Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U septembru počinje obnova HE "Đerdap 1"

Revitalizacija šest hidroagregata, uz povećanje maksimalne snage sa 174 na 201 megavat, koštaće oko 167,76 miliona dolara

Šest hidroagregata biće renovirano do 2015. godine Obnova naše najveće hidroelektrane „Đerdap 1”, koja strujom snabdeva oko 20 odsto Srbije, trebalo bi da počne 1. septembra ove godine. Predviđeno je da svih šest hidroagregata bude renovirano do 2015. godine. Na sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj 11. marta, odlučeno je da se odobri revitalizacija svih agregata HE „Đerdap 1”, sa povećanjem maksimalne snage svakog od njih sa 174 na 201 megavat, kao i povećanje snage četiri glavna transformatora, uključujući i pomoćne sisteme.

Ukupna predračunska vrednost revitalizacije postojećih hidroagregata HE „Đerdap” iznosi 167,76 miliona dolara. Od toga 139,8 miliona dolara predstavlja vrednost radova koje će uraditi ruska kompanija OAO „Silovije mašini”, dok će ostatak novca, u iznosu od 27,96 miliona dolara samostalno realizovati Privredno društvo HE „Đerdap”.

Sredstva za finansiranje radova obezbediće se tako što će 100.511.390 dolara biti plaćeno na teret klirinškog duga u skladu sa Međudržavnim sporazumom Srbije i Ruske Federacije od 27. aprila 2007. godine. Preostali iznos od 67.248.610 dolara platiće sopstvenim sredstvima Privredno društvo HE „Đerdap”, kao investitor. Pitanje uslova, roka i načina vraćanja sredstava klirinškog duga Ruske Federacije iz kojih se finansira nabavka opreme u skladu sa dopunom broj 8. regulisaće se u skladu sa odlukama nadležnih organa Republike Srbije, zaključio je Upravni odbor EPS-a.

Za donošenje ove odluke bitan je bio i zaključak Vlade Srbije od 26. februara 2009. godine, kojim je usvojen izveštaj komisije za rešavanje spornih pitanja nastalih u vezi sa realizacijom osnovnog ugovora. Potvrđeno je da u postojećim uslovima sadržina usaglašenog teksta dopune broj 8. osnovnog ugovora sa ruskom stranom obezbeđuje nastavak radova po najpovoljnijim uslovima, a ugovornih odnosa u duhu dobre saradnje.

– Ova odluka Upravnog odbora EPS-a upućena je Vladi Srbije na saglasnost i sa danom davanja saglasnosti smatraće se donetom. Partneri će uskoro potpisati osmu dopunu osnovnog ugovora, čime se stiču uslovi da na jesen počne revitalizacija HE „Đerdap 1” – piše u jučerašnjem saopštenju UO Elektroprivrede.

Remont Hidroelektrane „Đerdap 1” odlaže se poslednjih sedam godina, zbog čega je Srbija izgubila na desetine miliona evra, jer je smanjena proizvodnja električne energije. Osim EPS-a, na gubitku su i radnici domaćih kompanija „Goša”, „Termoelektro”, „Sever” i „Prva petoletka”, koje je trebalo da u obnovi najveće domaće hidroelektrane učestvuju sa četvrtinom posla.

Međunarodni konkurs za remont Hidroelektrane završen je 2001. godine, a ugovor sa ruskom firmom „Silovije mašini” potpisan je dve godine kasnije. Tada su u republičkoj vladi najavili da će radovi početi posle potpisivanja sporazuma o regulisanju klirinškog duga SSSR-a prema SFRJ, što se desilo tek 2007. godine. Upravo zbog toga što se sa poslom nije započelo kada je predviđeno, projekat je u međuvremenu poskupeo. Ruski partner nije bio spreman da te poslove obavlja po ugovorenim cenama, ali ni EPS ni HE „Đerdap” nisu hteli da plate više od onoga što nije bilo propisano ugovorima i aneksima.

Međudržavni sporazum definiše i veličinu duga Rusije prema Srbiji i njegov deo predstavlja isporuka opreme za HE „Đerdap 1” u vrednosti od 100,5 miliona dolara. Firma „Silovije mašini”, kao najveći partner u tim poslovima, u međuvremenu se privatizovala i ne želi da posluje sa gubitkom. Dogovor je najzad postignut i konačno će početi obnova najvećeg energetskog potencijala u Srbiji.Još dve milijarde dinara za infrastrukturu
Beograd - Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan izdvojiće ove godine dodatne dve milijarde dinara za infrastrukturne projekte u četrdeset najnerazvijenijih opština u Srbiji. Taj novac će moći da se upotrebi pre svega za razvoj putne i komunalne infrastrukture, a opštine neće morati, kao ranije, da sufinansiraju projekte jer će celokupni iznos biti izdvojen iz budžeta


Reč je o opštinama koje su po stepenu razvoja ispod polovine republičkog proseka, imaju najniže budžete, najmanji prosek plata i penzija i sve manji broj mladih i visoko obrazovanih stanovnika. Po pravilu imaju manje od 50 odsto asfaltiranih puteva, veliki broj naselja bez vodovoda i kanalizacije i nerešena pitanja deponija, škola, sportskih objekata, domova zdravlja i ustanova kulture. Prvi cilj ovog projekta jeste podizanje standarda građana drugi se odnosi na zadržavanje stanovništva u tim područjima, a treći aktiviranje lokalne privrede i podizanje nivoa, za investiranje - izjavila je juče ministarka za NIP Verica Kalanović, koja je u Palati Srbija predsednicima 38 od 40 najnerazvijenijih opština predstavila novi projekat.

Ona je istakla da će posebno biti kontrolisano trošenje novca i pojasnila da će sve faze projekta biti nadzirane sa centralnog nivoa - počev od odabira posla preko zaključivanja ugovora do realizacije. Ukazujući na činjenicu da je od 2006. godine iskorišćeno nešto manje od četvrtine sredstava NIP-a namenjenih ovim opštinama, Kalanovićeva je rekla da je samo 30 odsto odobrenih projekata završeno.

- Opštine su u 2009. godini konkurisale za sredstva u iznosu od 937 milijardi dinara, ali su predloženi projekti često bili nedovoljno pripremljeni ili usmereni ka pogrešnim prioritetima. Kako, inače, objasniti da su najvažniji upravo oni projekti koji prolaze pored kuće predsednika ili odbornika opštine. Zato će do 1. aprila predstavnici Ministarstva obići svih 40 opština kako bi na licu mesta bili izabrani prioritetni projekti koji će dobiti novac iz NIP-a, a do 15. aprila biće doneti i akcioni planovi realizacije - istakla je Verica Kalanović.

Predsednici opština su kao prioritetne projekte naveli završetak puteva, vodovoda i kanalizacije, neki od njih bi novac uložili u izgradnju industrijskih zona, renoviranje škola ili „zelenih“ pijaca, a bilo je i onih koji su istakli da im nedostaju mostovi. Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković pohvalio je novi projekat, ali je dodao da je to i dalje nedovoljno za nerazvijene opštine, dok je predsednik opštine Gadžin Han, Saša Đorđević, upozorio da je duga procedura dobijanja sredstava glavni krivac za slabu iskorišćenost sredstava NIP-a. Nekoliko predsednika istaklo je da Ministarstvo za NIP nije uvažilo njihove predloge prioritetnih projekata, da su pojedini projekti obustavljeni iako su već obavljene sve pripreme, a da se otvaraju novi bez dovoljno sredstava za završetak. Predsednik opštine Sjenica Muriz Turković podsetio je na loše stanje u toj opštini gde je „samo dva odsto puteva asfaltirano i nema nijednog asfaltnog puta do fabrika, vodovod je izgrađen tridesetih godina prošlog veka, od 10 škola dve ne rade jer se urušavaju dok u Sjenici živi 50 odsto manje stanovnika nego 1945. godine“.
 

Kriterijumi

Suma od dve milijarde dinara još nije precizno raspodeljena na svih 40 opština ali se zna da će osnovni kriterijumi pri raspodeli tih sredstava biti broj stanovnika i stepen razvijenosti. Reč je uglavnom o opštinama s juga Srbije i Sandžaka mada ima i nekoliko opština iz Šumadije, Vojvodine i sa istoka Srbije. Najnerazvijeniji su Bojnik i Medveđa - istakla je Verica Kalanović, ministar za NIP.


Pastor: Novac od NIS ide u infrastrukturne projekte

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da će novac od privatizacije Naftne industrije Srbije koji je dobila Vojvodina biti uložen u infrastrukturne projekte

Komentarišući izjavu ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, koji je rekao da bi Vojvodina iz sredstava dobijenih od NIS mogla da finansira Koridor 10, Pastor je rekao:
"Vojvođani su solidarni. Znamo da više od 40 odsto bruto društvenog proizvoda obezbeđuje Vojvodina, a pripada joj svega sedam odsto iz republičkog budžeta. Vojvođani su već decenijama solidarni. Novac od privatizacije NIS će svakako biti uložen u infrastrukturne projekte".
On je rekao da će organi Vojvodine odlučiti koji će se projekti finansirati iz tih izvora. Pastor je istakao da bi bilo dobro da se Statut Vojvodine donese da bi Vojvodina mogla do kraja marta da donese odluku o budžetu za tekuću godinu.
"Iz te odluke tačno će se videti gde će ići pare od NIS", rekao je Pastor.
Na pitanje da li bi Vojvodina bila na gubitku kada bi se pridržavala preporuke ministra Dinkića, Pastor je rekao da ne sumnja da je to dobronamerna preporuka, ali da se zna u čemu su nadležni organi Vojvodine, kao i da je sigurno da ministar Dinkić ne treba da određuje na šta će se trošiti pare iz vojvođanskog budžeta.Firme skraćuju radnu nedelju
"Alfa plam" i FAP radnu nedelju skratili na četiri dana. U "Simpu", gde je 10. marta obustavljena proizvodnja, napominju da će dužina radne nedelje ubuduće zavisiti isključivo od uslova na tržištu


Posle železare "Ju-Es stil" iz Smedereva, i Fabrika automobila iz Priboja (FAP) uvela je četvorodnevnu radnu nedelju za svoje 2.000 radnika, pošto su sva četiri petka u martu proglašena neradnim danima. Kako je rekao Mirko Stojović, generalni direktor FAP-a, ova odluka je doneta u dogovoru s reprezentativnim sindikatima, radi poboljšanja efikasnosti poslovanja i ublažavanja efekata ekonomske krize, što treba da donese uštede i smanjenje troškova poslovanja.

Stojović kaže da ovakav režim rada u FAP-u neće uticati na umanjenje zarada zaposlenih i da će se preraspodelom radnog vremena naknadno ispuniti fond radnih časova.
- Ovih dana u najavi je donošenje podzakonskih akata Vlade Srbije kojima će biti regulisan način plaćanja ovakvog režima rada, pa će i FAP doneti odgovarajuće odluke koje će biti u skladu s donetim propisima - rekao je Stojović.

Radna nedelja skraćena je i u fabrici za proizvodnju grejnih tela "Alfa plam", ali ne zbog krize, već zbog sezonskog smanjenja obima posla.

- "Alfa plam" je unazad više godina imala ovakva skraćenja radne nedelje kad nije sezona prodaje naših proizvoda, odnosno od marta do juna, da bi se od avgusta do novembra radilo i subotom - objasnio je generalni direktor "Alfa plama" Velin Ilić i dodao da se u ovoj firmi i ranijih godina, od početka marta do juna, nije radilo petkom, a plaćani su samo radni dani.

On je, međutim, napomenuo da to ne znači da se situacija možda neće dodatno pogoršati usled ekonomske krize.

- Ne mogu da isključim mogućnost daljeg pogoršanja situacije i dodatnog skraćenja radne nedelje zbog svetske ekonomske krize - rekao je Ilić.

Najveći deo proizvodnje holding kompanije "Simpo" iz Vranja neće raditi do ponedeljka, 16. marta, a dužina radne nedelje će ubuduće zavisiti isključivo od naloga za proizvodnju, rekao je direktor sektora za medije Siniša Mitić. Mitić je rekao da je proizvodnja u "Simpu" obustavljena u utorak, 10. marta, naglašavajući da u narednom periodu neće biti pravila i da će dužina radne nedelje zavisiti isključivo od uslova na tržištu.

- Ove nedelje radićemo samo dva dana, ali će naredne nedelje rad biti organizovan u dve smene, tako da ne možemo da kažemo da je radna nedelja skraćena na četiri ili tri dana, već će sve to zavisiti od uslova na tržištu - objasnio je Mitić.

Prema njegovim rečima, delovi fabrike koji imaju posla, kao što je "Simpo dekor", ovih dana rade punom parom, jer imaju naloge za proizvodnju.
 
 
"Krušik" radi normalno

"Krušik" iz Valjeva neće skraćivati radnu nedelju, potvrdio je generalni direktor te kompanije Jovan Davidović i dodao da bi, naprotiv, preduzeće trebalo da produži radnu nedelju da bi ispunilo ugovorene poslove. Prema njegovim rečima, Namenska industrija "Krušika" je do sada ispunila tek trećinu sklopljenih izvoznih poslova.

"Krušik" je jedan od nosilaca poslova iz ugovora o izvozu naoružanja i vojne opreme, koji je Odbrambena industrija Srbije krajem 2007. sklopila sa Irakom. Vrednost tog ugovora veća je od 235 miliona dolara, a "Krušikov" udeo je 32 miliona.

Usko grlo u proizvodnji klasičnih minobacačkih mina je nedostatak livnice jer je stara uništena tokom napada NATO 1999. Zato se košuljice za mine liju u Bugarskoj i BiH ali, prema oceni "Krušikovih" stručnjaka, nisu potrebnog kvaliteta. "Krušik" zbog toga gradi novu livnicu zajedno sa preduzećem "Jugoimport SDPR", koje je zvanični izvoznik oružja, municije i vojne opreme Odbrambene industrije Srbije.


Ministarstvo poljoprivrede za saradnju sa proizvođačima

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pozvalo je danas proizvođače duvana da nastave rad na osnivanju fonda koji bi služio za podršku proizvođačima duvana u listu, a koji bi ostvarivao prihode u visini od 1,3 odsto maloprodajne cene cigareta

U saopštenju se navodi i da je ministarstvo uradilo sve u okviru svojih mogućnosti kako bi izašlo u susret proizvođačima duvana i izmirilo sve obaveze prema proizvođačima duvana roda "virdžinija" na ime premija za duvan iz 2008. godine.
Ističe se da zato čudi reakcija proizvođača duvana koji su s predstavnicima Ministarstva potpisali sporazum, a sada ga sami ne poštuju.
"Protesti koje održavaju proizvođači duvana i pored postignutog dogovora, a uz prisustvo predstavnika pojedinih sindikata, ukazuju da iza toga stoji deo duvanske industrije koja pokušava da uzima velike sume iz republičkog budžeta, iako sami imaju veće budžete od države Srbije", piše u saopštenju.
Ministarstvo poljoprivrede navodi i da je Srbija zemlja sa najvećim procentom dece pušača u Evropi.
Kako se navodi u saopštenju, "oko 25 odsto svih malignih obolenja u Srbiji uzrokovano je duvanom, a Srbija godišnje potroši preko dve milijarde dinara na lečenje bolesti uzrokovanih duvanom".
Ministarstvo poljoprivrede podseća i da se između 80 i 90 odsto cigareta proizvedenih u Srbiji u njoj i potroši.Jelašić: IMF support essential
A two-year arrangement with the IMF would be worth much more than EUR 2bn, says National Bank of Serbia Governor Radovan Jelašić.
 
Negotiations on the agreement are set to begin on Monday.

Speaking to B92, Jelašić explained that Serbia had the support of the most important international institutions and that there was no need for any talk of bankruptcy. To citizens, the new arrangement would mean more stable prices and exchange rate, while inflation would not eat into earnings.

“If the government holds to the position that salaries and pensions remain the same, it is necessary to ‘pinch’ spending in some other way, through borrowing and privatization,” he said. Nevertheless, he expressed hopes that current spending would not be financed at the expense of capital expenditure.

Jelašić said that Serbia would need EUR 2bn for this year alone, and considerably more for a two-year arrangement, though this would depend on what happens with additional credit from other international financial institutions and on whether Serbia “is prepared to privatize something else.”

“The two-year program will be worth much more than EUR 2bn and will mean the support of the EU and international financial institutions, so that they know there is no reason for anyone to speculate here and use words like crisis, bankruptcy, the end of the world and so on,” said the NBS chief.

“Delaying a budget review until May means losing the first third of the year for applying anti-crisis measures, as well as taking more robust measures for the rest of the year in order to ‘iron out’ what was not accomplished in the first third,” he cautioned.


Promene vrednosti Indexa u 16:30


Bivše SFRJ
BELEX15 (Beograd) 1,29% close
CROBEX (Zagreb) 1,50% close
SBI20 (Ljubljana) 0,77% close
BIRS (Banjaluka) 1,57% close
SASX-10 (Sarajevo) -1,41% close
MBI10 (Skoplje) 4,41% close

Zapadna Evropa
FTSE 100 (London) 1,50% open
CAC 40 (Pariz) 0,85% open
DAX (Frankfurt) 0,38% open
ATX (Beč) 2,38% open
SMI (Cirih) 1,22% close

Istočna Evropa
WIG20 (Varšava) -0,36% open
SOFIX (Sofija) -0,14% close
BET (Bukurešt) 2,76% open
RTSI (Moskva) 5,43% close
BUX (Budimpešta) 4,14% open

Azija
Hang Seng (H. Kong) 4,37% close
Nikkei225 (Tokio) 5,15% close
KOSPI (J.Koreja) -0,21% close
SENSEX (Bombai) 4,95% close
 

Amerika
DJIA (Njujork) -0,03% open
NASDAQ (Njujork) -0,48% open
S&P 500 (Njujork) -0,16% open


Trial production of punto in "Zastava"
Trial production of bodies for "punto" automobiles started in Kragujevac-based automobile factory "Zastava" - the Director General of "Zastava" Group, Zoran Radojević, told Beta agency.

He said that unit "Karoserija" had produced the first body for "punto", no. 7,000,001, and added that five bodies would be made during the day, and another 10 the next day.

Radojević said that the trial production was supervised by the CEO of Torino-based "Fiat" factory and ten experts who, as he explained, examined the possibility of increasing the scope of production because of the great demand for "punto".

- They are trying to set up the equipment to equalize the quality of production with the standards of "Fiat" and to find the most economic way to produce more vehicles than it was initially planned - said he.

- About 100 employees of "Zastava" are working on that project - Radojević added.

The Director General of "Zastava Vozila" did not want to say how much the volume of production of "punto" could be increased, but he reminded that minimum 15,000 vehicles should be produced in 2009.

According to the data provided by the Ministry of Economy of Serbia, total of 17,880 requests for loans for procurement of Kragujevac`s "punto" vehicles had been submitted until yesterday.

According to the words of Radojević, the same equipment that was used for production of "Zastava 10", in which "Zastava" invested 12m EUR, is used for production of "punto" vehicles.

Kragujevac-based automobile factory "Zastava" produced about 6,000 "zastava 10" automobiles in 2007 and 2008. Last year, about 4,000 of these licensed automobiles were sold.


Tender for Dimitrovgrad-Niš railway in June
Tender for overhaul and refurbishment of Dimitrovgrad-Niš railway, 60 km long, will be announced in June, and the works should start in October – Vladimir Radić, the Investment Director in “Serbian Railways”, said today (March 12, 2009).

- The value of that project is 37m EUR, and it will be partially financed from the loan of the European Investment Bank (EIB) – Radić explained.

Works on electrification and installation of signaling system will be carried out in the second phase of the project, and the estimated value of the works is 66m EUR – said Radić and added that it was expected that all the works on Niš-Dimitrovgrad railway section would be finished in two years.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta