Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Povoljni krediti za novu opremu, zasade i stada

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede odobrio je 192 kredita poljoprivrednicima u iznosu od 110 miliona dinara. Poželevši uspeh poljoprivrednicima, predsednik Izvršnog veća APV Bojan Pajtić je prilikom potpisivanja ugovora o kreditiranju, istakao da će zahvaljujući kreditima, nekoliko stotina porodica ostvariti egzistenciju kroz modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i investiranje u one grane poljoprivrede koje su unosnije i intenzivnije, ali zahtevaju veća ulaganja, kao što su vinogradarstvo, voćarstvo i stočarstvo, ali koje zato imaju perspektivu


„Naše izvozne šanse jesu u poljoprivredi, naša šansa jeste da finansijska sredstva i energiju koncentrišemo u ono gde možemo da pokažemo šta umemo, a to je sigurno poljoprivreda i one privredne grane koje stvaraju uslove za nova zapošljavanja. To je jedini način da ekonomsku krizu prebrodimo zajedničkim naporima što je lakše moguće - rekao je Pajtić. Pored tradicionalnih kredita za nabavku opreme za navodnjavanje i plastenike i staklenike, Fond za razvoj poljoprivrede je odobrio i kredite za podizanje voćnjaka, vinograda i za nabavku pčelinjih rojeva, novih košnica i druge opreme za pčelarstvo. Šesta kreditna linija je nova i namenjena je za razvoj stočarstva, odnosno za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu.Smanjena osnovna kamatna stopa u EU

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je osnovnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, tako da je sada njena vrednost 1,25 odsto
To je šesto smanjenje od oktobra, a banka na taj način odgovara na ekonomsku krizu u kojoj je nezaposlenost u zemljama koje koriste evro kao valutu dostigla najviši nivo u poslednje tri godine.

Većina analitičara je očekivala veće smanjene kamatne stope, javio je BBC.

Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici zemalja članica Evropske unije, u međuvremenu, nisu uspeli da postignu sporazum o dužini radnog vremena.

Postojeći evropski zakon kaže da radna nedelja ne sme da bude duža od 48 sati, ali petnaest članica Unije dozvoljava svojim građanima da rade duže ako žele, tvrdeći da to povećava fleksibilnost njihovih privreda. Poslanici Evropskog parlamenta žele da ukinu pravo tih 15 zemalja da se izuzmu iz zakona o maksimalnoj dužini radnog vremena.

U međuvremenu je u Španiji ponovo skočio broj nezaposlenih, i to za više od 100 hiljada ljudi u poslednjih mesec dana.Španija je posebno teško pogođena svetskom ekonomskom krizom, naročito u građevinskoj industriji, i trenutno ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji - više od 15 odsto.Jelašić: Nove mere vlade neinflatorne

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da nove mere za smanjenje budžetskog deficita za 100 milijardi dinara neće dovesti do porasta inflacije"Ražličite alternative se još razmatraju, ali najvažnije je da će dogovora sigurno biti i da će sve mere koje se donose biti neinflatorne", kazao je on novinarima.

Jelašić je izrazio uverenje da će dogovor oko mera biti postignut najakasnije do kraja iduće sedmice i dodao da nije došlo u pitanje to da li je Srbiji potreban program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Inflatorni pritisak od eventualnog povećanja akciza na gorivo, kao jedna od mera Vlade, naveo je, biće značajno smanjen zbog smanjenja domaće potrošnje i tražnje.

"Godišnja inflacija je trenutno na nivou od 10,7 odsto, a očekuje se će inflacija merena potrošačkim cenama u martu biti smanjena i nastavak trenda smanjenja inflacije", kazao je Jelašić. Dodao je da bi inflacija na kraju godine trebalo da bude do 10 odsto.

Guverner je naglasio i da je povećena poreza na dodatnu vrednost (PDV), kao i u prethodnom programu sa MMF-om, predviđeno samo kao krajnja mera u slučaju da mere na kojima se sada radi ne daju rezultate.

Prema današnjem pisanju medija, Vlada Srbije kompletirala je računicu smanjenja budžetskog deficita za 100 milijardi dinara u kojem se odustalo od uvođenja dodatnog poreza od šest odsto na primanja građana.

Novim merama je planirano da se rashodi budžeta smanje za 89 milijardi dinara uštedama državnih rashoda, a za 11 milijardi povećaju prihodi.

Rast prihoda predveđen je uvođenjem akciza do dva dinara po litru benzina i četiri dinara po litru dizel goriva, privremene takse od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, kao i posebnog poreza na luksuzne automobile, kuće i stanove.G20: Više novca za MMF
London, Beograd -- Učesnici samita G20 u Londonu dogovorili su se da se za potrebe Međunarodnog monetarnog fonda izdvoji dodatnih 500 milijardi dolara.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je novinarima da će preko MMF i drugih finansijskih institucija biti izdvojeno ukupno 1.000 milijardi dolara za borbu protiv posledica finansijske krize u svetu.

On je naglasio da će za pomoć u finansiranju međunarodne trgovine biti izdvojeno 250 milijardi evra u naredne dve godine.

Braun je podvukao da se radi o najvećim stimulativnim merama u svetskoj ekonomiji koje su ikada do sada usvojene.

On je dodao da su se učesnici samita u Londonu složili i da zemljama u razvoju bude data veća uloga u međunarodnim finansijskim institucijama.

Izvori bliski pregovorima, koji su želeli da ostanu anonimni, otkrivaju kako su Francuska i Nemačka uspele da uvere lidere G20 da podrže jaču finansijsku kontrolu kako bi se izbeglo ponavljanje aktuelne krize.
 
Predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Gordon Braun sinoć su rekli da su uvereni da će svetski lideri postići dogovor o rešenju problema finansijske regulative, merama za obnavljanje rasta globalne privrede i o spasavanju ugroženih banaka.

Taj optimizam je, međutim, donekle prigušilo neslaganje sa predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji su odbacili pozive Vašingtona i Londona za veće podsticajne pakete i insistirali da se na današnjem samitu "dvadesetorice" moraju preduzeti konkretni koraci radi oštrije finansijske regulative.

Danas su se ipak pojavili pokazatelji da je postignut napredak u prevazilaženju tog neslaganja.

Tako je britanski sekretar finansija Stiven Tims, zamenik ministra finansija Alistera Darlinga, izjavio da su jutros vođeni razgovori o tome kad će biti objavljena "crna lista poreskih oaza".

Britanski ministar privrede Piter Mendelson izjavio je da su članice G20 u načelu saglasne da treba uložiti više sredstava u svetsku privredu kroz mehanizam MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Balkan nije među prioritetima Samita

Jedno od ključnih pitanja koje bi trebalo da bude rešeno na Samitu G20 je da li države i dalje treba da ulažu u posrnule finansijske institucije i privredu ili treba pustiti tržište da samo "odvoji žito od kukolja".

Za Srbiju bi bilo bolje da se u razvijenim zemljama nastavi sa državnim intervencijama, kaže u razgovoru za B92 profesor Fakulteta za finansije i administraciju Davor Savin.

Savin smatra da podrška posustaloj privredi na Zapadu doprinosi uposlenosti Balkana.

Međutim, briga za manje zemlje nije prioritet na Samitu, kaže Savin.
 
 
Ban: Pomoć i za siromašne

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozdravio je odluku lidera G20, da obezbede 1,1 bilion dolara za pomoć svetskoj ekonomiju u sadašnjoj krizi.

U saopštenju izdatom u Njujorku, Ban je rekao da je izuzetno važno da se države G20 obavežu da 300 milijardi dolara tog novca bude poslato kao pomoć najsiromašnijim državama u sledeće dve godine. "Svet će motriti", upozorio je on.


Ljajić: Slash wages, bump up excise
The government is contemplating cutting public administration wages and increasing excise in order to reduce the budget deficit, Rasim Ljajić says.

The labor minister said that the government was holding consultations and that there were a lot of possibilities for saving money.

“The goal is to spread the burden of the crisis, so that those in industry and state administration officials, who have the biggest wages, can share the burden of the crisis with the poorest,” Ljajić said.

He said that part of the deficit needed to be secured through taxation and excise on fuel and telephone services, as well as through taxes on luxury automobiles, homes and apartments.

The minister also confirmed that all ministries would cut 25 percent of their planned spending for 2009.

Ljajić said that this was the best way for the government to shift the burden off the shoulders of the poor, and have the state administration bear some of the burden during the crisis.

“New savings package expected”

The government has shelved the “solidarity” tax plan, and is poised to introduce a new savings package to help cut the budget deficit, daily Blic writes.

To offset the EUR 1bn deficit, the daily writes that EUR 936mn will be secured from savings in state spending, while the remaining money will be raised from additional taxes.

The first savings measure, according to Politika’s sources, will be to cut ministry spending by 25 percent, though the measure would not include cutting wages, pensions or other benefits.

The second measure would be to cut all public administration wages over EUR 420, affecting local self-governments, public companies and public agencies, and meaning that the president, prime minister, ministers and MPs will all have to take a pay cut.

This measure will not apply to those working in education, health care, culture, the military, or the police.

The third measure will be to increase taxes, including excise on gas.

There will also be, according to Politika, a temporary tax of ten percent on mobile phone usage and a special tax on luxury automobiles, homes and apartments.

Blic states that the cut in public administration wages will amount to around ten percent of the total money paid out to employees in that sector.

Government officials believe that the effect will be equivalent to cutting 3,000-4,000 jobs.


"IMF deal depends on Belgrade"
The speed with which the IMF's board rubber-stamps the deal with Serbia depends on Belgrade and its efficiency in taking the prescribed measures.

Albert Jaeger, the head of the International Monetary Fund's (IMF) mission to Serbia, told Voice of America that the agreement reached last week foresaw a freeze on public sector salaries and pensions this year and next.

Jaeger could not say exactly when the IMF board would approve the new arrangement.


EU in EUR 168mn aid boost to Serbia
Deputy PM Božidar Đelić and the head of the EC’s delegation to Serbia Josep Lloveras will sign an agreement granting EUR 168mn of aid to Serbia.

The donation will be used to help fund projects which are already being financed by money from the Instruments for Pre-Accession Assistance.

The IPA funds from 2008 will be used to support reforms, including the harmonization of domestic and European standards.

One quarter of the funds will be reserved for projects which involve the introduction of European standards and enable the state to assume the obligations of future EU membership.

Among other things, the funds are destined for:

- refugees and internally displaced persons,

- strengthening the capacities of the National Bank of Serbia,

- training officials in state and municipal governments,

- encouraging children from marginal groups and children with special needs to seek pre-school and primary education,

- tackling corruption.


"Velefarm" najavljuje velike investicije u narednih pet godina - u ponudi 50.000 proizvoda

Očuvanje liderske pozicije na tržištu, proširenje kapaciteta i celokupne ponude najkvalitetnijih proizvoda, kao i stalno održavanje koraka sa novim tehnologijama i savremenim poslovnim praksama, samo su neki od strateških ciljeva kompanije "Velefarm" koja 4. aprila 2009. godine obeležava tridesetogodišnjicu rada. Veliki jubilej kompanija proslavlja kao vodeća veledrogerija u Srbiji i regionu


Generalni direktor Velefarma Dragoljub Vučićević najavio je dinamičan razvoj i u narednom periodu.


- U godini jubileja nastavićemo da unapređujemo naše proizvode i usluge, ulažemo u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice, apoteke i širimo asortiman kompanije. "Velefarm" će staviti u funkciju i novi poslovno-skladišni kapacitet u Banjaluci i započeti saradnju u Republici Srpskoj. U narednih pet godina planiramo da paletu svojih proizvoda proširimo na 50.000, izvršimo automatizaciju svojih skladišta, a posebno mesto u daljem razvoju, osim farmaceutske biće medicinska oprema i sredstva za dijagnostiku, jer je poznato da za time u Srbiji i dalje postoji velika potreba - naveo je on.


Uoči proslave tri decenije uspešnog rada postavljena je nova funkcionalna organizacija poslovnog sistema "Velefarma", koja podrazumeva savremeniji pristup tržištu. U sedištu kompanije je po najnovijim tehnologijama izgrađeno visokoregalno skladište kapaciteta 4.000 paleta sa hladnim komorama od hiljadu i pet stotina kubika.


Rekonstruisani su i poslovno distributivni centri u Valjevu, Zaječaru, Vranju i delimično u Nišu. U ovom trenutku svi kapaciteti kompanije ispunjavaju uslove dobre distributerske prakse koja se primenjuje u razvijenim zemljama Evrope.PM: Govt. to rubber-stamp savings measures
Prime Minister Mirko Cvetković says that the government will confirm the new measures to combat the economic crisis by the end of next week.

He said that the biggest cutbacks would most likely be made in the sphere of public administration.

Cvetković said that a package of measures could be adopted in three to four days’ time, which would be optimal, if “all the measure were available, but we cannot say today exactly which ones will definitely be approved.”

He told reporters after a visit to the Metalac boiler factory that the government would use the measures to help lift the burden of the crisis off industry and ordinary citizens, while in terms of investments, there would be a further ten percent saving.

“As far as investments are concerned, we will see that the most important ones, such as Corridor 10, do not suffer, but we will also look to cut ten percent there too, when carrying out project assignments,” Cvetković said.

He said that the government was in constant contact with the International Monetary Fund, which was why he did not want to say anything specific regarding measures for tackling the crisis.


EU readies EUR 150mn package
The EU has prepared a stimulus package of EUR 150mn for the Western Balkan countries and Turkey, to be disbursed via pre-accession funds.

The European Commission’s Director General for DG Enlargement Michael Leigh said that the aid package had been prepared to help not only EU member-states, but partner countries in the region too, overcome the ongoing crisis.

“The anti-crisis package for the countries in the region mobilizes EUR 150mn via IPA funds, and later EUR 600mn from international financial institutions,“ said Leigh.

Deputy Prime Minister Božidar Đelić welcomed the news, especially in light of the fact that until recently, a debate had been running in the EU as to whether to assist the Western Balkan states, Serbia included, at all in weathering the crisis.


Finance chief meets with union reps
Finance Minister Diana Dragutinović has met with trade union representatives to discuss measures for getting through the economic crisis.
Njegoš Potežica, president of the public administration employees union, says that he was informed at the meeting, which was also attended by officials from the Alliance of Independent Trade Unions and the Nezavistnost union, that the government still had no specific proposals for financing and rebalancing the budget.

That meant, Potežica said, that the government had no solution for the material status of budget users.

He added that Education Minister Žarko Obradović had also attended the meeting, though, Public Administration Minister Milan Marković had been absent, owing to the fact, he said, that the government had yet to reach a consensus on the measures proposed by Marković for public sector and state administration employees.

“They proposed shelving the six percent tax idea, both on minimal and higher salaries, which is important,“ Potežica said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta