Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Železnice" potpisale ugovore s domaćim remonterima

"Železnice Srbije" potpisale su sa osam domaćih remontnih preduzeća ugovore o proizvodnji i remontu vagona i lokomotiva, u vrednosti od 2,1 milijarde dinara


- Remontovaćemo ukupno 109 putničkih vagona, 500 teretnih vagona i 12 lokomotiva, a nabavićemo i 100 novih teretnih kola iz Fabrike vagona u Kraljevu - izjavio je generalni direktor "Železnica" Milovan Marković.

- Reč je o dobrom projektu Vlade Srbije, koji će našem preduzeću omogućiti da dobije veliki broj novih voznih sredstava, a srpskoj vagonogradnji da uposli kapacitete i angažuje ukupno 2.250 radnika - dodao je on, napominjući da bi čitav posao trebalo da bude završen do kraja godine.

Sredstva za realizaciju tog projekta obezbeđuje Vlada preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja iz budžetskih sredstava za ovu godinu, a garancija za uspešnu realizaciju posla biće u formi posebnih kredita preko Fonda za razvoj, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije".

Prema Markovićevim rečima, u ovaj projekat uključena su sva remontna preduzeća u Srbiji. "Goša" iz Smederevske Palanke remontovaće i rekonstruisati 54 putnička vagona, u vrednosti od 351 miliona dinara, smederevski "Želvoz" popraviće 145 teretnih i 55 putničkih vagona, a vrednost posla je 420 miliona dinara. Teretna kola remontovaće i subotičko "Bratstvo" - 100 vagona, u vrednosti od 101 miliona dinara, "Vagonka" iz Niša 125 vagona, u vrednosti od 170 miliona dinara, MIP Radionica šinskih vozila "Ćuprija" - 80 vagona, u vrednosti od 79 miliona dinara i "Intermehanika" iz Smedereva - 50 vagona, u vrednosti od 45 miliona dinara. Niška "Lokomotiva" dobila je posao vredan 358 miliona dinara za remont 12 lokomotiva, a od kraljevačke Fabrike vagona biće kupljeno 100 novih teretnih vagona, u vrednosti od 578 miliona dinara.

- U teretnom saobraćaju, srpskim železnicama za zadovoljavanje potreba privrede potrebno je oko 5.500 vagona, a sada je u saobraćaju samo 3.500. Više od 40 odsto naših teretnih vagona starije je od 30 godina, a zbog nedostatka kola u robnom saobraćaju samo u prethodne tri godine izgubili smo oko 90 miliona evra. Realizacija ovog posla već do kraja godine omogućiće "Železnicama Srbije" da zadovolje potrebe tržišta u putničkom i robnom saobraćaju - istakao je Marković.Cvetković: Uštede, bez novih nameta

Premijer Mirko Cvetković kaže da od budžetskih korisnika očekuje uštede i racionalizaciju, ali da Vlada neće opterećivati privredu i građane dodatnim nametima


"Vlada se priprema za pregovore sa MMF-om koji su zakazani za kraj avgusta. U tom smislu, dao sam nalog najvećim budžetskim korisnicima da razmotre sve mogućnosti za uštedu i racionalizaciju", izjavio je Cvetković i naglasio da Vlada i dalje stoji pri stavu da se neće povećavati PDV.

Što se tiče poreskih zakona oni, prema rečima premijera Cvetkovića, još nisu dogovoreni i usaglašeni. "Ali, sasvim je sigurno da ćemo voditi računa da privredu i građane ne opterećujemo dodatnim nametima", poručio je predsednik Vlade Srbije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i vlasti Srbije postigli su 26. marta ove godine sporazum o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra koji je trebalo da traje do sredine aprila 2011. godine ali i o štednji na svim nivoima u državi.

Sporazum je predvideo da država za dobijanje sredstava ispuni određene uslove, od kojih je najznačajniji da budžetski deficit iznosi tri odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i da se sprovedu određene mere u pravcu fiskalnog prilagođavanja, odnosno štednje i smanjenja javne potrošnje u Srbiji.

U sklopu tog paketa vlada Srbije je zamrzla fond zarada u javnom sektoru i penzija, uvedeno je dodatno oporezivanje zarada, sprovedene mere štednje na svim nivoima državne uprave.Bolja prognoza za cene baznih metala

Analitičari kompanije JT Morgan Čejz, druge po veličini američke banke po imovini, povećali su prognozu cena baznih metala, u očekivanju oporavka tražnje u drugoj polovini godine pod uticajem povećanja industrijske proizvodnje u svetu

- Bakar će ove godine dostići prosečnu cenu od 4.775 dolara za metričku tonu, što je za 16 odsto iznad prethodne projekcije iz maja - izjavio je analitičar Majkl Jansen.

On je predočio da će industrijska proizvodnja u svetu porasti za sedam odsto na godišnjem nivou u drugoj polovini ove godine što će, kao rezultat, omogućiti cenama baznih metala da nastave da rastu do kraja 2009. zahvaljujući tome što se popunjavanje zaliha, koje je uglavnom okončano u Kini, sada premešta u druge zemlje sveta.

Bakar, koji je ove godine na tržištu metala u Londonu (LME) ojačao za 83 odsto, najprivlačniji je bazni metal u dugoročnoj perspektivi, s obzirom na potencijal "produženog" deficita isporuka u narednim godinama, smatra JP Morgan. Taj metal, koji se između ostalog koristi u proizvodnji cevi i žica, koštaće iduće godine prosečno 5.563 dolara za tonu, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na prethodnu prognozu.

Bakar za tromesečnu isporuku je u utorak u Londonu ugovaran po 5.638,25 dolara za tonu, dok je nikl koštao 17.010 dolara za tonu. Olovo je ugovarano po 1.805 dolara, cink po 1.721 dolar i aluminijum po 1.855 dolara za tonu, podsetila je agencija Blumberg.

Nikl, koji se uglavnom koristi u proizvodnji nerđajućeg čelika, koštaće ove godine prosečno 15.556 dolara za tonu, smatra JP Morgan. Prosečna cena aluminijuma, široko korišćenog u mnogim sektorima - od pakovanja do proizvodnje aviona - iznosiće 1.608 dolara za tonu, što je povećanje za 11 odsto u odnosu na projekciju iz maja. Banka je povećala i prognozu cene olova - za 17 odsto, na 1.498 dolara za tonu, kao i cinka - za 13 odsto, na 1.517 dolara za tonu.

Indeks šest industrijskih metala na LME povećan je za 55 odsto u 2009, nadmašivši rast indeksa Standard & Purs 500 od 8,7 odsto.

Uvoz bakra u Kinu, koja je najveći svetski potrošač tog metala, povećan je u junu na rekordnu količinu. Kina je ove godine kupila 235.000 tona bakra za strateške rezerve, prema pisanju štampe u toj zemlji tokom prošlog meseca.

Analitičari JP Morgana su istovremeno snizili prognoziranu prosečnu cenu zlata u ovoj godini za 2,1 odsto, na 939 dolara za finu uncu i ostavili nepromenjenu prognozu za 2010. na nivou od 950 dolara za uncu. Cena srebra u ovoj godini će, prema procenama ovih eksperata, iznositi prosečno 13,9 dolara za uncu, što je sniženje od 0,9 odsto u odnosu na prethodnu projekciju.Pokrajinska vlada traži da država otkupi još pšenice

Izvršno veće Vojvodine predložilo je danas Vladi Srbije da preko Republičke direkcije za robne rezerve otkupi dodatnih 300.000 tona ovogodišnjeg roda pšenice, po ceni većoj za tri dinara od trenutne tržišne cene


Pokrajinska vlada će Vladi Srbije predložiti i da se svim poljoprivrednim proizvođačima pšenice omogući besplatno lagerovanje ovogodišnjeg roda do kraja godine, navodi se u saopštenju sa današnje sednice vlade.

Robne rezerve su preko Produktne berze u Novom Sadu od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava otkupila 65.000 tona pšenice po ceni od 13 dinara po kilogramu, što je u tom trenutku bilo za tri dinara više od tržišne cene pšenice.

Prema oceni Zadružnog saveza Vojvodine, država je tim postupkom povukla sa tržista oko tri odsto ovogodišnjeg roda i time samo unela zabunu na domaćem tržištu pšenice.

Zadružni savez je zatražio da robne rezerve otkupe još 200.000 tona pšenice po ceni od minimum 17,65 dinara po kilogramu, jer bi taj iznos pokrio minimalne troškove proizvodnje te poljoprivredne kulture u Srbiji i regulisalo domaće tržište.

Prema podacima stručnjaka, ove godine rod pšenice u Srbiji trebao bi da bude oko 3,6 tona po hektaru, ali će na pojedinim parcelama zbog nepovoljnih vremenskih uslova biti znatno niži.

U Srbiji je prošle godine posejano oko 560.000 hektara pod pšenicom.Kasni podela akcija NIS-a
I dok nadležni tvrde da je razlog kašnjenja veliki broj pritužbi građana, Đorđe Petrović kaže da vlada ne zna kako javnosti da saopšti da je realna vrednost NIS-ovih akcija 96, a ne 270 evra kako je procenio „Dilojt i Tuš”

Da li je „Dilojt” pogrešio: zgrada NIS-a u Novom Sadu Zaposleni i bivši radnici NIS-a neće početkom avgusta dobiti besplatne akcije, kako im to po zakonu pripada, ali se čini sve da im se ovi vlasnički papiri podele što pre, potvrdio je juče za „Politiku” Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Upitan koji je krajnji rok do kada bi akcije mogli da dobiju, Mrakić kaže da će se požuriti kako bi im one bile podeljene do kraja avgusta, najkasnije početkom septembra. A kao razlog odlaganja (zakonski rok za početak podele NIS-ovih akcija šest meseci od privatizacije, odnosno 10. avgust) Mrakić navodi veliki broj pritužbi radnika, (oko 1.000) koji bi da ostvare ovo pravo, ali imaju problema da to realizuju.

– Imam uveravanja iz Ministarstva ekonomije da će se ubrzano raditi na rešavanju pritužbi kako se rok za početak podele NIS-ovih akcija ne bi prolongirao u nedogled, ističe on i dodaje da je o svemu obavestio i sindikat radnika NIS-a.

Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, kaže za naš list da je pola godine bilo dovoljno da se sve pripremi za početak podele besplatnih akcija. Zaposleni i bivši radnici sačekaće do kraja avgusta, ali posle toga će „zaoštriti retoriku”, jer je dosta onih koji žele što pre da ostvare ovo svoje pravo. Nekima je potreban novac, a neki bi da iznesu akcije na berzu, kaže on.

Cilj sindikata je da se akcije podele u zakonskom roku. „Gaspromnjeft” je u obavezi da u roku od 24 meseca ponudi da otkupi akcije radnika i to najmanje po ceni po kojoj su je i oni kupovali kada su preuzimali NIS – 96 evra po akciji.

– Zaposleni kojima se to učini malo mogu izneti akcije na berzu i čekati da cena skoči, što je realno očekivati ako se zna da se ruski partner obavezao da će u narednom periodu uložiti oko 570 miliona evra u modernizaciju – zaključuje Takić.

Đorđe Petrović, predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS-a, kaže za naš list da je nepoštovanje rokova za podele besplatnih akcija NIS-a slika i prilika onoga što mogu očekivati i ostali građani Srbije koji su konkurisali za podelu akcija, budući da su im se obećavale akcije u protivvrednosti 1.000 evra po čoveku.

– Nije tačno da je razlog za pomeranje roka za isplatu besplatnih akcija veliki broj pritužbi koje ne mogu da se reše do 10. avgusta, već što niko u vladi ne sme da kaže da je vrednost kompanije prodate za 400 miliona evra, procenjene na osnovu izveštaja „Dilojt i Tuša” na nerealnih 2,2 milijarde evra, uticalo na pad vrednosti akcije sa 270 na 96 evra. Jedino što vladi preostaje jeste da izađe s tačnim podacima – kaže Petrović.

Pravo na podelu akcija ima 24.890 zaposlenih i bivših radnika NIS-a i nešto manje od pet miliona građana Srbije. Prema članu 24. Zakona o podeli besplatnih akcija, radna grupa treba najpre da pripremi akt o podeli akcija kompanije koji bi vlada usvojila da bi se uopšte počelo sa podelom tih akcija, što još nije urađeno.

Upitani na osnovu čega u Ministarstvu ekonomije tvrde da zakonski rok za podelu besplatnih NIS-ovih akcija nije 10. avgust, već 31. decembar 2010. godine, u Sindikatu NIS-a kažu da to nije tačno i da je 2010. krajnji rok za podelu akcija svih javnih preduzeća, a ovde se radi o akcijama NIS-a.Odlazak uz otpremnine do 14. avgusta

Umesto do danas, rok za dobrovoljno napuštanje NIS-a uz otpremnine od 750 evra bruto po godini radnog staža produžava se do 14. avgusta, a zaposleni u ovoj naftnoj kompaniji moraju sami da plate poreze kao i svi ostali građani Srbije, potvrđeno je juče „Politici” u Centru za odnose s javnošću NIS-a.

U kompaniji kategorički tvrde da je stav po pitanju bruto ili neto iznos otpremnine već bio formulisan u okviru rada ujedinjene komisije – predstavnika menadžmenta i sindikata NIS-a i on se neće menjati. Zajedničkom odlukom ove komisije prikupljanje zahteva od zaposlenih produžava se do 14. avgusta, jer to zahteva kako situacija oko dodatnih obračuna u vezi nove ponude administracije oko popusta za stambene kredite, tako i veliki broj zaposlenih koji su sada na godišnjem odmoru.

Kompanija striktno tumači iznos isplate za zaposlene koji odlaze dobrovoljno, jer u kupoprodajnom ugovoru ne piše drugačije i, pozivajući se na objašnjenje Zakona o radu koje je dostavilo Ministarstvo rada, kompanija ne vidi osnova za formiranje arbitražne komisije, kako je to u pismu zatražila Jedinstvena sindikalna organizacija NIS-a. Pitanje bruto-neto isplata tokom dobrovoljnog odlaska bilo je predmet rasprave na sednici komisije, na kojoj je poslodavac formulisao konkretnu jedinstvenu poziciju, pozivajući na mišljenje Ministarstva rada i zakonom regulisanu praksu uplaćivanja poreza na prihod od strane zaposlenih. Veličina iznosa isplate nema presedana u Srbiji, kategorični su u NIS-u.

Na primedbe sindikata i radnika da „Gaspromnjeft” u roku nije napravio novu organizacionu šemu niti utvrdio nove koeficijente, u NIS-u ističu da se formiranje nove organizacione strukture odvija u skladu sa planom, a da je deo funkcija potpuno formiran, te da će formiranje nove organizacione strukture biti završeno tokom jeseni.

U NIS-u ističu da je članom 19. socijalnog programa utvrđeno da poslodavac može zaposlenima ponuditi da im prestane radni odnos ukoliko takvim zaposlenima isplati jednokratnu otpremninu u visini od 750 evra za svaku godinu rada uvećanu za jednokratnu otpremninu u visini četiri prosečne zarade. Na osnovu važećih propisa, kako onih koji uređuju radne odnose, tako i poreskih, neposredno sledi da je reč o iznosima koji u sebi sadrže porez na zarade i doprinos za obavezno socijalno osiguranje (penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti) koji se plaćaju na teret zaposlenog, odnosno bruto iznos. U NIS-u kažu da su potvrdu toga dobili i u Ministarstvu finansija i u Ministarstvu rada, te da otpremnina prilikom sporazumnog raskida radnog odnosa predstavlja zaradu zaposlenog i tako se oporezuje.

Pod zaradom se smatra „zarada koja sadrži porez i doprinose koji se plaćaju iz zarade”. Iz zarade se plaća porez u celini, jer je zaposleni obveznik, a poslodavac isplatilac, kao i deo doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za koji je zaposleni obveznik, a poslodavac isplatilac.

Predstavnici sindikata i zaposleni u NIS-u tvrde da pravi razlog produženja roka za dobrovoljno napuštanje NIS-a nije zbog toga što je većina zaposlenih u administraciji na godišnjem odmoru, već zato što su najave iz vrha kompanije da bi cena rada mogla da padne na 16.800 dinara dala željene efekte. Naime, u strahu da bi ubuduće mogli da primaju tako malo platu, oni koji su se kolebali, presekli su i prijavili se za dobrovoljan odlazak iz kompanije.

Prema nezvaničnim podacima do sada se za otpremnine javilo oko 700 zaposlenih.
 
 

Ugovor NIS-a i Železnica Srbije

Ugovor između Železnica Srbije i Naftne industrije Srbije o isporukama dizel goriva po povlašćenim cenama potpisaće danasMilovan Marković i generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko.

Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, Železnice Srbije su u prethodna dva meseca uspele da izmire svoja dugovanja prema NIS-u u iznosu od oko 220 miliona dinara.

Zahvaljujući tome, stekli su se uslovi da Železnice Srbije i NIS potpišu ovaj ugovor koji će omogućiti srpskim železnicama izuzetno velike finansijske uštede na godišnjem nivou.Berza gura „Tigar”

Domaće kompanije koje žele da listiraju svoj akcijski kapital i na nekoj stranoj berzi doprinele bi afirmaciji srpskog tržišta i privlačenju stranih investitora

Siniša Krneta Ne postoje nikakve zakonske ili administrativne smetnje kojima bi Beogradska berza onemogućavala kompanije čijim akcijama se trguje na domaćem tržištu da istovremeno potraže investitore i na drugim berzama.

Naprotiv, srpska berza podržava takav čin poslovne hrabrosti i vere u sopstveni kvalitet, kakav ispoljava prva listirana kompanija „Tigar” iz Pirota, iskazujući nameru da svoje akcije kotira i na Bečkoj berzi.

Jer, na taj način, kako za naš list naglašava Siniša Krneta, direktor Sektora poslovnih operacija na Beogradskoj berzi, kompanije koje bi se osmelile da testiraju svoju atraktivnost i na domaćem i na stranim tržištima kapitala istovremeno podstiču tamošnje investitore da obrate pažnju na srpsko tržište kapitala i na druge uspešne emitente čijim akcijama se trguje „u lokalu”.

Uz to, s očekivanim razvojem srpskog organizovanog tržišta nije isključeno i da Beogradska berza postane atraktivna lokacija za trgovanje certifikatima o depozitu nekih stranih, pre svega uspešnih regionalnih kompanija. Jer, ovakav vid trgovanja hartijama jednog emitenta na neograničenom broju berzanskih i vanberzanskih tržišta je regulisan tzv. MIFID direktivom, pa se tako, primera radi, akcijama i certfikatima o depozitu giganta mobilne telefonije „Nokije” trguje na čak 77 tržišta.

Kompanije koje odluče da stranim investitorima „odu na noge” i njihovi akcionari trebalo bi da znaju da se na stranim tržištima ne bi trgovalo njihovim akcijama već specifičnim novoemitovanim vlasničkim instrumentima baziranim na akcijama koji se zovu certifikati o depozitu (GDR – Global Depositary Receipt), objašnjava naš sagovornik.

Ti certifikati se u domaćem Centralnom registru knjiže kao novoemitovani kapital određene nominalne vrednosti podeljen na certifikate o depozitu obeležene CFI kodom različitim od onoga kojim se obeležavaju obične akcije izdavalaca.

Konkretnije, ako „Tigar” želi da se listira na nekoj stranoj berzi, poput Bečke, transakcije njihovim novoemitovanim kapitalom u certifikatima o depozitu bi bile saldirane u austrijskoj instituciji u kojoj se vode vlasnici nad tim specifičnim hartijama od vrednosti koje njihovim posednicima garantuju ista prava kao i akcije.

To znači da se naše institucije ne bave saldiranjem tih transakcija, niti imaju uvid u vlasničku strukturu tog dela namenski emitovanog kapitala domaće kompanije za plasman u inostranstvu, već je to posao onog tržišta na kojem se obavlja promet ovim „kvaziakcijama”.

Jedina obaveza koju emitenti namereni da dualno listiraju svoj akcijski kapital imaju prema domicilnoj berzi jeste da je prethodno o tome obaveste.

Ovo nije mera administriranja koju nameće Beogradska berza, već na taj način svaka domaća berza obezbeđuje značajnu informaciju za potencijalne investitore o tome gde i po kojim cenama sve mogu da trguju kapitalom odabrane kompanije čijim akcijama se trguje na domicilnom tržištu, naglašava Krneta.

Pri tome valuta u kojoj se saldiraju transakcije certfikatima o depozitu zavisi od tržišta na kojem se trguje (evro, dolar, funta...).

Primera radi, akcijama Hrvatskih telekomunikacija se trguje na Zagrebačkom tržištu, a njihovim certfikatima o depozitu na još deset tržišta, među kojima na berzama u Londonu i Frankfurtu.

Ipak, kako ističe Krneta, najveći obim prometa tim papirima u prvoj polovini ove godine ostvaren je na domicilnoj Zagrebačkoj berzi (oko 130 miliona evra), dok je istovremeno na stranim tržištima vrednost prometa certifikatima o depozitu hrvatskog „Telekoma” bila oko 20 miliona evra.

Valja znati da dualno listiranje otvara mogućnost cenovnih arbitraža, odnosno različitih cena za akcije na domaćem i certifikate na stranim tržištima. Šarolikost u cenovnicima je, zahvaljujući elektronskoj razmeni i dostupnosti podataka sa raznih berzi u takozvanom realnom vremenu, u dobroj meri marginalizovana. To znači da investitori koji budu kupovali certifikate na depozite „Tigra” u Beču će plaćati, odnosno prodavati, te vlasničke papire po cenama koje teže da budu jednake onima na Beogradskoj berzi.Serbia to boost cooperation with Armenia
Following a meeting with Armenian Foreign Minister Edward Nalbandian, Minister of Foreign Affairs Vuk Jeremic stated that Serbia is very interested in increasing cooperation with Armenia.


Jeremic, who is currently on an official two day visit to Armenia, pointed out that the two sides discussed economic and cultural cooperation, as well as cooperation within international organisations.

He said that the visit of the Serbian delegation, headed by Serbian President Boris Tadic, to Yerevan is the best evidence that Serbia is working on developing relations with Armenia.

Serbian Minister of Trade and Services Slobodan Milosavljevic, who is also in the Serbian delegation, today met Armenian Minister of Economy Nersess Yeritsian and discussed ways of improving economic cooperation between their two countries.

Milosavljevic and Yeritsian discussed cooperation in the areas of information technology, agriculture, the food industry, pharmacology and tourism, as well as the possibility of working on joint projects and organising business forums in the near future.

The Serbian delegation’s two days visit to Armenia started yesterday with a meeting between President Tadic and Armenian President Serzh Sargsyan.

Tadic said today after his meeting with Armenian Prime Minister Tigran Sargsyan that even though there are clear differences between the way Armenia and Serbia view political processes there is great potential for developing political and economic cooperation.

He stressed that Serbia in the Balkans and Armenia in the Caucasus are key and indispensable parties in resolving regional political issues and problems related to energy supplies.

Tadic stressed that both countries believe that only a compromise reached through peaceful process and negotiation can offer a true and lasting solution to conflicts.

He said that the ties between Armenia and Serbia are centuries old and now the two countries have an opportunity for a fresh start at the beginning of the 21st century.

The Serbian President visited the Matenadaran institute of ancient manuscripts in Yerevan and signed the visitors’ book.

He also laid a wreath today at a memorial dedicated to the Serb pilots who died when an aeroplane crashed while carrying humanitarian aid to victims of the 1988 earthquake in Armenia that claimed 25,000 lives in the city of Spitak.

Today at The Holy See of Etchmiadzin, the seat of the Armenian Apostolic Church, Tadic will meet with Armenian Patriarch Karekin II.


PM Cvetkovic: Government will not burden economy with additional taxes
Prime Minister Mirko Cvetkovic said that he expects more rationalisation from the public sector but noted that the government will not burden the private sector with additional taxes.


Cvetkovic said that the government is preparing for negotiations with the IMF at the end of August.

He added that he has instructed the largest budget beneficiaries to contemplate additional ways of making savings.

The government will not increase VAT at this moment in time he said, adding that the new tax laws have not yet been agreed upon.

We will certainly try not to burden the general public with additional taxes, he concluded.


Disbursement of NIS Shares is behind the Schedule
Both the present and former employees of NIS will not receive free shares in the beginning of August, which they are entitled to in accordance with the law. However, Dusan Mrakic, the State Secretary in Energy Ministry confirmed yesterday for Politika daily that they are doing everything that is in their power to disburse shares as soon as possible. Asked on what is the final deadline for receiving the shares, Mrakic said that they are about to speed up the entire process so that the workers could receive shares by the end of August, or in the beginning of September at the latest. Mrakic said that there was a great number of workers’ complaints (around 1,000), who would like to realize their rights, but they experience problems in doing so, which is the reason for delays (legal deadline for the beginning of disbursement of NIS shares is set at six months following the privatization, which is August 10).


The Highest Salaries in New Belgrade, and the Lowest in Bela Palanka
When it comes to professions, those employed in the sector of financial mediation have the highest average salaries – RSD 75,161, while the lowest salaries were recorded in industry of clothes and fur production – RSD 12,774. Those employed in the sector of air traffic are also in the very top when it comes to average salaries – RSD 61,863, followed by employees in insurance and pension funds – RSD 59,312, tobacco production – RSD 55,589. Then follow the employees in the sector of crude oil and gas extraction, research and development, generation of electricity, gas, and hot water, as well as in the production of coke and oil derivatives. As for the lowest average salaries, ‘bottom’ of the list is reserved for those engaged in textile spinning production – RSD 13,753, followed by the employed in timber and cork processing – RSD 15,072, and leather, leather goods, and shoes production – RSD 15,405. Then follow the employed in furniture production, as well as in the production of precise and optical instruments, radios, TV sets, and communication equipment, fishery, and HoReCa sector.


Minister Diana Dragutinovic: Serbia Not Over-Indebted
By ending a discussion on amendments pertaining to three bills on confirming international financial contracts by which Serbia is additionally borrowing EUR 350.5 mn, the Government of Serbia’s extraordinary session, that started on 16 July, was officially closed. MPs of SRS, DSS and SNS criticized the proposed laws for confirming the financial contracts and the government’s practice to additionally burden the state with debts, while Minister of Finance Diana Dragutinovic rejected criticism that the state is over-indebted, stating that that gives an opportunity for the state to take out loans in time of crisis, and pay them back when better times come. Dragutinovic pointed out that Serbia is not an overly-indebted country, noting that it has high foreign debt but that in the first five months this year, indebtedness dropped by EUR 200 mn.


EBRD To Lend Some 400 Mln Euro to France’s SocGen To Back SMEs in E.Europe
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) said on Wedneday it is lending some 400 million euro ($566 million) in credit lines to French banking group Societe Generale to back small and medium-sized enterprises (SMEs) in eastern Europe.

The majority of the EBRD funding to the subsidiaries is for SME lending with the main aim of supporting this sector via loans to Societe Generale units that are of systemic importance in their countries and which have SME sector expertise, EBRD said in a statement.


The 400 million euro loan facility is part of a 24.5 billion euro package arranged jointly with the European Investment Bank and the World Bank Group, which have committed to provide up to 24.5 billion euro in lending to the crisis-hit SME sector in central and eastern Europe.

The EBRD said it expects to invest over 3.0 billion euro in support of the financial sector this year, focused on systemically important financial institutions and including other joint initiatives with major banking groups active in the region.

Societe Generale Group employs 163,000 worldwide. In southeastern Europe it operates in Albania, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia and Slovenia.


Two DBM factories at auction
Two factories of Dvadesetprvi Maj Beograd (DBM) will put up for action on Friday, July 31. Serbian Privatization Agency informs that the auction will be held if there are buyers interested in the purchase.

The initial price of the factories is RSD 233 million. The first action was held in September 2008. The auction includes 70.25 percent stake in DBM’s turbo engine and transmissions plant and 70.63 percent stake in small litre engine plant.


Serbia Has Potential to Be SEE Investment Centre, AmCham Chief Says
Serbia has all the prerequisites to become an investment centre in south east europe (see), the head of U.S. Chamber of Commerce in Belgrade Skip Bornhuetter said.

“It is conveniently located in the centre of see, it has a competent work force – people have the willingness to learn and the government has the goodwill to improve the climate for investors,” Bornhuetter, who succeeded Dejan Cvetkovic in April as the head of the Serbia-based chamber which operates within the network of American Chambers of Commerce abroad, told SeeNews in an interview.

“Serbia has had a strong, and consistent, economic growth over the past eight years,” he added. Bornhuetter is also area director for Philip Morris International in see.

The American Chamber of Commerce in Serbia comprises 180 members, with overall investments exceeding $6.0 billion (4.3 billion euro) and employing more than 60,000 people in the Balkan country. About one-third of its members are U.S. companies, one-third are local, while the remainder are international companies. To join the chamber, they must be either U.S.-based or be doing business with U.S. companies.

But despite Serbia’s many merits the country is unlikely to lure big American investors for now, Bornhuetter said.

“I am not aware of any large companies planning to invest in Serbia right now. But this is the case, not just in Serbia, but in Europe and all over the world.”

“Serbia should now prepare for the new wave of investments once it exits the crisis,” he added.

industry sectors that have potential to emerge as the new investment areas in Serbia once the Balkan country emerges from the crisis include real estate, service industry and the Information and communication technology, Bornhuetter said.

“These are some of the sectors that we will probably see developing over the next few years because Serbia’s economy is going to need a strong system to support future investments,” Bornhuetter said.

The country’s economy has been on a steady rise since 2000 when the October demonstrations brought down the Socialist Party of Yugoslav strongman Slobodan Milosevic. Serbia’s GDP slowed its growth to a real 5.4% in 2008 from 6.9% in 2007.

Serbia attracted around 625 million euro in FDI in the first quarter of 2009, the country's deputy premier in charge of EU integration, Bozidar Djelic, said in May. FDI in Serbia should reach some 1.5 billion euro this year. The Balkan country attracted around $2.1 billion in FDI in 2008, just up from some $2.0 billion in 2007.

Bornhuetter believes that the government in Belgrade should keep talking to investors still doing business in Serbia in a bid to motivate new companies to invest.

“Current investors are the best communicators and the best ambassadors to any new investors because any new potential investors will come to AmCham, or a large company, and ask, ‘What has your experience been like in Serbia?,’” Bornhuetter said.

“One of the examples we had was meeting with the Prime Minister [Mirko Cvetkovic] and a number of his cabinet members where we reviewed a number of key regulatory topics. Sharing their plans or actions going forward that might impact the business community is a key factor that investors look at when they are selecting where they want to make their investment,” said Bornhuetter.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta