Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ne prodavati odmah akcije NIS-a, EPS-a, „Telekoma”

Bez obzira na nominalnu i startnu tržišnu vrednost akcija „blu čip” kompanija treba očekivati da, dugoročno, to bude veoma vredan kapital

Tek će vredeti: Telekom „Srbija” Za četiri miliona akcionara koji će dobiti besplatne akcije javnih preduzeća, bitno je da se pre odluke o eventualnoj prodaji akcijskog kapitala prisete starog berzanskog pravila – kupuj kad je jeftino, a prodaj kad je najskuplje. Tako se ostvaruje najveći kapitalni dobitak.

Postoji još jedno pravilo kojeg se treba prisetiti pre eventualne prodaje akcija čim se dobiju – startne berzanske cene znatno su niže od kasnijih kad se trgovanje zahukta.

Ako se pridržavaju pravila, akcionari bi trebalo da se naoružaju i strpljenjem i da znaju da povremeno naiđu „mršavi meseci“, pa je neophodno sačekati pravi trenutak za prodaju akcija po najpovoljnijoj ceni.

Svest akcionara da „hartije“ koje su dobili besplatno imaju ne samo cenu već i vrednost prvi put se probudila maja 2002. godine, prilikom prodaje državnog paketa u „Apatinskoj pivari“, kojem su svoje akcije mogli da pridruže i mali akcionari. Tada je belgijski koncern „Interbru“ akcije plaćao 11.300 dinara, dok su nestrpljivi akcionari, koji su, samo nekoliko dana ranije, prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi požurili s prodajom akcija, dobijali 1.350 dinara. Mnogi su tada napadali Berzu i brokere da su ih prevarili, ne shvatajući da su berzanski posrednici postupali po nalogu koji su dobili od akcionara i da su ispoštovali volju prodavaca.

Tadašnji akcionari su imali i očiglednu nastavu iz trgovine na berzi, jer su bili prinuđeni da shvate da niko ne može da ih zaštiti od pogrešnih i brzopletih poteza, odnosno da je, pored spremnosti da se prihvati rizik, jedna od važnih odlika berzanskog poslovanja i strpljenje.

Drugu veliku lekciju srpski akcionari dobili su u prvih pet meseci 2007. godine, kad su na srpsko tržište ušli strani portfolio-investitori i kad su startovali prvi domaći investicioni fondovi, što je na plitkom tržištu (zbog velike tražnje) podiglo cene akcija u nebesa. Gonjeni pohlepom i prilikom da zarade u kratkom vremenu, jer su cene svakodnevno rasle kao na taksimetru, nedovoljno upućeni su kupovali akcije ne pitajući se koliko stvarno one vrede.

Neki su, zaista, i uspeli u svom naumu i zaradili velike pare, ali većina je ostala kratkih rukava i neprijatno se iznenadila kad su cene krajem maja i početkom juna 2007. počele naglo da padaju, jer je došlo do realne korekcije njihove vrednosti.

Svima koji su, suprotno ekonomskoj logici, kupovali akcije kad su bile najskuplje ostaje da čupaju kosu i da čekaju trenutak da se berza oporavi i dođe pravi trenutak za prodaju.

Međutim, oni koji su podlegli panici (loš saveznik u berzanskom poslu) i prodavali akcije ispod cene po kojoj su ih kupovali, uknjižili su gubitak i verovatno se na duži period odrekli učešća u berzanskom prometu.

U svakom slučaju, na berzi ne treba žuriti i trčati „na prvu loptu“, jer je velika izvesnost da će cena kvalitetnih kompanija rasti posle oporavka berze. Ovo tim pre, što izvestan broj firmi (pre svega onih čije akcije se najčešće promeću na berzi) dobro posluje i ima ambicije da nastavi tako, pogotovo ukoliko se krene u intenzivnije investiranje. Za buduće akcionare je bitno da shvate da će posedovati kapital srpskih „blu čip“ kompanija, onih koje se u svim ekonomijama smatraju vitalno značajnim.

Bez obzira na nominalnu i startnu tržišnu vrednost akcija EPS-a, NIS-a, Telekoma, „Galenike“... treba očekivati da, dugoročno, to bude veoma vredan kapital. Zato ne treba nasedati na ponude raznih mešetara – agencija da im po nižoj ceni od obećanih 1.000 evra otkupe pravo na akcije, koje bi, na tržištu, mogle dugoročno da vrede mnogo više od nominalne vrednosti.

Uostalom, ni budući strateški partneri sadašnjih srpskih javnih preduzeća sigurno neće kupovati kompanije u čiji razvoj ne žele da investiraju, podižući na taj način i vrednost njihovog akcijskog kapitala.Cvetković: MMF ne insistira na povećanju PDV
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije insistirala na povećanju stope PDV, kako su to preneli neki beogradski mediji, i naglasio da neće biti povećanja poreskih opterećenja prema privredi Srbije


- Politika Vlade je da ne povećava poreska opterećenja privredi i građanima - rekao je Cvetković i dodao da misija MMF na sastanku s predstavnicima Vlade Srbije nije insistirala na povećanju poreskih stopa, kao mere za povećanje prihoda budžeta.
Cvetković je rekao da je na sastanku sa predstavnicima MMF bilo reči i o povećanju deficita budžeta, koji nije rezultat povećanja rashoda, već smanjenja prihoda zbog ekonomske krize.

- Na sastanku je konstatovano da se rashodi mogu smanjiti reformom javnog sektora. Međutim, ta reforma ne može da bude završena za tri do četiri meseca, već će biti sprovedena u nekoliko narednih godina, pri čemu će tačno biti planirani budući koraci u toj reformi - istakao je premijer i dodao da će na tehničkom nivou razgovora s misijom MMF biti utvrđeni elementi na koji način će biti smanjen deficit budžeta.

Premijer je izrazio ubeđenje da će pregovori sa misijom MMF uspešno biti okončani do srede, 2. septembra, do kada je planirano da delegacija Fonda bude u Beogradu.

Misija MMF, koju predvodi Albert Jeger, započela je u ponedeljak posetu Srbiji u okviru koje će sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarati o ispunjavanju uslova iz kreditnog aranžmana od 2,9 milijardi evra. Kako su preneli beogradski mediji, predstavnici MMF su prvog dana revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom ocenili da je povećanje PDV jedina brza i adekvatna mera za popunjavanje rupe u srpskom budžetu.

Pregovarači iz MMF su tokom sastanaka s predstavnicima Vlade Srbije pozdravili plan uštede u javnom sektoru, ali su primetili da će efekti najavljene racionalizacije državnog aparata biti vidljivi tek 2011. godine, zbog čega povećanje PDV vide kao jedino adekvatno rešenje na kraći rok. Prema navodima medija, stručnjaci iz MMF pitali su srpsku stranu ima li bolje rešenje od povećanja PDV i naveli da oni ne insistiraju na povećanju poreza, ali da se nešto mora preduzeti.

Vlada Srbije saopštila je da je na sastanku srpske delegacije predvođene premijerom Mirkom Cvetkovićem i delegacije MMF postignuta saglasnost da je neophodno prihvatanje većeg deficita budžeta, ali će na tehničkim razgovorima Vlade i Fonda biti razmotrene različite opcije.
Premijer je predstavnicima MMF izložio strategiju Vlade, koja podrazumeva reformu javnog sektora u cilju smanjenja javne potrošnje, što su i predstavnici MMF istakli kao nužnu meru, koja će u srednjem roku dati pozitivne rezultate. U razgovoru je konstatovano da se program koji Vlada sprovodi u najvećoj meri realizuje u skladu s potpisanim aranžmanom sa MMF.

Prvog dana boravka u Beogradu, predstavnici MMF sastali su se i sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, koji ih je upoznao sa merama Vlade za prevazilaženje i otklanjanje negativnih posledica ekonomske krize u Srbiji, i preneo da neće biti smanjenja socijalnih davanja i penzija. Delegacija MMF posebno se interesovala za reforme u oblastima penzijsko-invalidskog sistema i socijalne zaštite, kao i o dinamici izmene sadašnjih i donošenja novih zakonskih rešenja u tim dvema oblastima, saopštilo je resorno ministarstvo. Drugog dana boravka, delegacija se sastala s potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem s kojim je razgovarala o penzijama i penzionom sistemu Srbije u uslovima krize.

Odbor direktora MMF je 15. maja 2009. odobrio kreditni stend-baj aranžman sa Srbijom, u iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine. Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije. U prvoj reviziji kredita MMF je Srbiji odobrio budžetski deficit sa padom od dva odsto BDP, a sada traži smanjenje od 4,5 odsto.
 
 
PKS protiv povećanja poreza
Privrednici se protive povećanju PDV-a i predlažu visoke kazne za one koji ne plaćaju poreze, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS). Predlog PKS je da se PDV smanji za jedan do dva odsto, naveli su u kabinetu predsednika PKS Miloša Bugarina povodom informacija da Misija MMF predlaže povećanje PDV kao najefikasniju meru za povećanje prihoda budžeta Srbije.

Smanjenje PDV, koji trenutno iznosi 18 odsto, kao i poreza i doprinosa sa 63 na 50 odsto i poreza na dobit sa 10 na osam odsto, deo je mera za ublažavanje krize koje će PKS uputiti Vladi Srbije. Deo tih mera odnosi se na smanjenje javne potrošnje i racionalizaciju i efikasniji rad državne administracije, što bi, prema proceni PKS, imalo veći efekat na budžet nego povećanje PDV.

Većina srpskih ekonomskih stručnjaka slaže se da bi povećanje PDV poguralo cene i inflaciju, čime bi se smanjio ionako slab životni standard, dok bi mnogo teži udar pretrpela sama preduzeća koja se u ovom trenutku bore za opstanak. Privrednici u Srbiji odavno upozoravaju na činjenicu da bi povećanjem PDV, kojim se svake godine prikupi najviše državnog novca, firme sve više upadale u krizu nelikvidnosti.
 
Dobar predznak
Ekonomista Danilo Šuković ocenio je da je to što je sa MMF-om postignuta saglasnost o neophodnosti povećanja budžetskog deficita dobar predznak, kao i da će, na kraju, ta međunarodna finansijska institucija odobriti produžetak realizacije stend baj aranžmana. Prema njegovim rečima, čak i da se ne primeni povećanje PDV-a, na građane će se indirektno reflektovati i povećanje deficita, koje znači i povećanje potrošnje i inflacije, pa će svakako građani i tu meru osetiti samo na indirektan i manje vidljiv način.

Šuković je ocenio da država neće uspeti da smanji administraciju u kratkom roku, a teško da će u to ubediti i MMF. Međutim, dodao je on, bez obzira na sve, MMF se neće povući iz ovog aranžmana jer to nije u njegovom interesu, a nije ni njegova praksa da se povlači iz tranzicionih zemalja koje se nalaze "u osetljivom trenutku".


PDV danas opet na pregovaračkom stolu

Nakon susreta Misije MMF-a sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem biće jasno da li će povećanje ovog nameta moći da se izbegne

Nedodirljivi penzioneri: Jovan Krkobabić i Alber Jeger (Foto Tanjug) Porez na dodatu vrednost danas će se ponovo naći na pregovaračkom stolu delegacije Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije. Kako saznajemo, Misija MMF-a srešće se sa Mlađanom Dinkićem, potpredsednikom vlade i ministrom ekonomije, kada će biti jasnije da li će povećanje ovog poreza moći da se izbegne. Demantujući da je delegacija ove međunarodne finansijske institucije insistirala na povećanju PDV-a, premijer Mirko Cvetković je, zapravo, potvrdio ono što je „Politika” pre dva dana pisala. Naime, predstavnici delegacije iz Vašingtona smatrali su da je rast PDV-a najjednostavnije rešenje za povećanje minusa u kasi. Međutim, ukoliko Vlada Srbije ima neki bolji predlog, oni su spremni da ga prihvate.

Sudeći prema tvrdom stavu naših pregovarača, rasprava o povećanju poreza tek će se zahuktati, jer je premijer Cvetković juče ponovio kako je politika vlade da ne povećava poreska opterećenja privredi i građanima. Kako je istakao, na sastanku sa predstavnicima MMF-a bilo je reči i o povećanju deficita budžeta, koji nije rezultat povećanja rashoda, već smanjenja prihoda, zbog ekonomske krize.

Na otvaranju radova na izgradnji puta od Kragujevca do Batočine, Cvetković je rekao da je u razgovoru sa Misijom MMF-a konstatovano da se rashodi mogu smanjiti reformom javnog sektora. Međutim, kako je istakao, ta reforma ne može da bude završena za tri do četiri meseca, već će biti sprovedena u nekoliko narednih godina, pri čemu će biti planirani budući koraci.

Ipak, naš izvor koji je učestvovao u pregovorima kaže da se o povećanju PDV-a pričalo mnogo više nego što je to bilo ko očekivao.

– Odmah su rekli da je problem minus u državnoj kasi, na šta smo odgovorili da i druge zemlje imaju iste muke. Pitali su nas kako ćemo to da pokrijemo i tako, praktično, otvorili priču o rastu poreza kao najjednostavnijem rešenju. Oni podržavaju reformu državne administracije, ali je to mera koja prve uštede (od oko 20 milijardi dinara) može da donese tek posle 2011. godine. Zapravo, tražili su da odmah reagujemo kako bi se prihodi u budžetu povećali. Ocenjeno je da će smanjenje rashoda kao dugoročna mera svakako imati efekta, ali je Misija insistirala na onome što će imati brži uticaj na rast prihoda – kaže naš sagovornik o atmosferi u kojoj su protekli pregovori.

Dve delegacije su se na početku složile oko nekoliko stvari. MMF je dozvolio povećanje deficita u kasi, ali kako saznajemo najviše do 4,5 odsto, dok je naš pregovarački tim insistirao da to bude najmanji dozvoljeni minus, ali da je neophodno i više.

Ipak, MMF je dao blagoslov da deficit bude veći od planiranih 135 milijardi dinara za ovu godinu. Ali, u Ministarstvu finansija procenjuju da ako nam to sada i pođe za rukom, sledeće godine se nećemo „provući” bez povećanja poreskih stopa.

Iako je to bilo najavljeno, dve delegacije za sada nisu spomenule povećanje takozvanog solidarnog poreza na plate veće od 40.000 dinara, a što je kao opciju predlagala ministarka finansija Diana Dragutinović. Pregovarači su se složili da ne bude smanjenja plata i penzija, niti socijalnih davanja.

Ekonomista Danilo Šuković ocenio je juče u izjavi Tanjugu da je to što je sa MMF-om postignuta saglasnost o neophodnosti povećanja budžetskog deficita dobar predznak, kao i da će, na kraju, ta međunarodna finansijska institucija odobriti produžetak realizacije stendbaj aranžmana vrednog tri milijarde evra.

Prema njegovim rečima, čak i da se ne primeni povećanje PDV-a, na građane će se indirektno reflektovati i povećanje deficita, koje znači i povećanje potrošnje i inflacije, pa će svakako građani i tu meru osetiti samo na indirektan i manje vidljiv način.

Šuković je ocenio da država neće uspeti da smanji administraciju u kratkom roku, a teško da će u to ubediti i MMF.

Međutim, dodao je on, bez obzira na sve MMF se neće povući iz ovog aranžmana jer to nije u njegovom interesu, a nije ni njegova praksa da se povlači iz tranzicionih zemalja koje se nalaze „u osetljivom trenutku”.

E E R

-----------------------------------------------------------

Penzije neće biti smanjivane

Penzije i plate se u narednom periodu neće smanjivati, a čim se osete prvi znaci ekonomskog oporavka zemlje uslediće, ako to bude moguće, poboljšanje materijalnog položaja penzionera. To je, između ostalog, zaključak s jučerašnjeg sastanka potpredsednika Vlade Srbije dr Jovana Krkobabića s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, saznaje se u kabinetu potpredsednika.

Krkobabić je na taj način ostao dosledan u zahtevima da se primanja penzionera, koja su od oktobra prošle godine zamrznuta, ne mogu dodatno smanjivati, jer bi to pogoršalo njihov ionako težak položaj. Time je, zapravo, ponovio stav s kojim je pred MMF izašao i tokom njihove posete Srbiji u maju ove godine.

Potpredsednik vlade je istakao da su penzioneri u Srbiji podneli svoj deo tereta tokom krize koja je pogodila ceo svet, te da ne može biti govora o dodatnom smanjenju njihovih prinadležnosti.

Pregovarači su se složili da je ekonomska kriza u Srbiji prošla maksimum, ali da će se privreda oporavljati verovatno i tokom 2010. godine. Potpredsednik vlade je predočio da su planirane reforme u okviru penzijsko-invalidskog sistema Srbije proces koji zahteva brižljivo planiranje i koji mora da ispuni više uslova.

Kako saznajemo, „vašingtonski finansijeri” ni tokom jučerašnjeg razgovora s potpredsednikom Krkobabićem nisu insistirali na smanjenju penzije ispod 60 odsto prosečne plate. Čak i da je bilo takvih zahteva, unutar PUPS-a postoji konsenzus da se na tako nešto ne pristaje.

J. P.

-----------------------------------------------------------

Sporazum sa MMF-om bez velikih „žrtava”

Srbija će ovogodišnji budžetski jaz od oko 150 milijardi dinara prevazići bez velikih žrtava, poput drastičnog smanjenja plata u javnom sektoru i penzija ili funkcionalnih troškova države. Problem je, međutim, kako to pitanje valjano rešiti u sledećoj i narednim godinama, kaže za naš list saradnik biltena „Makroekonomske analize i trendovi” dr Miladin Kovačević, koji je i kao zamenik generalnog direktora Republičkog zavoda za statistiku nezaobilazan učesnik u aktuelnim razgovorima sa predstavnicima MMF-a o reviziji aranžmana sa tom svetskom finansijskom institucijom.

– Suština je u tome da nađemo prihode koji će pokriti evidentnih 150 milijardi dinara prekomernih rashoda i da deficit ne može biti veći od 100 milijardi dinara. Vlada mora pronaći izvore za „peglanje” prekomernih 50 milijardi dinara – ističe naš sagovornik i kao moguće rešenje za taj minus spominje, u prvom redu, smanjivanje rashoda, pa tek onda dodatno oporezivanje.

S obzirom na funkciju koju obavlja, zamenik prvog čoveka Republičkog zavoda za statistiku, pitali smo Kovačevića na osnovu kojih i čijih podataka se, kao analitičke baze, razgovara sa predstavnicima MMF-a. Očekivan odgovor – samo s našim. Srbija već odavno radi po standardima i načelima evropske statistike, tako da su naši podaci sasvim uporedivi. Inače, sve podatke i tabele pripremili su Republički zavod za statistiku, Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija, a analitičke informacije izradila je redakcija biltena MAT.Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je za crnogorsku TV "Atlas" da je srpska

On je najavio zajednički rad vlada Crne Gore i Srbije na izgradnji puta Bar-Boljari-Kraljevo

"U četvrtak se nastavlja izvanredna saradnja vlada Crne Gore i Republike Srbije u domenu saobraćaja i saobraćajne politike. Biće potpisan sporazum o prevozu putnika i stvari u međunarodnom drumskom saobraćaju. Pored toga vodićemo preliminarne, za sada okvirne, ali vrlo precizne razgovore o zajedničkom učešću vlada Republike Srbije i Crne Gore o izgradnji autoputa Bar-Beograd", rekaoje Mrkonjić.

On je rekao da želi za crnogorsku javnost da potvrdi, da je Srbija u potpunosti opredeljena i okrenuta ka realizaciji tog projekta.

Mrkonjić je rekao da se trenutno radi dokumentacija za deonicu između Beograda i Čačka, a početak radova iz sopstvenih sredstava Srbije, prema njegovim rečima biće 1. marta iduće godine.

"Dogovorićemo sa ministrom saobraćaja Crne Gore Andrijom Lomparom, da zajednički nastupimo kod, pre svega, turskih građevinskih preduzeća i engleskih i američkih banaka za izgradnju i realizaciju projekta autoputa od Bara do Boljara, odnosno od Boljara dalje do Čačka, ili preko Ivanjice do Kraljeva".

"To je projekat koji ćemo raditi zajednički i za koji su zainteresovane mnoge velike svetske kompanije", poručio je Mrkonjić.

On je rekao, da je srpska privreda vrlo zainteresovana za kupovinu Luke Bar, odnosno za učešće na tenderu za kupovinu.

"Srpska privreda i srpska preduzeća bez Luke Bar nemaju izlaz na more i to je prirodan put", rekao je Mrkonjić i izrazio očekivanje da će ona kao najbolji kandidati taj posao i dobiti.Investitori oprezni, akcije pojeftinile

Cene akcija u Evropi i Aziji uglavnom su umereno smanjene, nakon što su prethodnih pet dana rasle, dok je kurs dolara bio nešto čvršći nego prethodno, u situaciji kad su investitori uzdržani, u očekivanju da vide da li će se najavljeni oporavak svetske privrede zaista i dogoditi


Globalni indeks akcija - MSCI - koji prati kretanje cena deonica u 23 najrazvijenije svetske ekonomije, oslabio je za minimalna 0,2 odsto u odnosu na najviši nivo u toku ove godine, dostignut u ponedeljak. Indeks akcija na efektnim tržištima brzorastućih ekonomija oslabio je za 0,5 odsto, ali je u toku ove godine napredovao za oko 50 odsto.

Glavni evropski indeks - FTS Eurofirst 300 - takođe je neznatno oslabio sa prethodnog dostignutog desetomesečnog maksimuma - za 0,2 odsto, dok je japanski Nikei indikator na berzi u Tokiju izgubio 0,8 odsto ranije vrednosti. Najveći pad je, međutim, zabeležen na kineskom tržištu akcija, jer je Kompozitni indeks deonica Šangajske efektne berze oslabio za 2,6 odsto, ali tamošnji investitori nisu se previše uzbudili, jer je isti pokazatelj u prethodna tri poslovna dana ojačao za 7,5 odsto.

Početak poslovanja na najvećoj svetskoj berzi za promet akcija - na njujorškom Volstritu - trebalo bi, prema oceni eksperata na koje se poziva Rojters, da protekne u umerenim izmenama vrednosti glavnih indeksa - Dau Džons, Standard end Purs i Nazdak.

Dolar je na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu minimalno napredovao prema evru i u podnevnoj trgovini je vredeo 1,4327 za zajedničku valutu 16 članica Evropske unije, dok je jen na istom tržištu razmenjivan po kursu od približno 94 za "zelene novčanicu". Dolar trenutno vredi i 1,0578 švajcarskih franaka, odnosno 1,6381 za funtu sterlinga, a tržišni stručnjaci u Londonu ističu da je obim trgovine na deviznim berzama u Evropi i SAD sada dosta sužen, jer još traje sezona godišnjih odmora.

Vest da će američki predsednik Barak Obama zvanično predložiti da sadašnji šef američke emisione banke (Fed) Ben Bernanki ostane i tokom naredne četiri godine na toj funkciji imala je mali uticaj na devizna i efektna tržišta, navodi Rojters. Šef analitičke grupe kompanije "Daiva sekjuritis SMBC" Takahide Nagasaki smatra da bi vest o ostanku Bernankija na čelu Feda trebalo pozitivno da deluje ne samo na efektne berze, već i tržište obveznica, jer je time uklonjen element neizvesnosti koji je do sada postojao oko dalje sudbine čelnika američke centralne banke.IMF Urges Serbia to Increase VAT
IMF representatives believe that increasing VAT is the only adequate measure the Serbian government can take to address its budget deficit, but are willing to accept other propositions, daily Blic reports.

The IMF officials argue that public sector cuts proposed by the Serbian government, while laudable, are only a short-term measure; the impact of which would only be felt in 2011, the daily reports.

The IMF delegation arrived in Belgrade on Monday to review Serbia's progress in meeting benchmarks established in negotiations for a €2.92 billion IMF standby loan, approved in March. Serbian government officials now want the IMF to approve an additional deficit expansion of 1.5 per cent of GDP, offering public sector cuts in return.

The IMF delegation, headed by Albert Jaeger, is set to meet Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic, Finance Minister Diana Dragutinovic and Labour and Social Policies Minister Rasim Ljajic.

Cvetkovic has presented the government’s public sector reform proposals to the IMF officials.

The parties agree that the Serbian government has largely met all its previously agreed IMF obligations, daily Politika reports.

Dragutinovic considers raising taxes on salaries over €400 to be the best solution to the current crisis, daily Press reported last week.

A IMF representative to Serbia, Bogdan Lissovolik, said earlier that he did not see a VAT increase as the only possible option, but that this was the easiest way to resolve the budget deficit.

Politika reports that Ljajic has discussed measures for addressing the impact of the recession. He proposed both long and short-term measures. The short-term moves are to help people living below the poverty line. Long-term measures include the passing of laws on pension and social security systems and are aimed at the redistribution of social payments

During their ten-day visit, the IMF officials are also scheduled to meet representatives of the private sector and academics.


Treasury Sells 5.0 Bln Dinars (53.6 Mln Euro) in 3-mo T-Bills
Serbia’s Finance Ministry said on Tuesday it sold out a 5.0 billion dinar ($76.9 million/53.6 million euro) offer of three-month Treasury bills.

The average accepted price in the auction was equal to 97% of par and the accepted interest rate was 12.15%, the ministry said in a statement posted on its website.

The ministry sold 500,000 T-bills with a nominal value of 10,000 dinars each, it added. The government securities will mature on November 24.


In the previous auction of three-month T-bills held on August 18 the ministry sold out its entire 6.0 billion dinar offer at an annual interest rate of 12.15%.

Serbia holds scheduled auctions of three-month T-bills every week on Tuesdays and of six-month T-bills on Thursdays.

The next auctions of three-month and six-month T-bills will be held on August 27 and September 1, respectively.


Free shares in oil company NIS could be disbursed within six weeks

Agency for privatization submitted its proposal for free distribution of shares of Petrol Industry of Serbia (NIS) to the Government of Serbia. According to the proposal, all citizens and employees will be able to acquire the shares, said Vladislav Cvetkovic, General Manager of the Agency for privatization.

We are almost finalized the list of all citizens who have the right to obtain NIS shares, and the Agency will soon send it to the Government our proposal of decision for distribution of NIS shares which could make things ready for the start of procedure for obtainment of rights by the citizens, as well as by the employees and ex-employees, to get the shares of this company, said Mr. Cvetkovic.


However, he added that it was still early to guess when those shares would actually be on personal accounts of the citizens, as there were few more technical actions left to be taken and there was still the question of approval by the state. But, Mr. Cvetkovic said they “hoped this could all end in the next 6 weeks”. As he explained, the Law about free distribution of shares determines that once the lists were made, the Government needs to adopt the Decision which would be one of the preconditions for the shares to get their proprietors.

- In the next few weeks, we will make sure that everyone who has the right to these shares also gets them on paper, said Mr. Cvetkovic, adding that the public will be informed about all undertaken procedures.

Nevertheless, the legal deadline for distribution of NIS shares has expired on August, 10th 2009, as tipulated by the Law about free distribution of public companies’ shares, voted in December of 2007, and the state hasn’t yet announced official explanation for the delay nor when the distribution would actually start.

General Manager of NIS, Mr. Kiril Kravcenko, recently stated that the company was ready to pay to the shareholders the price which would be not less than the one paid during privatization of NIS by “Gazpromneft”, namely EUR 96 per share (around 9.000 RSD). Not so long ago, Shareholders’ Parliament decided to increase the number of company’s shares, and to decrease its nominal value.1,1 mil EUR for cross-border cooperation of Montenegro and Serbia
European Commission (EC) has approved the Program of cross-border cooperation between Montenegro and Serbia, worth 1,1 mil EUR, as it was announced by EC's Delegation in Podgorica.

This program will, within this year's IPA program, provide the money for joint actions directed towards building of physical, business, social and institutional infrastructure and capacities, as it stands in the announcement.

The money will be provided for technical support as well, in the goal of increasing administrative capacities, and for the purposes of applying the program of cross-border cooperation.

Potential direct users of the means from pre-accessive funds of EU in Montenegro are the following municipalities - Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rozaje, Plav, Andrijevica, Kolasin, Mojkovac, Zabljak, Pluzine, Savnik and Niksic.

EC has obliged to financially support participation of the two counties, with the means from IPA budget for this year, and so 600.000 eur for Montenegro, and 500.000 eur for Serbia.

The Commission has approved similar programs, within IPA components about cross-border cooperation for this year, related to cooperation between Bosnia and Herzegovina and Montenegro and Albania and Montenegro.

The program of cooperation with Albania is worth 1,45 mil EUR, and between Bosnia and Herzegovina and Montenegro sums to 1,1 mi EUR.

The program of cross-border cooperation was intitated in 2007 and it is planned to last until 2013.

Total value of the three adopted programs of cross-border cooperation for this year is 3,65 mil EUR.


Real net wage growth accelerates to 2.5% y/y in July
July average take home salary in Serbia amounted to RSD 32,553; it was 3.4% higher than net wage in June in real terms, announced yesterday the Statistical Office. Average July gross wage (with taxes and contributions) amounted to RSD 45,307, i.e. it is 2.5% higher in real terms against the same month last year.


First Auction Of 1–Y T-Bills Scheduled For Today
The Treasury Administration of the Serbian Ministry of Finance announced that today, for the first time this year, it will organize an auction of one-year treasury bills. At the yesterday’s auction of three-month state bills, RSD 5 bn worth of t-bills was offered. In addition to regular auctions of three-month treasury bills that take place every Tuesday, the Treasury Administration, also organizes auctions of six-month t-bills every Thursday, and money obtain from the sale of these securities is used for financing budget deficit.


Minister: Serbian companies interested in Montenegro’s port Bar

Serbian Infrastructure Minister Milutin Mrkonjic said Tuesday that he would sign on August 27 in Podgorica on behalf of the Serbian government an agreement with the Montenegrin government on road transport of passengers and goods. He also said he was going to talk with the Minister of Maritime Affairs and Transportation Andrija Lompar on the participation of Serbian companies in the purchase of the Port of Bar.

“Serbian businessmen are very interested in the purchase of the Port of Bar because the purchase of this port is Serbian economy’s exit to Adriatic Sea,” Mrkonjic stressed. He also said that Serbian businessmen, especially railway and transportation company Beograd, were interested in buying railway freight transport through Montenegro. An important part of this cooperation is Belgrade-Bar highway construction – the issue they will also discuss at the next meeting.PM Cvetkovic denies media reports that IMF insists on VAT hike
Value added tax will be one of the issues discussed by the Serbian Government and the delegation of the International Monetary Fund. As we learned, the IMF Mission is to meet with Mladjan Dinkic, the deputy PM and the Minister of Economy, after which we will know whether it is possible to avoid increasing the tax. By denying that the delegation of this international financial institution has insisted on VAT increase, PM Mirko Cvetkovic confirmed the information published in our daily two days ago. Namely, the representatives of the Washington delegation believe that VAT hike is one of the simplest reasons for decreasing budget deficit. However, they are ready to accept the government’s proposition if it turns out to be better than that. Judging according to our negotiators’ firm posture, the discussion on increasing taxes is to last longer than expected, because PM Cvetkovic repeated yesterday that the government’s policy was to avoid additional tax burdens for citizens and businesses. According to him, the issues discussed at the meeting with the IMF reps were an increase in budget deficit, which is not the result of an increase in expenditures, but of decrease in earnings, caused by the downturn.


Mining group Rio Tinto considers opening jadarite mine in Serbia
The Australian company Rio Tinto is interested in opening a mine of jadarite (sodium lithium boron silicate hydroxide) in Serbia in the following years, it was stated Tuesday at a meeting of Serbian Minister of Energy and Mining Petar Skundric and a company's delegation. Rio Tinto delegation presented to the minister the projects it plans to implement in Serbia. The headquarters of Rio Tinto is in Australia, while the company in Serbia is performing researches in Jadar Basin in Loznica municipality and in Janok locality, near Kraljevo. The representatives of Rio Tinto are satisfied with the results they got and are planning to initiate a preliminary feasibility study for exploiting jadarite. If everything goes as planned, jadarite mine should be opened within the next couple of years, the Ministry of Mining and Energy said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta