Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tax revenues "beat expectations"
The total budget income realized through the Tax Administration during the first two months of the year was higher than planned, according to daily Danas.

Danas writes that the Tax Administration projected to collect RSD 52.7bn by February 23, but instead managed a total of RSD 53.5bn, which is 101.5 percent of the planned amount.

In January that figure was at 104.3 percent, according to the same source.

The revenues structure shows that taxes on income and earnings in the last month equaled 97.6 percent of the total planned amount, with taxes on earnings reaching 87.2 percent, and while VAT revenues amounted to 102.9 percent of the projected figure.

At the same time 124.2 percent was made of the planned excise taxes.

Only 67 percent of money expected from VAT on imported goods in fact made it to the Serbian budget.

This is explained as proof that imports have decreased since the beginning of the year.


Na "punto" za sad čeka 3.300 kupaca
Na listi čekanja za „punto“ se za sada nalazi 3.300 potencijalnih kupaca, od čega je čak 2.460 automobila rezervisano za kupovinu po sistemu "staro za novo".Prema podacima prodajne mreže kragujevačke fabrike "Zastava autmobili", interesovanje za kupovinu automobila koji će sa oznakom "fijata" izlaziti iz kragujevačke Zastave ne jenjava. Mediji podsećaju da je trajanje akcije ograničeno do 30. septembra.

Prema strateškom ugovoru koji je država Srbija u novembru prošle godine potpisala sa Fijatom, Zastavina mreža nije više ovlašćena da prima uplate, ali može da prikuplja podatke o zainteresovanosti građana za kupovinu.

Na koji će način biti prodavani automobili iz nove serije, čija proizvodnja u kragujevačkim pogonima treba da počne u martu, znaće se za dan-dva pošto Fijat još nije saopštio koja će dilerska kuća raditi taj posao za njihov račun. Zastava nije ovlašćena, kako se navodi, ni za obaveštenja u kom roku bi potencijalnim kupcima mogao biti isporučen auto za koji su zainteresovani.

Za početak predviđeno je da godišnje iz kragujevačkih pogona izađe 15 hiljada automobila godišnje, a državni sekretar u Ministarstvu za ekonomiju Nebojša Ćirić kaže da je kapacitete moguće proširiti na čak 60 hiljada automobila godišnje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da očekuje da će ove godine planirani nivo proizvodnje automobila u kragujevačkoj Zastavi biti višestruko premašen.

Dinkić je rekao da je u Zastavi za ovu godinu planirana minimalna proizvodnja od 15 hiljada automobila, ali da interesovanje građana u samo nekoliko dana od početka primene vladinog programa subvencionisanih kredita pokazuje da će potražnja za modelom "punto" biti daleko veća.

On je potvrdio da će, zbog svetske finansijske krize, lansiranje novog Fijatovog modela koji treba da se proizvodi u Zastavi biti odložena, i da će taj model biti predstavljen, umesto početkom, krajem 2010. godine.


Nova cena za RTB Bor 116 mil. USD
Tender sa novim uslovima za prodaju RTB-a Bor biće objavljen danas. Strateški partner dobija 40% kapitala RTB za ulaganja najmanje 116 mil. dolara u tri godine. Pošto je od objavljivanja javnog poziva za strateškog partnera prošlo šest meseci i niko se nije javio, Vlada je odlučila da ponovo promeni uslove tendera, objasnio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Posle tri pokušaja da se proda RTB Bor, ni poslednji tender nije dao rezultat.

"Možete zamisliti da se situacija toliko promenila da smo imali situaciju da se cena bakra toliko promenila, 8.000 dolara u septembru, a sada 3.000 samo nekoliko meseci kasnije, strelovito se promenila. Da smo imali kraće rokove mi bismo verovatno našli partnera, ali bi nas optužili, Verica Barać i ostali, da smo ne znam prekršili Zakon o javnim nabavkama. Čovek jednostavno ne može da bude pametan", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, budućem strateškom partneru je omogućeno da postane i većinski partner ako u međuvremenu bude dodatno ulagao u Bor. On je dodao da budući potencijalni partner može steći maksimalno 67 odsto kapitala RTB-a kroz dodatna ulaganja ili dokapitalizaciju. Prema trenutnim uslovima tendera, strateški partner bi trebalo da stekne do 67 odsto kapitala RTB za ulaganje najmanje 300 miliona dolara.

Dinkić je kazao da će potencijalni strateški partneri imati rok od 45 dana da dostave ponude, a pobednik će biti ona kompanija koja ponudi veći iznos za 40 odsto kapitala. On je dodao i da se Vlada odlučila na taj korak zbog efekata globalne finansijske krize i cene bakra u svetu koja je u međuvremenu pala tri puta.

Celine koje nisu u funkciji obavljanja osnovne delatnosti RTB Bor, biće prodate na javnoj licitaciji i za njih postoji veliko interesovanje strateških partnera, istakao je Dinkić i naveo da se radi o Fabrici kreča Zagrađe, Rudniku kvarcnog peska Belorečki peščar i Kisikana.Država Srbija će finansirati izgradnju nove Topionice robnim kreditom od oko 130 miliona dolara, čije otplaćivanje može da preuzme novi strateški partner, ukoliko želi da poveća svoj udeo na recimo 51 odsto ili više, a najviše do 67 odsto udela u novom preduzeću, objasnio je Dinkić i napomenuo da strateški partner svoj udeo može povećati dokapitalizacijim.

"Otpuštanja radnika neće biti, a jedino će biti omogućen doprovoljni odlazak uz socijalni program, koji bude usaglašen sa strateškim partnerom", naglasio je Dinkić.

Takođe, Vlada je odlučila da spajanjem RTB-a Bor, Rudnika bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice formira jedno novo preduzeće. Fabrika kreča, rudnik kvarcnog peska Belorečki pešter i Kisikana biti prodati odvojeno na javnoj licitaciji.

Odlučeno je i da se potraživanja državnih i komercijalnih poverilaca, koja ukupno iznose više od 700 miliona dolara, konvertuju u kapital novog preduzeća.

Prema već objavljenom tenderu za RTB Bor, mogu učestvovati kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom i trgovinom bakra ili drugih obojenih metala u periodu od prethodne tri godine i da u poslovnoj 2007. godini imaju godišnji prihod veći od 500 miliona dolara.

Predsednik austrijskog koncerna Atek Mirko Kovač, sa kojim je Vlada Srbije u aprilu prošle godine raskinula ugovor o kupovini RTB Bor, je ponovio da je zainteresovan za njegovo preuzimanje.


Dragutinović: Nema povećanja PDV-a
Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će porez na dodatu vrednost biti povećan samo u krajnjoj nuždi i da se u ovom trenutku ni ne razmišlja o tome.Dragutinović je navela da vlada namerava da u ovoj godini poveća budžetski deficit iznad planiranog, a sredstva za njegovo finansiranje biće obezbeđena iz nekoliko izvora. "Uskoro će uslediti povećana kontrola naplate PDV, jer smo primetili da mnogi izbegavaju tu obavezu", rekla je ona.

Ministarka je kazala da će deficit biti finansiran iz jeftinih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, 20 milijardi dinara od privatizacije, 10 milijardi dinara od naplate potraživanja države, iz rezervi od 200 miliona evra i sredstava od prodaje NIS-a.

Dragutinović je napomenula da su budžetski prihodi u januaru nominalno bili manji za oko tri odsto nego u januaru prošle godine. Ministarka je istakla da je zaduženost države Srbije oko 27 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je u poreženju sa zemljama u regionu niska zaduženost, dok je zaduženost čitave zemlje, što pored države podrazumeva i privredni sektor, kompanije i banke, oko 62 odsto BDP-a.

Ona je naglasila da bi bio uspeh kada bi se Srbija iz ekonomske krize izvukla tako da javni dug ostane konstantan, odnosno da novim javnim dugom otplatimo postojeći.Ministarka finansija Diana Dragutinović objašnjava da će Srbija sklopiti novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će služiti za stabilizaciju kursa dinara i predvideti povećanje budžetskog deficita i smanjenje nepotrebnih javnih rashoda. Ona je istakla da novac iz aranžmana sa MMF-om može služiti isključivo za popunjavanje deviznih rezervi i povećanje stabilnosti kursa i.

Dragutinović je ukazala da će u slučaju da se svetska recesija produbi i privredni rast u Srbiji bude daleko niži od planiranog "lek" biti ekspanzivnija fiskalna politika, i dodala da će privredni rast u našoj zemlji biti pozitivan, ali ni u kom slučaju neće biti predviđenih 3,5 odsto.

Ona je podsetila da Srbija već ima sklopljen aranžman sa MMF-om, ali ta sredstva još nije povukla jer je dva meseca kratak period da se sagledaju efekti krize na privredni rast Srbije, spoljnotrgovinski bilans, fiskalne prihode i potrošnju države.

Dragutinović je napomenula da je uvoz u Srbiju u proteklom periodu opao za 30 odsto, zbog čega su smanjeni prihodi od poreza na dodatnu vrednost, ističući da je još rano proceniti efekte primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU na budžetske prihode.


Svetske berze: Rast u Evropi, pad na Wall Streetu
AZIJA

Jučerašnji dan je protekao u variranju indeksa na azijskim berzama između zelenog i crvenog područja. Ulagači i dalje osluškuju dešavanja iz SAD-a, pošto gotovo sve zemlje ovog regiona beleže pad izvoza

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji:
  HANG SENG (Hong Kong) -0,85%
  NIKKEI225 (Japan) -0,04%
  KOSPI (Južna Koreja) -1,15%
  SENSEX (Indija) +0,59%


EVROPA

Jučerašnji dan započeo je rastom berzanskih indexa na zapadnoevropskim berzama, prateći rast indexa na Wall Street-u i u Aziji. Najveću podršku rstu indexa dao je bankarski sektor poduprt optimističnim najavama iz SAD-a.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:
  FTSE100 (London) +1,73%
  DAX (Frankfurt) +2,51%
  CAC40 (Pariz) +1,78%

Bitne vesti:
- Royal Bank of Scotland objavila je ogromni gubitak od čak 34 milijardi USD u prošloj godini, međutim, to je bilo manje od očekivanja analitičara koji su očekivali još veći pad.

AMERIKA

Indeksi su na Wall Streetu u četvrtak osetno pali. Juče je američki predsednik Barack Obama predstavio predlog budžeta za 2010. godinu vredan 3.550 miliona dolara, koji uključuje smanjenje izdataka za programe zdravstvenog osiguranja, što je dovelo do značajnog pada cena akcija farmaceutskih i kompanija za zdravstveno osiguranje. Naime, ideja Predsednika je da se omogući građanima kupovina jeftinijih generičkih lekova što će negativno delovati na farmaceutske kompanije proizvode originalne lekove. Među najvećim dobitnicima je juče bio bankarski sektor, pa je KBW indeks ovog sektora dan završio u porastu 1,2%.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
  DJIA -1,22%
  NASDAQ -2,38%
  &P500 -1,58%

Bitne vesti:


- General Motors objavio izveštaj o gubitku u prošloj godini od skoro 31 milijarde USD.
- Boj Amerikanaca koji dobijaju pomoć za nezaposlene je prošle nedelje dostigao rekordnih 5,1 miliona.
- U januaru je prodaja novih kuća pala na najniži nivo od 1963. godie


Promene vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -2,63% close
CROBEX (Zagreb) -1,81% close
SBI20 (Ljubljana) -0,07% close
BIRS (Banjaluka) 2,62% close
SASX-10 (Sarajevo) -0,72% close
MBI10 (Skoplje) 0,28% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) -2,66% open
CAC 40 (Pariz) -2,31% open
DAX (Frankfurt) -2,73% open
ATX (Beč) -1,68% open
SMI (Cirih) -2,50% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) -1,46% open
SOFIX (Sofija) 1,03% close
BET (Bukurešt) -0,07% open
RTSI (Moskva) -0,51% open
BUX (Budimpešta) -1,91% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) -0,65% close
Nikkei225 (Tokio) 1,48% close
KOSPI (J.Koreja) 0,78% close
SENSEX (Bombai) -0,71% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) -0,73% open
NASDAQ (Njujork) 0,06% open
S&P 500 (Njujork) -1,08% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta