Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mrkonjić: Završiti Prokop i Koridor

Izgradnja železničke stanice Prokop u Beogradu mogla bi postati najveća razvojna šansa Beograda i Srbije, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić

"U Prokop je do sada uloženo od 40 do 50 miliona evra i toliko je još potrebno uložiti", kazao je Mrkonjić odbacujući kao netačne spekulacije da je u izgradnju Prokopa do sada uložena milijarda evra.

Izmeštanje svih železničkih kapaciteta sa lokacije sadašnje Glavne železničke stanice Beograd dovelo bi do oslobadjanja zemljišta u Savskom amfitetaru na lokaciji sadašnje stanice i njegove komercijalizacije, objasnio je ministar.

Mrkonjić je podsetio da je Srbija tražila da se od ruskog kredita, od oko milijardu dolara, oko 200 miliona dolara izdvoji za izgradnju beogradskog železničkog čvora. U ministarstvu kažu da su Rusi zainteresovani za završetak pruge Valjevo - Loznica i "modernizaciju pruge Beograd - Bar sa oko 250 miliona evra".

Takođe, za beogradski čvor koji je "usko grlo" na železničkom Koridoru 10 je obezbeđena budžetska grarancija od 600 miliona evra na ime pregovora sa Rusijom. U okviru toga su četiri potprojekta - završetak stanice Prokop, izgradnja drugog koloseka za Pančevo, tehničko - putničke stanice u Zemunu i terminala u Makišu.

Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Slavoljub Vukićević je kazao da će iz budžeta za srpske železnice u 2010. godini biti izdvojene subvencije 12,4 milijardi dinara, precizirajući da je ta projekcija napravljena za broj zaposlenih od 19.500, a sada ima 20.600 radnika.

Mora se smanjiti broj zaposlenih da bi Železnice Srbije mogle da budu transformisane iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ukazao je Vukićević, najavljujući da treba primiti visoko obrazovane kadrove, jer su u toj kompaniji tradicionalno zapošljavani nisko kvalifikovana i neobrazovana radna snaga.


Mrkonjić: Završiti Koridor 10 i graditi Koridor 11

Takođe, prioritet ministarstva za infrastrukturu naredne godine biće izgradnja Koridora 10, koji će biti zavšen do 1. maja 2012. godine, kaže ministar Mrkonjić i dodaje da je za završetak tog Koridora obezbeđena 1,1 milijarda evra..

Prema rečima ministra Mrkonjića, veoma bi važna bila i izgradnja Koridora 11, od Bara, preko Podgorice, Ivanjice, Čačka, Beograda, Vršca, pa sve do Temišvara, naročito za Italijane, koji u Rumuniji imaju 60 hiljada firmi.

"Predsednik Boris Tadić je, nedavno, vrlo kreativno u ambasadi u Italiji, ovaj putni pravac nazvao Koridorom 11 i mi ga tako kandidujemo", rekao je Mrkonjić, najavljujući da će i za taj posao biti dobijeni krediti stranih finansijskih institucija.Deals made for EUR 30mn worth of business
BELGRADE -- SIEPA Director Vesna Perić said that Serbian companies completed deals at 2009 international fairs worth EUR 30mn.

“We had about 12 fairs at which 80 companies participated this year, which is a smaller number because of the lack of money in the budget,” Perić said.

She said that it is very good that Serbia was able to get USD 2bn in foreign investments during the year of the financial crisis, which is the same amount as in 2008.

“Even though it was a year of crisis, Serbia did well in attracting foreign investments,” Perić said.

She added that the largest investment this year was the sale of 51 percent of NIS to Russian Gazpromneft for EUR 400mn, and said that the largest direct investment came from the Austrian paneling company Kronospan in Lapovo.

“We do not measure the investments by value, but by the number of new jobs,” she said.

Perić added that if Kronospan is satisfied with business, it will expand production with another two phases of investments.

She added that interest from foreign investors increased late in the year, and that in the last month, there were 35 inquiries, reminding that there were hardly any in the first six months of 2009.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta