Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Većina firmi u svetu usmerena samo na puko preživljavanje

Većina svetskih firmi i nadalje je usredsređena samo na puko preživljavanje, pošto je privredna recesija uticala na model poslovanja čak 88 procenata međunarodnih preduzeća, proističe iz najnovijeg istraživanja kompanije "Ernst i Jang". Gotovo polovina anketiranih u tom istraživanju (43 procenta), realizovanom među predstavnicima 570 značajnih međunarodnih kompanija, koji su potvrdili snažan uticaj globalne recesije na sektor firmi, je priznala da su događaji u poslednjih godinu i po dana trajno promenili modele prometa njihovih preduzeća. Daljih 45 odsto ispitanika je potvrdilo privremene promene, objavila je agencija ČTKRecesija je, takođe, uticala na proces upravljanja rizikom i to trajno, što smatra 56 odsto vodećih menadžera, a njih 33 procenta je mišljenja da je to samo privremeno. Istraživanje te vodeće revizorske i savetodavne kompanije, pokazuje ne samo trajni uticaj promena, do kojih je zbog globalne krize došlo, već i dokazuje kako su se brzo te promene desile i kako je malo ljudi uspelo da ih predvidi, izjavio je danas u Pragu vodeći partner "Ernst i Janga" u Češkoj Vladislav Severa.

On je predočio da je za više od tri četvrtine anketiranih menadžera bila iznenađujuća ozbiljnost i brzina krize. Umereni pomak od januarskih pokazatelja nagoveštava da je najgori uticaj krize možda već prošao, pokazuje to istraživanje u kome se podseća da je u prethodnoj anketi čak 82 odsto ispitanika izjavilo da je njihova firma usredsređena na restrukturalizaciju, kao posledicu privrednog pada, dok je 74 odsto nastojalo samo da održi sadašnji promet.

Te cifre su se smanjile sada na 74, odnosno 65 procenata, navela je češka agencija. Istovremeno je porastao za 10 procenata udeo kompanija koje su iskoristile recesiju za "početak novih tržišnih aktivnosti".

U poslednjih godinu dana 86 procenata firmi je intenziviralo programe smanjivanja troškova, 52 odsto je ubrzalo planove restrukturalizacije, a 38 procenata je pokrenulo program značajnog smanjenja broja zaposlenih.

Na pitanje kakvi su im glavni kraktoročni ciljevi, anketirani menadžeri su, najčešće, odgovarali da je to profitabilnost (73 odsto), zatim cenovna strategija (55 procenata) i odnosi sa klijentima (52 odsto). Ukupno je četvrtina ispitanika izrazila mišljenje da se privreda "odrazila od dna". Oko 42 odsto menadžera, naime, tvrdi da globalna ekonomija počinje pokazivati znakove života, ili da će se to desiti do kraja ove godine.

Sa druge strane, međutim, 21 odsto njih očekuje poboljšanje najranije u drugoj polovini 2010. U nekim granama privrede, prema ovom istraživanju, vlada veći optimizam, na primer, u telekomunikacionom i energetskom sektoru, dok u drugim oblastima predviđaju dalju recesiju i to, pre svega, u upravljanju imovinom, nekretninama i u građevinskoj industriji.

Menadžeri evropskih kompanija su, međutim, bili pesimističniji od anketiranih kolega u Aziji i u Severnoj i Južnoj Americi, tvrdi "Ernst i Jang".MMF: Još 250 milijardi dolara zemljama članicama

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda danas je odobrio plan da se zbog krize zemljama članicama na raspolaganje stavi još 250 milijardi dolara kroz specijalna prava vučenja koje su na raspolaganju članicama

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, odbor guvernera će se o tom predlogu izjasniti 7. avgusta, a ukoliko ga odobri novac će zemljama članicama biti na raspolaganju od 28. avgusta.

Oko 100 milijardi dolara će moći da koriste zemlje sa jakim potencijalom rasta i zemlje u razvoju, a od toga će zemlje sa niskim prihodima dobiti 18 milijardi dolara.

"Dodela specijalnih prava vučenja je ključni deo mera MMF-a za ublažavanje krize i pružiće zemljama članicama podršku u ovim teškim vremenima", rekao je direktor MMF-a Dominik Stros-Kan (Dominique Strauš-Kahn).

Dodatnih 250 milijardi dolara specijalnih prava vučenja trebalo bi da poveća likvidnost i da ojača međunarodne rezerve zemalja članica.

Zemlje članice će moći da deo dodeljenih kvota prodaju drugim zemljama članicama, kojima je potreban novac na primer da bi rešile probleme deficita tekućeg plaćanja.Nastavlja se rast cena svetskih akcija

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima većine američkih banaka i kompanija, cene akcija na svetskim berzama juče su ušle u drugu sedmicu snažnog rasta, čime je prekinut četvoronedeljni pad vrednosti deonica

Na Njujorškom Vol Stritu indeks Dau Dzons je tokom prošle sedmice skočio za 7,3 odsto. Indeks S&P 500 jači je za sedam procenata, dok je Nasdaq dobio 7,4 odsto. Reč je o najvećem sedmičnom skoku tri indeksa od polovine marta, kada je krenuo prolećni uspon deonica koji je potrajao do juna.

Brojne banke i kompanije objavile su bolje poslovne rezultate u drugom tromesečju nego što se očekivalo. Dobri rezultati banaka navode na zaključak da se američki finansijski sektor stabilizovao.

Doduše, Sitigrup i Banka Amerike su izvestili o daljem rastu mase loših kredita, ali analitičari tvrde da je najgore razdoblje za banke prošlo. Snažno su porasle i cene deonica tehnoloških kompanija, za šta je najzaslužniji najveći svetski proizvođač čipova Intel. Akcije Intela skočile su samo u jednom danu za više od osam odsto. Smiruje se i stanje na američkom tržištu rada. Početkom jula broj zahteva za pomoc nezaposlenima pao za 47.000, na 522.000, što je najniže od januara i znatno bolje od očekivanja.

I na evropskim berzama cene akcija ubrzano rastu poslednih nedelju dana. Londonski indeks FTSE skočio je za 6,3 odsto, indeks DAX frankfurtske berze vredi 8,7 procenta više, dok je pariski CAC ojačao za 7,8 odsto.

U Tokiju, indeks Nikei je juče za 1,2 odsto jači nego pre nedelju dana.Vlada Srbije počinje sa komercijalnim zaduživanjem radi pokrivanja budžetskog deficita

Krediti od 90 miliona evra kod tri banke 

Vlada Srbije zadužiće se kod tri banke u iznosu od 90 miliona evra radi finansiranja budžetskog deficita. U skupštinsku proceduru pre nedelju dana ušao je Predlog zakona o zaduživanju kod Alfa banke, Vojvođanske banke i Pireus banke iz Beograda

 

Kako se navodi u Predlogu zakona, od Alfa banke biće povučena pozajmica u iznosu od 30 miliona evra, kod Vojvođanske banke biće uzet kredit u iznosu od 20 miliona evra, dok će Pireus banka odobriti zajam od 40 miliona evra. Prema tekstu zakona, kamatna stopa na ove kredite biće jednomesečni euribor plus fiksna kamatna marža od 4,75 odsto. Jednomesečni euribor trenutno iznosi oko 0,57 odsto što znači da će kamata za Srbiju biti nešto iznad 5,3 odsto. Takođe, Vlada će morati da plati i troškove obrade i puštanja kredita u tečaj u visini od jedan odsto od iznosa kredita ili 900.000 evra. Pozajmice će biti uzete sa rokom otplate do pet godina i sa grejs periodom od 12 meseci.

- Sredstva pribavljena od banaka koristiće se za finansiranje budžetskog deficita - navodi se u Predlogu zakona.

Profesor Megatrend univerziteta Vladimir Vučković kaže za Danas da se Vlada o tim kreditima dogovorila u maju, ali su se s ponudama javile samo tri banke jer je država predlagala kamatu po kojoj će se zadužiti. „To je povoljnije nego što bi u ovom trenutku Srbija mogla da dobije na međunarodnom tržištu, osim kod međunarodnih finansijskih institucija. Ako već moramo da se zadužujemo ovo nije toliko skupo. Vlada je htela i više, ali su se samo tri banke javile i nudile zajmove od 20-30 miliona evra i tako se došlo do iznosa od 90 miliona. Ovo nam govori da Vlada prikuplja sredstva na svim stranama, od međunarodnih institucija, preko državnih zapisa, pa do zaduživanja kod poslovnih banaka. Ne postoji nijedan kanal kojim nije probala da dođe do para što govori o ozbiljnosti situacije i o veličini problema s budžetom“, naglašava Vučković.Zastava relocates hazardous waste
All hazardous and non-hazardous waste will be removed from the car factory Zastava from Kragujevac within the next 45 days. According to theagreement the company signed with Fiat this project will cost EUR 2.5 million. After the clean-up Zastava will be ready to install new equipment which meets strict EU environmental standards.

On Monday the company will start allocating some 2,000 tons of waste paint from the factory, which was Zastava’s biggest environmental problem. Dangerous waste will be disposed of in Austria by the Belgrade-based company Miteko.


Serbia export most to BiH, and imports from Russia
Serbia’s main export partner in the first five months of this year was Bosnia and Herzegovina, where Serbia exported USD 349 million in merchandize. BiH is followed by Germany and Montenegro.

Serbia’s’ chief import partner is Russia – the value of import of merchandize from Russia stood at USD 834.4 million. Other important import partners for Serbia are Germany and Italy. Exchange of goods was highest with member countries of the EU, and reached more than one half of total exchange of goods. Highest suffice was generated in trade with Montenegro, BiH , Iraq and Macedonia.


Napred Denies Media Reports it Mulls Energoprojekt Takeover

construction firm Napred on Monday denied reports in the local media alleging it was planning to launch a takeover bid for local peer Energoprojekt.

“Bearing in mind the crisis, we have no current plans to take over Energoprojekt,” Napred director general Dobroslav Bojovic told SeeNews.

The Serbian government is the largest single shareholder in Energoprojekt with 33.5%, while Napred owns 3.2%, data from Serbia’s Central Securities Depository and Clearing House showed.

“Napred has representatives on Energoprojekt’s managing board but we do not plan to take over Energoprojekt this year,” Bojovic said.


Napred gained two seats on Energoprojekt’s managing board at a general shareholders' meeting held last week and now unofficially enjoys the backing of a majority of seven board members, Serbian daily Blic (www.blic.rs) reported on Saturday, quoting unnamed sources.

This development suggests Napred is now very interested in taking control of Energoprojekt through the acquisition of the state-owned equity, the same source told Blic.

Blue chip Energoprojekt rose 3.85% to 728 dinars ($11/7.8 euro) on the Belgrade bourse on Monday with a local broker saying trading was impacted by the takeover rumours. The shares posted the bourse's highest turnover of 3.6 million dinars on Monday.

Napred was last traded on July 16, closing flat at 3,000 dinars in a volume of 30 shares.Raiffeisen Keeps Engineering Holding Group Energoprojekt at "Hold", Cuts Target Price

Austria's Raiffeisen Centrobank (RCB) said on Monday it maintained at ‘Hold’ its recommendation for Serbian blue-chip engineering holding group Energoprojekt but cut the target price to 733 dinars ($11/7.9 euro).

“The negative market trend and the conclusion from the joint meeting of the construction sector representatives, organised by the Serbian Chamber of Commerce, had already been implemented in our model, so we have not changed our forecasts nor the risk perception,” RCB said in a statement.

“Instead, we only adjusted our TP [target price] in response to the dilution effect of stock dividends and the change of peer group multiples,” it added.

Before the adjustment, the target price was 829 dinars. Energoprojekt's stock closed up 3.85% at 728 dinars on the Belgrade Stock exchange (BELEX) on Monday.


Energoprojekt said last week it will distribute a 1-to-25 stock dividend for 2008, through which it will raise its share capital by 146 million dinars.

The decision for a stock dividend instead of a cash dividend is viewed by RCB as an additional effort of the company to weather the global liquidity crisis and as a way to strengthen its capital base, but with a dilutive impact on share price and per share ratios, RCB said.

The state share Fund is the single big shareholder in Energoprojekt with a 24.15% stake. The state Pension Fund comes next with a 9.41% stake, while the remainder belongs to shareholders with less then 5.0% each.

“According to rumours, the recently held AGM [annual shareholders’ meeting] was a rough battlefield between shareholders backing the majority of the previous managing board and an opposing camp led by construction company Napred which proposed new MB [managing board] candidates,” RCB said. “Certain local media quoted unnamed sources that the company Napred (directly controlling 3.2% of share capital) and its candidates achieved to claim the majority in the managing board. We will cautiously monitor this situation regarding potential risks for shareholders and react timely through new company updates.”

Energoprojekt is active in several areas, including transport infrastructure, energy and water works, construction, consulting and engineering services for thermal and nuclear power plants. It has 11 subsidiaries in Serbia and numerous companies abroad.Non-Aligned Countries – Great Opportunity for Serbian Exporters
Drastic fall in export to the most important markets – the EU market as well as the market of former Yugoslav republics could not be superseded in a short-term by pre-orientation to the developing markets, said Mihailo Vesovic, the Vice President of the Serbian Chamber of Commerce. ‘We hope that the initiative of the President Boris Tadic and the Government for restoring the cooperation with the Non-Aligned Movement will lead to the increase in regional dispersion of Serbian export, primarily through the increased presence on the so-called third world market. This organization gathers more than 130 countries, some of them being the most populated countries in the world (such as India, Indonesia, Iran), high level of financial solvency (Arab countries), and developed technology (India)’, said Veselinovic in an interview for Blic daily.


"Sojaprotein" očekuje 945 miliona dinara dobiti u 2009.

Bečejska kompanija za preradu soje "Sojaprotein" očekuje poslovni prihod od 15,2 milijardi dinara u 2009. godini i neto dobit od 945,3 miliona dinara

To je uvećanje od 132,2% u odnosu na 2008. godinu. Poslovni dobitak koji kompanija planira da ostvari iznosi 1,76 milijardi dinara, ali je neto rezultat znatno umanjen usled velikih finansijskih rashoda koji će tokom ove godine dostići nivo od 1,3 milijarde dinara.

Na kraju drugog kvartala tekuće godine, kompanija "Sojaprotein" je ostvarila poslovnu dobit od 800 miliona dinara, dok je neto zarada iznosila 162,5 miliona dinara.

U prva tri meseca 2009. godine, bečejska kompanija je ostvarila neto gubitak od 425,9 miliona dinara usled, pre svega, velikih finansijskih rashoda što je bio i osnovni razlog zbog čega je "Sojaprotein" raspisao javnu dokapitalizaciju koja je uspešno okončana tokom maja.

Pravo preče kupovine akcija tokom javne dokapitalizacije, koja je obavljena po ceni od 851 dinar po akciji, od većih akcionara iskoristila je samo "Victoria group" koja je time postala i većinski vlasnik "Sojaproteina" sa udelom od 58,6%.Serbia's End-May Foreign Debt Rises to EUR 21.39 Bln

Serbia's foreign debt rose to 21.39 billion euro ($30.36 billion) at the end of May from 20.99 billion euro a month earlier, preliminary figures from the Serbia's central bank NBS showed.

Serbia's foreign debt (in millions of euro) by debtors and creditorsSerbia's May Construction Output Falls 41.5% Y/Y

Serbia's May construction output, measured by the estimated value of completed projects, fell 41.5% year-on-year, data from the country's statistics office showed.

Construction output in May was 18.7% lower than a month earlier, the statistics office said in a statement.

A total of 789 construction permits were issued in May, down 19.2% from a year earlier.

In April, the country's construction output was 8.2% up on the year and 20.2% higher on the month. A total of 761 construction permits were issued in April, 13.2% down from a year earlier.

Value of Serbia's May construction output, number of permits (pct change):

Y/Y M/M
TOTAL ESTIMATED VALUE -41.5% -18.7%
TOTAL PERMITS -19.2% +3.7
BUILDINGS, ESTIMATED VALUE -13.4% -11.5%
BUILDINGS, PERMITS -15.4% +3.6
OTHERS, ESTIMATED VALUE -13.9% -3.3%
OTHERS, PERMITS -33.7% +3.9%


NOTE: "Others" includes infrastructure projects like railroads, roads, bridges, motorways, airport runways, pools.Sojaprotein Sees 2009 Gross Profit at 945 Mln Dinars (10 Mln Euro), H1 Earnings Miss Forecast
Serbian blue-chip soybean producer Sojaprotein on Tuesday issued a forecast for a gross profit of 945 million dinars ($14 million/10 million euro) this year "based on a stable exchange rate of the local dinar currency at its present level."

The company's net profit in the first half of 2009 was 163 million dinars, lower than the 475 million dinars forecast earlier, Sojaprotein's filing to the Belgrade bourse showed.

Revenue through June totalled 9.5 billion dinars, including 8.4 billion in sales revenue, the statement added.


The company did not provide a net profit estimate for 2009 but said it plans an operating revenue of 15.2 billion dinars and an operating loss of 13.5 billion this year.

Sojaprotein’s net profit dropped 68% to 407 million dinars in 2008 because of a sharp increase in the company’s financial expenses, mainly due to the weakening of the dinar that year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta