Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tri milijarde evra kredita u naredne dve godine
Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je juče da je Vlada Srbije postigla dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom o dodeli tri milijarde evra kredita u naredne dve godine.- Od toga je 2,2 milijarde evra za 2009, a dobili smo i podršku u refinansiranju duga privatnog sektora - rekao je Dinkić u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, on je kazao da će javnost danas biti obaveštena o rezultatima razgovora koji su ovih dana vođeni s predstavnicima MMF i dodao da je dogovor postignut u pravi čas jer će doneti stabilnost u naš finansijski sistem.

Prema njegovim rečima, suština dogovora je smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda, a najveći deo tog fiskalnog prilagođavanja biće na teret državne administracije.

- Uvodi se velika štednja i ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu - istakao je Dinkić.

Novi stend baj aranžman Srbije s MMF-om zameniće važeći kreditni aranžman, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra.


Banke odobrile 400 miliona evra kredita
Prema podacima banaka koje odobravaju kredite sa subvencionisanim kamatama, kroz program mera Vlade Srbije za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize, zaključno sa 24. martom ove godine, primljeno je kreditnih zahteva u vrednosti oko 398 miliona evra.

Od toga je najviše zahteva za kredite za likvidnost (iznos oko 374 miliona evra). Odobreno je oko 15 miliona evra investicionih i oko devet miliona potrošačkih kredita.
Ukupno je realizovano kredita u vrednosti oko 87 miliona evra.
Preduzećima je odobreno 954 kredita za likvidnost u iznosu od oko 79 miliona evra, od čega je malim preduzećima odobreno 832 kredita (oko 20 miliona evra). Srednjim preduzećima je odobreno 89 kredita (oko 22 miliona evra) i velikim preduzećima 37 kredita (oko 37 milion evra).
Najveći iznos kredita odobrila je Banka „Inteza“ u iznosu od oko 54 miliona evra i „Komercijalna banka“ sa oko 10 miliona evra odobrenih kredita.


Prosečna februarska zarada 43.353 dinara
Prosečna zarada u Srbiji isplaćena u februaru 2009. godine iznosi 43.353 dinara. U poređenju s prosečnom zaradom isplaćenom prošlog meseca, nominalno je veća za 7,7 odsto, a realno za 6,3 odsto. Inače, prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosi 31.121 dinar i u poređenju s prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u januaru nominalno je veća za 7,8 odsto, a realno za 6,4 odsto.

Ako se prosečna zarada isplaćena u februaru uporedi s prosečnom zaradom isplaćenom istog meseca prošle godine, tada je ona nominalno veća za 12,5 odsto, a realno za 1,9 odsto. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u februaru u poređenju s prosečnom zaradom isplaćenom u februaru 2008. godine nominalno je veća za 12,4 odsto, a realno za 1,8 odsto.


Govt. to announce details of new IMF deal
State officials and IMF representatives will announce today the details of the new agreement with the institution and the course of the govt’s economic policy.On Wednesday Economy Minister Mlađan Dinkić announced that an agreement had been reached with the IMF for a loan worth EUR 3bn over the next two years.

According to the minister, the key to the agreement is cutting public spending, while public administration will have to bear the main burden of this fiscal adjustment.

However, Aleksandar Stevanović from the Free Market Center does not believe that the new loan will help boost the influx of foreign investment into the country.

“We needed that money to avert a complete catastrophe. It’s lucky that we got that money as there won’t be a catastrophe this year, but the problems that led the state to behave like a debauched son remain,” said Stevanović, adding that the IMF money would allow Serbia’s financial problems to be put on the backburner, but would not help solve them.

“Those problems won’t be solved by us getting USD 3bn from the IMF, but rather by the government conducting substantive reforms in Serbia – by cutting public spending and, what’s most important, by doing away with party control over the economy,” he said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta