Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fijat predao projekte za 15 fabrika

Italijanski Fijat je predao Ministarstvu ekonomije Srbije projekte za izgradnju 14 fabrika za proizvodnju automobilskih delova i fabrike autobusa u Kragujevcu


Nedeljnik Kragujevačke prenosi da je ta dokumentacija za izgradnju pogona u industrijskoj zoni Korman poje, nadomak Kragujevca, ukupne vrednosti 240 miliona evra, prethodnica biznis plana kompanije Fijat automobili Srbije.

Prema dostavljenim planovima, navodi list, na parceli od 35 hektara biće izgrađeni pogoni 14 italijanskih firmi koje će biti deo prateće industrije kompanije Fijat automobili Srbija. Na susednoj parceli od 20 do 25 hektara Iveko, koji posluje u sastavu Fijat grupe, podići će fabriku za proizvodnju autobusa.

Projekti, koji su dostavljeni i Agenciji za privatizaciju Srbije, sadrže detaljne nacrte pogona sa pratećom komunalnom, energetskom i ostalom infrastrukturom.

Srbija i Fijat su 28. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, a zajedničko preduzeće italijanske kompanije i Vlade Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra.

Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo Fijata bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

U fabrici se proizvodi "punto", a planirano je da zajedničko preduzeće postane i jedini proizvođač jednog novog Fijatovog modela za tržište EU, za šta će bi trebalo da bude instaliran pogon kapaciteta proizvodnje 200 hiljada vozila godišnje.Kožara Partizan počinje proizvodnju za desetak dana

U fabrici kože "Partizan" u Kragujevcu za desetak dana počeće proizvodnja sa uposlenošću kapaciteta od 90 odsto

Vlasnik "Partizana" Aleksandar Aleksić rekao agenciji Beta da su radnici do 17. avgusta na kolektivnom godišnjem odmoru i da se u fabrici za to vreme obnavlja oprema.
"Planiramo da za desetak dana počnemo sa proizvodnjom jer smo obezbedili hemiju u vrednosti od 40 hiljada evra, a krajem sledeće sedmice iz Engleske treba da stignu delovi mašina, noževi za skidanje kože, koje smo poslali na obradu", rekao je Aleksić.
Prema njegovim rečima, proizvodiće se za domaće tržište, ali u toku su pregovori o poslovnoj saradnji sa novim partnerima iz Italije.
Zbog neizmirenih zarada i doprinosa radnici Partizana su proletos štrajkovali glađju 18 dana.Sto privatnih kompanija imalo 26,6 odsto dobiti privrede

Republički zavod za razvoj objavio je listu 100 najuspešnijih preduzeća u privatnom sektoru u Srbiji, koji su ostvarili ukupnu neto dobit od oko 79,5 milijardi dinara, što je bilo oko 26,6 odsto neto dobiti privrede Srbije. Najuspešnije preduzeće na listi bio je "Sintelon, na drugom mestu liste najuspešnijih nalazi se Duvanska industrija Niš, a zatim slede "Invej", "Hemofarm", "Telenor", Industrija mesa Matijević, "Lafarž" Beočin, Apatinska pivara, "Titan cementara" Kosjerić i "Koka-kola".Kravčenko: Malim akcionarima NIS 96 evra po akciji

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas da je ta kompanija spremna da malim akcionarima isplati cenu akcije koja neće biti manja od one koja je plaćena prilikom privatizacije NIS-a, i najavio da će do početka novembra biti završen revizorski izveštaj o poslovanju kompanije u 2008. godini


Kravčenko je, u intervjuu Tanjugu, rekao da postoje jasni uslovi ugovora akcionara koji predviđaju da cena akcije ne može da bude manja od cene koju je "Gaspromnjeft" platio za jednu akciju NIS-a, odnosno, 96 evra po akciji.
"Konkretna cena treba da bude definisana prema rezultatima tromesečnih trgovanja neposredno pred kupovinu, zato ona može da bude ili ista takva ili veća", rekao je Kravčenko ističući da će menadžment uložiti napor da ta cena bude viša.
Odgovorajući na pitanje kada bi trebalo da bude završena nova revizija finansijskog izveštaja o poslovanju NIS-a za 2008. godinu, Kravčenko je rekao da je početak novembra rok do kada bi revizorska kompanija "Ernst i Jang" trebalo da završi taj posao.
Kravčenko je istakao da bi do 1. decembra, u skladu sa sporazumom sa Ministarstvom finansija, završni račun o poslovanju NIS-a u prošloj godini trebalo da bude poslat Narodnoj banci Srbije, nakon što ga odobri Upravni odbor kompanije (UO).
"Što se tiče uspostavljanja odnosa sa revizorima, menadžment kompanije ispunjava odluke Upravnog odbora i radi sve što treba da bi se mogući sporovi na nivou akcionara rešili u najkraćim rokovima", naglasio je Kravčenko.
Govoreći o budućim planovima, Kravčenko je precizirao da će petogodišnja strategija razvoja NIS-a, koja treba da bude usvojena na jesen, biti bazirana na dve komponente - daljem smanjenju troškova kompanije i na širenju garantovanih kanala krajnjeg plasmana proizvoda, pre svega na tržišta van Srbije.
Generalni direktor NIS-a nije mogao da potvrdi da će novi menadžment za godinu dana rukovođenja kompanijom uspeti da izvuče NIS iz gubitaka, pošto su, kako je rekao, gubici u prva dva meseca ove godine bili suviše veliki. "Minimum koji možemo da obećamo je da će menadžment u toku svog rukovođenja NIS-om obezbediti rad kompanije bez gubitaka," rekao je on, isticući da su osnovne mere koje se preduzimaju da bi se to postiglo - smanjenje gubitaka, cene koštanja proizvodnje, kao i povećanje proizvodnje.
"Drugi pravac se odnosi na smanjenje unutrašnjih troškova kompanije i rizika koji se odnose na sudske sporove, kojih sada imamo 2.500 sa potencijalnim gubitkom za NIS od milijardu dolara", naglasio je Kravčenko i dodao da je jedna od tih mera i normalizacija potraživanja i dugova NIS-a, kao i razvoj sistema prodaje na domaćem i međunarodnom tržištu i povećanje efikasnosti kompanije.
On je rekao da će ceo investicioni program koji je planiran za 2009. godinu biti realizovan, a cena prerade nafte u NIS-ovim rafinerijama neće biti viša u odnosu na konkurenciju, bez obzira na tehnološko zaostajanje kompanije.
Govoreći o modernizaciji rafinerija NIS-a, Kravčenko je naglasio da sve vezano za renoviranje rafinerija napreduje u skladu sa planom i da se priprema finalna prezentacija za razmatranje na Upravnom odboru NIS-a 11. septembra.
Razmatraju se preliminarni rezultati tendera, a u septembru će biti sklopljeni prvi ugovori, dok će u četvrtom kvartalu početi radovi na terenu.Postignut dogovor u "Niteks" -u

Štrajkački odbor i rukovodstvo "Niteksa" postigli su dogovor o isplati zaostalih zarada, koje će biti isplaćene do kraja nastupajuće sedmice, rekao je danas Tanjugu direktor te fabrike tekstilnih proizvoda Milan Kljajić


Po isplati tri zaostale zarade iz 2008. godine radnici će, kako je predviđeno sporazumom, prekinutu štrajk, napomenuo je Kljajić.
Zarada radnika za avgust prošle godine je obračunata, a za septembar i oktobar 2008. godine biće svim radnicima isplaćeno po 15.000 dinara, kazao je Kljajić.
Sa predstavnicima radnika rukovodstvo će nastaviti rad na konačnom obračunu zarade za svakog zaposlenog pojedinačno, koje će potrajati i tokom septembra, naveo je Kljajić i dodao da će radnicima biti izmireno dugovanje dela regresa za godišnji odmor za prošlu godinu, a da će se o regresu za tekuću razgovarati.
"Niteks" bi u naredna dva meseca radio za domaće tržište i zalihe, jer je tokom devetomesečnog štrajka fabrika ostala bez gotovih proizvoda.
"Sa fabrikom su zbog štrajka i neispunjavanja obaveza raskinuti svi ranije zaključeni ugovori vredni oko 60 miliona dinara", naveo je Kljaić.
Prema njegovim rečima,"Niteks" će u narednim mesecima pokušati da obnovi ugovore o namenskoj proizvodnji.
Kljajić veruje da će fabrika ubrzo povratiti poverenje svojih ranijih poslovnih partnera i zauzeti mesto na tržištu na kome je bila pre štrajka.
Radnicu su, stupajući u štrajk novembra prošle godine, tražili isplatu zaostalih zarada, regresa i punu upošljenost kapaciteta.
Sredinom januara 2009. godine sa poslovodstvom je postignut sporazum, a o postignutoj dinamici isplate zarada i drugim tačkama sporazuma radnici su se izjasnili na referendumu.
Kako dinamika isplate zarada nije poštovana, štrajk je obnovljen krajem februara i od tada nije prekidan.
Radnici niške fabrike najpre su štrajkovali u krugu fabrike, a onda su započeli protestne šetnje ulicama Niša.
Posle incidenta u sedištu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Nišu, koji je prihvatio sporazum sa poslovodstvom, a protiv koga su bili članovi Samostalnog sindikata, radnici su se vratili u fabriku, ali nisu dozvoljavali rukovodstvu fabrike ulazak u poslovne prostorije.
Radnici su od Agencije za privatizaciju takođe tražili da se izjasni da li je većinski vlasnik fabrike, beogradskla firma "Irva investicije", ispunila svoje obaveze iz kuporodajnog ugovora, tražeći da privatizacija fabrike bude ponistena.
Fabrika, u kojoj je zaposleno oko 700 radnika, privatizovana je 2006. godine."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta