Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stamenković: MMF ne daje novac za budžet
Međunarodni monetarni fond (MMF) u dosadašnjoj praksi nije nikada dodeljivao sredstva za popunjavanje budžeta zemljama sa kojima je imao sklopljene kreditne aranžmane, rekao je član Ekonomskog saveta premijera Stojan Stamenković


- Takva praksa nije postojala od Drugog svetskog rata, kada je i osnovan MMF, i jedino je moguće da takav predlog, ako dođe od srpske strane, MMF prihvati uz neku političku instrukciju da nam izađu u susret. Inače, ne vidim drugi način i razlog zbog koga bi oni to prihvatili - rekao je Stamenković.
Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je prošle nedelje da će biti razmotrena mogućnost da delegaciji MMF, koja u Srbiju stiže u avgustu, bude predloženo da deo novca od tri milijarde evra, koliko je ta finansijska institucija odobrila Srbiji, bude usmeren u popunjavanje budžetskog deficita.

Srbija je do sada "povukla" 800 miliona evra, dok je za povlačenje ostalo još 2,2 milijarde evra, i do sada je bilo dogovoreno da sva sredstva iz ovog stend baj aranžmana idu u devizne rezerve za odbranu stabilnog kursa dinara.

Stamenković je naglasio da problem sa budžetskim deficitom mora da se rešava na drugačiji način. Po njegovom mišljenju, iako je zaduživanje na finansijskom tržištu skupo, država do sada uspešno preko prodaje trezorskih zapisa uspeva da prikupi sredstva. On je naglasio da od zaduživanja nema drugog načina da se prikupe sredstva, osim da se obave dodatne uštede i smanji javna potrošnja, što izgleda više nije nemoguće.

- Ostaje povećanje PDV-a. Ne mogu da tvrdim da je to loša mera - kazao je Stamenković i naglasio da postoji bojazan da će se sa povećanjem PDV-a desiti isto kao i sa povećanjem akciza - da prihodi budu ispod očekivanja.

Ovaj ekonomista navodi i da nije siguran da je povećanje niže stope PDV-a koja trenutno iznosi osam odsto, a kojom se uglavnom oporezuju životne namirnice, u skladu sa idejom MMF-a.

- Oni su pre bili za opšte povećanje PDV-a, a čak za smanjivanje te niže stope poreza - objasnio je Stamenković.

Prema njegovim rečima, čak i kada bi novac koji MMF odobrava za popunjavanje deviznih rezervi, za odbranu stabilnog kursa dinara, bio usmeren u budžet, on bi najverovatnije završio u potrošnji, što bi u krajnjoj liniji rezultiralo povećanjem cena.

Na pitanje da li je moguće uslovljavanje da taj novac ode samo na investicije, Stamenković je podvukao da njemu nije poznato da je MMF do sada učestvovao u finansiranju infrastrukturnih projekata.

- Ja u to ne verujem - rekao je Stamenković i dodao da Koridor 10, kao prioritetni infrastrukturni projekat vlade u ovoj godini, već finansira Svetska banka.

On je naveo da je jedino u slučaju da se promene pravila igre, odnosno samo funkcionisanje MMF na svetskom nivou, nekom političkom odlukom, tako nešto moguće.
 
 
 
Jelašić: Prebacivanje dela kredita u budžet dobra ideja
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da je dobra ideja Ministarstva finansija da se deo novca od kredita MMM-a prebaci u budžet. On je u izjavi za B92 objasnio da će, zbog efekata krize, platni deficit biti znatno manji, pa će i NBS biti potrebno manje novca od MMF-a da bi se pokrio taj deficit.

- Za prvih šest meseci prošle godine tekući platni deficit je bio dve do 2,5 milijardi evra, dok je za prvih šest meseci ove godine manji od milijardu evra - naveo je guverner.

Jelašić je rekao da ako NBS ne povuče sav novac, Vlada može da iskoristi ono što je dogovoreno sporazumom, a nije potrebno NBS, ali treba biti svestan da ne mogu da se jedno za drugim ne ispunjavaju obaveze prema MMF-u i da se onda traži dodatni novac.

Guverner je naveo i da je, prema njegovim saznanjima, MMF spreman da to razmotri, ali i dodao da je važno da naša strana bude spremna da preuzme dodatne obaveze kako bi sprečila da dođe do većeg rasta budžetskog deficita.


Ilić: Još nisu utvrđene stope poreza na dohodak

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić izjavio je da to ministarstvo tek priprema predloge za poresku reformu, pa i predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, i da bi oni trebalo da budu spremni za sednicu vlade koja će biti održana neposredno pre dolaska misije MMF u Srbiju, krajem avgusta


- Sredinom avgusta biće pripremljen nacrt platforme za pregovore sa MMF-om i u okviru te platforme biće i planirane poreske reforme. Tu platformu trebalo bi da razmatra vlada i ona bi trebalo da bude gotova pre dolaska MMF, koji se očekuje između 24. i 26. avgusta - rekao je Ilić.

- Da budemo potpuno jasni. U ovom trenutku ne možemo precizno da kažemo da su utvrđene bilo kakve stope, ni da su utvrđena neka rešenja. Kada u Ministarstvu finansija budemo sve to proanalizirali i definitivno se opredelili, sa time ćemo izaći pred vladu, a vlada i druga ministarstva će biti ti koji će moći da kandiduju svoje ideje i predloge - precizirao je Ilić.

On je naveo da se u medijima stvara zabuna da je predlog o oporezivanju dohotka već završen i da se već licitira sa stopama kojih zapravo nema u tom predlogu.

- Ministarka Diana Dragutinović je na konferenciji za novinare navela dve stope kao ilustraciju, a ne kao stope koje će biti - precizirao je Ilić i podsetio da je ona navela stope od 10 i 20 odsto, a da je isto tako mogla da navede i stope od 30 i 80 odsto.

Ilić je rekao da se u javnosti stvara još jedna zabuna, da se, kada se govori o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, stiče utisak da je reč o novom dodatnom oporezivanju plata građana.

- Ministarka je pričala o izmenama i dopunama Zakona o porezu na godišnji dohodak građana kao godišnjem sublimirajućem prihodu i navela da bi se na jedan način oporezivali prihodi od rada, a na drugi način prihodi od kapitala - precizirao je Ilić.

- Mediji pišu o platama, a plate su samo jedna kategorija godišnjeg dohotka. Mi već u ovom trenutku imamo dve stope, odnosno zarade do 40.000 dinara su oslobođenje poreza, na zarade između 40.000 i 100.000 ta stopa je 10 odsto, a za plate iznad tog iznosa ta stopa je 15 odsto - podsetio je Ilić i dodao da ministarka uopšte nije govorila o tome da li će i u kom smislu biti promena kada je reč o platama.

Prema njegovim rečima, po osnovu dodatnog oporezivanja zarada državne administracije i javnih preduzeća ostvaruje se mesečni priliv od 220 miliona dinara. Taj novac ide u budžetski fond, za pomoć najugroženijima i godišnje će se po tom osnovu dobiti 1,5 do dve milijarde dinara.

On je podsetio da je Zakon o porezu na dohodak građana sistemski poreski zakon i da će njegove izmene biti predložene u sklopu platforme koja će biti izneta pred MMF.

- Vlada će usvojiti platformu s kojom ćemo izaći pred MMF - rekao je on i podsetio da bi ta platforma trebalo da sadrži mere koje vlada namerava da preduzima sa jedne strane za povećanje prihoda, s druge strane za uštedu na rashodnoj strani, pa između ostalog biće priče i o određenoj vrsti poreske reforme.

Prema važećem Zakonu o porezu na dohodak građana, porezu podležu zarade, prihodi od poljoprivrede i šumarstva, od samostalne delatnosti, od autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine, prihodi od kapitala od nepokretnosti, kapitalni dobici, ostali prihodi. Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica - rezidenti, koji su u kalendarskoj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u godini za koju se utvrđuje porez, a prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.Nova proizvodna linija u Vino Župi

U aleksandrovačkoj kompaniji Vino Župa montirana je nova linija za proizvodnju gaziranih i negaziranih bezalkoholnih pića u PET ambalaži u vrednosti od pola miliona evra, a ugovoreno je postavljanje još jedne takve linije do kraja godine

„Započeli smo proizvodnju osvežavajućih gaziranih i negaziranih bezalkoholnih pića, a kapacitet nove proizvodne linije je 8.000 litara na sat. Gazirana pića se pune u bocama od 0,5 i dva litra, a negazirana od 0,5 i 1,5 litara. Prve količine već su isporučene tržištu“, kaže Aca Aleksić, tehnički direktor kompanije. Na novoj liniji, kada je reč o gaziranim pićima proizvode se narandža, biter lemon, egzotik, a od negaziranih narandža, multivitamin, koktel nar, koktel brusnica i borovnica i ledeni čaj od breskve i limuna.Svetske akcije na devetomesečnom maksimumu

Vrednosti svetskih akcija popele su se na devetomesečne maksimume, dok je evro dostigao najvišu vrednost za sedam nedelja u odnosu na dolar, što je rezultat nedavnih povoljnih podataka o zaradi kompanija i povećanog optimizma kad je reč o oporavku globalne ekonomije


Tržište u Tokiju je zabeležilo najduži period jačanja za 21 godinu, dok su akcije azijskih zemalja u naglom usponu skočile na desetomesečne maksimume.

Globalni svetski indeks MSCI je ojačao za 0,7 odsto, na nivo koji nije zabeležen još od oktobra, čime je povećan prošlonedeljni rast koji je bio veći od četiri odsto. Taj indeks je od 8. marta tokom 16 sedmica bio u porastu, u poređenju sa samo četiri sedmice kada je bio u padu, podsetila je agencija Rojters.

FTSEurofirst 300 je povećan za 0,6 odsto, na novi najviši nivo za osam i po meseci, dok je Standard&Purs ojačao za 0,4 odsto. Istovremeno, akcije zemalja u naglom usponu su skočile za 1,4 odsto, na novi desetomesečni maksimum.

Analitičari Rojtersa ukazuju da je od 184 kompanije na listi S&P 500, koje su do sada objavile rezultate poslovanja u drugom kvartalu, njih 77 odsto postiglo bolje pokazatelje nego što se očekivalo. Ove sedmice još 146 kompanija na toj listi treba da saopšti podatke o zaradama.

Na valutnim berzama je evro ojačao na 1,4298 dolara, dok je "zelena novčanica" oslabila za 0,3 odsto prema korpi velikih valuta. Dolar je u odnosu na niskoprinosni jen poskupeo za 0,4 odsto na 95,14 jena.

- Investitori su i dalje optimisti u pogledu globalnog rasta, što znači da bi dolar i jen trebalo da zadrže smer povlačenja - ukazao je ekonomista Tokijske banke-Micubiši UFJ Li Hartman.

Investitori očekuju ishod dvodnevnog sastanka vodećih američkih i kineskih zvaničnika u Vašingtonu, tokom kojeg će se razgovarati o širokom spektru pitanja iz oblasti ekonomije, bezbednosti, energetike i ekologije. SAD, koje u trgovini s Kinom imaju rekordan deficit od 266 milijardi dolara, traže način za uravnoteženje trgovine, uključujući zahteve da Kina liberalizuje valutne kurseve kako bi juan ojačao i time doveo do smanjenja kineskog izvoza i povećanja uvoza.Rekordna ovogodišnja vrednost evra

Evro se podigao na najvišu visinu ove godine u odnosu na dolar, pošto su snažni ekonomski signali naveli ulagače da se okrenu riskantnijem trgovanju valutama


Zajednički novac 16 evropskih država vredi 1,4303 dolara, u odnosu na 1,4243 dolara sa kraja prethodne trgovine. Evro je poslednji put menjan za više od 1,43 dolara sredinom decembra 2008. Dolar je skliznuo na najnižu vrednost od decembra i u odnosu na korpu drugih jakih valuta.

Evropske akcije su, međutim, oslabile, a u istom smeru kreću se i američke na Vol stritu, povukavši se sa devetomesečnih maksimuma koje su dostigle u ponedeljak pod uticajem optimizma u pogledu privrednog oporavka i zarade kompanija.

Razočaravajući izveštaj o prepolovljenom kvartalnom profitu kompanije BP i znatan porast izdvajanja Dojče banke za moguće pokrivanje budućih loših zajmova podstakli su investitore na prodaju radi sticanja profita, posle povećanja vrednosti svetskih akcija tokom 10 od poslednjih 11 sesija.

- Svedoci smo prodaja radi profita, što nije toliko iznenađujuće s obzirom na jačanje tržišta akcija tokom poslednje dve sedmice - ukazao je strateg u banci Fortis Filipe Žisel.

Indeks FTS eurofirst 300 oslabio je za 0,1 odsto, posle prethodnog skoka na najvišu vrednost od novembra. Deonice Dojče banke pojeftinile su za više od osam odsto posle objavljivanja podataka da su njena izdvajanja za slučaj kreditnih gubitaka povećana na milijardu evra u drugom tromesečju, sa 135 miliona evra godinu dana ranije.

Vrednosti američkih akcija su snižene za oko 0,4 odsto. Vol strit je u ponedeljak zaključen u porastu, nakon što su podaci pokazali da je prodaja kuća u SAD u junu zabeležila veliki rast, što predstavlja znak da je američko tržište nekretnina, koje je i gurnulo u recesiju tu najveću svetsku privredu, možda dostiglo dno i počelo da se oporavlja.

Globalni svetski indeks akcija MSCI je i dalje u porastu za 0,3 odsto, pošto je u jednom trenutku skočio na najviši nivo od oktobra. Ovog meseca je taj indeks povećan za 7,6 odsto i za gotovo 16 odsto od januara.

Tržišta akcija zemalja u naglom usponu su istovremeno ojačala za 0,8 odsto.Tender for Tobacco Industry Bujanovac Postponed
The Privatization Agency annulled the tender sale and postponed the privatization of Bujanovac-based joint stock company for the production and processing of tobacco and tobacco foils, whose majority owners are the Share Fund and Pension and Disability Fund. In a letter sent to the Ministry of Economy and Regional Development, the management of Tobacco Industry Bujanovac proposed that this successful company remains state-owned. The only producer of tobacco foil in the Balkans and SEE has 150 employees whose average wage doesn’t exceed EUR 380.


Treasury Sells EUR 32m in 3-mo T-Bills
At the yesterday’s auction, three-month state bills were sold for RSD 3 bn, which accounts for 100 pct of the release, the Treasury Administration of Serbian Ministry of Finance says. The bills were sold at the rate of 12.39 pct a year and will be mature on 27 October 2009. The next auction is scheduled for 4 August 2009.


Jelasic: Dinar Remains Stable
Radovan Jelasic, National Bank of Serbia Governor, said that dinar exchange rate will remain stable, which certainly doesn’t mean that it’s fixed, and just as before, the National Bank of Serbia will create conditions for the forex market to be able to function in a normal way. – We at the NBS are at peace ahead of the IMF’s visit, because we’ve impeccably met our obligations such as the level of forex reserves, supervision measures, stability of the bank sector. The exchange rate the embodiment of all the things happening in Serbia and I hope that executive government representatives understand that, when they level criticism at the exchange rate, they are in fact criticizing themselves for the things they haven’t done – Jelasic said.


Four Key Points in Negotiations with the IMF
What is certain is that the IMF, which is yet to pay the last installment of loan to Serbia, will have the last word when it comes to methods of filling the budget hole and maintaining the country’s macroeconomic policy. This institution has never said that they will welcome government’s suggestions for a higher deficit which would be compensated. They havent’ forgotten to mention that an increase in VAT and lower wages in public sector will be something which Serbian authorities proposed as a possibility if the rebalance they performed in May turns out to be insufficient. Nevertheless, domestic leadership is still counting on an increased budget deficit and plans to offer amendments to the Income Tax Law or change VAT. Slobodan Ilic, the State Secretary to the Finance Ministry, says for Blic daily that the option of increasing VAT is still on, because it is a part of memorandum signed by IMF reps and domestic leadership.


Vino Zupa invests EUR 1 million
Aleksandrovac-based Vino Zupa informs that it plans to invest EUR 1 million in a new plant for soft drinks production. The company has already installed the new assembly line for production of soft drinks in PET bottles worth EUR 500,000.

Another assembly line worth EUR 1 million will be completed by the end of the year. Capacities of the new production line will amount to 8,000 litres an hour.


Incomes of Veterinarski zavod Subotica grew by 11%
Veterinarian Institute, the Subotica-based company that is specialized for production of fodder and pet food, as well as pharmaceutical products and pesticides, has registered 1.12 billion RSD worth of business incomes in the first half of year 2009, which is 11% more than in the same period in 2008.

Veterinarian Institute opened two new production units in the first half of the year - fish food production line in Subotica and the unit for production of solid hemo-pharmaceutical products in Srpska Crnja, in which 7m EUR was invested. New units in Subotica will make it possible for production of extruded fish food to be doubled, which will contribute to the growth of Institute's export by 20%.

On the other hand, by opening the unit for production of solid hemo-pharmaceutical products, the Institute has become the first institution in field of hemo-pharmacy that meets conditions for GMP certificate since it satisfies the highest production standards. These units ensure completely sterile production and they are the first of the kind in Serbia.

Veterinarian Institute has adopted the business plan at the regular meeting of stockholders, which is expected to increase business incomes in 2009 to the level of 2.12 billion RSD, while the projected net result amounts to 113m RSD.


"Serbian Railways" signed contract worth RSD 2.1bln with domestic repair companies
Serbian Railways" signed 2.1 billion RSD worth of contracts today (July 29, 2009) for overhaul and production of locomotives and cars with eight local repair companies.

- Total of 109 passenger cars, 500 freight cars and 12 locomotives should be repaired, while 100 new freight cars should be purchased from the Railway Car Factory in Kraljevo - "Serbian Railways" announced.

The funds for realization of the project, which should be finished by the end of the year, have been provided by the Government of Serbia through the Ministry of Economy and Regional Development from the budget funds for year 2009.

The guarantee for realization of the project will be in the form of special loans of the Development Fund.

The Director General of "Serbian Railways", Milovan Marković, said that the realization of the project would make it possible for that public company to satisfy the needs of the market already by the end of the year.

According to his words, all repair companies in Serbia are included in the project, and total of 2,250 workers will be employed.

As he specified, "Goša" from Smederevska Palanka will repair and reconstruct 54 passenger cars for 351m RSD, while Smederevo-based "Želvoz" will repair 145 freight and 55 passenger cars for 420m RSD.

The overhaul of 100 freight cars for 101m RSD will be done by Subotica-based "Bratstvo", "Vagonka" from Niš will repair 125 cars for 170m RSD, MIP from Ćuprija will repair 80 cars for 79m RSD, while "Intermehanika" from Smederevo will repair 50 cars for 45m RSD.

Niš-based "Lokomotiva" got 358m RSD to repair 12 locomotives, while 100 new cars will be purchased from Kraljevo-based Railway Car Factory for 578m RSD.

Marković said that the passenger cars owned by "Serbian Railways" were about 30 years old at average, and that was the reason why the maintenance costs were so high and why there was constant lack of cars.

- "Serbian Railways" needs about 5,500 freight cars to satisfy the needs of the economy sector, and it currently has only 3,500 - said Marković.

He reminded that over 40% of freight cars were older than 30, and he added that "Serbian Railways" had lost about 90m EUR over the last three years because of the lack of freight cars.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta