Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada naložila naplatu garancije za koncesiju za autoput Horgoš-Požega

Beograd - Vlada Srbije saopštila je juče da je dala nalog banci da od koncesionog preduzeća Sever-jug autoput, koje su osnovali austrijske kompanije Alpina i Por naplati garanciju od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Kako se navodi u saopštenju, Vlada je u petak, 30. januara dala nalog da se 10 miliona evra uplati na račun pošto koncesiono preduzeće Sever-jug autoput nije ispunilo obaveze predviđene Ugovorom o koncesiji, odnosno koncesionari nisu uspeli da do 31. decembra 2008. godine zatvore finansijsku konstrukciju što je preduslov da Ugovor o koncesiji stupi na snagu i otpočnu radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega


Vlada Srbije ima pravo da naplati garancije od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega od koncesionog preduzeća Sever-jug i u tom smislu je njena odluka da banci naloži uplatu novca na račun sasvim ispravna - kaže za Danas ekonomista Milan R. Kovačević. On ističe da su se koncesionari obavezali da će platiti garanciju onoga dana kada je koncesija potpisana i da je neobično što se Vlada Srbije „dosad ustručavala da naplati garanciju, utoliko pre što koncesionar nije uspeo da do 31. decembra 2008. godine zatvori finansijsku konstrukciju“. Komentarišući zahtev koncesionara da im Vlada Srbije nadoknadi troškove u iznosu od 12,9 miliona evra, Kovačevićnaglašava da republička vlada nema nikakve obaveze prema koncesionaru izuzev da od njih otkupi dokumentaciju za izgradnju autoputa.

U saopštenju se, inače, navodi da je Vlada Srbije i dalje spremna da u što kraćem roku otkupi svu potrebnu dokumentaciju od koncesionara, kako bi se ubrzali radovi na toj deonici Koridora 10.

Predstavnica Alpine Helena Alute izjavila je u decembru prošle godine da koncesionari traže od Vlade Srbije da im nadoknadi 12,9 miliona evra i dodala da su to realni troškovi koji su proizašli iz potpisanog ugovora. Vlada Srbije nije nudila koncesionarima naknade, većje, prema navodima medija, ponudila da koncesionaru vrati 10 miliona evra bankarske garancije i da za 2,5 miliona evra otkupi dokumentaciju za izgradnju autoputa koju su koncesionari napravili. Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega potpisan je u martu 2007. godine. Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra i trebalo je da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara. Prema podacima Agencije za privredne registre, koncesiono preduzeće Sever-jug autoput osnovali su Alpina i Por, koji su suvlasnici te firme sa po 50 odsto kapitala.Devize od NIS obaraju evro za tri dinara

Stanje na međubankarskoj pijaci na kojoj je evropska valuta u poslednja četiri meseca poskupela čak 20 odsto, biće donekle stabilizovano zbog 400 miliona evra koji su pristigli od prodaje 51 odsto kapitala NIS-a. Stručnjaci upozoravaju da ne treba očekivati čudo niti vraćanje dinara na dobrih, starih 80 za evro, već eventualnu promenu od dva do tri dinara manje.

Iz Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija poručuju da će se uz ovih 400 miliona evra lakše spavati jer bi prvi veliki devizni priliv u 2009. godini trebalo da dovede do stabilizacije nacionalne valute. Poznavaoci prilika ističu da ono što žulja jeste činjenica da problemi koji su i doveli do drastičnog pada dinara i dalje važe, a biće na snazi i kad se skrckaju pristigle devize.


- Taj novac će morati da se pretvara u dinare što će stabilizovati kretanje dinara i delovaće vrlo pozitivno na građane pre svega psihološki. Međutim, ako i dalje ne bude bilo konstantnog priliva deviza i većeg izvoza, dinar će posle nekoliko meseci ponovo oscilirati kao i sada. Vrednost kursa zasniva se na konkurentnoj snazi privrede koju mi nismo imali ni u godinama kada je dinar bio ne samo stabilan već i višestruko precenjen - kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna ispitivanja.
Poput većine ekonomista, on nabraja grehe vlasti koja je troškarila pare od privatizacije i nerealnom vrednošću dinara sputavala srpski izvoz.
Srbija na strana tržišta izvozi čak 65 odsto isključivo sirovina, a u ukupnoj trgovini u prošloj godini ostvaren je manjak od 8,2 milijarde evra, što je u odnosu na prethodnu godinu manjak veći za čak 15 odsto.
- Ako se nastavi ista ekonomska politika, uz pare koje dobijemo od NIS-a i MMF-a, dinar bi mogao biti stabilan do leta, ali ne duže od toga - kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.
Ekonomisti poručuju da bi dinar i na duže mogao biti stabilniji kada se vrednost domaće valute ne bi branila isključivo rasprodajom deviznih rezervi kod Narodne banke Srbije. I dok jedni preporučuju agresivnije trošenje deviznih rezervi, guverner Jelašić ističe da ni 130 miliona evra, koliko je samo prošle nedelje prodato, nije malo. Prvi čovek NBS kazao je prekjuče da je sa MMF-om dogovoreno da se za stabilizaciju kursa do marta potroši do 500 miliona evra deviznih rezervi, a da će pare od NIS-a dobro doći da se ova rezerva uveća.Biogorivo pojevtinjuje benzin

Privatnici traže od države da ih oslobodi plaćanja akciza za „prirodno gorivo”, bar u istom procentu u kom ga oni dodaju derivatima nafte

„Zeleni“ benzin obaveza od 2015. Foto Tanjug U Srbiji bi gorivo moglo da pojeftini i pored rasta cena barela sirove nafte i kursa dolara, ali samo ako bi se benzinu i dizelu dodavalo prirodno, obnovljivo biogorivo.

U toj srazmeri država bi, smatraju privatni vlasnici pumpi, trebalo da im smanji akcizu. Ako oni u ponudi svih goriva imaju bar pet odsto biogoriva, za toliko bi, smatraju, i država morala da im smanji tu trošarinu.

Taj posao bi mogao postati isplativiji ako cena nafte na svetskom tržištu počne ponovo ubrzano da raste. Zato će privatni prometnici i proizvođači ovih dana uputiti zahtev Ministarstvu finansija da ih oslobodi plaćanja akciza na biogorivo srazmerno udelu dodatog prirodnog goriva, najviše do 20 odsto, u derivatima nafte.

Privatnici su pokušali da taj predlog „provuku” u Skupštini kao amandman na predlog Zakona o akcizama, ali je odbijen uz obrazloženje da bi se na taj način smanjio priliv novca u budžet, kao i da Srbija ima dovoljno vremena za takvu promenu strukture derivata. Prema propisima Evropske unije, takva obaveza Srbiju „kači” tek od 2015. godine.

Boža Stanišić iz privatne naftne kompanije „Petrobart-Avija” kaže da se po važećem zakonu akciza ne plaća na tečna goriva koja su 100 odsto proizvedena od sirovina biljnog porekla, ali se ne može izbeći na derivate koji imaju manji procenat biogoriva. To nije slučaj u većini evropskih zemalja, gde se stimuliše veća potrošnja ekološkog goriva.

Pošto se biogorivo koristi kao dodatak motornom benzinu i dizel gorivu, dobijenim preradom sirove nafte, na koje se već zaračunava akciza, zakon ne ostavlja prostor proizvođačima za oslobađanje od plaćanja ili povraćaja akciza za deo koji čini gorivo biljnog porekla, pojašnjava Stanišić.

To praktično znači da se akcizom podjednako opterećuje i biogorivo iako bi ono trebalo da bude oslobođeno svih poreskih davanja. Kako ne bi došlo do zloupotreba prilikom uvoza biokomponenti ili tokom mešanja benzina i dizela s biogorivom, privatnici predlažu da država izdaje licence firmama koje budu ozbiljno rešile da uđu u taj posao. Na taj način bi se tačno propisalo u kojim uslovima i gde bi se prirodno i fosilno gorivo mešalo. Cilj je da se na taj način stimuliše proizvodnja sirovina biljnog porekla za dobijanje biogoriva i obezbeđuju viši ekološki standardi, ističe Stanišić.

Privatnici tvrde da bi efekti oslobađanja ili povraćaja akcize bili računovodstveno neutralni, pošto lavovski deo te trošarine nose sirovine naftnog porekla u koje se gorivo bioporekla samo dodaje motornom benzinu i dizelu.

Sve države članice EU dužne su da do 2010. godine obezbede minimalnu proporciju biogoriva i ostalih obnovljivih goriva plasiranih na tržište. Srbiji je taj rok produžen do 2015. godine. Do tada bi udeo biogoriva u ukupnoj proizvodnji trebalo da iznosi oko 5,75 odsto.

Kako bi se podstakla veća upotreba biogoriva, Belgija je već sada smanjila akcize na gorivo sa sadržajem biodizela u derivatima nafte od oko 3,7 odsto, dok Velika Britanija planira da od naredne godine daje subvencije proizvođačima tih sirovina. Grčka je na korak da donese zakon da se omogući delimično ili potpuno oslobađanje od akciza na biogoriva.Fijat odlaže uplatu 200 miliona €

Beograd -- Fijat će početkom marta objaviti kojom dinamikom će uplaćivati 200 miliona evra za osnivački kapital zajedničkog preduzeća Srbije i Fijata


"Dinamika investicija biće usporena zbog svetske krize koja je pogodila automobilsku industriju", kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić posle sastanka sa sindikatima i poslovodstvom Zastave na kojem im je predstavio rezultate razgovora sa čelnicima Fijata u Torinu prošle sedmice.

Dogovoreno je da do kraja marta, istakao je, zajedničko preduzeće Fijat automobili Srbija, preuzme 1.000 zaposlenih iz Zastave uz uslov da se hala za proizvodnju "punta" uskladi sa evropskim standardima za zaštitu na radu. Ćirić je kazao da će rekonstrukcija fabrike u Kragujevcu zvanično početi 23. februara.

Državni sekretar je najavio da će sa predstvnicima sindikata Zastave razgovarati o aneksu protokola potpisanog u maju prošle godine zbog usporenog tempa investicija u Fijat automobile Srbija. Ćirić je ponovio i da je sa Fijatom dogovoreno da proizvodnja automobila "punto" u Kragujevcu počne krajem marta i da će to biti najmanje 15.000 vozila godišnje, dok je Zastava u 2008. goini proizvela ukupno 10.000 vozila.

Tu proizvodnju, naglasio je, u potpunosti će finansirati Fijat i nadoknadiće Zastavi sve eventualne troškove. "U Torinu je dogovoreno i da će Fijat pomoći da se u dogovoru sa prodavcima Fijatovih vozila u Srbiji i regionu maloprodajna cena 'punta' značajno umanji", naveo je i dodao da će iznos tog sniženja uskoro biti objavljen.

Generalni direktor Grupa Zastava Zoran Radojević izjavio je da bi proizvodnja "punta" u kragujevačkoj fabrici mogla da počne "odmah", pošto su ispunjeni svi tehnički uslovi. "Kada stignu lotovi, odnosno gotovi delovi za 'punto', tog momenta može da počne proizvodnja", naglasio je on.

Radojević je kazao i da bi Fijat mogao da počne proizvodnju novog modela automobila u Kragujevcu polovinom 2010. godine.


Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović kazao je da Fijat sigurno neće uplatiti novac za osnivački kapital do kraja marta, kao što je bilo ranije ugovoreno, ali da se očekuje da će novac biti uplaćen do kraja godine.

"Bitno je da očuvano radna mesta, da radnici budu sigurni ne samo u 2009. godini već i nadalje. Hoćemo da im se obezbedi i posao, a ne samo plate", naveo je on i dodao da će tražit i da se u osnovni ugovor sa Fijatom doda aneks kojim bi se dogovorilo poštovanje posebnog kolektivnog ugovora.

Mihajlović je kazao i da je na sastanku rečeno da će Fijat postati vlasnik fabrike u Srbiji tek nakon uplate poslednje rate dogovorenog ulaganja od 200 miliona evra. On je oprezan kada je reč o budućoj uposlenosti Zastavinih radnika, posebno ako se ima u vidu da je najava da će se do kraja 2009. godine odložiti uplata kapitala od 200 miliona evra.

"Možemo da budemo vrlo zabrinuti, situacija nije nimalo laka ni jednostavna. Ekonomska kriza i prolongiranje rokova dovešće do novih problema", ocenio je on i dodao da je sindikatima važno da da se radnicima obezbedi plata, ali i posao, ne samo u 2009. godini, već i u 2010. godini.

Srbija i Fijat su 28. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, a zajedničko preduzeće Fijata i Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra.

Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo Fijata bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

Predviđeno je da do kraja 2012. godine zajedničko preduzeće ima 2.433 zaposlena na neodređeno vreme, a fabrika automobila Zastava je u trenutku potpisivanja ugovora imao oko 3.700 zaposlenih.

U fabrici će se proizvoditi "punto", a planirano je da zajedničko preduzeće postane i jedini proizvođač jednog novog Fijatovog modela za tržište EU, za šta će biti instaliran pogon kapaciteta proizvodnje 200.000 vozila godišnje.

Prema navodima ugovora, Fijat grupa se obavezala i da će uložiti napore, u skladu sa razvojem poslova i zahteva tržišta, radi započinjanja proizvodnje drugog modela u Srbiji sa instaliranjem proizvodnog kapaciteta za dodatnih oko 100.000 vozila godišnje.Promene vrednosti indexa u 16:30

Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) -1,17% close
CROBEX (Zagreb) 0,35% close
SBI20 (Ljubljana) -1,03% close
BIRS (Banjaluka) 0,19% close
MBI10 (Skoplje) 0,14% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) 0,64% open
CAC 40 (Pariz) 0,77% open
DAX (Frankfurt) 0,94% open
ATX (Beč) 0,50% open
SMI (Cirih) 0,41% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) -4,78% open
SOFIX (Sofija) 1,35% close
BET (Bukurešt) 0,16% open
RTSI (Moskva) 0,82% close
BUX (Budimpešta) 0,29% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) -0,66% close
Nikkei225 (Tokio) -0,62% close
KOSPI (J.Koreja) 1,42% close
SENSEX (Bombai) 0,91% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) 0,11% open
NASDAQ (Njujork) -0,40% open
S&P 500 (Njujork) 0,12% open


Đelić announces EUR 10mn investment
Deputy Prime Minister Božidar Đelić says that "an investment of EUR 10mn for Serbia" has been secured at a recent meeting in Davos.

This official told B92 that the investment was agreed with the president of tire-maker Michelin, and that it will be realized within the next 18 months.
 
“After Davos, I see a confirmation that when the world demand falls by 30 percent, world investors are looking where to invest at this moment,” he was quoted as saying.

Đelić also stated that the International Monetary Fund expects the industrial growth for this year internationally to be 0.5 percent, which is the lowest margin since the Second World War.

“For developed countries, the IMF expects a total economic growth of negative two percent, and less developed countries, negative three or four percent. The European Bank for Reconstruction and Development stated that Serbia will have growth of 2.5 percent,” he said.

One of the meeting at the World Economic Forum in Davos, he continued, heard a proposal for forming an Economic Council for Security as part of the United Nations.

Đelić said that this was a preparation for the meeting the G8 in London, announced for April 2.

He said that he expects Gazprom to pay EUR 400mn for its acquisition of NIS on Monday.

“I do not know the technical details, but as I heard, the money and corporative guarantees have been transferred and I expect that the money will be paid today. It is time to start working,” Đelić said.

He added that the effects of the crisis have led all countries to have more communication between unions, employers and governments and that it would be a paradox for the Western Balkans to be the only region where this does not take place.

“That is why I have made the invitation, and I am happy that all colleagues from the six countries of the Western Balkans have answered positively to come to Serbia and send a united message that we support one another in European integrations, and point to the fact that the EU has not set aside any funds yet for this part of Europe,” Đelić said.

According to him, there are bilateral problems between some of the six countries, but those would be discussed "at the next opportunity".


Serbia's trade deficit grew in 2008
Serbia's trade deficit in 2008 was at EUR 8.2bn – 15.2 percent up on the year before.
Exports of goods in 2008 totaled EUR 7.4bn, an increase of 15.5 percent, while imports were worth EUR 15.6bn – up 15.3 percent compared to 2007.

Serbia's main export partner in 2008, when it comes to export, was Bosnia-Herzegovina with USD 1.3bn, while the country imported goods and services worth USD 3.5bn from Russia.
The highest deficit was also recorded in trade with Russia. This comes due to the import of energy products, above all oil and gas, and because of insufficient application of the Bilateral Free Trade Agreement on the part of Serbia's exporters.


Svetske berze: Recesija obara indexe širom sveta
AZIJA
 

Jučerašnje trgovanje na azijskim berzama obeležio je trend pada cena akcija. Nakon veoma loših makroekonomsih pokazatelja iz Južne Koreje, kao i loših poslovnih rezultata velikoh kompanija, berzanki indexi nisu imali šansu da se oporave. Od samog početka do kraja trgovanja indexi su bili u minusu.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji:
    HANG SENG (Hong Kong) -3,14%
    NIKKEI225 (Japan) -1,50%
    KOSPI (Južna Koreja) -1,30%
    SENSEX (Indija) -3,79%


Bitne vesti:
- Izvoz iz Južne Koreje, jednog od najvećih svetskih proizvođača kompjuterskih čipova i mobilnih telefona, pao je u januaru za rekordnih 32,8%u poređenju sa istim mesecom prošle godine. "Izvoz će nastaviti da pada dvocifrenom stopom najmanje do kraja trećeg kvartala, jer će svetska ekonomija da bude u krizi prilično dugo", izjavio je Li Sang-đe, ekonomista "Hjunadaj sekjuritiza". Ovi podaci će, kako ocenjuju analitičari, najverovatnije naterati centralnu banku u Seulu da sredinom meseca smanji baznu interesnu stopu, šesti put u četiri meseca
- Hitachi, proizvođač medicinskih uređaja i kućnih aparata, najavio je da će u prvom kvartalu 2009. godine ostvariti rekordni gubitak od USD 7,7 mlrd
- Proizvođač elektroničke opreme NEC obavestio je o gubitku od USD 1,4 mlrd i najavio otpuštanje 2.000 radnika.
 


EVROPA


Berzanski indexi na zapadnoevropskim berzama juče su se ponašali identično indexima na azijskim berzama. Neime, od samog starta tgovanja, indexi su ušli u crvenu zonu i u istoj su ostali do kraja trgovačkog dana. Najveći pritisak na berzanske indexe vršili su bankarski sektor, kao i naftni sektor (usled pada cene sirove nafte).

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:
    FTSE100 (London) -1,73%
    DAX (Frankfurt) -1,55%
    CAC40 (Pariz) -1,48%


Bitne vesti:
- Međunarodne agencije snizile su kreditni rejting Grčkoj, Italiji i Španiji, što je ovim državama poskupelo zaduživanje na kreditnim tržištima
- Britanski farmaceutski div "GlaxoSmithKline" prilikom nedeljne objave godišnjih rezultata planira najaviti ukidanje do 10.000 radnih mesta, prenose u ponedeljak britanski mediji
- Skup u Davosu nije dao konkretne zaključke, izuzev da se nastavlja snažna borba sa recesijom, kao i da treba pojačati ulaganja u infrastrukturu
- Najnoviji izveštaji Eurostat-a ukazuju na to da se proizvodna aktivnost u Eurozoni, i dalje smanjuje, mada manjim intenzitetom od očekivanja analitičara.
 


AMERIKA


Wall Street je jučerašnji dan započeo padom vrednosti indexa. Očigledno je da su investitori uplašeni nakon najlošijeg januara u istoriji Wall Street-a. Sa druge strane, analitičari se pitaju da li je dno akcija dotaknuto. Pod pritiskom industrijskog i naftnog sektora indexi su ušli u crvenu zonu. Tehnološki sektor daje blage znake oporavka, što je bilo dovolno ulagačima da krenu u kupovinu akcija iz ovog sektora i samim tim da NADSAQ index odvedu u plus.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
    DJIA -0,80%
    NASDAQ +1,22%
    S&P500 -0,05%
Promene i vrednosti cena roba:
- Sirova nafta je pala za 3,84% i trenutno iznosi USD 40,08 za jedan barel
- Cena zlata pala je za 2,28% i trenutno iznosi USD 907,20 po unci
- Cena srebra pala je za 1,19% i trenutno iznosi USD 12,42 po unci.


Bitne vesti:
- Analitičari procenjuju da je u januaru bez posla ostalo 550.000 Amerikanaca, te da je stopa nezaposlenosti porasla sa 7,2 na 7,4%.


Minister warns of fast spending of reserves
Finance Minister Diana Dragutinović said that the NBS should not be spending from the foreign currency reserve this quickly in order to stabilize the dinar.

The dinar has decreased in value once again this Monday. The National Bank of Serbia (NBS) intervened once again on Friday with the sale of EUR 45mn on the inter-banking market because of the increased demand for the euro.

Since the beginning of the year, the central bank has sold EUR 376.3mn in order to stop any greater oscillation in the value of the Serbian dinar (RSD).

Dragutinović and NBS Governor Radovan Jelašić agreed that the money coming in from the sale of NIS should help to stabilize the domestic currency.

They were both guests on a B92 TV talk show Sunday night when the finance minister said she believes that the NBS should slow down its spending of foreign currency at this moment.

“We have a relatively adequate and comfortable level of foreign reserves, but they are something that gets spent and it is not a endless supply,” Dragutinović said.

She said that she expects Gazprom to pay the EUR 400mn for the purchase of 51 percent of NIS by Monday. The payment will be done through the Raiffeisen Bank, which will charge its fee of EUR 20,000 for the transfer.

Jelašić said that this money will help in keeping the dinar stable and stopping spending from the foreign currency reserves.

He said that there will also be new arrangements with the International Monetary Fund. But he warned that the dinar cannot be stabilized through the reserves alone, adding that the government must help as well.

Jelašić said that it will be hard to pay pensions at their current level and that they should be decreased, because in between one-third and one-fourth of the budget is being used for transfers to the pension fund.

However, Dragutinović disagreed.

“I think that the crisis period should not make cuts, and nothing should be done to make the crisis even deeper. The right time for cuts and to do things that you did not do earlier, and there is a lot that we did not do earlier, will be when the economy gets back on its feet,” she said.

The minister also stated that the country must cut spending and that the sale of the state-owned telecommunications operator Telekom Srbija could be another way of getting foreign currency into the country.

However, before making such a decision, loans should be sought from international financial institutions in order to neutralize the lack of capital coming in from abroad, Dragutinović said.


Govt. launches procedure to collect guarantee
The government has launched a procedure to collect the Horgoš-Požega highway guarantee in the amount of EUR 10mn.

Concessionaires Alpine-Porr company Sever-Jug Autoput pledged the money in case the terms of the concession contract for the highway are not fulfilled, the government said in a statement on Monday.

The government launched the procedure on Friday, January 30, it was said in the statement.

The bank where the money is held was instructed to transfer the said amount to the account of the Serbian government.

Sever-Jug Autoput failed to close the financial construction for the highway by Dec. 31, 2008.

The government still remains ready to purchase all necessary documentation from the concessionaires in order to speed up the works on that section of Corridor 10, the statement said.


Fiat to investment to "go slowly"
The Economy Ministry has stated that the dynamics of Fiat’s investments in Serbia will be slowed because of the world economic crisis.

Fiat will disclose in early March the pace at which it will pay EUR 200mn toward the founding capital of a joint company of Serbia and Fiat, State Secretary for Industry and Privatization Nebojša Ćirić said after meeting with Kragujevac-based Zastava carmaker unions and administration.

President of the Zastava Cars Independent Union Zoran Mihajlović said that Fiat will definitely not make the payment by the end of March as it was earlier agreed upon, but that expects the money by the end of the year.


Gazprom makes NIS payment
Several weeks after it signed a contract to acquire NIS, Gazprom has this morning transferred EUR 400mn to a bank account in Belgrade.

As part of a broader Russo-Serbian energy deal, a 51 percent stake in Serbia's oil monopoly NIS was sold to Gazprom's oil operation Gazpromneft.

Treasury Directorate head Ivan Maričić on Monday in Belgrade confirmed that the payment had been made, and said that the money is now on the National Bank of Serbia (NBS) account.

According to earlier announcements, half of this sum will be transferred to the Vojvodina budget during the day.

Energy Minister Petar Škundrić said that no date had been set yet for the NIS shareholder assembly to be held.

When the shareholders meet, likely next week, they will elect a new executive board of the company.


"Fiat money by year's end"
The Privatization Agency says that the EUR 200mn that Fiat owes for the purchase of the Zastava plant will be paid in by the end of the year.
Though the contract stipulates that the Serbian government can fine Fiat EUR 30mn in the event of failure to pay the agreed figure, Privatization Agency adviser Aleksandar Ljubić told B92 that that clause should not be resorted to as the goal is for Zastava to become part of a big manufacturer like Fiat.

“The 1,000 people that will be employed for the production of the Punto will work for the company, for Fiat Automobile Serbia, because the vehicles coming off the production lines will be under the Fiat brand,” he explained.

“As I said, there’s a lot of work ahead of us. All the other workers in the factory will be engaged on the other projects envisioned by the contract—primarily, equipment transfer, preparations for the establishment of the new logistical set-up within the factory, and preparing the infrastructure for the arrival of the new equipment,” said Ljubić.

Zastava Union representatives met yesterday with Economy Minister Mlađan Dinkić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta