Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF odobrio Srbiji 3 milijarde evra

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji stendbaj aranžman od skoro tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi i kursa dinara


Na taj način bi Srbija trebalo da obezbedi makroekonomsku stabilnost u naredne dve godine. Prema toj odluci, objavljenoj na sajtu MMF-a, Srbija može odmah da povuče 788 miliona evra. Bord direktora MMF-a navodi da su ova sredstva namenjena kao podrška programu ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih posledica svetske ekonomske krize.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić objašnjava za B92 da je sa 2,9 milijardi evra obezbeđeno finansiranje tekućeg platnog deficita za 2009. i 2010. godine, čime se obezbeđuje isto tako makroekonomska stabilnost.

Prema njegovim rečima, prva revizija aranžmana sa MMF-om treba da bude u avgustu.

„Mi ćemo već iduće nedelje povući prvu tranšu, što je nešto oko 800 miliona evra i do te prve revizije bićemo u mogućnosti da povučemo još jednu tranšu. Prilikom prve revizije povući će se crta posle prvih šest meseci da se proveri da li je Srbija na pravom putu da održi makroekonomsku stabilnost“, kaže Jelašić.

Vlada Srbije je sa Misijom MMF-a krajem marta postigla sporazum o novom kreditnom aranžmanu od oko tri milijarde evra koji će zameniti važeći aranžman vredan 402,5 miliona evra, odobren u januaru ove godine.

Uslov za odobravanje novog aranžmana bio je da Skupština Srbije usvoji rebalans budžeta za 2009. i izmene zakona kojima se omogućava ušteda od sto milijardi dinara u budžetu.Poseta Bajdena - ogromna prilika

Poseta potpredsednika SAD Džoa Bajdena - Srbiji je "ogromna prilika za resetovanje" odnosa dveju zemalja, izjavio zvaničnik administracije SAD


Zvaničnik američke administracije rekao je noćas novinarima u Beloj kući da će Bajden u sredu u Beogradu razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije kojima će istaći priliku za "obnavljanje i resetovanje" odnosa SAD i Srbije.

"Ovo je ogromna prilika da jasno stavimo do znanja Vladi i narodu Srbije da se nadamo da ćemo moći da pritisnemo dugme za resetovanje sa Srbijom - prilika da jasno stavimo do znanja da želimo pozitivnu budućnost Srbije u evroatlantskoj zajednici i kao lidera u regionu", rekao je zvaničnik na brifingu za novinare povodom Bajdenove posete BiH, Srbiji i Kosovu.

Na internet stranici Bele kuće se navodi da je zvaničnik rekao da će Bajdenova poruka biti da je "teško zamisliti budućost regiona, a da Srbija ne igra značajnu ulogu - budućnost koja je pozitivna i produktivna".

"Očigledno, postoje razlike koje nećemo rešavati, posebno kada je u pitanju Kosovo. Ali, smatramo da postoji mogućnost za novi početak; da krenemo ka bližem, konstruktivnijem, kooperativnijem odnosu koji može pokrenuti Srbiju ka evroatlantskoj zajednici i institucijama koje idu uz to", rekao je američki zvaničnik.

Iako se detalji posete ne saopštavaju iz bezbednosnih razloga, Bela kuća je sinoć objavila okvirni plan posete američkog potpredsednika zemljama zapadnog Balkana.

Bajden turneju po Balkanu počinje u utorak posetom BiH, nastavlja je u sredu u Beogradu razgovorima sa najvišim zvaničnicima Srbije, a završava je u četvrtak posetom Kosovu.

Potpredsednik SAD će u Beogradu najpre razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a potom i sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Takođe, imaće sastanak sa osobljem Ambasade SAD. Dan će završtiti večerom, čiji će domaćin biti Tadić, a prisustvovaće članovi srpske vlade i američke zajednice u Beogradu, naveo je isti izvor.

On je rekao da je činjenica da je Obama odlučio da Bajden treba da ide na Balkan pokazatelj želje administracije da pokaže da je Balkan "ključni deo" njene spoljne politike.

Na pitanje da li će Bajden tražiti od Tadića ublažavanje stava prema kosovskoj nezavisnosti, zvaničnik je rekao da administracija ne očekuje da Beograd prizna nezavisnost Kosova. On je dodao: "Moraćemo da se složimo da se ne slažemo".Kineski Ito pravi fabriku traktora?

Najveći proizvođač traktora u Kini, grupacija Ito (YTO Group) planira da otvori fabriku u Evropi, a među lokacijama o kojima se razmišlja je i Srbija


Kineska kompanija razgovarala je sa nekoliko domaćih proizvođača traktora.
Direktor marketinga grupacije, koja godišnje proda više od 150 hiljada traktora u 127 zemalja, za područje Balkana Ksu Li kaže da je Srbija jedna od mogućih lokacija.

On dodaje da su već obavili razgovore sa nekoliko domaćih proizvoača traktora, sa predstavnicima opština i slobodnih carinskih zona, kao i nadležnih agencija, kako bi utvrdili najbolju lokaciju za eventualnu investiciju u Srbiji.

Ksu je naglasio da investicija zavisi od državne politike obe zemlje, kao i pogodnosti koje se za otvaranje jedne tako velike fabrike nude u pojedinim državama, pošto bi se iz tog pogona kineskim traktorima snabdevalo područje cele Evrope.

Ta fabrika će biti urađena uz poštovanje svih evropskih normi, rekao je Ksu i dodao da su njihovi motori za traktore već dobili sertifikat međunarodnog «evro 3» standarda.

Idućeg meseca grupacija Ito će imati razgovore i sa više evropskih proizvođača traktora, kojima će ponuditi da kineske motore ugrade u svoju poljoprivrednu mehanizaciju.

Ova kineska kompanija planira da traktore prodaje u Srbiji i na celom području Balkana, pa su prošle godine zakupili skladište u Slobodnoj carinskoj zoni u Novom Sadu iz kog isporučuju traktore i gradjevinske mašine u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju, Mađarsku, Makedoniju, Bugarsku, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku i druge države regiona.

Grupacija Ito je opredeljena da u zemljama Evrope investira u otvaranje sopstvenih proizvodnih pogona, zbog čega je već otvorila fabrike za montažu traktora u Rusiji, Turskoj i Poljskoj. U tim zemljama se traktori sklapaju od delova i motora koji se dovoze iz centralne fabrike u Kini, a prodaju se pod domaćim oznakama tih zemalja.

Ito grupacija, osnovana je 1955. godine sa sedištem u gradu Loja u provinciji Hajnan, a osim traktora proizvodi još i građevinske mašine i motore za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju.Pozajmica od MMF za brži oporavak privrede i stabilnost dinara

Međunarodni monetarni fond (MMF) odlučivao je kasno sinoć o odobravanju Srbiji aranžmana od tri milijarde evra za osiguravanje makroekonomske stabilnosti u naredne dve godine

Srbija bi tako već sledeće nedelje mogla da povuče prvih 800 miliona evra za jačanje deviznih rezervi, a do kraja godine oko 2,1 milijardu evra, dok bi ostatak mogla da uzme sledeće godine.

Branko Hinić, direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja Narodne banke Srbije, u izjavi za „Blic” kaže da je aranžman sa MMF neposredna potvrda održivosti celine ekonomske politike na dugi rok.
- To prihvataju i domaći i strani ekonomski akteri. Posledica toga je smanjenje rizika i pojačanje spremnosti stranih investitora da ulažu u Srbiju. Rast deviznih priliva za posledicu ima povećanje devizne likvidnosti i jačanje nacionalne valute. S druge strane, stabilizuju se očekivanja domaćih aktera u pogledu buduće vrednosti nacionalne valute - ističe Hinić.
Hinić dodaje da se u takvim okolnostima stabilnost deviznog tržišta ostvaruje bez intervencija centralne banke. Dodatna garancija stabilnosti je u vidu povećanja deviznih rezervi, što omogućuje adekvatan odgovor NBS na potencijalne šokove na strani devizne tražnje.
Hinić objašnjava da aranžman sa MMF-om zna­­­či veći priliv stranih direktnih investicija i kredita po povoljnijim uslovima. Održavanje platnobilansne ravnoteže potpomaže privredni rast na bazi obezbeđenja adekvatnih stranih izvora finansiranja uvoza repromaterijala i povećanja investicione aktivnosti - kaže Hinić.

 

Izvinjenje zbog loše procene
Direktor MMF-a Dominik Stros Kan izvinio se juče u Beču za greške ove institucije u ocenjivanju rizika ulaganja na istok Evrope, što je Austriji, kao jednom od najvećih investitora, donelo kritike iz čitavog sveta, pa i glas da joj predstoji državni bankrot.
Stros Kan je ocenio da je na istoku Evrope, kada je reč o ekonomskoj krizi, očigledno najgore prošlo, ali je i upozorio da se problemi ipak mogu uvek pojaviti.

Smanjene devizne rezerve
Devizne rezerve NBS u aprilu su neznatno smanjene, za 2,8 miliona evra, iznosile su oko 8,1 milijardu evra, a dinar je u tom mesecu nominalno oslabio prema evru za 0,5 odsto, saopštila je juče centralna banka. Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS iznosile su oko 10,8 milijardi dolara i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 357 odsto.Sutra počinje primena vladinog paketa mera za privredu

U Srbiji sutra počinje primena novog stimulativnog paketa privrednih mera za ublažavanje negativnih efekata svetske krize, u kojem je vlada predvidela oko 80 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, a ukupna vrednost tog podsticajnog paketa iznosi oko 180 milijardi dinara. Novine u vladinom paketu mera, koji je usvojen 7. maja, su dvostruko veći iznos kredita za izvoznike, kao i povoljni potrošački krediti za kupovinu građevinskog materijala, koji se uvode prvi put."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta