Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Posle Gasproma stiže i Gasprom banka
Mada "Gasprom banka" još uvek nije podnela zvaničan zahtev Narodnoj banci Srbije za ulazak na tržište Srbije, sve je izvesnije da će ova, inače treća po veličini banka u Rusiji, uskoro praviti društvo "Moskovskoj banci" koja već neko vreme posluje u Beogradu

Rusima se zbog poslova sa NIS-om jako žuri da uđu u Srbiju, a najverovatnije će to učiniti kupovinom "Univerzal banke", s kojom je "Gasprom banka" (manje-više) okončala pregovore još u februaru prošle godine. Tada je dogovorena i cena od nešto preko 200 miliona evra, ali bi sada, po saznanjima "Novca", mogla biti i upola manja. Ne samo zbog svetske ekonomske krize, kad cene svemu padaju, nego i zbog toga što je većinskom vlasniku "Univerzal banke", u ovom trenutku novac preko potreban.
Najava dolaska "Gasprom banke" je izazvala priličnu uznemirenost među drugim bankama jer to znači da će ostati bez najvećeg finansijskog kolača u Srbiji. Naime, kroz Naftnu industriju Srbije godišnje protekne preko 300 milijardi dinara. Taj novac je do sada bio (po)deljen između više banaka i svaka buduća "koncentracija sredstava", pogotovo na računu jedne (sopstvene) banke, što izgleda prirodno, neće biti lepo primljena među gubitnicima.
O dolasku "Gasprom banke" u Srbiju "Novac" je pisao još u oktobru prošle godine, a sada je te informacije (pa i spekulacije) potvrdio Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije. Bugarin je čak rekao i da je za "Gasprom", koji je nedavno postao vlasnik NIS-a, dobro da ima svoju korespondentsku banku. Kako nam je potvrđeno u Privrednoj komori, dolazak ruske banke "Gasprom" je najavio na pripremnim sastancima za Investicioni forum koji je nedavno (4. marta) održan u Moskvi. Tada, međutim, nije rečeno, ili bar javnosti nije saopšteno, da li će "Gasprom banka" osnovati svoju banku u Srbiji, kao što je uradila "Moskovska banka", ili će, pak, kupiti neku ovdašnju banku.
Poznavaoci tvrde da "Gasprom banka" odlučno želi da uđe na srpsko bankarsko tržište i da joj je trenutno vreme najbitniji faktor. "Rusima se jako žuri jer je NIS već u njihovim rukama, pa je malo verovatno da će ići na osnivanje banke ili grinfild dozvolu, gde procedura u odnosu na kupovinu banke može biti duža i do tri meseca. Osim toga, pitanje je i koliko će zadovoljiti kriterijume Narodne banke Srbije, s obzirom na to da je ruskim bankama uglavnom narušen rejting zbog finansijske krize", kaže sagovornik "Novca" blizak finansijskim krugovima. On dodaje da u toj žurbi "Gasprom banka" ima samo jednu mogućnost za brzi početak operacija i obezbeđenje finansijske potpore brojnim projektima u regiji, a to je kupovina lokalne banke.
Od tri banke u Srbiji koje je "Novac" ranije pominjao kao potencijalne mete "Gasprom banke" ("Agrobanka", OTP i "Univerzal banka") u igri najverovatnije ostaje beogradska "Univerzal banka", koja je, po saznanju „Novca“, u većinskom vlasništvu jednog od najvećih srpskih privrednika.
U „Univerzal banci“, međutim, nisu hteli ni da potvrde niti da negiraju da se sa Rusima vode pregovori o (kupo)prodaji.
U mađarskoj OTP banci (koja je u Srbiju ušla kupovinom tri banke - "Cepter", "Niške banke" i "Kulske banke") za "Novac" su rekli da "ne razmišljaju" o prodaji.
"'Univerzal banka' je znatno stabilnija od 'Agrobanke', ima bolje klijente, što Rusima dosta znači. Osim toga, 'Gasprom banka' i 'Univerzal banka' su praktično okončale pregovore o kupovini još u februaru prošle godine, ali se od toga najverovatnije odustalo jer su Rusi shvatili da neće tako brzo postati vlasnici NIS-a. Tada je dogovorena i kupoprodajna cena, po kojoj bi jedna akcija 'Univerzal banke' bila prodata po 40.000 dinara, što je po tadašnjem kursu značilo da banka vredi oko 230 miliona evra", kaže sagovornik blizak pregovorima "Univerzal banke" i "Gasprom banke".
Kako saznajemo, vlasnik "Univerzal banke" sada bi bio srećan kada bi dobio upola od te cene, odnosno stotinak miliona evra, s obzirom na finansijsku krizu i nedostatak novca.
Akcija "Univerzal banke" na Beogradskoj berzi sredinom nedelje je vredela 6.700 dinara, a ukupna tržišna vrednost te banke bila je 3,4 milijarde dinara ili oko 35 miliona evra.
Najviša istorijska vrednost akcije od 50.900 dinara postignuta je početkom marta 2007. godine, a najniža ove nedelje, sa pomenutom cenom od oko 6.700 dinara.
 
 

Za kupovinu banke 60 dana

Od dana podnošenja zahteva za kupovinu banke, Narodna banka se mora izjasniti u roku od 60 dana. U slučaju osnivanja banke, odnosno traženja grinfild dozvole, rok može biti duži za tri meseca. Od dana podnošenja zahteva za osnivanje banke, centralna banka se mora izjasniti u roku od 90 dana. Osnivači banke su potom dužni da u roku od 60 dana podnesu zahtev za izdavanje dozvole za rad.
 

Ko su akcionari „Gasprom banke“?

Učešće „Gasproma“ u „Gasprom banci“ je 41,73 odsto, dok sa 42,89 odsto upravlja investicioni fond „Lider“ koji, tvrde upućeni, ima bliske veze sa menadžmentom „Gasproma“. Oko sedam odsto je u vlasništvu „Gaspromovog“ penzijskog fonda „Gasfonda“ i 6,3 odsto u vlasništvu kompanije „Nove finansijske tehnologije“, koja direktno pripada top menadžerima „Gasproma“. Za vreme predsednikovanja Vladimira Putina, državni udeo „Gasprom banke“ malo se promenio u korist njegovog prijatelja iz Sankt Peterburga Jurija Kovalčuka, vlasnika banke „Rosija“. U bankarskim krugovima priča se da je IFC „Lider“ pod direktnom kontrolom Jurija Kovalčuka.
 


Akcionari „Univerzal banke“ (prvih 15 po broju akcija, u %)

Akcionar, Vlasništvo
Chatteropia Holding Limited 4,99
East Europe Investment Fund 4,99
Golden Leaves Intern.Investmen 4,99
Globos d.o.o. 4,99
Dor}ol in`enjering d.o.o. 4,98
Twidel Holdings Limited 4,96
Velefarm A.D. 4,93
Luce International Investments 4,76
Delta Generali Osiguranje Ad 4,71
Mariborzal Ing d.o.o. Beograd 4,37
Irva Investicije d.o.o. 4,20
Artio Int. Equity Fund 3,25
Infinity Management Co Ltd 3,06
Uni Global d.o.o. 2,92
Globosino d.o.o. 2,05
*Izvor: Centralni registar (11. mart 2009)"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta