Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sutra ugovor o saradnji Ikarbusa i Breda menarinibusa

Beogradski proizvođač autobusa Ikarbus potpisaće sutra sa italijanskom kompanijom Breda menarinibus ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, najavilo je Ministarstvo ekonomije Srbije

Kako se navodi, ugovor će potpisati i srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Agencija za privatizaciju raskinula je 3. septembra ugovor o prodaji državnog kapitala Ikarbusa ruskom Avtodetal servisu, nakon čega je predsednik sindikata beogradske fabrike Velimir Gligorić u više navrata govorio da je Breda menarinibus zainteresovan da uzme u zakup Ikarbus.

Nakon što je država opet postala većinski vlasnik Ikarbusa, italijanska kompanija je u pismu Akcijskom fondu izrazila spremnost za dalju saradnju kroz zakup kapaciteta i pomoć u obnovi proizvodnje.

Breda menarinibus i Ikarbus su pre prodaje držvnog udela Rusima započeli saradnju na proizvodnji autobusa za tržište Evropske unije, ali je posao prekinut pošto su novi vlasnici želeli da izvoze autobuse na rusko tržište.

Kupoprodajni ugovor sa Avtodetal servisom raskinut je zbog nepoštovanja obaveza iz socijalnog i investicionog programa, kao i neisplaćivanja zarada.

Ruska kompanija je 39,4 odsto državnog kapitala u Ikabusu, u julu 2008. kupila za 7,2 miliona evra, a kasnije je na berzi kupila još 10 odsto akcija.Plaćanje putarine bez zaustavljanja

Devet glavnih naplatnih rampi sa najintenzivnijim saobraćajem u zemlji, pustiće u rad uređaje za elektronsko plaćanje odnosno plaćanje bez zaustavljanja


Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je "tehnologija koja to omogućava priznata u svetu, a proizvod je isključivo domaće pameti kao što su u njenom instaliranju na naplatnim rampama Koridora 10 bila angažovana isključivo srpska preduzeća. Uz sve prednosti, instaliranje novog sistema u potpunosti će eliminisati krađe i malverzacije.

Prema rečima Darka Pešića, direktora Sektora za održavanje puteva i modernizaciju u Javnom preduzeću Putevi Srbije, oprema je do sada bila probno instalirana samo na delu autoputa od hrvatske granice do Beograda, a od iduće nedelje uslugu elektronskog plaćanja moći će da koriste i vozači koji se sa autoputa isključuju kod Bubanj potoka, Malog Požarevca, Vodnja, Smedereva, Pojata, Ražnja, Aleksinca, Aleksinačkih rudnika i Trupola.

Do kraja godine biće pušteni i uređaji instalirani kod Batočine, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Požarevca i Velike Plane, a sve ostale naplatne rampe biće opremljene savremenom tehnologijom do sredine juna naredne godine.

"Sistem funkcioniše tako što se tar lepi na šoferšajbnu i kada korisnik prođe naplatni punkt brzinom do 50 kilometara na sat, uređaj očita relaciju i skine utvrđeni iznos sa finansijske kartice, nakon čega se i rampa za prolaz podiže. Za sada, tar je moguće nabaviti u Auto-moto savezu i na blagajni JP Putevi Srbije, ali će vrlo brzo biti dostupni i na svakoj trafici, poput dopuna za mobilni. Te finansijske kartice će se po istom sistemu i puniti, a strategija je da se u budućnosti naplata vezuje za tekući račun, ali za sada je problem to što se veliki broj kartica nalazi 'u crvenom'“, objašnjava Pešić i dodaje da je u ovaj projekat do sada uloženo 180 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, opremu je osmislio Institut Mihajlo Pupin, projekat instaliranja sačinio je Institut za puteve i Geoput kao podizvođač, a izvođači su bili Kruševac put, Preduzeće za puteve Kragujevac i Srbija autoput."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta