Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ministri G8: Znaci stabilizacije u ekonomiji

Ministri finansija grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8) danas su ocenili da ekonomija pokazuje znake "stabilizacije", ali da i dalje postoje značajni "rizici" po ekonomsku stabilnost

"Ima znakova stabilizacije u našim ekonomijama, uključujući obnavljanje berzanskog tržišta, jačanje kamatnih stopa, povećanje poverenja preduzeća i domaćinstava, ali je situacija i dalje neizvesna i postoje značajni rizici po ekonomsku i finansijsku stabilnost", navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka ministara finansija G8 u Lečeu.
U saopštenju se upozorava da bi, iako je došlo do porasta proizvodnje, nezaposlenost i dalje mogla da se povećava.
Ministri G8 su ocenili da je potrebno pripremiti takozvane izlazne strategije, odnosno programe podsticajnih mera koji će biti potrebne pošto ekonomski oporavak bude izvestan.
"Te strategije, koje mogu da se razlikuju po zemljama, neophodne su da bi se osigurao trajni i dugoročan oporavak", naveli su ministri finansija G8.
Oni su pozvali Međunarodni monetarni fond da im pomogne u izradi tih strategija, uz ocenu da treba nastaviti sa podsticajnim merama pod uslovom da ne podstiču inflaciju ili budžetski deficit.
Ministri G8 su, medutim, izneli različite stavove o tome kako i kada treba preduzeti podsticajne mere. SAD, Velika Britanija i Francuske su ukazali da ne treba preduzimati ishitrene korake.
Na sastanku je dogovoreno da se ustanove zajednički principi i standardi za vlasništvo, integrtitet i transparentnost u vođenju međunarodnog poslovanja i finansijama.
Ministri finanasija G8 su na dvodnevnom sastanku u Lečeu razmatrali pitanja o kojima će lideri G8 razgovarati sledećeg meseca u Akvili, u Italiji.
Povodom sastanka ministara finansija G8 u Lečeu je protestovalo oko 1.000 protivnika globalizacije."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta