Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jat ervejz imao gubitak od oko 25 miliona evra u 2008.
Srpska aviokompanija Jat ervejz (Airways) imala je gubitak od oko 25 miliona evra u 2008. godini, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Saša Vlaisavljević.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da će konačni rezulati poslovanja u 2008. godini biti poznati ovog meseca, ali da su prema dosadašnjim podacima, prihodi bili oko 155 miliona evra, a rashodi između 175 i 180 miliona evra.

"Preko 20 miliona evra gubitka u prošloj godini ostvareno je zbog visoke cene kerozina, a ostatak zbog nabavke rezervnih delova", kazao je Vlaisavljević i naveo da nabavku goriva čini oko 40 odsto troškova Jat ervezja.

U ovoj godini, naveo je, sa cenom od oko 40 dolara za barel nafte Jat nema razloga da pravi gubitke, a kompanija bi od 2010. godine mogla da posluje sa profitom i s postojećom flotom.

Vlaisavljević je kazao da poslovni rezultati iz 2007. godina kada je Jat imao dobit ne bi mogli da se uporede sa prošlom godinom pošto je profit u 2007. ostvaren zahvaljujući prihodu od 17 miliona dolara koje je Jat dobio u nekoliko sporova u Francuskoj.

Prošla godina je bila najteza u istoriji vazduhoplovstva i ne može da se poredi ni sa jednom dugom, ocenio je, i dodao da je sa cenom nafte koja je išla do 144 dolara po barelu oko 60 aviokompanija bankrotiralo, a ukupan gubitak avioprevoznika u svetu premašio je šest milijardi dolara.

Vlaisavljević je kazao da je Jat ervejz je u prošloj godini prevezao rekordan broj putnika - 1.341.000, što je oko pet odsto više nego u 2007. godini.

On je naveo da je Jat ervejz tokom prva dva meseca ove godine prevezao za oko 15 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle godine, ali da je to rezultat smanjenja naleta flote i otpimizacije zimskog reda vožnje radi ušteda.

U istom periodu popunjenost putničke kabine povećana je za 1,5 procentnih poena na oko 64 odsto, dodao je v. d. generalnog direktora Jat ervejza.

Vlaisavljević je kazao i da je Jat evrejz iznajmio dva boinga 737 300 kompaniji u Obali Slonovače, koji od januara stvaraju profit od 1,5 miliona dolara mesečno i dodao da će avioni biti iznajmljeni do leta.

Jat ervejz će i tokom ovog leta uvesti liniju do Pule, a prvi let će biti 28. marta, naveo je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, ove godine će na liniji Beograd-Pula Jat imati tri leta sedmično, jedan više nego u 2008, a u špicu sezone tokom tri letnja meseca biće četiri leta sedmično.

Vlaisavljević je kazao i da će u letnjoj sezoni biti nastavljeni letovi do Milana koji su započeti 2008. godine, a biće uvedeni i letovi do Ohrida dva puta sedmično.

"Jat će letiti tamo gde ima profit. Prekinuli smo saobraćaj do Dubaija zbog toga što je deo 'kolača' za Jat postao premali, ali se pregovara s drugim komanijama i ukoliko se pronađe dobar partner, letovi na toj liniji će biti nastavljeni", naveo je.

On je kazao i da su na Sajmu turizma, završenom 1. marta, započeti razgovori s Montenegro stars hotelima iz Crne Gore prema kojem bi turistička agencija Jat erlift plasirala usluge tog hotelskog kompeksa u više od 30 Jatovh poslovnica u svetu.

Vlaisavljević je kazao i da Jat ima porast potražnje od 15 do 20 odsto za usluge čarter saobraćaja tokom predstojećeg leta.

Ove godine će Jat za čarter saobraćaj ponuditi dva aviona tipa boing 737 kapaciteta 144 mesta, kazao je v.d. genralnog direktora Jat ervejza Šaša Vlaisavljević.


Dinar i u ponedeljak slabiji prema evru, kurs 94,89
Dinar će u ponedeljak, 9. marta, oslabiti za 0,34 odsto prema evru, tako će zvanični srednji kurs evra biti 94,8986 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar će oslabiti za 33 pare, što je peti dan uzastopnog slabljenja vrednosti srpske valute.
NBS u petak, 6. marta, nije intervenisala na međubankarskom
deviznom tržištu.- Od početka godine centralna banka prodala je ukupno 556,4 miliona evra, pri čemu je u februaru prodala 175,1 milion evra.
Srpska valuta najslabija je bila 28. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 96,3388 dinara, a najjača 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro


EU pomaže Srbiji sa 100 miliona evra
Evropska unija će Srbiji do kraja aprila odobriti blizu 100 miliona evra direktne i bespovratne makrofinansijske pomoći, koji će ući direktno u srpski budžet, piše novosadski "Dnevnik" pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji (EK) u Briselu.

List navodi i da će srpska privreda i bankarski sistem imati na raspolaganju više stotina miliona evra kroz veoma povoljne kreditne linije, zahvaljujući garancijama Evropske unije za Srbiju.

"S druge strane poseban zahtev Srbije za pomoć u visini od 400 miliona evra, kako sada stvari stoje, nema velikih šansi da bude odobren", tvrdi Dnevnik.

"U toku su pregovori između predstavnika Evropske komisije i srpske Vlade čiji je cilj da se dobar deo novca koji je EU odobrila Srbiji kroz Instrument za predprijemnu pomoć (IPA), umesto za projekte kako je to prvobitno bilo predviđeno, preusmeri direktno, u vidu makroekonomske pomoći, u budžet Srbije", rekao je za "Dnevnik" funkcioner EK koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da godišnji iznos IPA za Srbiju iznosi blizu 200 miliona evra i da bi polovina te sume mogla da završi u srpskom budžetu, ali pod uslovom da Beograd relizuje reforme na koje se obavezao.

Osim nacionalne porcije IPA, Srbija će moći i da konkuriše za dodatnih 120 miliona evra koje je EK odobrila, kao pomoć za suočavanje sa finansijskom krizom za države Zapadnog Balkana.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta