Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najveća nezaposlenost za deset godina u zoni evra

Nezaposlenost u zoni evra u maju je dostigla desetogodišnji maksimum i ponovo probudila bojazni da će do oporavka proći još vremena i da će puno ljudi ostati bez posla

Stopa nezaposlenosti u 16-članoj zoni evra u maju je bila 9,5 odsto, najveća od maja 1999. godine, nakon aprilskih 9,3 odsto, saopštila je danas statistička služba EU.

Rast nezaposlenosti bio je očekivan, s obzirom na pad proizvodnje širom Evrope. Naime, u prvom ovogodišnjem kvartalu privredne aktivnosti u zoni evra pale su 2,5 odsto jer je globalna recesija posebno pogodila industrijski sektor.

Najveću stopu u zoni u maju je imala Španija, od 18,7 odsto u poređenju sa aprilskih 18 procenta, a najmanju Holandija, gde je bez posla bilo samo 3,2 odsto radno aktivne populacije, i Austrija, od 4,3 odsto.

U Nemačkoj, najjačoj evropskoj ekonomiji, stopa nezaposlenosti je u maju bila 7,7 odsto, kao u aprilu.

Analitičari kažu da najnoviji pokazatelji bude nadu da će idući ka kraju godine ekonomija zone evra početi da se oporavlja, međutim, velika nezaposlenost nastaviće nepovoljno da deluje na potrošnju i poverenje.

Na nivou 27-člane EU stopa nezaposlenosti je u maju porasla na 8,9 odsto sa aprilskih 8,7 odsto. Majska stopa bila je najveća od juna 2005.

Rastu stope u EU najviše su doprinele baltičke zemlje koje su u dubokoj recesiji.

U Letoniji, koja je u prvom kvartalu imala pad privrednih aktivnosti od 18 odsto u poređenju sa istim periodom 2008, stopa nezaposlenosti u maju je skočila na 16,3 sa aprilskih 15,3 odsto.

Podatke o nezaposlenosti, ali junskoj, treba da objavi i SAD. Analitičari očekuju da američka stopa nezaposlenosti za jun bude 9,7 odsto, 0,3 odsto veća nego mesec dana ranije.Pregovori s MMF-om biće dugi i teški

Potpredsednik MMF Muriljo Portugal smatra da je još rano za odgovor na pitanje da li će Fond Srbiji odobriti povećanje fiskalnog deficita, jer to zavisi od toga koliko će manjak premašiti predviđena tri odsto BDP

Potpredsednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Muriljo Portugal sastao se s predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke, ali nije mogao da kaže da li će Fond odobriti povećanje budžetskog deficita i posledično, da li će Srbiji biti automatski prosleđena i druga tranša kredita MMF vrednog 2,9 milijardi evra, napominjući da će ta odluka biti doneti u avgustu.

Pored kurtoaznih reči predstavnika Fonda o tome da je vlada odlučna u sprovođenju oprezne ekonomske politike, kao i o sjajnim efektima državnog programa za prevazilaženje krize, između redova se moglo zaključiti da će avgustovski pregovori biti dugi i teški.

- MMF je ponosan što je mogao da pomogne Srbiji sa kreditom od oko 10 odsto BDP i tako doprinese finansijskoj i kursnoj stabilnosti i povećanju poverenja, kao i dobroj politici NBS u držanju inflacije na dogovorenom nivou. Iako su rezultati mera pozitivni, realni sektor je u problemima većim nego kada je pravljen sporazum između Fonda i Vlade Srbije. Takođe se i fiskalna politika nalazi u problemima, ali u sporazumu su predviđene mere predostrožnosti pomoću kojih ćemo se izboriti sa ovim problemima - istakao je Portugal.

U sporazumu s MMF-om mere predostrožnosti su, ukoliko druge mere vlade ne daju željene efekte, povećanje PDV i nominalno smanjenje plata, a naša vlada je protiv toga, iako je na to pristala u martu kada je pregovarano.

Portugal je ocenio da je rano za odgovor da li će MMF odobriti povećanje fiskalnog deficita, jer to zavisi od toga koliko će manjak biti veći od predviđena tri odsto BDP.

- Još nemamo podatke za prvu polovinu godine, pa će u avgustu biti pravi trenutak da se donese ta odluka. Ona će zavisiti i od toga koji je razlog odstupanja, da li je uzrok u eksternim faktorima na koje vlada nije mogla da utiče. Takođe, videćemo da li su dogovorene mere implementirane i da li su dale efekta, kao i da li je neinflatorno finansiranje bilo adekvatno. Uveren sam da ćemo postići dogovor u avgustu. Razgovori mogu biti komplikovani i dugotrajni, ali ćemo se dogovoriti - ocenio je Portugal.

On je istakao da treba ojačati fiskalnu poziciju Srbije, dok se privatni sektor već prilagodio novim okolnostima. Prema njegovim rečima, misija MMF će oceniti i da li je teret prilagođavanja ravnomerno raspoređen između javnog i privatnog sektora.

Na primedbu da je MMF bio popustljiv prema zemljama u istočnoj Evropi, Portugal je rekao se to teško može nazvati popustljivošću jer je, na primer, Srbiji odobreno povećanje deficita budžeta sa 1,75 na tri odsto, jer je to bio razuman potez.Umesto para, putari dobili – blokadu

Rajfajzen i AIK banka blokirale su juče račune svih putara u Srbiji, jer ni jedno od tih preduzeća nije izmirilo svoje dugove. Trenutna blokada je na četiri-pet milijardi dinara i nijedan od dvadeset putara nije u mogućnosti da posluje i plaća svoje obaveze prema dobavljačima (građevinski materijal, gorivo...)

Da do ovakve teške situacije ne bi došlo, vlada je pre nekoliko dana izdala garanciju i zadužila se za kredit od oko 18 milijardi dinara kod dve poslovne banke – Sosijete ženeral i Unikredit. Zatim su te banke odobrile putarima kredite da vrate dugove Rajfajzen i AIK banci, ali je problem nastao u modelu cesije. Naime, Javno preduzeće „Putevi Srbije” ili ne ume ili ne želi da povuče novac od Sosijete ženeral i Unikredit banke, da ga prebaci na račune Rajfajzen i AIK banke i tako omogući putarskim preduzećima da nastave da rade normalno.

Iako su putari i u sredu pokušali da reše problem, blokada od juče ih je dovela u veoma težak položaj. Oni očekuju da vlada razreši trenutnu situaciju i pomogne im da odblokiraju račune preduzeća."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta