Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dolar još slabiji, akcije sve skuplje

Pozicije dolara na svetskim deviznim berzama dodatno su "srozane" prema korpi šest drugih jakih valuta, uključujući i evro, što održava produženu slabost "zelene novčanice", dok je na efektnim tržištima zabeleženo novo poskupljenje akcijaDolar je tokom trgovine na vodećoj evropskoj deviznoj berzi u Londonu ponovo izgubio deo pređašnje vrednosti prema korpi jakih novčanih jedinica, nakon što je prethodnog dana u odnosu na te valute bio na jednogodišnjem minimumu. Evro je na istoj berzi ojačao za minimalnih 0,1 odsto, na 1,4567 dolara, ali je na tom tržištu "amerikanac" neznatno napredovao prema japanskom konkurentu i trenutno se razmenjuje po kursu od 92,16 jena.

Pritisci na dolar su se pojačali posle prošlonedeljnog skupa ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih i zemlja sa ubrzanim privrednim rastom (G20) u Londonu. Uoči tog skupa, a i tokom održavanja sastanka finansijskih funkcionera G20, ponovo su se čuli otvoreni pozivi za zamenu dolara kao rezervne svetske valute i to je, kako primećuju neki komentatori u Londonu, imalo negativan efekat na berzanske pozicije i dalje najprestižnije svetske novčane jedinice.

Glavni globalni indeks akcija, MSCI, u ranom poslovanju na londonskoj berzi je ojačao za 0,3 odsto, dostigavši najviši nivo za proteklih 12 meseci, dok se vrednost deonica u brzo rastućim ekonomijama popela na nivo ostvaren uoči sloma američke investicione banke Liman braders, 15. septembra minule godine. Panevropski indeks akcija - FTS Eurofirst 300 - napredovao je za minimalnih 0,1 odsto, a tokijski Nikei indikator za 1,95 odsto, zahvaljujući spremnosti investitora da se upuste i u rizičnije tržišne poslove.

Finansijski stručnjaci u Londonu i Njujorku ističu da su niske kamatne stope u najrazvijenijim svetskim ekonomijama jedan od važnih podsticajnih elemenata za sadašnju dobru konjunkturu na tržištima akcija. Banka Engleske, koja je nadležna za vođenje monetarne politike u Velikoj Britaniji, odlučila je da i dalje zadrži rekordno nisku poluprocentnu kamatnu stopu, a prethodno je i Evropska centralna banka objavila da neće menjati vlastitu jednoprocentnu referentnu interesnu stopu. Osnovna kamata u SAD je još niža, između nula i 0,25 odsto, a u Japanu minimalnih 0,10 odsto, što je pogodno za biznis, ocenjuju eksperti na berzi u Tokiju, a prenosi agencija Kjodo.Dug 2,8 puta veći nego 2000 godine

Krajem juna spoljni dug Srbije povećan je za 2,4 odsto u odnosu na maj, dostigao je 30,67 milijardi dolara i bio je za 2,8 puta veći nego 2000. godine

Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja IZIT navode da je ukupan dug javnog sektora porastao sa 8,8 milijardi dolara u 2000. na 10,24 milijarde krajem juna ove godine, dok je zaduživanje privatnih preduzeća daleko više poraslo - sa 2,03 milijarde na 20,43 milijardi dolara.

Prema rečima direktora IZITA Miloja Kanjevca, očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje i neproduktivno trošenje finansijskih sredstava, uz "kazino privatizaciju" koja je pogodovala krupnom kapitalu i stvaranju monopolsko-kartelskih grupa.

Zbog prevelike potrošnje, koju je podsticala država i upropašćene ekonomije, Srbija se sada usred ekonomske krize dodatno i još intenzivnije zadužuje i kod međunarodnih finansijskih institucija i kod drugih država.

Kanjevac je rekao da se na taj način ponovo stvara privid makroekonomske stabilnosti, koja svakog trenutka može da se sruši, ako se ne napravi temeljni zaokret u vođenju ekonomske politike.

On je upozorio da će "stend baj" aranžman sa MMF-om biti kontraproduktivan ako vlada ne krene u ozbiljnu transformaciju celog javnog sektora i ne počne da sprovodi strategiju izvoza, koja će se bazirati na aktivnom lobiranju države za domaće preduzetnike na novim tržištima."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta