three years, Serbian broadcaster b92 reported on Tuesday.

The Spanish investor plans to build the wind park close to the town of Pancevo, in northern Serbia, b92 (www.b92.net) quoted Spanish ambassador in Belgrade Inigo de Palacio Espana as saying.

The project has been in the works for a year, he said.

Espana signed on Monday a memorandum of understanding with Serbia's Energy Minister Petar Skundric on behalf of the Spanish Agency for International Development Cooperation for the promotion of the use of solar energy in Serbia, further technology development and a solar energy pilot project.

Solar energy makes 14% of Serbia’s renewable energy potential, Espana said. The Balkan country could release two million tonnes of carbon dioxide less if 2.5 million of its households switch to solar energy for water heating. Serbia is a country of about 7.4 million people.

($=0.6878 euro)


Serbian Open-end Fund KD Exclusive To Merge into Local Peer Triumph
BELGRADE (Serbia), December 15 (SeeNews) – Serbian open-end fund KD Exclusive said it will merge into its peer Triumph run by local Citadel Asset management firm, aiming to improve the operations of both companies, Serbian broadcaster b92 reported on Tuesday.

KD Exclusive is part of KD Investments a.d. Beograd, a Serbian unit of Slovenian financial services provider KD Group.

The merger will be completed by February 11, 2010, b92 (www.b92.net) reported. Triumph will take over all the clients, assets and obligations of KD Exclusive.

KD investments said in a statement last week it has received approval from Serbia's Securities Commission to merge with Citadel Asset management, part of Serbia's Citadel Investment Services Group.

Besides Triumph, Citadel Investment Services Group, part of international Citadel Financial Services Group, comprises growth fund Focus Premium, Focus Money Fund and closed-end fund Triumph Elite.

Fourteen investment funds are listed on the Belgrade bourse. Legislation regulating the fund industry Business in Serbia took effect in December 2006.

($=0.6865 euro)


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta