Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić: Sporazum sa Belorusijom

Beograd -- Srbija bi do kraja meseca trebalo sa Belorusijom da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, sličan onom kakav postoji s Rusijom, kaže za B92 Mlađan DinkićStvaranje zone slobodne trgovine sa zemljama van Evropske unije ne dovodi u pitanje cilj da Srbija što pre postane članica Unije, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić i najavljuje pregovore o sličnim aranžmanima i sa Iranom i Ukrajinom.

Za razliku od težnji režima Slobodana Miloševića da sa Belorusijom pravi političku uniju, namera ministra Mlađana Dinkića je, kako kaže, da se napravi isključivo ekonomski aranžman. Zato i ne očekuje kritike sa političkog nivoa.

O potpisivanju sporazuma sa Belorusijom govorilo se i nedavno na Kopaoniku, za vreme, kako je saopšteno, privatne posete predsednika Aleksandra Lukašenka Srbiji.

"Ideja je da pokušavamo nešto što je pre ulaska u Uniju radio Kipar. Oni su bili raj za investicije u oblasti finansija zbog niskih cena proizvoda", rekao je Mlađan Dinkić.

"Mi pokušavamo da Srbija postane atraktivno mesto za proizvodne investicije radi izvoza u treće zemlje. S obzirom da mi ne možemo da znamo kada će EU biti spremna za proces proširenja, želimo da iskoristimo period do ulaska u EU da privučemo što više investicija", navodi Dinkić.

Analitičar BBC-ja Boris Varga kaže da ne očekuje da će Srbija imati problema sa zapadnim partnerima zbog sporazuma sa Belorusijom.

Iako se tamošnji režim smatra nedemokratskim, poslednjih nekoliko godina primetan je pokušaj ekonomskog otvaranja te zemlje.

"Ta zemlja je usvojila oko 30 zakona kojima bi trebalo da se otvori. Krajem prošle godine Belorusija je u Londonu imala svoje ekonomsko predstavljanje i po procenama Svetske banke, sa 115. mesta popela se na 85. mesto po uslovima za ulaganje", rekao je Varga.

Poziv za razgovore o slobodnoj trgovini Srbija je pre 5 godina uputila i Ukrajini, najvećem partneru od pomenutih zemalja, sa kojom se prošle godine trgovalo u vrednosti od oko 863 miliona dolara.

U Ministarstvu za ekonomiju kažu da Vlada u Kijevu nije odgovorila dok sa ukrajinske strane poručuju da spremnost za razgovore postoji, ali se čeka da Beograd obnovi poziv."Svakako da je to neka vrsta alternative. S obzirom da je, do ekonomske krize, Srbija propustila voz za Evropsku uniju, sva ta tržišta bivšeg Sovjetskog saveza mogu da budu jedan pozitivan gest rešavanja izlaska iz krize", kaže Boris Varga.

Ipak, Varga kaže da je, u savremenom svetu, teško razdvojiti ekonomiju od politike. Sa tim bi Srbija mogla da se suoči ako, početkom aprila, počne razgovore o uspostavljanju zone slobodne trgovine sa Iranom.

U tu zemlju prošle godine izvezeno je robe za oko 40 miliona dolara. Iran je interesantno tržište za automobilsku industriju, poljoprivredne, prehrambene i farmaceutske proizvode iz Srbije."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta