Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stres za banke
Do kraja septembra NBS testiraće snagu i izdržljivosti četiri državne i 12 najvećih poslovnih banaka u slučaju da dođe do neočekivanih udara u poslovanju.Potom će se analizirati i ostale banke u zemlji. Ova analiza, koja je postala uobičajena u svetu, obaveza je Srbije i po ugovoru potpisanim sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Iz MMF poručuju da je ideja o obavljanju „stres testova“ i u srpskim poslovnim bankama posledica potrebe da se proveri koliko zapravo novca one imaju i kako bi se njihov kapital ponašao u slučajevima visokog rizika.

"U pitanju je simulacija različitih scenarija s ciljem da se utvrdi njihov uticaj na finansijsku snagu, stanje i izdržljivost banaka", objašljavaju u Narodnoj banci Srbije.

U NBS napominju da se rezultat „stres testiranja“ ne može posmatrati kao konačan odgovor, ali može biti okvir koji će poslužiti da bi se stekla slika o trenutnoj osetljivosti konkretne banke ili celog sektora na moguće poremećaje.

"Suština je da se pažnja menadžera, direktora ili regulatornih organa usmeri na otkrivanje faktora rizika koji mogu biti od uticaja na stabilnost određene banke, u krajnjem slučaju i na njen opstanak", tvrde u NBS.

Rezultati testova neće, najavljuju u Narodnoj banci Srbije, biti javni.

Oni predstavljaju poslovnu tajnu zbog velikog rizika pogrešne interpretacije. Rezultati ovakvih testova svuda u Evropi su tajni, dok u SAD ove podatke daju na uvid javnosti.


U Srbiji 9% manje turista
U Srbiji je za prvih pet meseci boravilo 797.973 turista, što je za devet odsto manje, nego u istom periodu lane.Domaćih turista je bilo 566.797, što je smanjenje od 13 odsto, a predstavlja 71 odsto od ukupnog broja gostiju, dok je broj inostranih gostiju povećan za četiri odsto i bilo ih je 231.176, saopštila jeTuristička organizacija Srbije, pozivajući se na Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-maj ostvareno je dva miliona i 683.378 noćenja, što je za šest odsto manje nego u istom periodu lane.

Od toga su domaći turisti ostvarili dva miliona i 176.901 noćenja, ili manje za osam odsto, a inostrani 506.477, što je na istom nivou kao lane.

Domaći turisti najviše su boravili na Kopaoniku 223.650, što je 15 odsto manje nego u istom periodu lane, zatim slede Vrnjačka Banja, Zlatibor i Beograd.

Inostrani turisti, najviše su boravili u Beogradu, gde su ostavrili 274.686 noćenja, što je za dva odsto manje, slede Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor.

Od inostranih turista, najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Bosne i Hercegovine 60.595, što je povećanje od četiri odsto, a zatim slede turisti iz Crne Gore i Slovenije.


Svetska banka odobrila Srbiji kredit za Koridor 10
Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je danas kredit od 388 miliona dolara Srbiji za projekat auto-puta Koridor 10, što je do sada najveći zajam te menjunarodne finansijske institucije odobren Srbiji, kojim će se finansirati izgradnja tri deonice na Panevropskom koridoru.
Tim projektom predviđena je izgradnja tri deonice auto-puta na Koridoru 10, poboljšaće se sigurnost na putevima i uvešće se bolje upravljanje sektorom transporta. Projekat ima četiri komponente: izgradnju dve sekcije auto puta M1 prema Makedoniji u dužini od 31,6 kilometara između Grabovnice i Grdelice (5,6 km), i između Vladičinog Hana i Donjih Neredovaca (26,4 km), zatim deonice auto-puta M1 ka Bugarskoj od Niša do Dimitrovgrada, kao i izgradnju 8,67 km auto-puta oko Dimitrovgrada.
Ugovor o kreditu Svetske banke podrazumeva i komponentu "sigurnost na putevima", koja će podržati primenu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja (usvojenog 29. maja ove godine), razvoj nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja i izradu standarda za merenje bezbednosti saobraćaja. Takođe, taj dokument predviđa i pomoć u sprovođenju projekta i institucionalnu podršku, a to znači podršku jedinice za sprovođenje projekta, preduzeću Koridora 10, superviziju građevinskih radova, zaštitu čovekove okoline i eksproprijaciju, kao i druge neophodne troškove.
"Projekat Koridor 10 smanjiće troškove transporta svih roba i time će sniziti cenu uvoza i doprineti većoj konkurentnosti izvoza. Od projekta će imati koristi i oni koji koriste puteve - jer će sigurnije i brže putovati - i oni koji žive duž auto puta, jer će izmestiti trasu van centara mesta kroz koja prolaze, olakšaće dostupnost osnovnih socijalnih usluga i stvoriti mogućnosti za zapošljavanje", rekao je tim povodom vođa projekta Svetske banke Ričard Martin Hamfriz.


Danas počinje proizvodnja dizel punta u Kragujevcu
U fabrici automobila u Kragujevcu danas će početi proizvodnja automobila punto klasik multi džet, sa dizel motorom od 1.300 kubnih centimetara.

Kako je nalavljeno, kompanija Fijat automobili Srbija će dizel punto praviti u dve verzije opreme, a nosiće nazive "dinamik" i "emoušn".

Početku proizvodnje punta sa dizel motorom prisustvovaće ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio i čelnici lokalne uprave.

Agenciji Beta je u kragujevačkoj fabrici potvrđeno da će povodom početka proizvodnje "dizelaša" u Kragujevac iz Fijatove fabrike u Torinu doći direktor međunarodnog poslovanja Silverio Bonfiljoli (Bonfiglioli).

Od menadzera Fijata se očekuje da saopšte plan proizvodnje vozila punto dizel i obim investicija u opremanje linije za proizvodnju "dizelaša" u Kragujevcu.

Od kraja marta ove godine, kada je počela proizvodnja punta klasik, u Kragujevcu je sklopljeno 4.780 vozila.

Zajedničko preduzeće Fijat automobili Srbija osnovano je u oktobru 2008. godine.


Grah automotiv investira u Svilajnac
Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor Grah automotiva Robert Grah dogovorili su juče novu grinfild investiciju te kompanije u Svilajncu čija će realizacija početi na jesen, a omogući će otvaranje 200 novih radnih mesta, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.
U planu je i proširenje postojećih kapaciteta Grah automotiva u Batočini gde će biti uposleno još 50 radnika. Ta kompanija u Srbiji posluje od 2006. godine i proizvodi auto delove za Mercedes, Porše i Audi. Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je iskazana spremnost da sarađuju i sa fabrikom Fijat automobili Srbija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta