Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar danas jači za 0,86 odsto
Dinar će danas ojačati prema evru za 0,86 odsto i zvanični srednji kurs će biti 94,43 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Evro će danas vredeti 82 pare manje nego juče kada je kurs iznosio 95,24 dinara za evro.
Narodna banka Srbije juče je prodala 13,3 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu. Od početka februara na tom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, NBS intervenisala je sa 149,5 miliona evra, a od početka godine sa ukupno 525,8 miliona evra. Dinar je ove godine najslabiji bio 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro.


Srbija će izvoziti motore i vagone u Iran
Državno-privredna delegacija Srbije uručila je u Iranu Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, koji će, kako saznaje „Blic”, biti potpisan u narednih šest meseci.

Već su potpisani neki ugovori pa je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza - AOFI potpisala ugovor vredan 11 miliona evra koji se odnosi na finansiranje izvoza „Goše” iz Smederevske Palanke i Fabrike vagona Kraljevo. Kako su „Blicu” javili predstavnici Privredne komore, u ovom trenutku Industrija motora Rakovica dogovara se sa tamošnjom fabrikom kombajna o izvozu delova motora i poljoprivredne mehanizacije. Fabrika kugličnih ležajeva koja je lani imala realizaciju trgovine u Iranu vrednosti od 1,1, milion evra, zagovorila je za ovu godinu povećanje prometa za 20 odsto, dok je Fabrika akumulatora „Krušik” iz Valjeva dogovorila sa iranskom železnicom izvoz akumulatora.
U Ministarstvu ekonomije i ekonomskog razvoja ističu da je Iran jedna od retkih zemalja sa kojom Srbija ima suficit u robnoj razmeni iako je, kako navode, ukupan obim spoljne trgovine daleko ispod potreba oba tržišta.
- Pozitivno je što naš izvoz uglavnom čine proizvodi višeg stepena obrade (autobusi, motori za poljoprivredne traktore, šinska vozila i vagone). Iransko tržište je veoma interesantno za naše proizvođače metalnih i elektro proizvoda, delova i komponenti za auto-industriju i mašinsku industriju uopšte -kazali su „Blicu” u ovom ministarstvu.
Delegacija Srbije boraviće u Iranu do 25. februara.


Balkanu preti ekonomski krah
Finansijskim sistemima istočnoevropskih zemalja preti krah kroz koji su 1997. godine prošle zemlje istočne Azije, a 2001. Argentina, upozorava se u tekstu uglednog britanskog nedeljnika „Ekonomist” pod naslovom „Argentina na Dunavu”.

Autori članka podsećaju da je niz zemalja - od Mađarske, preko Letonije, do Ukrajine - već zatražio pomoć MMF-a.

I britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je bankama zemalja centralne i istočne Evrope potrebna hitna finansijska pomoć kako bi se sprečilo širenje krize.

Braun je izjavio da bi (MMF) trebalo da raspolaže fondom od najmanje 500 milijardi dolara kako bi intervenisao u sličnim situacijama.
- Zato predlažemo fond MMF-a u iznosu od 500 milijardi dolara, koji se ne bi borio samo sa krizom, već bi i sprečio njeno pojavljivanje - ukazao je Braun.


Svetske berze: Wall Street na najnižem nivou u poslednjih 12 godina
AZIJA


Berzanski indexi azijskih zemalja juče su imali podeljene trendove. Dok su HANG SENG i KOSPI ostvarili snažan rast, NIKKEI225 i SENSEX su pali, pri čemu je NIKKEI225 ceo dan bio u minusu pre svega zbog objavljenog bankrota "SFCG Co." banke.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji:
    HANG SENG (Hong Kong) +3,75%
    NIKKEI225 (Japan) -0,54%
    KOSPI (Južna Koreja) +3,15%
    SENSEX (Indija) -2,21%


Bitne vesti:
- Japanska banka "SFCG Co." bankrotirala
 

EVROPA 
 
Jučerašnje trgovanje na zapadnoevropskim berzama bilo je u znaku crvene zone. U nedostatku kvalitetnih i optimističnih informacija, berzanski indexi su popustili i čitav trgovački dan bili su u minusu.
 
Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:
    FTSE100 (London) -0,99%
    DAX (Frankfurt) -1,95%
    CAC40 (Pariz) -0,82%


Bitne vesti:
- Royal bank of Scotland planira da otpusti 20.000 ljudi 
 
 

AMERIKA
 
Wall Street ne veruje odlukama zvaničnika. Ukratko, ulagači insistiraju da se što pre obelodane detalji plana pomoći finansijskom sektoru. Retke svetle tačke na jučerašnjem trgovanju na Wall Street-u bile su akcije City bank i Bank of America, dok su gotovo sve ostale akcije potonule, u strahu od nemoći Vlade da pomogne finansijskom sektoru. Loše je na tržište uticao i izvještaj CNBC televizije o mogućem stečaju American International Group (AIG) ako ta osiguravajuća kuća ne dobije dodatnu pomoć vlade, nakon što su joj u 2008. godini dva puta već odobravana finansijska sredstva. Pored toga, tehnološki sektor bio je u prilično jakom padu, jer su analitičari Morgan Stanley-ja smanjili procene prodaje računara u 2009. i 2010. godini. Pod uticajem ovih vesti, Wall Street nije imao nikakve šanse za oporavak, pa su DJIA i S&P500 pali na najniži nivo u poslednjih 12 godina.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
    DJIA -3,41%
    NASDAQ -3,71%
    S&P500 -3,47%


Bitne vesti:
- Vlada SAD pregovara sa Citigroupom o povećanju svog udjela do 40%
- Kvartalni gubitak AIG osiguranja iznosio je USD 60 mlrd
- Analitičari Deutsche banke smanjili su targetiranu cenu General Electric-a skoro za 30%


Inflacija u januaru u Srbiji 2,1% prema metodologiji EU
U Srbiji je u januaru inflacija bila 2,1%, a godišnja inflacija iznosila je 10%, objavio je
danas (23. februar 2009. godine) Republički zavod za statistiku.

Kako je navedeno u saopštenju, prema tom indeksu potrošačkih cena, najviše su u januaru poskupela alkoholna pića i duvan, za 11,3%.

Usluge u oblasti komunikacija poskupele su za 6,8%, cene u oblasti zdravstva 6,3%, a stan, voda, električna energija, gas i drugi ogrev poskupeli su u januaru u proseku za 3,4%.

Zavod za statistiku je naveo da je transport u januaru poskupeo za 3,1%, a cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojom se meri rast cena na malo, u Srbiji je u januaru inflacija bila 3%, a cene u januaru 2009. bile su za 8,9% veće nego u istom mesecu prošle godine.State to subsidize loans at lower interest
Businesses and citizens are eligible for loans at interest rates two times lower than usual as of today, since the state plans to subsidize them.

Businesses will be able to choose between liquidity and investment loans. Loans to sustain liquidity will have an interest of 5.5 percent, to be paid back over 12 months, while annual interest for investment loans will amount to 6 percent, to be paid back over three to five years.

Businesses who take out the loans will not be able to dismiss workers while they pay off the money.

For citizens, the banks will lend exclusively for the purchase of domestically produced goods, such as the Punto from Zastava Kragujevac, and with an interest of 4.5 percent.

The favorable conditions can also be used to buy domestic appliances produced in Serbia, domestically manufactured furniture, and farm equipment.

Banks, with the help of the state, are meant to approve loans totaling approximately EUR 1.3bn. For the time being, subsidized loans for businesses and citizens can be granted by 18 banks and three leasing companies.

Bojan Vračević from Erste Bank told B92 that he expects the highest interest for liquidity loans, since the business community is careful about investing in a time of economic crisis.

“With regards to approval for these loans, just as before, they will be approved based on credit rating, and the highest quality firms will be chosen,” says Vračević.

He added that, bearing in mind the economic crisis, banks will have slightly stricter criteria for approval than normal.

“Companies which have been in business to date will be able to receive these loans, and firms which currently have problems – but I’m referring to problems with daily work, certainly not those which are blocked – will be able to compete and will probably receive the loans,” said Vračević.


New IMF deal, budget revision likely
Economist Jurij Bajec, an advisor to the prime minister, said that the government will need a new arrangement with the International Monetary Fund.

The measures must also include adoption of a social program, he said.

Bajec explained that all of this will be need in order to lessen the impact of the economic crisis in Serbia.

According to him, negotiations with the IMF will begin after the first quarter of the year. He spoke at a roundtable organized by the Independent Union, focusing on the economic crisis, stating that it is possible that the government will continue and expand the program for favorable loans for citizens and businesses, which begins today, if it shows results and if there is a great interest shown by businesses.

Should a new IMF arrangement be approved, he told the gathering, "we will quickly ask for additional funds from the European Union and the World Bank and we will quickly activate the existing foreign loans in order to ensure enough funds to strengthen the foreign currency component in Serbia and its liquidity towards foreign countries, and on the other hand to secure, if needed – and I think that it will be needed – a review of the budget,” Bajec said.


Iran and Serbia negotiate about free trade
National business delegation of Serbia has presnted the Draft Agreement on free trade between Serbia and Iran in Iran - Serbian Ministry of Economy and Regional Development announced today (February 23, 2009).


According to the announcement, the delegation of Serbia will be staying in Iran prior to February 25th, at the invitation of the Iranian Minister of Trade. The delegation is led by Vesna Arsić, the State Secretary of the Ministry of Economy of Serbia.


That Agreement will be the subject of negotiations before the beginning of the meeting of Mixed Commission for Economic Cooperation.


Serbia’s priorities in cooperation with Iran are: strategic partnership in energy sector, joint investment projects, and attracting of Iranian investors.


Iranian investors have been presented Serbian companies that will be privatized in the following period.


During the stay of Serbian delegation in Iran, a special Business Forum has been organized under the patronage of the chambers of the two countries, and the economic potentials of Serbia were presented on that occasion. The Forum was attended by the representatives of over 50 companies from both countries.


Promene vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -3,34% close
CROBEX (Zagreb) -3,81% close
SBI20 (Ljubljana) -3,59% close
BIRS (Banjaluka) -1,91% close
SASX-10 (Sarajevo) -1,84% close
MBI10 (Skoplje) -1,56% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) -1,16% open
CAC 40 (Pariz) -0,69% open
DAX (Frankfurt) -1,17% open
ATX (Beč) -2,59% open
SMI (Cirih) -2,04% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) 0,01% open
SOFIX (Sofija) -0,02% close
BET (Bukurešt) -3,73% open
RTSI (Moskva) 1,47% close
BUX (Budimpešta) 0,19% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) -2,86% close
Nikkei225 (Tokio) -1,46% close
KOSPI (J.Koreja) -3,24% close
SENSEX (Bombai) -0,24% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) 0,79% open
NASDAQ (Njujork) 1,24% open
S&P 500 (Njujork) 1,01% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta