Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Svetske berze (trgovanje od 06.02.): Rast berzanskih indexa širom sveta

AZIJA


Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Aziji: 
    HANG SENG (H. Kong) +3,61% 
    NIKEI225 (Tokio) +1,60% 
    KOSPI (J.Koreja) +2,75% 
    SENSEX (Bombai) +2,31%


EVROPA 

Trgovanje na zapadnoevropskim berzama u petak 06.02. donelo je ohrabrenje ulagačima, s obzirom da su berzanski indexi čitav trgovački dan proveli u plusu. Najveći dobitnik je bankarski sektor, koji je svojim rastom pokrenuo i ostale sektore. Pored bankarskog, solidan rast ostvario je i sektor automobilske industrije, pre svega zbog objave BMW-a da su mu rezultati poslovanja u skladu sa očekivanjima. Pored ovih vesti, investitori su veomma oprezni s obzirom na veće od očekivanog povećanje nezaposlenosti u SAD-u.

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa u Zapadnoj Evropi:
    FTSE100 (London) +1,49%

    DAX (Frankfurt) +2,97%
    CAC40 (Pariz) +1,84%

Bitne vesti:

- Evropsko udruženje proizvođača čelika "Eurofer" objavilo je kako u 2009. očekuje pad potražnje za čelikom u visini do 15%.  Najveće razloge vidi pre svega u padu automobilske iondustrije, ali značajan uticaj na smanjenje potražnje čelika ima i kriza građevinske industrijeAMERIKA

Promene vrednosti najvažnijih berzanskih indexa na Wall Street-u:
    DJIA +2,70%
    NASDAQ +2,94%
    S&P500 +2,69%.NIS gets new management Feb.10
A NIS shareholder assembly has been scheduled for Feb. 10., and will appoint the company's new managing board.

This was confirmed on Sunday for B92 by Energy Minister Petar Škundrić.

The board's president will be Dmitry Malishev – currently Gazpromneft's managing board advisor.

The NIS board will have 11 members, six Russians and five Serbians.

Gazprom recently acquired a 51 percent stake in Serbia's oil monopoly NIS for EUR 400mn.


Još nije vreme za prodaju Telekoma

Trenutna situacija na svetskom tržištu nije dobra za privatizacij „Telekoma”. Prvo pravilo berzanskog poslovanja jeste „kupi po niskoj ceni, a prodaj po što višoj”, a sada su sve svetske berze u depresiji. Akcije svih kompanija su mnogo izgubile na vrednosti i sigurno je da kada bismo prodali „Telekom” ne bismo mogli da dobijemo cenu koja je, na primer, prošle godine u ovo vreme bila nekoliko puta veća - kaže u intervjuu za „Blic” Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.


Da li postoji plan za dovođenje još jednog fiksnog operatera?


- Postoji plan za raspisivanje tendera ne samo za još jednog nego za više operatera u fiksnoj telefoniji. Planiramo da do kraja juna raspišemo taj tender. Samim tim će nakon toga doći i do liberalizacije tržišta u ovoj oblasti.
Hoće li to doprineti pojeftinjenju impulsa?
- To je vrlo teško pitanje, ali vrlo je verovatno da konkurencija ne bi dovela do generalnog smanjenja cena impulsa. „Telekom Srbije” je do sada bio monopolista u toj oblasti i bila je neophodna saglasnost Republičke agencije za telekomunikacije za podizanje cena. Tako su cene fiksne telefonije za građane prvenstveno i to u lokalnom saobraćaju zaista do sad bile niske. Verovatno će doći do pojeftinjenja fiksne telefonije u segmentima koji se odnose na poslovne korisnike i na međunarodni telefonski saobraćaj. Ono što je sigurno jeste da bi za građane konkurencija dovela do veće ponude boljih usluga.

Impulsi su početkom godine poskupeli za oko 30 odsto iako je ”Telekom” tražio poskupljenje od 100 odsto. Da li se planiraju dodatna poskupljenja?
- Republička agencija za telekomunikacije odobrila je „Telekomu” poskupljenje od 100 odsto koje je on i tražio. Međutim, direktor „Telekoma” je dogovorio sa premijerom Cvetkovićem da se cena podigne za 33 odsto, a da se od druge polovine godine razmotri mogućnost daljih poskupljenja, s obzirom na standard građana.

Kada će biti rešen problem dvojnika?
- „Telekom” je digitalizaciju centrala izvršio u velikom procentu i taj broj dvojnika koji je bio zatečen pre par godina se dosta smanjio. Oni su se obavezali da će taj problem rešiti ove ili iduće godine.Dinkić: Kurs može pasti ispod 90 dinara za evro

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je da više neće biti velikih oscilacija kursa dinara, da će se kurs stabilizovati i da može pasti i ispod 90 dinara za evro

Dinkić je za sutrašnji dnevni list "Pres" kazao da će padu kursa dinara doprineti kreditna aktivnost banaka, koja ponovo treba da se pokrene posle usvajanja poslednjih mera Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize.

"Kurs je stabilizovan i verujem da smo početkom februara i definitivno izašli iz valutne krize. Do skoka evra došlo je zbog ekonomske krize, jer su banke generalno prestale da daju kredite, manje deviza je dolazilo u Srbiju i zato je dinar pao", rekao je Dinkić.

On je naveo da se "slično dogodilo i u Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama sa plivajućim kursom jer su i njihove valute pale za oko 30 odsto" i da je "sada napravljena nova ravnoteža na nivou između 90 i 95 dinara za evro".

"Ne isključujem mogućnost da kurs ide i ispod 90 dinara, čak mislim da je to moguće", rekao je Dinkić navodeći da i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da kurs mora da bude stabilan.

Dinkić je rekao i da sve što je govorio tokom pregovora italijanskog "Fijata" i kragujevačke "Zastave" ostaje, "samo će dinamika biti promenjena".

"Kad smo potpisali ugovor, ovakva kriza se nije mogla ni naslutiti, kao ni da će prodaja automobila u svetu pasti za 60 odsto", rekao je on navodeći da je "Fijatova" investicija u "Zastavu" sigurna.

Dinkić je najavio da će krajem marta biti urađen aneks ugovora sa "Fijatom" i da će se "dinamika investicija prilagoditi novonastalim okolnostima", ističući da "prvi novi model, koji smo i videli u Torinu, treba da počne da se proizvodi u Kragujevcu krajem 2010. godine".Pet milijardi dinara za sufinasiranje kredita za investicije

Uredbom o uslovima korišćenja sufinansiranih kredita za investicije uz garanciju Garancijskog fonda za ove namene u 2009. godini obezbeđeno je pet milijardi dinara

Uredbom koja je stupila na snagu 7. februara, precizirano je da u prve dve godine korišćenja kredita korisnici ne mogu smanjiti broj zaposlenih u odnosu na prosečan broj zaposlenih u poslednjem kvartalu 2008. godine, kao i da su dužni da sredstva koriste namenski.
Pravo na korišćenje kredita imaju privredna društva i preduzetnici u Srbiji registrovani u skladu sa zakonom koja su poslovnoj banci uz zahtev za korišćenje kredita dostave svu potrebnu dokumentaciju o investicionim ulaganjima.
Kredit se odobrava uz primenu valutne klauzule sa rokom otplate od tri do pet godina, uz grejs period od šest do 12 meseci.
Najviši iznos kredita koji u dinarskoj protivvrednosti može dobiti preduzetnik je 30.000, malo preduzeće 200.000 evra, srednje preduzeće do 1.500.000 i veliko preduzeće do 4.000.000 evra.
Dinamiku realizacije kredita definišu Fond i Garancijski fond sa bankama.
Fond na plasirana sredstva obračunava i naplaćuje kamatu od jedan odsto godišnje, a najviša ponderisana kamatna stopa za korisnika kredita koji ispunjava uslove u skladu sa ovom uredbom je EURIBOR 3m+4 odsto godišnje.
Bančina jednokratna naknada za obradu kredita ne može biti viša od 0,5 odsto od iznosa kredita kolika je i provizija Garancijskog fonda za kredite.Zatvorena jedina kancelarija Ministarstva poljoprivrede u Srbiji

Užice - Regionalna kancelarija Ministarstva poljoprivrede u Užicu, jedina takve vrste u zemlji, zatvorena je 1. januara ove godine. Kancelarija, koja je otvorena pre godinu dana, nalazila se u prostorijama Regionalne privredne komore, ali je prestala da radi zbog isteka ugovorenog zakupa


O zatvaranju Kancelarije gradsku upravu niko nije zvanično obavestio, a kako je Danasu rekao koordinator te kancelarije Jovan Mirosavljević, raspolagali su skromnim budžetom. „Tri meseca smo volontirali, pet meseci smo radili za nadoknadu od po 25.000 dinara, a od septembra smo ponovo radili besplatno“, kaže Mirosavljevići dodaje da mu je za sve vreme rada u toj kancelariji država isplatila 125.000 dinara, pa je bio prinuđen da za angažovanje u njoj „troši lični novac i koristi prostor svoje privatne firme“.

Komentarišući saznanje Danasa da je predviđen za direktora užičkog Zavoda za poljoprivredu Moravica, Mirosavljevićkaže da je to „za sada nezvanična informacija“, te da će ukoliko bude imenovan na tu dužnost, omogućiti da u toj ustanovi poljoprivrednici dobiju informacije o tome kako da koriste sredstva iz republičkog agrarnog budžeta, a da se za registraciju poljoprivrednih gazdinstava do 31. marta moraju obratiti Upravi za trezor Ministarstva finansija. Inače, početkom prošle godine Slobodan Milosavljević, tadašnji ministar poljoprivrede, otvarajući kancelariju poručio je da je njena svrha da bude „ministarstvo u malom“, da to ministarstvo želi da se „približi poljoprivrednicima užičkog kraja“, koji ubuduće, kako je istakao, neće morati da putuju u Beograd, a potom najavio otvaranje sličnih kancelarija u još nekoliko gradova Srbije.Contract signed on sale of JRB to Zoran Drakulić at price of 24.5m EUR
The Privatization Agency has announced that it signed the contract on sale of Yugoslav River Shipping (JRB) from Belgrade to Austrian company EDDSG whose owner is Zoran Drakulić.

The selling price for 70% of capital of JRB is 24.5m EUR, and the buyer promised to invest 15.7m EUR in the company.

That was the second tender for sale of JRB, which was announced at the end of June 2008.


Production of beer "brands" to start soon in breweries in Novi Sad and Zaječar - ISO 14001 certifica
The CEO of company United Serbian Breweries, Francois Xavier Mahot, has announced today that the production of world-famous beer brands would start soon in the breweries in Novi Sad and Zaječar.

- The public will know all the details in few weeks - said Mahot on the occasion of granting of international environment protection management certificate ISO 14001 to that company, which was created as the result of the merger of "Heineken" and "Efes" breweries in Serbia.

He also announced that "Heineken" would invest 50m EUR in breweries in Novi Sad and Zaječar within the next three years, and he added that 260 people would be employed in that company.


Promena vrednosti indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) 3,42% close
CROBEX (Zagreb) -0,13% close
SBI20 (Ljubljana) 0,71% close
BIRS (Banjaluka) 0,33% close
MBI10 (Skoplje) -0,47% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) 0,08% open
CAC 40 (Pariz) -0,47% open
DAX (Frankfurt) -0,31% open
ATX (Beč) 0,02% open
SMI (Cirih) -0,10% open

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) 3,04% open
SOFIX (Sofija) -2,56% close
BET (Bukurešt) -0,07% open
RTSI (Moskva) 9,26% close
BUX (Budimpešta) 1,49% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) 0,84% close
Nikkei225 (Tokio) -1,33% close
KOSPI (J.Koreja) -0,63% close
SENSEX (Bombai) 3,04% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) -0,87% open
NASDAQ (Njujork) -0,84% open
S&P 500 (Njujork) -0,68% open


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta